Τα μυτερά πρώτα δοντάκια τους ευτυχώς κάποια στιγμή θα πέσουν. Στο μεταξύ, είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά χαρακτηριστικά των κουταβιών. Οπότε είναι απολύτως λογικό να θέλουμε να ξέρουμε πότε, ακριβώς, θα τα αντικαταστήσουν με την τελική οδοντοστοιχία του ενήλικου σκύλου με τα πιο μεγάλα στρογγυλεμένα δόντια που, ευτυχώς, δεν τρυπάνε και δεν πονάνε σαν καρφιά.
Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι και οι γάτες γεννιούνται χωρίς δόντια και αλλάζουν δύο οδοντοστοιχίες στη ζωή τους. Μάλιστα, όταν εμφανίζονται τα βρεφικά (νεογιλά) δοντάκια είναι ένδειξη ότι μπορούμε σιγά-σιγά να εισάγουμε στερεή τροφή στο μενού τους.
Τα πρώτα δόντια
Οι τομείς (μπροστινά μικρά δόντια) είναι τα πρώτα νεογιλά δόντια που φυτρώνουν από τα ούλα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας ζωής. Ακολουθούν οι κυνόδοντες (μεγάλα μυτερά) και τέλος οι προγόμφιοι (πίσω πλατιά δόντια), οι οποίοι φυσιολογικά φυτρώνουν μεταξύ της τέταρτης και της δωδέκατης εβδομάδας ζωής. Συνολικά, τα κουτάβια αποκτούν 28 νεογιλά δόντια και τα γατάκια 26.
Ώρα για αλλαγή δοντιών ΕΥΤΥΧΩΣ!
Από τον τρίτο μήνα ζωής αρχίζουν να πέφτουν τα νεογιλά δόντια για να αντικατασταθούν από μόνιμα ενήλικα δόντια. Τα πρώτα δόντια που πέφτουν είναι οι κοπτήρες (τομείς), και στη συνέχεια οι προγόμφιοι και οι κυνόδοντες. Τα κουτάβια δεν έχουν γομφίους.
Η αλλαγή της οδοντοστοιχίας συνήθως ολοκληρώνεται μέχρι τον έβδομο ή τον όγδοο μήνα ζωής. Όσο πιο μεγαλόσωμο είναι το ζώο τόσο πιο γρήγορα εμφανίζονται συνήθως τα καινούρια δόντια. Πλέον, στην ηλικία των 8 μηνών, το κουτάβι έχει, συνήθως, 42 ολοκαίνουρια δόντια και το γατάκι 30.
Το πόσο εξελιγμένη είναι η πρώτη ή η μόνιμη οδοντοστοιχεία βοηθά τους κτηνίατρους και έμπειρους φιλόζωους να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια τις εβδομάδες αρχικά, και μήνες ζωής, αργότερα, ενός αδέσποτου κουταβιού.
Έπεσαν αλλά δεν τα βρήκατε;
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δεν βρείτε τα νεογιλά δόντια που έπεσαν στο πάτωμα, στο κρεβάτι του ή μπηγμένα σε κάποιο παιχνίδι… ή ένα άλλο σκυλάκι. Είναι πολύ συνηθισμένο και απολύτως φυσιολογικό να καταπιεί το ζωάκι κάποια από αυτά.
Οι ρίζες των νεογιλών δοντιών συνήθως διαλύονται και απορροφώνται από τα ούλα, όταν φυτρώνουν τα μόνιμα δόντια.
Προσοχή
διαφήμιση
- Εάν η ρίζα δεν απορροφηθεί, το νεογιλό δόντι θα παραμείνει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό πλάκας ανάμεσα στα δύο δόντια που αλληλεπικαλύπτονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.
- Εάν ένα νεογιλό δόντι δεν πέσει ενώ φυτρώνει το μόνιμο δόντι, χρειάζεται γνωμάτευση από χειρούργο κτηνίατρο καθώς μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή.
Η μόνιμη οδοντοστοιχία
Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες έχουν ολοκληρωμένη μόνιμη οδοντοστοιχία μέχρι τους 6-8 μήνες. Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και τη φυλή, αλλά οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι έχουν 42 δόντια και οι περισσότερες ενήλικες γάτες έχουν 30, από τα οποία τα τελευταία που φυτρώνουν είναι οι γομφίοι.
Διαβάστε… οπωσδήποτε!
Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;
Δεν μασουλάω πια έπιπλα ούτε παντόφλες, κι ας είμαι ακόμα κουτάβι!
ΙΔΕΑ: Ανακουφίστε τα πονεμένα ούλα του κουταβιού σας
Όταν παίζουμε, το κουτάβι μου με δαγκώνει παντού
«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