Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

«Ο σκύλος μου έχει ψύλλους, τσιμπάνε και την κόρη μου και έχουμε γεμίσει και μέσα στο σπίτι. Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε;» Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

3143 detail www

Όταν χρησιμοποιείτε spot-on πρέπει να δίνετε έμφαση στην εφαρμογή του στο δέρμα και όχι στις τρίχες του ζώου.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της παρασίτωσης του σκύλου σας αλλά και του σπιτιού σας από ψύλλους, το πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή εφαρμογή τακτικών αποπαρασιτώσεων στο κατοικίδιό σας.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιπαρασιτικά σκευάσματα σε μορφή spot-on ή spray. Η σωστή εφαρμογή της αντιπαρασιτικού είναι καθοριστικής σημασίας και διαφέρει ανάλογα με το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως το σκυλάκι δεν πρέπει να κάνει μπάνιο κάποιες ημέρες πριν και μετά την εφαρμογή της αγωγής. Όταν χρησιμοποιείται spray πρέπει να γίνεται πολύ καλή διαβροχή του δέρματος και του τριχώματος, ενώ όταν χρησιμοποιείται spot-on πρέπει να δίνεται έμφαση στην εφαρμογή του στο δέρμα και όχι στις τρίχες του ζώου.

 

Η τακτική εφαρμογή παρασιτοκτόνων στο ζώο συνήθως αρκεί.

Τα παρασιτοκτόνα που εφαρμόζονται συνήθως σε σκύλους και γάτες χρειάζονται έως και 36 ώρες μέχρι να θανατώσουν ολόκληρο τον πληθυσμό των ψύλλων πάνω σε ένα ζώο, ενώ ορισμένα σκευάσματα έχουν ωοκτόνο και προνυμφοκτόνο δράση, καταπολεμούν δηλαδή επιπλέον τα αυγά και τις προνύμφες του παρασίτου, βοηθώντας έτσι στη διακοπή του βιολογικού του κύκλου. Επιπλέον, τα περισσότερα σκευάσματα έχουν υπολειμματική δράση, συνεχίζοντας να θανατώνουν τους ψύλλους που θα ανέβουν στο ζωάκι σας για διάστημα συνήθως ενός μήνα. Με τον τρόπο αυτό, τυχόν ψύλλοι που εκκολάφθηκαν, πεθαίνουν πριν προλάβουν να γεννήσουν νέα αυγά.

Η σωστή λοιπόν εφαρμογή αντιψυλλικής αγωγής σε όλα τα κατοικίδια του σπιτιού κάθε μήνα και για τουλάχιστον τρεις μήνες θα διακόψει το βιολογικό κύκλο του παρασίτου και θα σας απαλλάξει και από το πρόβλημα στο σπίτι. Όταν στο περιβάλλον του ζώου υπάρχουν πολλοί ψύλλοι μπορεί να χρειαστούν από 4 έως και 8 εβδομάδες έως ότου να ξεμπερδέψετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή και τακτική εφαρμογή στο κατοικίδιο σκευασμάτων που περιέχουν ουσίες όπως η φιπρονίλη, η ιμιδακλοπρίδη, ή η σελαμεκτίνη παρουσίασαν 95-100% αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των ψύλλων στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα αποπαρασίτωσης του χώρου.

Home sweet Home

Μέτρα που μπορούμε να πάρουμε στο χώρο

Μολονότι τα αντιπαρασιτικά σκευάσματα για κατοικίδια είναι πολύ αποτελεσματικά, η λήψη ορισμένων μέτρων για μείωση του πληθυσμού των παρασίτων στο χώρο θα βοηθήσει στην ταχύτερη απαλλαγή σας από τους ψύλλους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Πλύσιμο των δαπέδων με τα συνήθη απολυμαντικά.
 • Προσεκτικό σκούπισμα των χώρων και των χαλιών με ηλεκτρική σκούπα κενού και στη συνέχεια σφράγισμα της χάρτινης σακούλας σε πλαστική και απόρριψή της για να μην επιστρέψουν οι ψύλλοι στο σπίτι.
 • Πλύσιμο στο πλυντήριο των κρεβατιών και των καλυμμάτων στα οποία συνηθίζει να κάθεται το κατοικίδιό σας.
 • Για τα χαλιά υπάρχουν σκευάσματα στο εμπόριο (όπως βορικά άλατα* – αποφεύγουμε το βορικό οξύ λόγω τοξικότητας) που εφαρμόζονται στην επιφάνειά τους πριν τα σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Για τους εξωτερικούς χώρους (κήπο, αυλή κ.λ.π) υπάρχουν επίσης αντιπαρασιτικά σκευάσματα ασφαλή για τα ζώα τα οποία καλό θα ήταν να εφαρμόσει εξειδικευμένο προσωπικό.

