«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»

Από την Κλέα Μοριανού

Καταρρίψτε με επιχειρήματα τις 8 πιο συνηθισμένες δικαιολογίες.

 

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές, στο πάρκο ή στην παρέα, θεωρίες σχετικά με το πόσο ωφελούνται οι σκύλες ή οι γάτες αν γνωρίσουν την μητρότητα έστω και άπαξ πριν στειρωθούν. Κάποιοι επικαλούνται ως λόγο το «να μην πάμε κόντρα στη φύση», άλλοι το ότι «το είπε ο κτηνίατρος». Όσες φορές επιχείρησα να εκμαιεύσω το όνομα του συγκεκριμένου κτηνιάτρου, οδηγήθηκα σε αδιέξοδο. Είτε γιατί ήταν, τελικά, ο «κτηνίατρος του φίλου τους», είτε γιατί τους διέφευγε το όνομα… προσωρινά. Σε μια περίπτωση στάθηκα τυχερή. Μου έδωσαν όνομα! Και ήταν ένας κτηνίατρος που έτυχε να γνωρίζω και να εμπιστεύομαι, ο οποίος φυσικά αρνήθηκε ότι είχε συστήσει κάτι τέτοιο.

Εδώ και χρόνια έχω βάλει σκοπό ζωής να ανακαλύψω από που προέρχονται τέτοιες συμβουλές. Έχω ρωτήσει περισσότερους από πενήντα κτηνιάτρους και κανένας δεν παραδέχεται ότι συνέστησε σε πελάτη του να βάλει τη σκύλα ή τη γάτα του να γεννήσει πριν τη στειρώσει. Τότε τι τρέχει; Μήπως, τελικά, ακούμε αυτό που θέλουμε;

Ας δούμε τις 8 πιο συνηθισμένες δικαιολογίες κατά της στείρωσης καθώς και τα στοιχεία που μπορούμε να επικαλεστούμε στο μέλλον προκειμένου να τις αντικρούσουμε.

1. «Καλύτερα για την υγεία του να γεννήσει πριν στειρωθεί.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή, αν μια θηλυκή στειρωθεί πριν από τον πρώτο οίστρο και την πρώτη περίοδο, θα είναι υγιέστερη (αποφεύγοντας σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα ή μεταδίδονται σεξουαλικά).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;

2. «Θέλω τα παιδιά μου να βιώσουν το θαύμα της γέννησης.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το θαύμα γρήγορα επισκιάζεται από την πραγματικότητα. Χιλιάδες ζώα εγκαταλείπονται στους δρόμους και βρίσκουν τραγικό θάνατο από φόλες, αυτοκινητιστικά και αρρώστιες. Είναι σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη, στειρώνοντας τα σκυλιά και τα γατιά μας.

3. «Μα είναι κρίμα, γιατί είναι καθαρόαιμο.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα στα τέσσερα κατοικίδια που εγκαταλείπονται είναι καθαρόαιμο. Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά σκύλων και γατών από τη ζήτηση, ανεξαρτήτως του αν αυτά είναι καθαρόαιμα ή ημίαιμα.

4. «Θα σταματήσει να είναι φύλακας.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σκύλος από ένστικτο προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια. Η προσωπικότητα και τα ταλέντα του επηρεάζονται περισσότερο από τα γονίδια και το περιβάλλον παρά από τις σεξουαλικές ορμόνες.

5. «Θα παχύνει και θα τεμπελιάσει.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Εμείς φταίμε που τα περισσότερα ζώα είναι παχιά, νωχελικά και τεμπέλικα. Τα ταΐζουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται και δεν τα ασκούμε αρκετά.

6. «Ο σκύλος (ή η γάτα μου) είναι τόσο ξεχωριστός, που θέλω ένα ολόιδιο κουτάβι (ή γατάκι).»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο κι αν το επιθυμούμε, είναι γενετικά απίθανο τα παιδιά του να προκύψουν ολόιδια με τον τετράποδο φίλο μας. Άλλωστε, ακόμη κι αν κρατήσουμε ένα ζωάκι που του μοιάζει, τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα της γέννας; Μια επίσκεψη σε ένα από τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας μπορεί να μας μεταπείσει: υπάρχουν εκατοντάδες ζώα στα αζήτητα, εξίσου χαριτωμένα, έξυπνα, γλυκά, όμορφα, τρυφερά και… ξεχωριστά με το δικό μας αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας το δείξουν.

7. «Η στείρωση κοστίζει.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν φορείς που επιχορηγούν τη στείρωση των ιδιόκτητων ζώων. Συμβουλευτείτε το σωματείο της περιοχής σας ή το δήμο σας σχετικά.

ΒΡΕΣ ΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 56 Φιλοζωικά Σωματεία ανά περιοχή για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο!

8. «Έχω βρει σπίτια για όλα τα κουτάβια ή γατάκια.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ακόμη κι αν τα καταφέραμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αποφάσεις που οι άλλοι θα πάρουν για τα ζώα που τους εμπιστευθήκαμε. Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι οι απόγονοι του δικού μας δεν θα καταλήξουν, όπως τόσα άλλα κουτάβια και γατάκια, στο δρόμο ή στα σκουπίδια.

 

διαφήμιση

Η στείρωση τελικά είναι πράξη ζωής

Πώς; Στειρώνοντας το ζώο μας σώζουμε αδέσποτα ζώα, που διαφορετικά θα έβρισκαν τραγική κατάληξη στο δρόμο. Συμπληρώνουν τις θέσεις που θα έπιαναν τα δικά μας κουτάβια ή γατάκια σε υπεύθυνες οικογένειες.

Πριν ζευγαρώσουμε το σκύλο ή τη γάτα μας αξίζει να θυμηθούμε πώς ο υπερπληθυσμός των σκύλων και των γατιών δημιουργείται «μια γέννα τη φορά».

 

Τι προβλέπει ο νόμος για τις γέννες

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων από το 2003. Μάλιστα, επιτρέπει τις σπιτικές γέννες μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν βρεθεί σπίτια προκαταβολικά για όλα τα ζωάκια. Φτιάξαμε λοιπόν, όπως ο νόμος ορίζει, τη σχετική λίστα των ενδιαφερομένων και μπράβο μας. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι όσοι εξέφρασαν ενδιαφέρον δεν θα αλλάξουν γνώμη όταν έρθει η ώρα να τα πάρουν σπίτι.

 

Και τέλος μια συμβουλή για όσους ακόμα επιμένουν να γεννήσει

Η λίστα των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να είναι μακριά. Παρότι πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον τώρα, αργότερα αλλάζουν γνώμη. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις. Για να είμαστε καλυμμένοι, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική του overbooking, υπολογίζοντας 4 ενδιαφερομένους για κάθε ζώο που θα γεννηθεί. Σκεφτείτε την περίπτωση τσοπανόσκυλων, λυκόσκυλων και κυνηγόσκυλων, που συχνά γεννούν 12 κουτάβια, για να εξασφαλίσουμε καλά σπίτια σε όλα, αυτό σημαίνει 50 ενδιαφερόμενους! Καλή μας τύχη.

 

Διαβάστε επίσης

Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

Είμαι αρσενικός καθαρόαιμος γάτος. Να με στειρώσουν ή να με ζευγαρώσουν;

Αλητεία και στείρωση

Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Πώς θα σταματήσει το «καβάλημα»;

Ολίγον… έγκυος

 



262 Σχολια

  1. Αλέξανδρος says:

    Σαν φοιτητής κτηνιατρικής και όχι σαν κτηνίατρος (ακόμα) με ιατρείο που να το σκέφτομαι από το πόσα λεφτά θα βγάλω από μια στείρωση, έχω να σας πω οτι η στείρωση για ένα ζώο είναι ότι καλύτερο μπορείτε να τους προσφέρετε καθώς τα οφέλη στην υγεία τους είναι μεγάλα.Το μεγαλύτερο είναι ότι γλιτώνουν από διάφορες μορφές καρκίνων.
    Τα ζώα είναι ζώα και λειτουργούν με ένστικτα οπότε το να ζευγαρώσουν είναι ένστικτο δεν ζευγαρώνουν από ευχαρίστηση αλλά για αναπαραγωγή μόνο.Οποτε το να ισχυρίζεται κάποιος ότι στερείς τη μητρότητα από ένα ζωο με τη στείρωση δεν ισχυει με την ανθρώπινη έννοια.
    Η σκύλα αν ιδανικά στειρωθεί πριν καν έρθει σε οίστρο απλά δεν θα νιώσει καμία ανάγκη για ζευγάρωμα και η μητρότητα ούτε καν θα περάσει από το μυαλό της.Θα είναι ένα ευτυχισμένο και υγιές σκυλί.
    Όσο για τις ράτσες που άκουσα , να ξέρετε ότι οι ράτσες είναι αποτέλεσμα επιλεκτικης εκτροφής και προγραμματισμένων ζευγαρωμάτων μέχρι να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που είχε στο μυαλό του ο κάθε εκτροφέας.Στη φύση δεν θα υπήρχαν ράτσες, ούτε καθαρόαιμα και ημιαιμα.Αυτοι οι όροι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.
    Τα καθαρόαιμα όλα χωρίς εξαίρεση κουβαλούν πολλές γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα σε σχέση με τα ημίαιμα που συνήθως είναι πιο υγιή.
    Όσα έχω πει παραπάνω είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα από τις μεγαλύτερες κτηνιατρικές σχολές παγκοσμίως.

