Οι κληρονομικές ασθένειες των Κόκερ Σπάνιελ και όχι μόνο…

Από τη Μαρία-Μαριόνκα Δεκαρίστου*

Κάθε φυλή έχει τις δικές της γενετικές παθήσεις. Τι πρέπει να κάνουμε για να τις προλάβουμε στα ζώα μας και στους απογόνους τους;

shutterstock_89606398 www

Τα Κόκερ Σπάνιελ πάσχουν κυρίως από το PRA (Progressive Retinal Atrophy – Προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα), που εμφανίζεται σε ηλικία 5 – 7 χρόνων και προκαλεί τύφλωση χωρίς καμία πιθανότητα θεραπείας, και το FN (Familiaris Nephropathy – Οικογενής νεφροπάθεια), που είναι 100% θανατηφόρος και αποκλείεται ο σκύλος να ζήσει πάνω από δύο έτη. Και για τις δύο αυτές παθήσεις υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις με τεστ DNA, που παίρνουμε πανεύκολα από το σάλιο του σκύλου, οι οποίες μπορούν να μας βεβαιώσουν αν το Κόκερ μας είναι απαλλαγμένο από αυτές, αν είναι φορέας των γονιδίων που προκαλούν την πάθηση και άρα μπορεί να το μεταφέρει στους απογόνους του ή, ακόμη χειρότερα, αν στο μέλλον πρόκειται να νοσήσει.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να ζευγαρώσουμε δύο φορείς της ίδιας πάθησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αποσύρουμε από την αναπαραγωγή τα ζώα που νοσούν. Ενας σκύλος-φορέας μπορεί να ζευγαρώσει μόνο με ένα σκύλο που είναι απαλλαγμένος. Έτσι, ως αποτέλεσμα, θα έχουμε κουτάβια εκ των οποίων κανένα δεν θα νοσήσει, απλώς κάποια θα είναι φορείς και κάποια απαλλαγμένα. Είναι καθήκον όλων των ιδιοκτητών -ιδιαίτερα όσων σκοπεύουν να τα ζευγαρώσουν- να προβούν σε αυτές τις εξετάσεις.
Θυμηθείτε: Ποτέ μην αγοράσετε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής αν προηγουμένως δεν ενημερωθείτε για τις παθήσεις από τις οποίες πάσχει η φυλή και δεν δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τις εξετάσεις για γενετικές παθήσεις των γεννητόρων.

 

Τεστ DNA για το Κόκερ Σπάνιελ σας

Ο Κυνοφιλικός Ομιλος Σπάνιελ Ελλάδος κατάφερε να πετύχει για τα μέλη του την τιμή των 100 € για τα τεστ DNA και των δύο παθήσεων μαζί. Παρακαλούμε όλους τους λάτρεις των Κόκερ να προβούν σε εξέταση των σκύλων τους είτε σκοπεύουν να τους ζευγαρώσουν είτε όχι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.spanielclubofgreece.webs.com

 

Eνημερωθείτε για τις γενετικές παθήσεις οποιασδήποτε φυλής

Canine Inherited Disorders Database: www.upei.ca/~cidd/intro.htm
Inherited Disease in dogs – Cambridge University: www.vet.cam.ac.uk/idid/search.php
www.akcchf.org/canine-health/breed-specific-concerns
www.ufaw.org.uk/dogs.php
www.sydney.edu.au/vetscience/lida/dogs/search/breed
www.thedogplace.org/GENETICS/Congenital-Heritable-Disorders_AVAR.asp
www.pedigreedoghealth.org/dog-breeds/

διαφήμιση

 

* Η Μαρία-Μαριόνκα Δεκαρίστου είναι διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων και πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος.

 

Διαβάστε επίσης

Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;

Κάθε ημίαιμο είναι μοναδικό, ένα όπως κανένα… (άλλο)!

Γνωρίζετε τι είναι σκύλος σχεδιαστηρίου;

shutterstock_72617458 wwwΣχολιαστε