Αφού απαλλαγείτε από το πρόβλημα των ψύλλων στο σκυλάκι σας και στο σπίτι συνεχίστε να εφαρμόζετε τακτική αντιπαρασιτική θεραπεία στο κατοικίδιό σας κάθε μήνα, για να αποφύγετε την επανεισαγωγή των παρασίτων στο σπίτι.

διαφήμιση

*Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε βορικά άλατα (borax ή sodium borate) αν στο σπίτι ζουν μικρά παιδιά ή νεαρά ζώα (εκτός αν τα απομακρύνουμε από το σπίτι κατά τη μέρα της εφαρμογής). Ίσως παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα υγείας, λόγω της μικρής σωματικής τους μάζας και της μικρής απόστασής τους από το δάπεδο. Τα βορικά άλατα έχουν μικρό δείκτη τοξικότητας (παρόμοιο με του αλατιού) και είναι εξίσου αποτελεσματικά στην απώθηση ψύλλων με το βορικό οξύ (boric acid) που όμως είναι πολύ πιο τοξικό.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς χορηγούμε σωστά την αποπαρασίτωση, ώστε να μην ξαναβρούμε ποτέ στο κατοικίδιό μας ψύλλους, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες και άλλα παράσιτα

ΙΔΕΑ: Μην πετάτε ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Αφού το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους, τότε πώς απορροφά την αμπούλα για τα παράσιτα;

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

 

 19 Σχολια

 1. Καλλιόπη says:

  Καλημέρα σας . Προσπάθησα ξανά να επικοινωνήσω μαζί σας , αλλά σίγουρα έκανα κάτι λάθος . Το δικό μας πρόβλημα αφορά στο γεγονός πως οι ψύλλοι επιλεκτικά δαγκώνουν εμένα , ενώ στα σκυλιά και τις γάτες αρκεί η χρήση της αμπούλας .
  Πώς μπορώ να βοηθηθώ , πράγματι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό , επίπονο και βρισκομαι συνεχώς εν εγρηγόρσει μήπως και δω τον εισβολέα από το πουθενά να βρίσκεται στο πόδι μου . Εχω δοκιμάσει επάλειψη με αιθέριο έλαιο λεβάντας – το μόνο που επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα – αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνεται ολη την ημέρα ! To σπρέι ευκαλύπτου θα μπορούσε να αποδειχθεί η δική μου σωτηρία ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων , ελπίζοντας πάντα ετούτην τη φορά να καταφέρω την ανάρτηση του ερωτήματός μου .

 2. Πόππυ says:

  Καλημέρα σας . Το πρόβλημά μου είναι μείζον καιαφορά …εμένα . Οι αμπούλες Κ΄νουν καλή δουλειά στα σσκυλιά , αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχω καταφέρει να απωθώ αποτελεσματικά τους ψύλλους από εμένα . Επαλείπτω τα πόδια μου , κυρίως , με αδιάλυτο αιθέριο λεβάντας αλλά και πάλι , είμαι έδεσμα goyrmet για εκείνους , ευτυχώς μόνο εγώ από την υπόλοιπη οικογένεια . Θα σας παρακαλούσα να μου συστήσετε μια σύνθεση αιθερίων ελαίων , η οποία να μην έχει τόσο έντονη οσμή όπως η λεβάντα και να είναι αποτελεσματική . Εκ των πρωτέρων ευχαριστω .