    • ioannis says:

      An kapios ef8inete gia tin apesia katastasi sto planiti ine o a8ropos o opios skorpai pono, pina, distixia ke 8anato me ateliotus polemus. Ke eno opos ferate paradigma exi sinidisi genevoai asinidita ke gemizi ta orfanotrofia distixismena pedia ke pedia pu kataligun se kiklomata human trafficking. An kapios eprepe na stiro8i ke na afanisti ine aftos pu ine o karkinos tu planiti. Ena megalo evge sto perikli exi dosi resta!!!

      Se proigmenes xores ke oxi to unanistan i stirosi 8eorite adikima. E3igunte episis ta kaka tis stirosis ke me links stis piges tekmiriomena ali8ina ke oxi aerologika

      https://www.baxterboo.com/fun/a.cfm/why-you-should-consider-not-spaying-or-neutering-your-dog

      https://jennifermargulis.net/norwegians-believe-spaying-or-neutering-a-dog-is-cruel/

      An 8elete na lisete to provlima ton adespoton maziftite oles i filozoikes eno8ite, 8a ar8imete megalo a8ropino dinamiko, kante crowd funding campain gia mia terastia farma (iparxun apires ektasis) me prosopiko ke xorigies apo eteries skilotrofon, na sigentro8un ola ta adespota mexri na pe8anun apo fisika etia ke istera 8a minun mono afta me idioktiti. Afto ine ipef8ini siberifora apo to on pu ef8inete ke kani to xrews tu. Iparxun lisis ala den “simferun” pros poles katef8insis.

      N T R O P I X A S A P I D E S

      y.g. O agrios planitis (LA PLANETE SAUVAGE), mia tenia pu gia afti dimiurgi8ike to vravio animated tenias stis kanes, dixni ton a8ropo katikidio mia anoteris filis opos kapios sofa anefere. Apolafste “filozoi”

      • δηλαδη κ. Ioannis η Γερμανια οπου εγω ζω και γινονται εκτεταμενα στειρωσεις για την προστασια των ζωων δεν ειναι προηγμενη χωρα. Θα συμφωνησω οτι ειναι cruel. Γιατι ειναι παρεμβατικο στη ζωη των ζωων. Αλλα η μεγαλη παρεμβαση, ειναι οτι ο ανθρωπος επιασε ολο τον τοπο στη γη και κατεστρεψε φυσικες ισορροπιες και προσπαθει οπως οπως να βαλει μια ατελη ταξη στην δικη του ταξη των πραγματων! Τις γατες και τους σκυλους η τους αφηνουν να πολλαπλασιαζονται και να πεθαινουν οδυνηρα στους δρομους οπως στην Αφρικη, η τους εχουν μετρημενους, οπως στη Γερμανια. Αλλα γιατι δεν κανουμε στειρωση και στους αρουραιους αν μπορουμε? Απλα γιατι δεν μπορουμε. Νομιζουμε οτι ελεγχουμε την κατασταση…
        Προσωπικα προτιμω την στειρωση απο τα κοκκαλιασμενα αρρωστα ζωα που εβλεπα να αργοπεθαινουν στους δρομους οταν ημουνα ακομα στην Ελλαδα! Χαιρετω εγκαρδια και ευχαριστω για τη φιλοξενια, Annie

  2. ENA.KALYTERO.AYRIO says:

    ΟΧΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΡΕ ΓΙΔΙΑ..ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΑΣ…ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ,ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΙ,ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…παιζετε με τις ζωές μας και χαιρονται κιολας τα προβατα..καντε λιγο μπεεε ρεε…ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…να σας πεταξουμε σε ενα πλανητη που δεν καταλαβαινετε και να σας στηρωνουμε ΖΩΑ..υπερπληθυσμος και στα ζωα τωρα…γιατι μασόνες ειστε και ανησυχειτε???τι σας νοιαζει ρε και ασχολειστε αν το ζωντανο θα γεννησει η οχι?γιατι σπιτια σας μένουν???η σας χάλασε η ομορφια της πολης με τα αδέσποτα???ΟΤΙ ΑΚΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΛΕΝΕ πατε και το κάνετε ΗΛΙΘΙΟΙ..ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ…πειραματιστητε με τον εαυτό σας οχι με ζωές που ειναι ΑΛΗΘΙΝΕΣ…καθομαστε και συζηταμε αν πρεπει να γινονται πειραματα σε ζωα η οχι…ΤΟΣΟ IQ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ….ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ να τα φτιαξουν γιατι εσεις ε’ιστε ολοι ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ…ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ..ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ …ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ…ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΟ…γουσταραν οι επιστήμονες απο μικροι να πειραματίζονται με ζώα και έντομα και τους δίνετε και ψωμί να φάνε τώρα ΕΤΣΙ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ..ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ…ΑΝΤΕΕΕ ΡΕ ΓΙΔΙΑΑΑΑ…ΑΝΤΕΕΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ 1940..ΠΑΛΙΟΧΙΤΛΕΡΑΔΕΣ …ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ….ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΣΤΕ ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗ…ΚΡΙΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ…ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ

  3. ΓΙΑ.ΕΝΑ.ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΑΥΡΙΟ says:

    μασονισμος και στον πλυθυσμο των ζωων το 2017…νομιζω πως η φύση ξερει καλύτερα τι γίνεται..επειδη εχουμε αναπτυγμενο μυαλο σημαίνει ότι πρεπει να κάνουμε τα ζώα πειράματα?με ποιο δικαιωμα επεμβαινετε στη φύση παρακαλώ?ΝΤΡΟΠΗ …μας ρώτησαν οι ανώμαλοι επιστημονες αν θέλουμε τετοια στη ζωή μας?επιδή αυτοί από μικροί πειραματιζόντουσαν με ζώα και εντομα θα το αφησουμε να γινεται??το να κάνεις τετοια πραγματα σε πλασματα χωρις νοημοσυνη το θεωρω ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ..ποιος σας έβαλε τετοιες ιδεολογίες στο μυαλο?παμε κατα διαολου εδω και 100 χρόνια επειδη ο ανθρωπος πειραματίζεται με την φύση..ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!να αλλάξει ο άνθρωπος ΠΑΡΑΚΑΛΩ και όχι η φύση και τα ζώα ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΑ …ΠΡΩΤΑ θα αλλάξουμε τον εαυτό μας και μετά τα υπόλοιπα.κάνετε πειράματα στο φαγητό μας στα ζώα μας..στις ζωές μας και λέτε κιόλας ότι είναι κάτι καλό ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ??τι να πω γιάυτον τον κόσμο ρε γαμώτο..όλοι χαζεμένοι με την τηλεόραση είστε και έχετε τέτοιες ιδέες?δεν έιμαστε κούκλες ούτε εμείς ούτε τα ζώα να μας ποτίζετε τα πειράματά σας.ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Η ΟΧΙ…ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ..ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ’40…ΕΙΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ!! Α-Ρ-Ρ-Ω-Σ-Τ-Ο-Ι!!!!!ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΟ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ

    • Η αλήθεια είναι ότι μοιάζεις άνθρωπος με βαθύ πρόβλημα. Σκέψου σοβαρά να επισκεφτείς έναν ειδικό για το καλό σου και για το καλό των ανθρώπων και ζώων που συναναστρέφεσαι.

      • Ευχαριστώ που απαντήσατε γιατί τέτοιες αμόρφωτες τοποθετήσεις μας έχουν φθάσει στο σημείο απελπισίας που διανύουμε ως πολιτισμός.
        Καλό είναι λοιπόν, όσο αυτονόητη κι αν είναι η γελοιότητά του εν λόγω σχολίου,να συνοδεύεται από μια απάντηση ως προς την αποτροπή δημιουργίας εντυπώσεων από άλλους φελλούς.

  4. ΦΩΤΗΣ says:

    SOSTO AYTO POY LETE ALLA EGO SAN DIKIGOROS TOY DIAVOLOY…AYTA POY GRAFETE GIA TOYS SKILOYS KAI TIS GATES ….EPIDI H STIEROSI STA ZOA EINAI TO MIKROTERO KAKO STON PLANITI KAI DEN LEINEI OYSIASTIKA TO TA PROBLIMATA ME TA ADESPOTA …KAI OLA TA ALLA PROBLIMATA..TO PROBLIMA TO DIMIOYRGISE O AN8ROPOS ME TO NA DIMIOYRGISEI TSIMENTOYPOLIS KAI NA KATASTREPSI TON PERIBALONTA XORO OLON TON ZOON…MIPOS PREPEI NA STIRONOYME TA PEDIAMAS OTAN BLEPOYME OTI PANE NA GINOYN KOLOPEDAKIA KAI EPISEIS TO KRATOS NA STIRONEI OLOYS TOYS ANEGKEFALOYS KAI ANEYUINOYS AN8ROPOYS…..EEEE THA STIRONATE TO PAIDI SAS EPIDI O GIATROS THA SAS ELEGE OLA AYTA POY SAS LEEI O KTINIATROS…GIATI AKRIBOS AYTA ISXIOYN KAI GIA TOYS ANUROPOYS….AAA KAI ME 450 EYRO H STIROSH KAI GO THA ELEGA THA SYMBOYLEYA NA TO STEIROSOYN SAN GIATROS…

  5. Marianthi says:

    τα επιχειρήματα είναι απολύτως απαράδεκτα.Αυτό δεν είναι φιλοζωική συμπεριφορά,αλλά ευγονική…..Καταρχήν ενοείται οτι η στείρωση παρεμβαίνει στη φύση του ζώου,κάτι που αγνοείς τελείως καλέ “φιλόζωε”.Όλα τα ζώα έχουν 2 σκοπούς στη ζωή τους:επιβίωση και αναπαραγωγή!Όταν παίρνεις τον έναν τότε παρεμβαίνεις στη φύση τους.Τα κατοικίδια,παραμένουν ζώα,δεν ζουν μόνο για αν είναι παιχνίδια μας,έχουν ανάγκες.Επίσης αν στειρώνεις τα καθαρόαιμα,συγχαρητήρια,γιατί μόλις βοήθησες στο να εξαλειφθεί το είδος τους,”φιλόζωε”…Επιπλέον,οι στειρόσεις είναι 1ο πηγή κέρδους για τους κτηνιάτρους.,είναι η συχνότερη επέμβαση και μία από τις ελάχιστες που θα χρειαστεί να κάνει ένα μέσο ζώο,γιατί άραγε να τις υποστηρίζουν τόσο οι κτηνίατροι????…….

