1.
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ή κρίμα τις εργατοώρες που δαπάνησε η/ο υπάλληλος για να κάνει copy-paste τους νόμους και να τους παραθέσει στην απάντηση του υπουργού. Γνωστή και μη εξαιρετέα η πολιτική να σου πετάνε στο κεφάλι μια σειρά νόμων για να μην απαντήσουν σε ό,τι τους ρωτάνε.
Traces: Γιατί ο υπουργός (ή οι υποβολείς του) αποσιωπά το γεγονός ότι τα περισσότερα υιοθετημένα πρώην αδέσποτα δεν πηγαίνουν σε καταφύγια του εξωτερικού αλλά κατευθείαν στις οικογένειές τους, που έχουν ελεγχθεί και τα περιμένουν στο αεροδρόμιο; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις γιατί δεν δίδεται TRACES; Ποιος τον ρώτησε για τα καταφύγια του εξωτερικού;
Εθελοντισμός: Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό που δεν μας κλείνει στη φυλακή επειδή είμαστε εθελοντές φιλόζωοι!
«Στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται σαφώς ποινή φυλάκισης…» Μήπως ασαφώς προβλέπεται; (Όρα συλλήψεις εθελοντών σε αεροδρόμια, διασυρμός και διανυκτερεύσεις σε κρατητήρια). Η επισήμανση του υπουργού ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση ποινικοποίησης του εθελοντισμού είναι το λιγότερο για γέλια, εκτός κι αν μας προετοιμάζει για κάτι. Να προετοιμαστούμε για εκδικητική ποινικοποίηση του κοινωνικού μας έργου ως αντίδωρο;
Δήμοι: Άραγε ποιοι Δήμοι, από τους 325 που έχει η Ελλάδα, έχουν προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων και πού εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν την εμπειρία και ποια πιστοποίηση έχουν; Οι Έλληνες εθελοντές προσφέρουν χρήμα και χρόνο για να βοηθήσουν τα αδέσποτα και η Πολιτεία τους τα πετάει στα μούτρα κατηγορώντας τους σαν τους χειρότερους εγκληματίες. Δεν αναφέρω τη γνώση και εμπειρία που έχουν οι εθελοντές μετά από τόσα χρόνια που ασχολούνται με τα αδέσποτα και μετά από σεμινάρια (πιστοποιημένα) που έχουν παρακολουθήσει και αμέτρητες ώρες στο Διαδίκτυο, με σοβαρές γνώσεις πάνω στη συμπεριφορά των ζώων.
Κρίμα γιατί πιστέψαμε ότι κάτι θα άλλαζε σ’ αυτό το Υπουργείο. Αλλά και πάλι παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Ο υπουργός να είναι όμηρος των υπηρεσιακών παραγόντων και να χορεύει στο σκοπό τους. Οι υπουργοί έρχονται και φεύγουν, η νοοτροπία των υπηρεσιακών παραμένει…»
Για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ),
Βάνα Θεοδωρίδου, Πρόεδρος
2.
Θα ήθελα κι εγώ, εκ μέρους των μελών του σωματείου μας να ευχαριστήσω το νέο υπουργό με τα νέα οράματα για τη διαχείριση των αδέσποτων, που δεν μας έχει κλείσει ακόμα μέσα. Με την απάντηση – κόπια που έδωσε πιστεύω ότι η λέξη «αδέσποτα» του είναι άγνωστη. Επί πλέον, μιας και αναφέρθηκε στους δυο νόμους και την εφαρμογή τους θα ήθελα να του επισημάνω ότι στον 4039 αναφέρεται ότι όλοι οι δήμοι έπρεπε να έχουν δημιουργήσει υποδομές (καταφύγια, προσωπικό, δημοτικά κτηνιατρεία, κ.ά.). Και τι έγινε; Τον αφορά αν εναρμονίστηκαν οι δήμοι με τη νομοθεσία;
Λυπάμαι που για άλλη μια φορά μας αποδεικνύουν το πόσο λίγοι είναι και πόσο εξαρτώνται από τα συμφέροντα.
Για το «Άργος»,
Μπάμπης Βιορές, Πρόεδρος
διαφήμιση
3.
Μας γέμισε ανείπωτη χαρά και αισιοδοξία το γεγονός ότι ο νέος υπουργός απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί να απαντάει με αντιγραφή νόμων που για χρόνια δεν εφαρμόστηκαν από τους παλαιού τύπου πολιτικούς και όχι την εύρεση πολιτικών λύσεων στα αδιέξοδα.
Μας ηρέμησε το γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι ρηξικέλευθο και καινοτόμο με τη νέα κυβέρνηση που θα μας ήταν πρωτόγνωρο και δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.
Αναφορικά με την παράθεση της μη εφαρμόσιμης ισχύουσας νομοθεσίας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι φιλόζωοι της Ελλάδας δεν επιζητούν τη ρήξη με όσους επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές για τα αδέσποτα της χώρας αλλά ζητούν έναν έντιμο συμβιβασμό με βάση τη μπέσα. Όταν δηλαδή ερωτάται ο υπουργός γιατί δεν δίνονται TRACES, όπως ορίζει ο νόμος, σε αδέσποτα που έχουν βρει σπίτι στο εξωτερικό και πρόκειται να αλλάξουν ιδιοκτήτη, να απαντά σε αυτό και όχι για την περίπτωση που πάνε σε καταφύγια, για την οποία δεν ερωτήθηκε καν.
