Πόσο μπορεί να κρατηθεί ένα κουτάβι μέχρι να πάει τουαλέτα;

Από την Κλέα Μοριανού

Μη ζητάς από το κουτάβι σου παραπάνω από όσα μπορεί!

Πόσα προβλήματα, παρεξηγήσεις και νεύρα θα αποφεύγονταν αν όλοι γνωρίζαμε την απλή φόρμουλα υπολογισμού του αριθμού των ωρών για τις οποίες ένα κουτάβι μπορεί να κρατήσει τα ούρα του!

Λείπεις πολύ; Μην πάρεις κουτάβι! Το έχεις ξανακούσει αλλά να γιατί…

Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε σε έναν υποψήφιο γονιό κουταβιού τα μέλη φιλοζωικών σωματείων (το ίδιο κάνουν και οι εκπαιδευτές ή οι υπεύθυνοι εκτροφείς) είναι:

«Ποιο είναι το μεγαλύτερο διάστημα που θα χρειαστεί να μένει μόνο το κουτάβι στο σπίτι κάθε φορά, τον πρώτο καιρό;».

Όχι από την «υπερβολική» μας ευαισθησία, όπως κάποιοι νομίζουν, ούτε γιατί «μας αρέσει να μπλέκουμε σε πράματα που δεν μας αφορούν» (την προσωπική τους ζωή), ούτε γιατί «δεν είμαστε έτοιμοι να αποχωριστούμε το χαριτωμένο κουτάβι και ψάχνουμε δικαιολογίες για να απορρίψουμε ένα καλό σπίτι».  Αλλά είναι γεγονός ότι όσο νεότερο είναι το ζωάκι τόσο λιγότερο του επιτρέπει η ανατομία του να κρατιέται για να πάει τουαλέτα. Θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των μυών που ξεκινούν και σταματούν τη ροή των ούρων, σταδιακά, έως την ενηλικίωση.

 

«Πόσο μπορεί να κρατηθεί;»…

Ρωτάνε ανυπόμονα οι επίδοξοι γονείς μόλις τους εξηγήσουμε. Την απάντηση δίνει σε γενικές γραμμές μια απλή φόρμουλα:

«M + 1 ώρες», όπου Μ είναι η ηλικία του κουταβιού σε μήνες ζωής.

Για παράδειγμα, ένα κουτάβι ηλικίας 3 μηνών συνήθως είναι σε θέση να κρατήσει τα ούρα του για περίπου 4 ώρες τη φορά.

 

διαφήμιση

Και τι έγινε, αν λείψουμε παραπάνω;

Εάν έχουμε ένα «καθαρό» κουτάβι 4 μηνών (δηλαδή ήδη εκπαιδευμένο στην τουαλέτα), αυτό μπορεί, σύμφωνα με τον κανόνα Μ+1, να κρατήσει τα ούρα του για 5 ώρες. Αν, λοιπόν, το κλείσουμε σε ένα κλουβί για 6 ή 7 συνεχόμενες ώρες φλερτάρουμε με την… καταστροφή. Τα κουτάβια δεν θέλουν να λερώνουν εκεί που κοιμούνται. Από ένστικτο προσπαθούν να διατηρούν τη φωλιά τους στεγνή και καθαρή. Με τον περιορισμό σε ένα μικρό χώρο -τη φωλιά τους- για περισσότερο χρόνο από όσο τους επιτρέπει η ανατομία τους να κρατηθούν τα υποχρεώνουμε να λερώσουν εκεί. Έτσι καταστρέφουμε το φυσικό αυτό ένστικτο -να διατηρούν τη φωλιά τους καθαρή- ενώ ταυτόχρονα χάνουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στην εκπαίδευση του να λερώνουν μόνο στη βόλτα.

 

Θέλω κουτάβι. Πόσο μικρό να το φέρω σπίτι;

Εξαρτάται από πόσο θα μένει μόνο του στη διάρκεια της μέρας. Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε κουτάβι, βάλτε κάτω την φόρμουλα. Δείτε την καθημερινή σας ρουτίνα σε διαστήματα απουσίας. Συντονιστείτε με άλλα μέλη της οικογένειας. Βάλτε στο παιχνίδι φίλους και γείτονες. Και αν δε βρεθεί η λύση που επιβάλλει το νεαρό της ηλικίας του, προσανατολιστείτε προς την υιοθεσία ενός ζώου μεγαλύτερου σε ηλικία.

 

Το ενήλικο κρατιέται… για πάντα;

Η φόρμουλα λειτουργεί μέχρι τους… 7 μήνες ζωής. Τα ενήλικα ζώα μπορούν να κρατηθούν μέχρι και 12 ώρες αν χρειαστεί αλλά δεν είναι καλό για την υγεία τους να τα υποχρεώνουμε να κρατιούνται περισσότερες από 8 ώρες τη φορά, σε καθημερινή βάση. Αν χρειαστεί, πού και πού, να καθυστερήσουμε μια-δυο ώρες δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η συγκράτηση ούρων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και δημιουργίας λίθων στο ουροποιητικό σύστημα του ζώου. Επίσης ενδέχεται να προδιαθέτει σε ορισμένους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος.

 

Σκεφτείτε…

  • Τα κουτάβια της βιτρίνας και των petshops, παρουσιάζουν συχνότερα σοβαρά προβλήματα «τουαλέτας» όταν έρχονται στο σπίτι γιατί παραμένοντας σε κλουβί ατελείωτες ώρες έμαθαν να λερώνουν στη φωλιά τους.
  • Ο κύριος λόγος επιστροφής ή εγκατάλειψης ενός κουταβιού είναι τα προβλήματα τουαλέτας. Μάλιστα, ένα ζώο που επιστράφηκε με εδραιωμένο πρόβλημα τουαλέτας έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρει νέα οικογένεια. Δύσκολα, πλέον, θα μάθει να είναι «καθαρό».
  • Πόσα προβλήματα, παρεξηγήσεις και νεύρα θα αποφεύγονταν αν όλοι γνωρίζαμε την απλή φόρμουλα υπολογισμού του αριθμού των ωρών για τις οποίες ένα κουτάβι μπορεί να κρατήσει τα ούρα του!

 

Διαβάστε…

Το κουτάβι μου κρύβεται για να πάει τουαλέτα επειδή το μάλωνα όταν είχε «ατυχήματα»!

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

https://trihes.gr/apo-pou-ine-kalitera-na-pari-kanis-s/

 



1 Σχολιο

  1. ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ says:

    Καλησπερα σας. Εχουμε εδω & 4 μερες ενα ENGLISH STUFFY αγορακι, 60 ημερων. Του πηραμε Crate & κοιμαται κ παιζει εκει. Το Crate το πηραμε για την διασταση του οταν μεγαλωσει. Στο μισο εχει κουβερτουλα Κ απεναντι μια πανα. Οταν βγαινει εξω οταν ξυπναει τα κανει κ στην εξωτερικη πανα. Το προβλημα ειναι οτι :
    1. Σπανια κανει κακα πανω στη κουβερτουλα του, Γιατι?
    2. Πολλες φορες παιζει ή κοιμαται πανω στην ηδη λερωμενη πανα του μεσα στο Crate.
    3. Το crate ειναι σε μεγεθος για οταν μεγαλωσει. Μηπως πρεπει να κλεισω το μισο ωστε να μην τα κανει εκει μεσα αλλα μονο εξω στην πανα?

Σχολιαστε