    • Μαριανθη καλησπερα, πρεπει να σου πω οτι οτι λιγα χρονια νωριτερα, οταν δεν γνωριζα, ειχα ακριβως τις δικες σου αποψεις. Συμφωνω μαζι σου πως η οποιαδηποτε παρεμβαση του ανθρωπου στην φυση ειναι λαθος. Ομως εδω θα σου πω πως η υπαρξη του σκυλου με την σημερινη μορφη, (καθαροαιμες και τοσο πολλες και διαφορετικες ρατσες) ειναι μια τεραστια παρεμβαση του ανθρωπου στην φυση. Ο σκυλος ετσι οπως ειναι σημερα ειναι ενα ανθρωπινο κατασκευασμα και για αυτο και ειναι το μονο ζωο που δεν μπορει να επιβιωσει μονο του στην φυση. Η υπαρξη ρατσων δεν ειναι τιποτα αλλο απο γεννετικα κατασκευασμενα ζωα. Και οσο μεγαλυτερη αποκλυση εχει μια ρατσα σκυλου απο ενα λυκο τοσο πιο προβληματικο κατασκευασμα ειναι. (Δες αν ξερεις αγγλικα αυτο το ντοκυμαντερ και θα καταλαβεις τι εννοω. https://www.youtube.com/watch?v=SqtgIVOJOGc&t=53s ) Χωρια που για να ζησουν ολα αυτα τα εκατομμυρια σκυλια που εχει φτιαξει ο ανθρωπος χρειαζεται να βασανιστουν και να πεθανουν δισεκατομυρια αλλα βασανισμενα ζωα. Και ολο αυτο δημιουργει μια ωραια επιχειρηση οπου ανθρωποι πλουτιζουν σε βαρος αθωων ζωων. Επισης αν ασχοληθεις με εθελοντισμο για βοηθεια αδεσποτων και συνειδητοποιησεις τον αριθμο αδεσποτων που υπαρχουν και πεθαινουν στους δρομους απο πεινα, αρρωστιες και βασανισμους, τοτε ισως καταλαβεις γιατι εμεις οι “καλοι φιλοζωοι”. θελουμε να γινονται οι στειρωσεις. Για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΟΣΑ ΖΩΑ. Για τις γατες ναι συμφωνω μαζι σου. Εκτος αν ζουν μεσα σε μεγαλουπολεις οπου δεν μπορουν να επιβιωσουν μονες τους, ειμαι και εγω κατα της στειρωσης τους μιας και ειναι ενα ζωο της φυσης που ανετα μπορει να επιβιωσει.

      • Μπέσυ, ευχαριστούμε για το σχόλιο. Για τις γάτες διάβασε εδώ τι λένε οι κτηνίατροι: Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται
        Και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο: Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

      • ENA.KALYTERO.AYRIO says:

        ΑΥΤΌ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ..ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ ΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ..ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ Η ΟΧΙ…ΡΕ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΑΑΑ ΣΑΣ????ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ????ΤΙ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΦΥΣΗ ΡΕ???????????????ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ..ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΑ????ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ….ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΜΑΘΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ…ΜΑΛΛΟΝ ΤΡΙΧΕΣ!

        • Φιλαράκο μάλλον δεν γνωρίζεις τι κάνει η φύση όταν υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού…ΑΦΑΝΙΖΕΙ! Κάτι που σύντομα υποψιαζόμαστε θα κάνει και με το ανθρώπινο είδος… Και δεν έγινε και τίποτα, μεταξύ μας… Καλύτερο θα είναι, σίγουρα, το αύριο χωρίς εμάς!

          • Ρανια says:

            Ούγκανοι ειστε – σας αρεσει να τα βλέπετε σκοτωμένα και πατημένα. Υπάνθρωποι!!!

  6. Xristina says:

    Ψαχνω εδω και καιρο καπου να στειρωσω τη γατα μου χωρις να ανησηχω για την υγεία της αλλά και να μην πληρωσω τα μαλλιά της κεφαλής μου (κατα την Θεσσαλονικη), καθολου προτεσεις;;;; Εχω φαει τον κοσμο για να βρω που να τη στειρωσω! Ολες οι προτασεις ειναι καλοδεχούμενες!

    • Το καλύτερο είναι να μιλήσεις με το πλησιέστερο φιλοζωικό σωματείο. Οι εθελοντές γνωρίζουν πού είναι καλύτερο να στειρώσεις το ζώο σου αφού πηγαίνουν κάθε μήνα δεκάδες ζώα για στείρωση.

  7. Ανανστασία says:

    Καλησπέρα,

    Η σκύλα μου σε κάθε οίστρο εμφανίζει συμπτώματα ψευδοκύησης που πάντα συνοδεύονται απο γάλα στους μαστούς. Είναι τώρα 3,5 ετών και το έχει περάσει ήδη 4φορές. Δυο γιατροί που έχω μιλήσει για το θέμα (δεν έχω πρόβλημα να κατανομάσω, αλλά δε θα το έκανα δημόσια, επομένως στο email μου αν ενδιαφέρεστε μπορώ να σας πώ τα ονόματα) μου προτείνουν πρώτα να ζευγαρώσει για να καθαρίσει ο οργανισμός της και να κάνει “restart” όπως είπε ο ένας απο αυτούς, που σημειωτέον εμπιστευόμαστε πάρα πολύ γιατί μας έχει φερθεί άψογα, και μετά να κάνει τη στείρωση. Είδα το πρώτο point αλλά η περίπτωση που περιγράφεται είναι πιο ειδική. Καταλαβαίνω οτι το καλύτερο θα ήταν να έχει γίνει τότε. Στη δική μας περίπτωση όμως, πιστεύετε πως το “restart” έχει κάποια βάση;

    Το θέμα των κουταβιών είναι λυμένο γιατί μας έχουν πει οτι αν κολλήσει μια φορά θα κάνει 3-4 και θα μείνουν όλα στην οικογένεια. Ο μόνος λόγος που δεν τη ζευγαρώσαμε μέχρι τώρα είναι επειδή δε θέλουμε να ταλαιπωρηθεί η σκύλα και επειδή μας εξήγησε και ο γιατρός πως δεν υπάρχει λόγος γι’αυτό αν δεν υπάρχει λόγος υγείας να το απαιτεί.

    Θα με βοηθούσε πολύ η απάντησή σας και η γνώμη σας.

  8. Πριν 10 μέρες, στείρωσα μετά από πολλή σκέψη, τον 15 μηνών ημίαιμο μπηγκλάκο μου (μαζεμένο από τα σκουπίδια όταν ήταν ενός μήνα!).
    Πρόκειται για ένα υπερ ενεργητικό σκυλάκι και δέκα φορές παραπάνω όταν περνάει την φάση του ζευγαρώματος! (ανεξέλεγκτος και το μυαλό του είναι να βγει να τρέχει έξω στον δρόμο σαν τρελός και ελάχιστα επιθετικός).
    Για να μην μακρυγορώ λοιπόν, την ημέρα της στείρωσης ξέρετε τι αντιμετώπισα μπροστά μου κατά την αναμονή???????? Τον σκύλο ενός ιδιοκτήτη, με σπασμένα τα πίσω πόδια και την λεκάνη του, από χτύπημα από αυτοκίνητο, γιατί ξεπόρτισε και έτρεχε έξω!!!!!! Ξέρετε ποια ήταν η κατάληξη??? Ευθανασία φυσικά!!!!!
    Έτσι λοιπόν, προστέθηκε αστραπιαία στο μυαλό μου ένας ακόμη λόγος στην στείρωση του τετράποδου μέλους της οικογένειάς μου!
    Από την στιγμή που είναι μαζί μου, στο σπίτι μου και τον θέλω μαζί μου για τα επόμενα χρόνια γιατί τον αγαπάω και από την στιγμή που δεν θα τον ζευγαρώσω ποτέ, γιατί δεν μπορώ να συμμετάσχω στην διαδικασία αυτή για πολλούς λόγους (οικονομικούς κλπ), θεωρώ πως μέσα σ’ όλα έκανα ένα ακόμη καλό για την υγεία του!!!!
    Αυτή λοιπόν είναι η προσωπική μου άποψη/εμπειρία και καταλήγω πως η στείρωση έχει ΚΑΙ υποκειμενικά σημεία, πέρα από τα γνωστά κατά των αδεσπότων κλπ που συμφωνώ φυσικά! Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και στοιχεία του κάθε ζώου, με τον χώρο που ζει, με τα ερεθίσματα που δέχεται, τις προθέσεις του ιδιοκτήτη του, το περιβάλλον γενικότερα στο οποίο ζει!
    Εγωιστικό και κτητικό??? Όχι βέβαια…..αν ήταν να μην μ’ ενδιαφέρουν όλα τα παραπάνω και σκεφτόμουν μόνο τον εαυτό μου, θα τον άφηνα στα σκουπίδια του!!!!