Τζένη Καλλέργη, μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς & πρόεδρος του ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω..
Τα πηγαδάκια
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα…», ακούγεται πολύ τελευταία στα φιλοζωικά πηγαδάκια. Κύριε υπουργέ καταφέρατε το αδιανόητο, να αναπολούμε τη θρυλική, πλέον, εγκύκλιο Κιλτίδη, που, όπως και να το κάνουμε, άφησε εποχή.
Διαβάστε επίσης
Ερώτηση Αμυρά στη βουλή για το μέλλον της φιλοζωίας στην Ελλάδα, μετά το δημοσίευμα στις ΤΡΙΧΕΣ
Έρχεται το τέλος της φιλοζωίας στην Ελλάδα
Εισαγγελική έρευνα για να τιμωρηθούν όσοι κατασυκοφαντούν το έργο των εθελοντών φιλόζωων
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν», απλώς παιδεύονται, κύριε υπουργέ!
κάτι που πραγματικά δεν ξέρω και δεν μπορώ να καταλάβω έχει να κάνει με το πόσο μπορεί να επέμβει ένας απλός πολίτης ή μια φιλοζωική σε μία κακοποίηση ζώου που παρατηρεί σε έναν ιδιοκτήτη ζώου…π.χ. στα φανάρια της Δάφνης στην Ν.Αγορά Ψυχικού ένας ιδιοκτήτης έχει κατασκευάσει ένα περιφραγμένο χώρο και έχει κλείσει εκεί μέσα ένα μπιγκλ…το οποίο είναι όλη την ημέρα στον ήλιο..δεν έχει πουθενά σκιά και τα νερά που του έχουν είναι κάτω από τον καυτό ήλιο…το καυμένο όλη μέρα υποφέρει περνάω και το βλέπω κάθε μέρα..σήμερα τον έβρισα και τον ρώτησα αν αυτό το ζώο αξίζει λίγη σκιά με τόση ζέστη αφού από πάνω έχουν τεράστια σπιταρόνα….πήρα τη φιλοζωική Ψυχικού και η κα Βεργοπούλου μου είπε το ξέρει το πρόβλημα χρόνια αλλά δεν μπορούν να επέμβουν σε ζώα ιδιωτών…αν και πολλοί άνθρωποι της έχουν κάνει καταγγελία γιαυτο το θέμα…και να πάω στην Αστυνομία να το καταγγείλω εγώ μόνη μου τι θα καταφέρω? και όταν λέγαμε ότι μπορούμε να καταγγείλουμε την κακοποίηση ζώων που βλέπουμε γύρω μας…τι εννούμε? και ποιός φροντίζει να γίνει μία σύσταση σε αυτόν που θέλει να λέγεται “άνθρωπος”?
Σε ποιο σημείο απαγορεύει την συμμετοχή εθελοντών και φιλοζωικών σωματίων;
Αυτό που απαγορεύει είναι η διατήρηση και παραμονή των αδέσποτων ζώων που υιοθετούνται, σε καταφύγια εκτός Ελλάδος! Αυτό σας ενοχλεί; Γιατί δεν το λέτε;
Η πρόσφατη τροποποίηση του νόμου (ως μέρος κάποιου άσχετου νομοσχεδίου) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ λέει επακριβώς: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.»
Επειδή τυγχάνει το σωματείο στο οποίο ανήκω να έχει τέτοια έγγραφη οδηγία, σας λέω ότι για να αποκτηθεί πρέπει να προηγηθεί διαγωνισμός(!), όπου ο «φτηνότερος» κερδίζει το δικαίωμα της περισυλλογής και σας βεβαιώνω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί πρέπει να πληροί όλτες τις προϋποθέσεις για περισυλλογή από ειδικά συνεργία, καταφύγια κ.λπ…
Αν τώρα, αυτό δεν έγινε σκόπιμα…
Τι εννοείτε «ο φθηνότερος κερδίζει»; Οι υπηρεσίες των φιλ. Σωματίων και εθελοντών, δεν παρέχονται δωρεάν; Και δεν πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις; Δεν είναι σωστό;
Δεν είναι σωστό, αντί να εξοργίζονται με τις αποφάσεις του υπουργείου, να πιέσουν την πολιτεία για την δημιουργία σύγχρονων δημοτικών καταφυγίων που να εγγυώνται την ευζωία των ζώων;
Ποιος θα χρηματοδοτεί τις υποχρεωτικές στειρώσεις, τους χώρους φιλοξενίας, τα εμβόλια, τα μικροτσιπ, την τροφή, τις εξετάσεις υγείας (αίματος, ακτίνες, κ.λπ), τα φάρμακα, τις αποπαρασιτώσεις, τα χειρουργεία (ορθοπεδικά κ.ά.); Τα σωματεία; Μήπως από τα πενιχρά έσοδα των μπαζάρ. Ή απο τις τσέπες των μελών τους; Αυτό εννοώ.
