Πώς να επιλέξουμε πανσιόν για τους τετράποδους;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Οι διακοπές αποτελούν πάντα έναν μικρό πονοκέφαλο για τους ιδιοκτήτες ζώων. Πού θα μείνει το χαϊδεμένο μας τετράποδο, αν δεν γίνεται να το πάρουμε μαζί; Η πανσιόν είναι μια λύση, αλλά υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

shutterstock_199220804 www

Photo courtesy of Shutterstock

Για τις γάτες συνήθως τα πράγματα είναι εύκολα. Η γάτα δένεται με το χώρο της, οπότε για ολιγοήμερες διακοπές το καλύτερο είναι να βρεθεί φίλος ή συγγενής που θα βάζει καθημερινά νερό, φαγητό και θα καθαρίζει την άμμο της. Βέβαια, λίγα χάδια και παιχνίδια βοηθούν να περάσει πιο ανώδυνα το χωρισμό.

Για το σκύλο όμως, για τον οποίο η καθημερινή βόλτα και η ανθρώπινη παρουσία είναι απαραίτητες, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Αν δεν έρθει μαζί σας, θα πρέπει να τον αναλάβει κάποιος που θα γνωρίζει από σκυλιά και κυρίως θα είναι υπεύθυνο άτομο. Είναι πολλά τα περιστατικά σκύλων που χάθηκαν γιατί αυτοί που τα φρόντιζαν αμέλησαν τη φύλαξή τους.

Διαφορετικά, η ασφαλέστερη λύση είναι η πανσιόν για ζώα. Εδώ όμως χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα και να αφιερώσετε χρόνο, γιατί πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται.

 

Τι να προσέξω πριν επιλέξω πανσιόν;

Ο χώρος όπου θα μείνει το ζώο σας πρέπει να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Μην κάνετε κράτηση χωρίς να τον έχετε επισκεφτεί, όσο ειδυλλιακός και αν φαίνεται στα διαφημιστικά.

Στην επίσκεψή σας

  •  Ζητήστε να δείτε όλους τους χώρους (παραμονής ζώων, υποδοχής, περιπάτου, μαγειρείο, αν ετοιμάζουν εκεί φαγητό, ιατρείο κ.λπ.) και προσέξτε αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Μην ξεχνάτε ότι η καθαριότητα είναι και παράγοντας ασφάλειας.
  • Ελέγξτε τα δωμάτια παραμονής για σκύλους, τα οποία είναι συνήθως 2×2 και επικοινωνούν με προσωπική αυλή 2×3. Υπάρχουν όμως και μεγαλύτεροι χώροι, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου ή τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Ελέγξτε επίσης αν οι χώροι είναι κλιματιζόμενοι (ή έστω επαρκώς δροσεροί) και αν η αυλή έχει σκιά. Τα πιάτα του νερού είναι γεμάτα; Το νερό δείχνει φρέσκο και καθαρό;
  • Δώστε βάρος στη συμπεριφορά του προσωπικού. Αν έχουν εμπειρία και γνώσεις, αν φέρονται με αγάπη και υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα. Τα σκυλιά θα πρέπει να βγαίνουν για περίπατο και παιχνίδι 1 – 2 φορές την ημέρα και συνήθως εκείνη την ώρα καθαρίζεται το δωμάτιό τους.
  • Ρωτήστε αν γίνεται προληπτική αγωγή για τη λεϊσμανίαση.
  • Η κτηνιατρική φροντίδα στα ξενοδοχεία ζώων είναι απαραίτητη από το νόμο. Γι’ αυτό να είστε χαρούμενοι αν οι υπεύθυνοι είναι πολύ σχολαστικοί στο θέμα της αποπαρασίτωσης και των εμβολίων του ζώου σας.

351

Οι ιδιοκτήτες γατιών πρέπει να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από τις πανσιόν. Ο «γατώνας», που αποτελείται από μικρά δωμάτια, πρέπει να είναι φτιαγμένος για τις ανάγκες και την ψυχολογία των μικρών αιλουροειδών. Να είναι κλιματιζόμενος, ήσυχος, μακριά από το τμήμα των σκύλων, με ζεστές φωλίτσες για ύπνο και παιχνίδια για την ανία. Κάποιες πανσιόν διαθέτουν και ειδικούς χώρους για να παίζουν μαζί οι πιο κοινωνικές γάτες.

Οι ιδιοκτήτες πουλιών, χάμστερ, κουνελιών ή άλλων ζώων θα αναζητήσουν τις ειδικές πτέρυγες στις πιο εξειδικευμένες πανσιόν.

balitsaki

Τι πρέπει να έχει μαζί του

  • Περιλαίμιο με κονκάρδα, που θα γράφει το τηλέφωνό σας σε περίπτωση ανάγκης.
  • Μικροτσίπ με τα ενημερωμένα στοιχεία σας. Είναι πλέον υποχρεωτικό και για τις γάτες. Βεβαιωθείτε ότι καταχωρίστηκε άμεσα στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου.
  • Τα τηλέφωνα του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το ζώο.
  • Ένα μικρό ιατρικό ιστορικό του ζώου και αναλυτικές λεπτομέρειες σε περίπτωση που παίρνει φάρμακα ή πάσχει από κάποια ασθένεια.
  • Την τροφή που θα χρειαστεί για όσο διάστημα μείνει, αν θέλετε να συνεχίσει τη δική του διατροφή στην πανσιόν.

 

διαφήμιση

Για να μη σας κρατάει μούτρα

Το σκυλί είναι καλύτερο να έχει επισκεφτεί 1 – 2 φορές προηγουμένως την πανσιόν, για να συνηθίσει το χώρο και τους ανθρώπους και να μη νομίσει ότι το εγκαταλείψατε όταν το αφήσετε για διακοπές. Μην ξεχνάτε όμως ότι και στο καλύτερο ξενοδοχείο, το ζωάκι σας μπορεί να αισθανθεί μοναξιά και να του λείπετε. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις σκύλων που στο ξενοδοχείο, με τη συναναστροφή άλλων σκυλιών και τα παιχνίδια, επέστρεψαν σπίτι τους πιο χαρούμενοι. Οι γατολάτρες, πάντως, να είναι σίγουροι ότι θα υποστούν τα μούτρα και τη μουρμούρα της γάτας τους μετά την επιστροφή.

Καλές διακοπές!

 

Διαβάστε επίσης

Είναι έτοιμος να πάει σε ξενοδοχείο σκύλων;

Το σκυλίσιο ή γατίσιο βαλιτσάκι των διακοπών

Ποτέ δεν θα ξαναχάσει τη μεταλλική του ταυτότητα

Θα χρειαστεί ο σκύλος ή η γάτα μας να ταξιδέψει σε κλουβί μεταφοράς;

Πώς θα συμπαθήσει το αυτοκίνητο

 



Σχολιαστε