 3. Άννα Μαρία says:

  Παιδιά είχαμε ένα σκύλο και τον δώσαμε.. Από τότε που τον δώσαμε έχουμε γεμίσει ψυλλους μιλάω στους γονείς μου για απολύμανση και δεν συμφωνούν και λόγω οικονομικών αλλά και λόγω πιστευοντας ότι έχουν βρει την λύση σε εντομοκτονα για ψυλλους σήμερα σκοτωσα περίπου πέντε στο δωμάτιο μου καμία εναλλακτική λύση;;

  • Παιδιά είχαμε ένα σκύλο και τον δώσαμε.. Από τότε που τον δώσαμε έχουμε γεμίσει ψυλλους μιλάω στους γονείς μου για απολύμανση και δεν συμφωνούν και λόγω οικονομικών αλλά και λόγω πιστευοντας ότι έχουν βρει την λύση σε εντομοκτονα για ψυλλους σήμερα σκοτωσα περίπου πέντε στο δωμάτιο μου καμία εναλλακτική λύση;;

  • Υπάρχουν προϊόντα που βάζετε στο χώρο, τον κλείνετε καλά και φεύγετε για 6 ώρες περίπου. Αλλά αν έχετε ζώα, βρέφη ή μικρά παιδιά θα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιού για 24 ώρες για την δική τους υγεία.

 4. Μαρια Ρωτα says:

  Ξερετε ποια ειναι η πιο καταλληλη εποχή να ψεκαστει ο κήπος? Εχω 2 γατες μέσα στο σπίτι που απορασιτωνονται μια φορά το μηνα και κάποιες φορές βγαίνουν στον κήπο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αλλά εχω πολλά γατακια που ταιζω στον κήπο και δεν πιανονται ολα για να τους βαλω αμπουλα ή σπρει. Ψεκάζω εκει που κοιμούνται μονο.

 5. Για τους σκύλους πολύ καλή λύση είναι το χάπι Bravecto που εξουδετερώνει ψύλλους και τσιμπούρια για 3 μήνες! Έχει γεύση κρέατος και ξενοιάζει κανείς αφού αποτελεί πολύ πρακτική και μακροχρόνια λύση. Μαζί με το scalibor (για εντομωαποθητική δράση κυρίως κατά της σκνίπας) πετυχαίνει κανείς έναν δυνατό συνδυασμό προστασίας για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η αλήθεια είναι πάντως οτι όλα τα αντιπαρασιτικά προστατεύουν κατα 99%, μπορεί πάντα να ξεφύγει κάποιο παράσιτο…

 6. Σε 15 ημερών γατάκι τί κάνουμε για τους ψύλλους;;

 7. Άγγελος says:

  Έχω δυο γάτες και έχουν ψηλούς αλλά Βγαίνουν συνέχεια έξω και οι ψύλλοι με έχουν κάνει κόσκινο τι κάνω

 8. βικυ says:

  Εχω 4 γατακια τριων μηνων.ειναι σε δικο τους χωρο,αλλα την νυχτα βγαίνουν στην αυλη.πρεπει να τους βαλω αμπουλα;

 9. Μάρθα says:

  Ο δικός μου σκύλος πάντως εδω και ένα μήνα που έγινε πιο ανοιξιατικος ο καιρός κόλλησε πόσα τσιμπουρια..(μένει στον κήπο) και παρόλο που την έβαλα ειδικό spray συνέχισε να έχει.και αναγκαστηκα να πάρω αμπούλα και κολάρο.. Ενώ έβαλα το ίδιο spray στον γάτο μου και δεν εμφάνισε ξανά τσιμπούρια..Πάντως μεγάλο πρόβλημα και τα τσιμπούρια και οι ψύλοι..! >.<

 10. βαλεντινα says:

  πρέπει το βορικό οξύ να είναι ορθά φυλαγμένο και να βρί-
  σκεται μακριά από τα παιδιά. Επειδή η πλειοψηφία των αποδεδειγμένων
  θανάτων από έκθεση στο βορικό οξύ έχουν προκληθεί σε νήπια συνι-
  στάται η επαγρύπνηση της προσοχής, όσων αναθρέφουν παιδιά, διότι
  ένα παιδί που μεγαλώνει στο σπίτι του μπορεί να εκδηλώσει προβλήμα-
  τα από έκθεση στο βορικό οξύ που μπορεί να υπάρχει σε διάφορα μέ-
  ρη του σπιτιού

  • Ευχαριστούμε Βαλεντίνα για την επισήμανση!
   Αναφερόμαστε στα βορικά άλατα που έχουν πολύ μικρό δείκτη τοξικότητας. Πράγματι, το βορικό οξύ είναι ιδιαίτερα τοξικό. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση στο μέλλον κάναμε κάποιες προσθήκες στο κείμενο. Με τη συνεργασία όλων σας οι ΤΡΙΧΕΣ θα γίνουν καλύτερες.

Σχολιαστε