Όσο για τα καταφύγια, τα περιλάμβανε η ερώτηση Αμυρά. Εξηγείται και στο άρθρο μας: Έρχεται το τέλος της φιλοζωίας στην Ελλάδα
Είναι τόσο στραβός ο σχετικός νόμος που οι περισσότεροι δήμοι της χώρας (και σχεδόν κανένα σωματείο) ΔΕΝ μπορούν να κάνουν ΝΟΜΙΜΟ καταφύγιο. Δεν υπάρχει καν οικόπεδο στο δήμο τους που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και που να μπορούν νόμιμα να βάλουν τα ζώα. Όσο για τη λειτουργία, αφού καταφέρει να πάρει άδεια, δεν υπάρχει καν τρόπος να αντιμετωπιστεί η σχετική γραφειοκρατία ούτε τα λειτουργικά έξοδα, εκτός αν μπει σχετικός φόρος. Θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τα χαρτιά ένας υπάλληλος 8ωρο και δεν θα έφθανε. Αρα έχουμε και λέμε, υπάλληλος για τη χαρτούρα, κτηνίατρος -υποχρεωτικά-, φύλακας 24 ώρες τη μέρα -υποχρεωτικά-, και πες τα υπόλοιπα να τα κάνουν οι εθελοντές. Εγώ θα υπολόγιζα έναν ακόμα υπάλληλο για να καθαρίζει τα ζώα 5 μέρες τη βδομάδα, για να είμαι σίγουρη. 3-4 μισθούς να υπολογίζεις αν ΔΕΝ θες τα ζώα να καταντήσουν να τρώνε το ένα το άλλο, όπως σε πολλά δημοτικά κυνοκομεία/κολαστήρια της χώρας. Μέτρα τους υπαλλήλους της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας που έχει νόμιμο καταφύγιο. Πήγαινε μια βόλτα από κει και πες μας αν μπορούν οι δήμοι να έχουν από ένα τέτοιο. Η οποία παρεμπιπτόντως χρηματοδοτείται από τους δήμους που εξυπηρετεί.
Τι ποιός θα χρηματοδοτεί τα έξοδα; Η πολιτεία φυσικά! Εισπράττει φόρους!
Και αν οι δήμοι δεν έχουν χώρο, να χρηματοδοτήσουν σωματεία που διαθέτουν δικούς τους χώρους να τους εκσυγχρονίσουν και να καλύπτουν – οι δήμοι- όλα τα έξοδα…
Να ελέγχουν την λειτουργία των σωματείων που χρηματοδοτούν και να απαγορεύουν την εξαγωγή των αδέσποτων σε ξένα καταφύγια που τα πουλάνε σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό… αν πραγματικά αγαπάτε τα ζώα, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες σας ή κάνω λάθος;
Προς όλες τις κατευθύνσεις πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες και προς όλες τις κατευθύνσεις στρέφονται.
Αν όμως πας ένα ταξίδι στη Γερμανία θα δεις γιατί όποιος θέλει το καλό για το ζώο που έσωσε δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από ένα μέσο γερμανικό σπίτι.
Όσο για τα καταφύγια, στη Γερμανία είναι μέσα στην πόλη, δίπλα σε σπίτια, κανείς δεν γκρινιάζει και είναι πανεύκολο για τους εθελοντές να περνάνε καθημερινά για να βγάλουν βόλτα τα σκυλιά, να τα κοινωνικοποιήσουν, να τα βουρτσίσουν, να τα εκπαιδεύσουν, να τα χαϊδέψουν κ.λπ.
Οι λόγοι που τα σωματεία φωνάζουν;
Ένας υπουργός που θεωρεί λογική την ποινικοποίηση του εθελοντισμού λες να νομοθετήσει για τα μικρά αστικά καταφύγια που ζητούν τα αστικά σωματεία;
Δήμοι, για τους οποίους σημειωτέον δεν προβλέπεται ποινή σε περίπτωση που δεν έχουν πρόγραμμα λες ξαφνικά, μέσα στην κρίση, να αποκτήσουν;
Υπάλληλοι που κάνουν ότι μπορούν για να περνάνε νύχτα νόμους για να ποινικοποιήσουν την περισυλλογή από σωματεία και ιδιώτες λες νύχτα να αλλάξουν τακτική;
Αααχ για όλα αυτά τα παραπάνω, προσωπικά, σταμάτησα να σώζω ζώα και τώρα έχω ΚΑΙ πιο πολύ χρόνο ΚΑΙ πιο πολλά χρήματα. Βάλε ότι κάθε ζώο και η φροντίδα του κοστίζει σε έναν εθελοντή (είτε ανήκει σε σωματείο είτε όχι) μέχρι να υιοθετηθεί από 400-10.000 ευρώ! Σιγά μωρέ, καμια 50αριά ζώα παραπάνω έχουν πεθάνει στο δρόμο επειδή εγώ έκανα τα στραβά μάτια. Μέσα στις χιλιάδες δεν έγινε και τίποτα. Σωστά;