    • Ελένη, έχεις απόλυτο δίκιο. Τον δικό μου σκύλο τον στείρωσα 7 χρονών γιατί χανόταν στη βόλτα στο δάσος επειδή ακολουθούσε τις μυρωδιές θηλυκών με περίοδο, που έφερναν οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες! Ή θα κόβαμε τις μακρινές βόλτες για να μη χαθεί ο Σάκε ή θα έπρεπε να στειρωθεί. Κτηνίατροι αλλά ΚΑΙ εκπαιδευτές μου είπαν ότι ήταν πολύ αργά και δε θα έβλεπα μεγάλη διαφορά. Ο σκύλος μου άλλαξε από την πρώτη μέρα εντελώς! (Έχω και μάρτυρες!) Δεν ξανα-απομακρύνθηκε από κοντά μου και έτσι δεν χρειάστηκε να στερηθεί τις μεγάλες βόλτες ελεύθερος. Και εγώ γλίτωσα το άγχος και το πιθανό καρδιακό…
      Κλέα

      • καλα ειστε τραγικοι,δηλαδη να μην βγαλει ο αλλος τη σκυλιτσα που εχει περιοδο βολτα, για να μην μυρισει ο αρσενικος και χαθει ! αχαχαχχαχαχαχα το λουρι σου λεει κατι ? η το βαζεις μονο οταν τα πας στο κτηνιατρο για στειρωση ?

        • Κώστα αναφερόμαστε στη βόλτα στο δάσος και όχι σε βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Οι σκύλοι, αρσενικοί και θηλυκοί, στειρωμένοι και μη, έχουν ανάγκη να τρέχουν ελεύθεροι στη φύση. Μάλιστα, το θηλυκό μου όταν είχε περίοδο (πριν το στειρώσω) για να μην χαθούν οι αρσενικοί το πήγαινα “σημειακές” βόλτες, με το αυτοκίνητο σε πάρκα και μόνο σε ώρες που δεν υπήρχαν άλλα ζώα για να μην το σκάσουν και στην προσπάθεια να μας ακολουθήσουν, χαθούν. Η οσμή έμενε στο πάρκο και οι σκύλοι έψαχναν γύρω γύρω αλλά μόνο εκει. Δεν υπήρχε ίχνος για να ακολουθήσουν, να απομακρυνθούν, να ξεχαστούν και να χαθούν. Αλλά μάλλον δεν είχες ποτέ αρσενικό σκύλο σε λουρί που να μύρισε θηλυκιά σε γόνιμες μέρες, γιατί τότε θα ήξερες πόσο δύσκολο είναι να τους κρατήσεις στο λουρί και να συνεχίσουν τη βόλτα. Απλά δεν γίνεται. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χαρακτηρισμό τραγικοί. Κλέα

  9. Steirwsh…k st zwakia mas g n exoun kalh k hremh zwh konda mas,alla k s merikous g na mhn anaparagoun t idos tous…

    • Aggelos says:

      EEEEtsi….na deixnume siga siga to fasistiko mas proswpo…Hitlerakia

      • Theodora says:

        Στείρωση ή ζευγάρωμα…
        Πραγματικά ζαλίστηκα με όολα αυτά τα σχόλια. Διάβασα σχόλια φανατικών κατά της στείρωσης με επιχειρήματα, διάβασα σχόλια φανατικών υπερ της στείρωσης επίσης με επιχειρήματα. Δεν συμφωνώ με τίποτα από τα 2… Είμαι μια 14τράχρονη φιλόζωη και σκεφτομαι : Από τη μια σκέφτομαι πως οι γάτες, οι σκύλοι γεννούν και τα παρατούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν αργά και βασανιστηκά(εκτός κι αν τα μαζέψει κανείς). Από την άλλη.. ρε παιδιά δεν είναι αμαρτία να στερούμε από τα ζωάκια τη μητρότητα, κυρίως απ’τα θυληκά.

        Αν κάποιος είναι ανέυθυνος ας μην πάρει ζώο και μετά να το στειρώσει, επειδή δεν μπορεί να το χαλυναγωγίσει ή ακόμα χειρότερα να το πετάξει στο δρόμο σαν σκουπίδι.

        Ίσως όμως, αφού έχουμε αναλάβει ένα ζώο & το φροντίζουμε , να έχουμε το ”δικαίωμα” να του κάνουμε στείρωση υπό την προ’υ’πόθεση να ”καλύψουμε το κενό”, φροντίζοντας το και αγαπόντας το ΑΚΟΜΑ πιο πολύ.

        ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ;

        • Marianthi says:

          Έχεις ένα δίκιο και συμφωνώ με την ουδέτερη πλευρά σου,αλλά το θέμα με τη στείρωση δν είναι μόνο θέμα πρακτικότητας.Εγώ άφησα τη γάτα μου να γεννήσει και μετά τη στείρωσα αναγκαστικά γιατί δεν ήξερα που αλλού να δώσω τα μικρά που θα γεννούσε….Η στείρωση δεν είναι βέβαια απλά κενό.Χαλάει ο θυροειδής,έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο και παχαίνουν γιατί δεν εκρίνονται οι κατάλληλες ορμόνες πλέον.Επίσης να πούμε οτι το όλο θέμα συμφέρει τα εκτροφεία,αφού μόνο από εκεί θα αγοράζουμε γάτες αν είναι όλες οι άλλες στειρωμένες,και τους κτηνιάτρους που κάνουν την επέμβαση [που είναι ΠΟΛΥ δημοφιλής]…επίσης να τονίσουμε οτι αν κάνουμε στειρώσεις στα αδέσποτα θα γεμίσουμε με ποντίκια,γιατί δν θα υπάρχει κάτι να τα κυνηγάει……..

  10. Περικλής says:

    το μονο στο οποιο διαφωνω με το αρθρο που παρεθεσα ειναι πως δεν προωθουν σύσσωμοι οι κτηνιατροι τις στειρώσεις. Γνωρίζω εξαιρετικούς επιστήμονες, που δεν δέχονται να κάνουν στείρωση σε ζώο εαν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος. Όπως ακριβως δεν θα έκοβαν το πόδι ενός ζώου στα καλά καθούμενα.
    Τωρα ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Και όποιος υποστηρίζει διεστραμμένες πρακτικές αντίθετες στους νόμους της φύσης, αργά ή γρήγορα θα το βρεί μπροστα του.
    Αυτά,και αρκετά ασχολήθηκα με ποταπές προπαγανδες διανοητικού επιπέδου χαμηλότερου ενός παπαγάλου.
    Καποιοι συνδεσμοι που βρίσκονται σε σχόλια μου τα οποία ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΑΝ ειναι αυτοί: http://sciencenordic.com/about/about-sciencenordic
    http://www.chicagonow.com/training-the-wolf/2013/08/do-not-spay-or-neuter-your-dog-one-size-does-not-fit-all/

    “The cat, like the dog, must disappear… We should cut the domestic cat free from our dominance by neutering, neutering, and more neutering, until our pathetic version of the cat ceases to exist.”
    – John Bryant, Fettered Kingdoms: An Examination of A Changing Ethic (Washington, DC: People for the Ethical Treatment of Animals (PeTA), 1982, p. 15 and Quoted in Animal People, May 1993 http://www.targetofopportunity.com/animal_rights_quotes.htm
    ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ “ΦΙΛΟΖΩΙΑ” ΣΑΣ
    Ειλικρινά λυπάμαι τα ζωάκια που πέφτουν στα χέρια σας. Ξερετε, ειδικά αυτα που βρισκονται ηδη σε κύηση και τους κάνετε έκτρωση και στειρωση κατα τη διάρκεια αυτής, σκοτώνοντας τα αγέννητα κουταβια και πετώντας τα στα σκουπιδια, μη τυχον και γεννηθουν “αδεσποτα” (και αυτη είναι εισαγομενη πρακτικη απο ό,τι πληροφορήθηκα)
    http://www.nathanwinograd.com/wp-content/uploads/2013/03/trash.jpg
    http://www.nathanwinograd.com/?p=12656
    Σα δεν ντρεπεστε δεσπότες της δεκάρας που σας ενοχλούν και τα αδέσποτα.

