Τα ΟΧΙ για τους τετράποδους στο χριστουγεννιάτικο μενού

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να μετατραπεί σε... εφιάλτη για τα ανυποψίαστα κατοικίδιά μας. Πάρτε τις προφυλάξεις σας, για να περάσετε ξέγνοιαστα και αυτές τις γιορτές.

apofagia2 www

Έχουμε αναλογιστεί πόσους κινδύνους κρύβουν τα στολισμένα σπίτια -ή ακόμα και το γιορτινό τραπέζι- για τα περίεργα, σκανταλιάρικα και τρυφερά μας ζώα;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο (και ό,τι κρέμεται πάνω του) είναι πειρασμός και κίνδυνος από μόνο του. Αλλά και τα διακοσμητικά φυτά, όπως το γκι, ο πρίνος και το αλεξανδρινό (ποϊνσέτια), μπορεί να έχουν τοξική δράση αν καταναλωθούν από ζώα:

Το γκι προκαλεί ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα, αρρυθμίες, χαμηλή θερμοκρασία, δυσκολία στην αναπνοή, δίψα, κώμα, μέχρι και θάνατο.

Ο πρίνος και το αλεξανδρινό προκαλούν διαταραχές του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

Όσο για το εορταστικό μενού, επειδή το δικό μας δεν ταυτίζεται με του σκύλου ή της γάτας μας, καλύτερα να πάρουμε ένα μεζεδάκι από pet shop, μια πιο νόστιμη γατοκονσέρβα ή ένα κόκαλο. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Καλές γιορτές!

 

Τα OXI των Χριστουγέννων

  • Στα μαγειρεμένα κόκαλα από γαλοπούλα, κοτόπουλο, αρνί. Στους σκύλους τα μυτερά θραύσματα θα προκαλέσουν εντερικά προβλήματα. Οι γάτες δεν κινδυνεύουν, γιατί δεν σπάνε τα κόκαλα, αλλά τα ξεψαχνίζουν.
  • Στην πέτσα και στα λίπη από το γουρουνόπουλο ή όποιο άλλο κρέας μαγειρέψουμε. Τα λίπη προκαλούν διάρροιες και ερεθισμό στο πάγκρεας.
  • Στη σάλτσα ή στις πατάτες που περίσσεψαν. Είναι άχρηστη τροφή, που μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή διάρροια.
  • Στο στιφάδο ή ό,τι έχει κρεμμύδια. Η τοξική ουσία που περιέχουν καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Στα γλυκά και ιδίως στη σοκολάτα. Η θεοβρομίνη και η καφεΐνη είναι τοξικές – 23 γραμμάρια πικρής σοκολάτας αρκούν για να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε μικρό σκύλο. Τα συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια, αρρυθμίες, υπερκινητικότητα.

 

διαφήμιση

Προσοχή: Αν δεν μας ακούσατε και κάνατε του κεφαλιού σας είναι πολύ πιθανόν να παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα και να μη βρίσκετε τον κτηνίατρο χρονιάρες μέρες. Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο:

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Διαβάστε επίσης

Οι κίνδυνοι των Χριστουγέννων

Στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο των τετράποδων

∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι

 

 Σχολιαστε