Πώς θα μετατρέψετε τη μπλούζα σας σε ντιζαϊνάτη οικολογική σκυλο-ξαπλώστρα.

Από την Ιφιγένεια Βιρβιδάκη

13 διάσημοι αρχιτέκτονες & designers μοιράζουν απλόχερα τα κατασκευαστικά σχέδια των επίπλων που έφτιαξαν για τους αγαπημένους τους τετράποδους.

«Διαβάσαμε ένα βιβλίο για τα Τζακ Ράσελ. Ο συγγραφέας του έγραφε πως το δικό του σκυλί, η Jackrasselteria, αγαπά να κάθεται πάνω στα ρούχα του. Έτσι, σκεφτήκαμε πως το μπλουζάκι του ιδιοκτήτη είναι το ιδανικό υλικό για ένα… καθιστικό για Τζακ Ράσελ». Η Minaho Sakane, µέλoς του γιαπωνέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Τorafu, μου εξηγεί πώς αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε μια παλιά μπλούζα. «Το ρούχο αγκαλιάζει το σώμα του σκύλου σαν αιώρα. Γι’ αυτό και το κρεβάτι ονομάζεται wanmock, από τις λέξεις wan (όπως είναι το γαβ στα γιαπωνέζικα) και hammock (που θα πει “αιώρα”). Έχει το ιδανικό ύψος έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να χαϊδεύει το σκυλί του καθισμένος στον καναπέ».

Wan_006_hiroshi_yoda www

Koichi Suzuno, ένας από τους επικεφαλής των Torafu Architects.

Και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε; Πολύ απλά: μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.architecturefordogs.com, εντοπίζουμε το γραφείο Τorafu και «κατεβάζουμε» δωρεάν το πατρόν. Αν μας φαίνεται δύσκολο, ένα σύντομο βίντεο μας δίνει πρόσθετες οδηγίες. Οι σχεδιαστές προτείνουν δύο είδη κατασκευών, είτε από κόντρα πλακέ είτε από ξυλεία, ανάλογα με το πόσο πιάνουν τα χέρια του καθενός – κάθε σκελετός, ανάλογα με το υλικό του, είναι διαφορετικά σχεδιασμένος.
Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, «περισσεύει» ένα μικρό κομμάτι ξύλο για να γίνει κόκαλο ώστε να παίζει… ο Τζακ μας. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε μια μπλούζα μας (κοντομάνικη ή μακρυμάνικη, μονόχρωμη ή ριγέ, δεν έχει καμία σημασία) και ιδού η αιώρα, έτοιμη! Μόλις λερωθεί η μπλούζα, πλένεται εύκολα (όπως και στην προηγούμενή της ζωή) στο πλυντήριο.

ecopet aiwra tzak_Page_2 www

Η συγκεκριμένη κατασκευή εντάσσεται σε μια μεγάλη συλλογή µε τίτλο «Αρχιτεκτονική για σκύλους». Δεκατρία αρχιτεκτονικά γραφεία προτείνουν 13 κρεβάτια ή σπίτια ή gadgets για διαφορετικές φυλές: δωρικό για Μπιγκλ, εκκεντρικό για Μπιισόν Φριζέ, μια παράξενη κατασκευή με γλάστρες και… βιβλία για Μπόστον Τεριέ, ένα πορτοκαλί σύννεφο που σκεπάζει το Τσιουάουά μας, μια ξύλινη «ανηφόρα» για να φτάνει στο ύψος μας το Ντάξχουντ, χάρτινοι «αυλοί του Πανός» για Παπιγιόν κ.λπ. Όλα συνοδεύονται από μια σύντομη ανάλυση των χαρακτηριστικών της φυλής, που εξηγούν γιατί επέλεξαν τη συγκεκριμένη κατασκευή, καθώς και οδηγίες για να τα φτιάξουμε μόνοι μας. «Η “αρχιτεκτονική για σκύλους” δημιουργήθηκε από αρχιτέκτονες και designers και έχει σκοπό να κάνει τα σκυλιά και τους ανθρώπους ευτυχισμένους», σημειώνουν. Βλέποντας τα σχέδια, τα διαγράμματα και τις εικόνες, είναι εύκολο να τα κατασκευάσει οποιοσδήποτε».

Αν μάλιστα δυσκολεύεστε να την κατασκευάσετε αλλά ο σκύλος σας την χρειάζεται οπωσδήποτε μπορείτε πλέον να την αγοράσετε προς $235,00.

διαφήμιση

Wan_009_hiroshi_yoda bone

Το D-Tunnel είναι άλλη μια κατασκευή που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Σχεδιασμένο από την Kenya Hara για… Κανίς Νάνους!

Info: Διαλέξτε ένα από τα έπιπλα των Atelier Bow-Wow, Hiroshi Naito, Kazuyo Sejima, Kengo Kuma, Konstantin Grcic, MVRDV, Reiser+Umemoto, Shigeru Ban, Sou Fujimoto, Torafu Architects, Toyo Ito, Kenya Hara και κατεβάστε τα σχέδια από την ιστοσελίδα architecturefordogs.com.

 



Σχολιαστε