  11. Περικλής says:

    ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Ποικίλλουν: από καθαρή βλακεία μέχρι ύπουλη ευγονική προπαγάνδα. Παρακάτω παραθέτω κατά γράμμα, απόψεις που εκφράστηκαν από τον κτηνίατρο Κουκουζέλη και τη διευθύντρια του ΚΠΑΖ (Κέντρου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) Ελεν Γουίν θεωρώντας τες αντιπροσωπευτικές.
    -Το σεξ για τα ζώα είναι μόνο ορμονική ανάγκη και όχι ευχαρίστηση.
    (Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για τους ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης γενικά προέρχεται από ικανοποίηση ορμονικών και βιολογικών καθαρά αναγκών. Το βλέμμα όσων σκυλιών έχω δει επι τω έργω πάντως, μαρτυρά ανείπωτη ευχαρίστηση.)
    -Η στείρωση δεν αποτελεί παρέμβαση στη φύση του ζώου.
    (Δεν αξίζει σχολιασμού).
    -Η στείρωση δεν κάνει ένα ζώο παχύ ή τεμπέλικο.
    (Ανεπαίσχυντο ψέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευνουχισμένων ζώων παχαίνουν, χαρακτηρίζονται από μειωμένη επιθυμία για περιπλάνηση και παιχνίδι και από γενική βαρυθυμία. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τους ανθρώπους, οι ευνούχοι ήταν χαρακτηριστικά παχείς, για τους ευνουχισμένους κτηνίατρους δυστυχώς δεν έχουμε επαρκή δεδομένα.)
    -Σε 6 χρόνια ένας θηλυκός σκύλος και οι απόγονοί του μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία 67.000 κουταβιών. Σε μόλις 7 χρόνια μια γάτα και τα γατάκια της μπορούν να παραγάγουν 420.000 απογόνους.
    (Με άλλα λόγια: θα μας πνίξουν τα ζώα. Κι αναρωτιέται κανείς, πως πολλά ελληνικά νησιά όπου οι γάτες δεν είναι και τόσο υπο διωγμό όπως τα σκυλιά, δεν έχουν πλημμυρίσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια από αιλουροειδή. Η βλακεία του άνω επιχειρήματος δεν είναι τόσο στα εξωπραγματικά νούμερα που δίνει, αλλά στο ότι αγνοεί μια βασική περιβαλλοντική αρχή: την προσαρμογή ενός πληθυσμού στους περιορισμούς του περιβάλλοντος. Ένας πληθυσμός δηλαδή αναπτύσσεται όσο του επιτρέπει το περιβάλλον του, τόσο μέσω φυσικών πόρων όσο και φυσικών εχθρών. Γι΄αυτό και στον ελεύθερο φυσικό κόσμο –με ελάχιστες εξαιρέσεις ιδιαίτερα διαταραγμένων περιβαλλόντων- δεν έχουμε ποτέ εκατομμύρια αλεπούδων, ούτε εκατομμύρια λαγών σε μια περιοχή. Με δεδομένη τη δυσκολία εύρεσης τροφής στην πόλη ειδικά για τα σκυλιά, τα περιθώρια ανάπτυξης του πληθυσμού τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Άλλωστε πότε είχε κάποια πόλη πρόβλημα υπερβολικού πληθυσμού γατιών ή σκυλιών;)
    -Η στείρωση εξαλείφει τη δημιουργία καρκίνου των όρχεων και μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.
    (Σωστά. Με τον ίδιο τρόπο που ο ακρωτηριασμός του ποδιού εξαλείφει τον κίνδυνο μηνίσκου. Αναμφίβολα στο top 10 των πλέον ηλίθιων επιχειρημάτων όλων των εποχών.
    Πάντως μεταξύ άλλων η στείρωση ενδέχεται να προκαλέσει: διάφορες μορφές καρκίνου, ακράτεια, διαταραχές του θυρεοειδή και συμπεριφοριακές διαταραχές που συχνά περιλαμβάνουν πέρα από απάθεια και υπερβολική επιθετικότητα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα πιο κοινά. Αλλά ΚΑΝΕΙΣ φιλοζωικός σύλλογος δεν τα αναφέρει.)
    -Ο σκύλος μου ή η γάτα μου θα είναι καλύτερα κατοικίδια μετά την στείρωση. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων … η τάση του ζώου για περιπλάνηση μειώνεται έως και 90%.
    (Εχει δηλαδή λιγότερες ανάγκες για βόλτα, δεν πρόκειται να σας φέρει σε αμηχανία μπροστά σε κόσμο με την επίδειξη των σεξουαλικών του ορμών, γενικά θα είναι το τέλειο μπιμπελό. Και ως γνωστόν, η πεμπτουσία της γάτας και του σκύλου, είναι να είναι καλά κατοικίδια. Αν το βαλσαμώνατε βέβαια θα΄ταν ακόμη καλύτερα.
    Η ζωή άλλωστε του σκυλιού ή γατιού έχει μόνο οικονομική αξία, ως κατοικίδιο δηλαδή.)

    Παράλληλα, στα φιλοζωικά επιχειρήματα υπερ της στείρωσης, εισάγονται έντεχνα και οι περιπτώσεις δικαιολογημένης στείρωσης. Όταν π.χ. ένα θηλυκό ζώο έχει γεννήσει επανειλημμένα, όταν είναι εξασθενημένο ή άρρωστο και μια γέννα είναι πιθανόν να το εξοντώσει, όταν υπάρχει κάποια αναπαραγωγική ασθένεια κτλ Μια εξαίρεση δηλαδή στρεβλώνεται και διογκώνεται ώστε να γίνει κανόνας.
    Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν τρόποι στείρωσης στα σκυλιά, χωρίς τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και χωρίς απώλεια των ορμών τους ή της ικανότητας για ερωτική συνεύρεση. Ωστόσο, στην ελλάδα τουλάχιστον αυτή η μέθοδος δε χρησιμοποιείται παρά σπάνια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στείρωση σημαίνει, αφαίρεση των όρχεων ή της μήτρας.
    Αυτά που οι φιλοζωικές και οι κτηνίατροι βεβαίως αποφεύγουν να αναρωτηθούν είναι:
    -Τι θα γίνει με τα άλλα άγρια ζώα της πόλης, τις κατσαρίδες και τα ποντίκια, άμα μειώσουμε τους φυσικούς εχθρούς τους;
    -Αν το αποτρόπαιο σχεδιό τους πετύχει και ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος ένα ζώο για συντροφιά, θα είναι να το αγοράσει, σε τι συνθήκες θα ζουν τα ζώα μέχρι να αγοραστούν; Και τι θα συμβαίνει με αυτά που δεν αγοράζονται;

    Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
    «Δεν είναι πλέον ανθρώπινα όντα, είναι ζώα. Τουτέστιν, δεν έχουμε να εκτελέσουμε ένα ανθρωπιστικό καθήκον, αλλά ένα χειρουργικό.»
    Goebells, απόσπασμα από το ημερολόγιό του, αναφερόμενος σε επίσκεψη σε εβραϊκό γκέττο.

    H γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την –ανθρωπιστική- θανάτωση πειραματόζωων, πριν αποτελέσει το σύμβολο μιας νέας εποχής (στο σβέρκο της παλιάς). Η πρώτη λωρίδα παραγωγής, ο πρόδρομος του φορντικού μοντέλου παραγωγής, δεν ήταν στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά στα σφαγεία του σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η καλλιέργεια της γης και η εξημέρωση των ζώων, προηγήθηκε της εξημέρωσης της ίδιας την ανθρώπινης φύσης. Και η αγγλία, που πρωτοστάτησε στην τοποθέτηση τσιπ παρακολούθησης σε ζώα, είναι επίσης και η πρώτη χώρα στην οποία τοποθετήθηκε τσιπ παρακολούθησης σε άνθρωπο (σε μια ανήλικη κοπέλα).
    Ο φυσικός κόσμος αποτελεί άλλωστε συχνά το παράδειγμα πάνω στο οποίο ορίζεται η ανθρώπινη φύση. Η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου συνδέθηκε άμεσα με την ευγονική και ο δαρβινισμός ενέπνευσε τον κοινωνικό δαρβινισμό. Τις πρακτικές και τα σαθρά ιδεολογήματα του οποίου αντιγράφει η παρούσα φιλοζωική σταυροφορία εξόντωσης.
    «Ένα άουσβιτζ ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτάζει ένα σφαγείο και σκέφτεται:δεν είναι παρά ζώα», είχε γράψει ο Adorno. Όση σκληρότητα δέχονται τα ζώα, τόση θα δεχτούν και τα μέλη της ανθρωπότητας που σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές θα στερηθούν την ανθρωπινή τους ιδιότητα: οι εβραίοι στη ναζιστική γερμανία, οι μαύροι δούλοι και οι αυτόχθονες της αμερικής, οι αβορίγινες στην αυστραλία (οι οποίοι θεωρόντουσαν θηράματα από τους εγγλέζους). Τα παιδιά, οι γυναίκες, οι άστεγοι, οι φτωχοί, οι αντιφρονούντες, οι γενετικά διαφορετικοί, όλοι είναι εν δυνάμει Άλλοι. Άνθρωποι χωρίς την ανθρώπινη ιδιότητα, όντα σε αποκλεισμό, κάτοχοι μόνο της ζωικής τους ιδιότητας.
    Η σχέση ανθρώπου-φυσικού κόσμου είναι αμφίδρομη, η επέμβαση σε ένα από τους δυο εταίρους, θα αλλάξει αναπόφευκτα και τον άλλον. Με άλλα λόγια: δε γίνεται να ικανοποιήσουμε το αίτημα της ανθρώπινης ελευθερίας σε ένα φυσικό κόσμο υπο πλήρη έλεγχο και καταναγκασμό. Η ζωή σε μια πόλη όπου οι παραδοσιακοί ζωικοί σύντροφοι του ανθρώπου, οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν υποβιβαστεί σε στείρα μπιμπελό, προσφέρει ένα ιδανικό παράδειγμα για την κανονικοποίηση του ανθρώπου.

    ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
    Αποτελεί ίσως κοινοτυπία, ότι το έσχατο εμπόρευμα του καπιταλισμού είναι η ίδια η ανθρώπινη συνθήκη, η βιολογική-ζωική δηλαδή ανθρώπινη υπόσταση. Όπως και οποιοδήποτε συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων δε μπορεί παρά να συναντήσει τη συζήτηση για τη «γυμνή» ζωή – δηλαδή την απογυμνωμένη από την πολιτική της υπόσταση ζωή- και τα δικαιωματά της.
    Η βιοτεχνολογία δίνει νέες δυνατότητες εισβολής στο ζωικό πεδίο και μεταλλαξής του. Το πατεντάρισμα ζωικών, φυτικών και ανθρώπινων γονιδίων συμβαδίζει με τη μετάλλαξη των οργανισμών σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς. Και η δοξασία που στηρίζει ηθικά όλη αυτή τη συσσώρευση ζωικότητας στα εργαστήρια και της μεταχειρισής της ως προιόν, είναι ότι η ανθρώπινη παρέμβαση παράγει καλύτερη, πιο λειτουργική ζωή.
    Όταν ο κτηνίατρος κουκουζέλης υποστηρίζει ότι με τη στείρωση εξαλείφονται «το άγχος και οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης και της γέννας» και η φιλοζωική χαλανδρίου διατείνεται, κανοντάς μας να ανατριχιάσουμε, ότι «η στείρωση των ζώων είναι προς όφελος τους… γάτες-σκύλοι στο χωριό, επίσης δικαιούνται τη στείρωση», ή δασολόγοι ευαγγελίζονται ορθολογικοποιημένα μεσογειακά δάση με κέδρους, βρωμοκαρυδιές και ευκάλυπτους αντί για πεύκα και έλατα, ουσιαστικά αναμασούν την κυρίαρχη υπόσχεση της βιοτεχνολογίας. Ότι η επιστημονική παρέμβαση θα απαλλάξει τη ζωή από τα λάθη και τους ανορθολογισμούς της φύσης (σεξ και εγκυμοσύνη π.χ.), θα την κάνει πιο ασφαλή, πιο λειτουργική. Απαλλαγμένη από τα άχρηστα ζωικά της βάρη, θα εξυψωθεί στη σφαίρα του πραγματικού, της αγοράς με άλλα λόγια.
    Με την ίδια ευκολία που ένας συρφετός από φιλόζωους, κτηνίατρους και αριστερούς δημοσιογράφους (βλ. ελευθεροτυπία) αποφασίζει ότι για τα γατιά και τα σκυλιά η ικανότητα αναπαραγωγής είναι ένα βάρος από το οποίο οφείλουμε να τα απαλλάξουμε, η εξουσία αποκτά πρόσβαση και λόγο για τις προσωπικές μας συνήθειες και τη βιολογική μας υπόσταση – το κάπνισμα απαγορεύεται, αμφιλεγόμενοι εμβολιασμοί, όπως αυτός για τον HPV, επιβάλλονται, οι οποιεσδήποτε γενετικές ατέλειες ανιχνεύονται και οι φορείς τους αποκλείονται, οι αποκλίνουσες συμπεριφορές κανονικοποιούνται σε ιδρύματα και ψυχιατρεία
    Η «γυμνή» ζωή, εκτίθεται στα διψασμένα για πορνογραφία βλέμματα των επιστημόνων στα εργαστήρια. Και μετατρεπόμενη σε κάτι που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί, χάνει την ίδια τη ζωικοτητά της. Και η συζήτηση για τα δικαιώματα τόσο των ζώων, όσο και της ζωής χωρίς πολιτική υπόσταση, δεν έχει πλέον παρά ένα θέμα: το δικαίωμα της ίδιας της ύπαρξης της ζωικότητας, ως φυσικής συνθήκης.

    ΠΕΙΘΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ
    Το πώς άξαφνα η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών φορέων και ένα μεγάλο μέρος της «προοδευτικής» δημοσιογραφίας, στηρίζει με τόσο πάθος ένα κατεξοχήν ναζιστικό ιδεολόγημα γεννά πολλά ερωτήματα. Και δίνει την εντύπωση πληρωμένων απόψεων και μυστικών συμφωνιών. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι μάλλον αρκετά πιο περίπλοκα. Αναμφίβολα ένα μέρος των απόψεων είναι κατευθυνόμενες ή πληρωμένες –έμμεσα ή άμεσα. Τα οικονομικά οφέλη άλλωστε από τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά κυρίως από την προοπτική της πώλησης ως μόνη μέθοδο απόκτησης οικόσιτου ζώου είναι πραγματικά τεράστια. Και το ηθικό ανάστημα του ιατρικού κόσμου που νομιμοποιεί την ευγονική, έχει ιστορικά αποδειχτεί εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το αυτό μιας παχυλής –και αφορολόγητης- αμοιβής.
    Αλλά βέβαια δεν απαιτείται καν ο πειθαναγκασμός ή χρηματισμός για την επίτευξη μιας ομοφωνίας. Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις κυριαρχίας ενός ιδεολογήματος, οι τεχνικές είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένες. Αρχικά χρειάζονται μερικοί επιστήμονες να υπερασπιστούν το ιδεολόγημα και μερικοί οργανισμοί που θα αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν την έρευνά του και κυρίως να μην χρηματοδοτήσουν κάθε αντίθετη έρευνα. Έτσι, ελαχιστοποιείται ο αριθμός αυτών που θα ρισκάρουν χρήματα και κύρος για να υποστηρίξουν την αντίθετη άποψη. Και κάθε ιδεολόγημα, έχει και τη δικιά του αδράνεια (κάτι σαν θέληση για επιβίωση έναντι των άλλων ιδεολογημάτων[3]) και όταν εγκαθιδρυθεί ως κυρίαρχη ιδεολογία οι άνθρωποι –συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων- τείνουν να το παίρνουν ως δεδομένο. Μ΄αυτόν τον τρόπο κατέφεραν και επιβίωσαν αναρίθμητα μυθεύματα στην ιστορία της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης.
    Για παράδειγμα: ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός επιφανών γιατρών και με πλήθος δημοσιεύσεων μάλιστα, διαβεβαίωνε, καθ΄όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ότι ο αυνανισμός είναι η κύρια αιτία αναρίθμητων εκφυλιστικών ασθενειών, οστεοπόρωσης, ραχίτιδας, φυματίωσης, τύφλωσης ακόμα και θανάτου. Κάτι τόσο παράλογο και εύκολα διαψεύσιμο από την καθημερινή εμπειρία, κατάφερε να επιβιώσει ως κυρίαρχη ιατρική άποψη για σχεδόν 100 χρόνια, στην εποχή του διαφωτισμού. Ίσως κάποιοι εκ των επιφανών αυτών επιστημόνων, να είχαν το ιδεολογικό κίνητρο του ελέγχου της σεξουαλικότητας. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αράδιαζε αυτά τα βρωμερά ψέματα λειτουργώντας απλά με ασφάλεια στα στεγανά της κατεστημένης ιατρικής άποψης.
    Όσον αφορά τους κτηνίατρους πιο συγκεκριμένα, έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε μια άλλη, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, συναίνεση. Αυτή του ότι η καλύτερη και πιο ταιριαστή τροφή για τα σκυλιά και τα γατιά είναι η βιομηχανικά παρασκευασμένη ξηρά τροφή. Και όχι μόνο αυτό αλλά τα παραδοσιακά σπιτικά αποφάγια, κόκκαλα και ψάρια είναι μάλιστα επικίνδυνα. Ενάντια σε κάθε λογική, οι κτηνίατροι σύσσωμοι υποστηρίζουν ότι για χιλιάδες χρόνια τα ζώα τρέφονταν λάθος (είναι να απορείς που υπάρχουν ακόμη ζώα) και μάλιστα τις σωστές απαντήσεις τις έχει η κατεξοχήν ένοχη για διατροφικά σκάνδαλα, βιομηχανία. Παρά τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλούνται στα ζώα από την ξηρά τροφή (ουρολογικά προβλήματα στα γατιά, απώλεια δοντιών στα σκυλιά, αρθριτικά κτλ), παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες οικόσιτων ζώων που πεθάναν τα τελευταία 10 χρόνια στην αμερική από την –εμπλουτισμένη με μελανίνη- ξηρά τροφή, οι κτηνίατροι συνεχίζουν να εμμένουν σ΄αυτή την άποψη.
    Ο κτηνίατρος όμως δεν είναι και διαιτολόγος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας κτηνίατρος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και όταν όλα τα διατροφικά συνέδρια στα οποία καλείται να συμμετάσχει, διοργανώνονται από την Purina π.χ. ή τη Friskies και όταν διάφορα δώρα και «δωρεάν δείγματα» διακινούνται στα πλαίσια της επιστημονικής δεοντολογίας, γιατί κάποιος κτηνίατρος να ρισκάρει το κύρος του υποστηρίζοντας κάτι αντίθετο; Τα δικά του σκυλιά βέβαια, αν έχει, θα τα ταΐσει με μαγειρεμένο φαγητό ή αποφάγια.
    Η επιστημονική –άρα και αυτομάτως- έγκυρη προπαγάνδα βρίσκει στις ιδιαιτερότητες της φιλοζωικής ψυχοπαθολογίας πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία της παρούσας ευγονικής σταυροφορίας. Που παρασέρνει στη δολοφονική της αποστολή και ανθρώπους με ένα κάπως συγκεχυμένο και γενικό ενδιαφέρον για το θέμα των ζώων. Όταν βομβαρδίζεσαι από παντού με μια προπαγάνδα που τη συνυπογράφουν τόσο οι φιλόζωοι όσο και μεγάλο μέρος των επιστημόνων δε μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Ας αγωνιστούμε λοιπόν για να χαρίσουμε στα κακόμοιρα τα ζώα το θείο δώρο του χειρουργικού νυστεριού.

    ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ
    Αντίθετα με τα γατιά, που ευτυχώς για διάφορους λόγους αιχμαλωτίζονται πιο δύσκολα, τα σκυλιά αντιμετωπίζουν πολύ πιο άμεσο κίνδυνο εξαφανισής τους ως είδος και αντικαταστασής τους με στείρα καθαρόαιμα εργαστηριακά κατασκευάσματα. Η αθήνα, απαλλαγμένη από τα αδέσποτα που μας συντρόφεψαν σε τόσες βόλτες, απάλυναν τόσες μοναξιές ηλικιωμένων ανθρώπων και ομόρφυναν τις περιπλανήσεις μας, που ενέπνευσαν τόσες όμορφες ιστορίες και μύθους στο αστικό πεδίο, θα βάλει πλώρη για περαιτέρω αποστείρωση. Το επιτυχημένο παράδειγμα της εξόντωσης ενός είδους θα δώσει έμπνευση για την εκκαθάριση από τους φτωχούς μετανάστες, τα πρεζάκια, τους καταληψίες, από όσους επιμένουν ακόμη να περιπλανούνται ελεύθεροι. Το ναζιστικό ιδεολόγημα της καθαρότητας, που εξόντωσε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπων στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, θριαμβεύοντας θα δημιουργήσει μια πόλη εφιαλτική, αποστειρωμένη, εχθρική για τη ζωή. Φτιαγμένη μόνο για εμπορεύματα και όχι για ανθρώπους.
    Το μοναδικό μας όπλο απέναντι σ΄αυτή την αναβίωση του ναζισμού, είναι ότι αυτή η επιχείρηση από τη φύση της δε μπορεί να κρατηθεί κρυφή. Είναι δηλαδή αναγκασμένη να απαντήσει και να αποκαλυφθεί σε μια δημόσια διαδικασία κριτικής. Η δημοσιοποίηση του θέματος με άλλα λόγια, τόσο μέσω εκδηλώσεων, όσο και μέσω κειμένων και ηλεκτρονικών αναρτήσεων, αποστολής μέηλ στις διευθύνσεις φιλοζωικών οργανώσεων και κτηνιάτρων, θα εξαναγκάσει την ευγονική ιδεολογία να αποκαλύψει τους στόχους της.
    Άλλωστε, σε αντίθεση με τις εκάστοτε δημοτικές επιχειρήσεις δηλητηρίασης (φολιάσματος), τα αδέσποτα αιχμαλωτίζονται με διαδικασίες νόμιμες, άρα φανερές και άμεσα αναστρέψιμες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα βανάκια από τους φιλόζωους μπόγιες έχουν λάστιχα που όπως όλα τα λάστιχα υπόκεινται σε διαδικασίες (δολιο)φθοράς και οι ίδιοι οι μπόγιες έχουν σωματικές ακεραιότητες που είναι συμφέρον τους να προφυλάξουν. Όσο για τις φιλοζωικές και τους κτηνίατρους προπαγανδιστές της ευγονικής, έχουν γραφεία και σπίτια που δεν είναι όλα τους ασφαλισμένα.
    Αν η μοίρα που επιφυλάσσει η εποχή μας στον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου» είναι η εξοντωσή του ως είδος, ποια θα είναι άραγε η μοίρα για τον ίδιο τον άνθρωπο;

    • Περικλής says:

      το μονο στο οποιο διαφωνω με το αρθρο που παρεθεσα ειναι πως δεν προωθουν σύσσωμοι οι κτηνιατροι τις στειρώσεις. Γνωρίζω εξαιρετικούς επιστήμονες, που δεν δέχονται να κάνουν στείρωση σε ζώο εαν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος. Όπως ακριβως δεν θα έκοβαν το πόδι ενός ζώου στα καλά καθούμενα.
      Τωρα ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Και όποιος υποστηρίζει διεστραμμένες πρακτικές αντίθετες στους νόμους της φύσης, αργά ή γρήγορα θα το βρεί μπροστα του.
      Αυτά,και αρκετά ασχολήθηκα με ποταπές προπαγανδες διανοητικού επιπέδου χαμηλότερου ενός παπαγάλου.
      Καποιοι συνδεσμοι που βρίσκονται σε σχόλια μου τα οποία ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΑΝ ειναι αυτοί: http://sciencenordic.com/about/about-sciencenordic
      http://www.chicagonow.com/training-the-wolf/2013/08/do-not-spay-or-neuter-your-dog-one-size-does-not-fit-all/

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

      Μπράβο πραγματικά. Βρίσκω η ανάλυση σου είναι απίστευτη, ‘bull’s eye’.
      Νισάφι πιά με τους “φιλοζώους”.
      Μου ρχεται εμετός με μηνύματα ανθρώπων που ενώ είναι “γλυκουλίνια-μωρουλίνια”, βγάζουν μια απίστευτη μαύρη σκιά ενώ πολλοί από αυτούς παρατηρώ τήνουν στην μισανθρωπία. Και πώς αλλωστε;

      Καταπληκτικό η σχολίαση σου για το καρκίνο και το μηνίσκο! Λύθηκα!
      Ποιό παιδί στην αγγλία; τι περίπτωση είναι αυτή;

    • με καλυψες απολυτα, Περικλη.

  12. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ says:

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ Η ΣΤΕΙΡΩΣΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΦΟΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΛΥΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΑΠΟ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ… ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΖΩΟ ΔΕΝ ΤΕΚΝΟΠΟΙΕΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΡΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΟ… ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΑΤΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΝ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ … ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΗΝΑ ΚΤΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΟ; ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΠΛΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΠΡΟΝΟΕΙ ΔΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΓΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΤΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΜΛΒΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ …ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΜΗΝ

    • 3 λαλούν και 2 χορεύουν.

    • Περικλής says:

      ηδη έχουν προχωρησει και σε εκτρώσεις σκύλων, και το λένε και με περηφάνεια κιόλας, οι άνθρωποι είναι τελείως διεστραμμένοι
      Ναι στις στειρωσεις των αδέσποτων, αρκει οποιος τις κάνει να κάνει μία και στον εαυτό του πρώτα. Κι αυτός αδέσποτος είναι.

      • Aggelos says:

        teleiws diestramenoi file..kala to eipes!

        • Αι καλά έχουμε ξεφύγει σε αυτή την χώρα ανεπιστρεπτί πιθανότατα.
          Εγώ σαν διεστραμμένος άνθρωπος έχω στειρώσει και τις 2 γάτες μου, εκ των οποίων την μια την βρήκα μέσα στη μέση του δρόμου μια σταλιά έτοιμη να πεθάνει, όπου δεν είδα κανέναν χριστιανό να ενδιαφέρεται και την άλλη προσπαθούσα επί δυο μέρες να την βγάλω από την μηχανή ενός αυτοκινήτου που είχε κρυφτεί γιατί ήταν φοβισμένη και χτυπημένη και θα πέθαινε αν δεν πήγαινε στον κτηνίατρο. Και μαντέψτε γιατί συνέβησαν όλα αυτά αστροπελέκια. Γιατί τα αδέσποτα γεννοβολάνε ασταμάτητα! Κάθε μέρα πεθαίνουν άπειρα, και όχι γιατί είναι το θέλημα του θεού σας, αλλά γιατί εμείς οι άνθρωποι τα εξημερώσαμε και μετά τα παρατήσαμε στην μοίρα τους, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν και να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από φόλες, αρρώστιες κτλ ή ακαριαία από αυτοκίνητα! Για να μην αναφέρω τις άπειρες περιπτώσεις βασανισμών από το είδος μας. Κάψιμο, πυροβολισμοί, διαμελισμοί, κρέμασμα από δέντρα και ο κατάλογος δυστυχώς συνεχίζεται.
          Είστε το αποτέλεσμα μιας εξελεκτικής διαδικασίας εκατομμυρίων χρόνων, συμπεριφερθείτε ανάλογα αστροπελέκια και μην κάνετε τέτοια σχόλια που δείχνουν την νοημοσύνη σας. Α, επίσης Περικλή αγόρι μου, μακάρι να μπορούσαν να στειρώσουν και ανθρώπους. Θα σε έπαιρνα από το χεράκι και εσένα και τους ομοοιδεάτες σου και θα ήσασταν πρώτοι στην σειρά.

          • Aggelos says:

            An den ta eksimeroname den tha gennousan?? i to provlima einai pou tus xalasame to perivallon diaviwsis? opws kai na exei emeis to dimiourgisame to provlima kai den ftaine auta se kati…apadise mou esu pou eukola milas gia noimosines, noimwn anthrwpako, ta zwakia me ta opoia meneis ta agapas toso polu les? gia katse skepsou ligo? eixe milia kai sou elege mi mou koveis ta….ti tha eleges? oxi tha to kanw gia to kalo sou?? makari na sto kanun kai ena gia to kalo sou karagiozara…polu asxolithika na prospathw na valw ligi logiki kai ligo mualo se dipoda san kai sena…katadikasmenoi eiste oloi kai pernete mazi kai ta kakomoira ta zwakia…krima geloioi egwistes tou kerata…krima!

          • Περικλής says:

            Καρ φανταζομαι εισαι λοιπόν υπερ και του να κανεις εκτρωση σε σκυλο που ειναι ηδη εγκυος, ε;;;; Δηλαδη να του ανοίξεις την κοιλιά, να πεταξεις τα αγέννητα κουταβια στα σκουπίδια, να αφαιρέσεις μήτρα και ωοθήκες και να το αφήσεις μετά να περιφέρεται με τους γαλακτικούς αδένες γεμάτους γάλα, όπως ενα σκυλί ημιαδεσποτο που είδα να κυκλοφορεί πρόσφατα, ρωτησα που ειναι τα κουταβια του, και μου ειπαν “το μαζεψαμε και του καναμε εκτρωση και στειρωση για να μην γεννησει αδεσποτα”
            (Γιατρος της “φιλοζωικής” ο σφαχτης που έκανε τέτοια επεμβαση σε ζώο)
            Θα το έκανες αυτό σε ζώο, ε;;;;
            ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ;;;;;;
            Ε εισαι καλό μου, ούτε ο τρελλος θεωρει αυτον τρελλο, αλλα ειναι, πως να το κάνουμε.

          • Περικλής says:

            όσο για αυτο: “Α, επίσης Περικλή αγόρι μου, μακάρι να μπορούσαν να στειρώσουν και ανθρώπους. Θα σε έπαιρνα από το χεράκι και εσένα και τους ομοοιδεάτες σου και θα ήσασταν πρώτοι στην σειρά.”, καλά που το παραδέχεσαι, πως την ίδια ανωμαλία που εφαρμόζετε στα ζώα θέλετε να εφαρμόσετε και στους ανθρώπους. ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
            Να χαρω λοιπον την φιλοζωια σου, που οποιον σου την μπαινει λίγο τον στειρωνεις. ΠΑΡΑΔΕΞΟΥ ΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ και κοψ΄το δουλεμα. Αλλιως εισαι σκετο ψυχακι, ειναι αδυνατο να δηλωνεις πως αγαπάς κάτι που με χαρά εξαφανίζεις και του απαγορεύεις να γεννιεται.
            Ειστε αρρωστοι ρε, πραγματικά.

          • Άγγελε το ότι μπαίνω στον κόπο και σου απαντάω είναι τιμή σου, τέτοιος στόκος που είσαι. Επειδή είναι ολοφάνερο ότι θίχτηκε η άνδρική σου περιφάνεια με το “κόψιμο” και δεν έχεις καν ιδέα πως γίνεται η στείρωση σε ένα αρσενικό ζώο, να σου εξηγήσω πως αν τυχόν τον άφηνα αστείρωτο η κατάληξη θα ήταν να φύγει από το σπίτι και να τον πατήσει αυτοκίνητο. Αν η κατάληξη ήταν να πεθάνει από φυσικά αίτια, ας πούμε να τσακωθεί με άλλα αρσενικά για να κυριαρχήσει κτλ δεν θα είχα πρόβλημα, εφόσον είναι κομμάτι της φύσης του. ΑΛΛΑ όπως είπες το περιβάλλον διαβίωσης δεν είναι πλεον κατάλληλο διότι δεν είναι ζούγκλα ή δάσος κτλ αλλά είναι μια τσιμεντούπολη, αρνούμαι κατηγορηματικά να αφήσω αυτόν και τους απογόνους του να πεθάνουν από τα αποτελέσματα του ανθρώπινου είδους, τα οποία δεν είναι μόνο αυτοκίνητα, αλλά κάποιοι “συνάνθρωποι” μας αρέσκονται στο να τα βασανίζουν προς τέρψην τους, είτε άμεσα (κρέμασμα, κάψιμο κτλ) είτε έμμεσα (φόλα). Να σου ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι πλεον δεν υφίσταται το περιβάλλον διαβίωσης για να έχουμε την πολυτέλεια να πέρνουμε αποφάσεις βάση της φύσης τους. Υπάρχουν 2 επιλογές. Είτε κάνεις τα απαραίτητα για την ποιότητα ζωής τους, καθώς αυτά τα ζώα πλέον είναι domesticated, είτε προχωράς στον δρόμο και βλέπεις νεκρά ζώα από δω και από κει επειδή αποφάσισες να φτάξεις τον κόσμο γύρω σου έτσι όπως γουστάρεις και να καταστρέψεις τον δικό τους και νομίζεις ότι η προσαρμογή ενός είδους είναι τόσο απλό πράγμα σε ένα κόσμο που δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Και γιατί δεν μπορούν να προσαρμοστούν; Γιατί η φύση δεν έφτιαξε τις πόλεις.

          • Aggelos says:

            Apla den ftaneis oute konta sto na kseperaseis ton egwismo sou kai na deis kathara kai kathese kai mou les mala…kai prosvaleis malista…eimai stokos pou epilegw adi na kopsw ta @@ enos zwou, na prosexw kai na min to afinw apo dw kai apo ekei…esu pou to koveis den eisai stokos eisai exupnos!! aaa re vlima…lupamai gia sena kai tous omoideates sou….lupamai polu..kai to asteio einai oti nomizeis oti eisai kai swstos…sou ksanalew apla..euxomai na gennitheis stin epomeni zwi sou gata kai na sou kopsun ta @@ ta “exupna kai gemata agaph” afedika sou….teleutaia fora pou apadisa…den stelnw allo..san na milaw me to douvari einai…krima…

          • Ήρεμα παιδιά. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Αλλά…

          • Εγωισμός;! Ξέρεις τι είναι εγωισμός ανόητο ανθρωπάκι; Εγωισμός είναι να τα είχα παρατήσει στην μοίρα τους και αυτά και άλλα που έχω μαζέψει και δώσει και να κρατούσα τα λεφτά που έχω χαλάσει για να πάω ταξίδια. Εγωισμός είναι αντί να τα μαζέψω εκείνη τη στιγμή να ήμουν για ποτό με τους φίλους μου. Εγωισμός είνα να μην χάλαγα λεφτά για τα σκυλιά που μέναν έξω από το σπίτι μου όταν ήμουν φοιτήτρια επειδή ένας κωλοχωριάτης αποφάσισε ότι δεν του κάνουν και τα πέταξε εκεί και στο τέλος του μήνα να είχα να φάω κάτι άλλο εκτός από ρύζι. Εγωισμός είναι να μην ξυπνάω από τις 6 για να φροντίσω τα 9 γατιά που έφεραν αδέσποτες γάτες στην αυλή μου με πρόβλημα στα μάτια και να τα κυνηγάω 3 φορές την μέρα για να τους βάλω αλοιφή και να τους καθαρίσω τα μάτια για να μην τυφλωθούν. Εγωισμός είναι να μην σταματάω μετά το μπάνιο μου στην θάλασσα για να μαζέψω κουτάβια από την παραλιακή που θα γινόντουσαν αλοιφή από τα αμάξια. Εγωισμός είναι να αφήσω την γάτα μου να γεννήσει γιατί στην πραγματικότητα θέλω να δω απογόνους της, να κρατήσω αυτό που μου αρέσει και τα υπόλοιπα επειδή δεν θα μπορώ να τα δώσω ή να τα κρατήσω να τα πετάξω στον δρόμο. Σε προσβάλω γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι είσαι τόσο ανίδεος. Κοίτα να δεις μόνο αν το ντουβάρι δεν είμαι εγώ αλλά το έχεις δημιουργήσει εσύ.

          • Aggelos says:

            Pali gia sena milas…ekana auto, ekana ekeino, ekana to allo…auta ola tha eprepe na einai autonoita…epeidi den ta kanun oloi den simenei oti esu pou ta kaneis meta exeis tin dunatotita na se vaftiseis kati parapanw apo auto pou eisai kai na apofasizeis gia tin zwi tou zwou pou voithises…gt tote i praksi sou den einai pleon anideiotelis kai vasizetai ston egwismo pou eipa kai toso poli se peirakse…

          • Πετρουλα says:

            Αγγελε, δυσκολευεσαι καπου στην αναγνωση του αρθρου? Τι δεν μπορεσες να κατανοησεις? Το οτι συνεχιζεις να εχεις την αποψη που ειχες και πριν, χωρις να κανεις κατι το ουσιαστικο για το τρομερο προβλημα ανευθυνοτητας περι κηδεμονιας κατοικιδιων, δεν σε κανει ουτε φιλοζωο, ουτε νοημων. Και μην χρησιμοποιεις λεξεις οπως “λυπαμαι” η “κριμα”. Απλα τραγικο! Φιλοξενησε ενα μοναχα ζωο , να μην μπορεις να του βρεις οικογενεια…και μετα ελα και μιλα περι εγωισμου και διαστροφης.

          • Aggelos says:

            Zw mazi me 2 zwakia glukia mou ta opoia apo to dromo ta mazepsa kai exw voithisei sti zwi mou dekades zwakia alla den kathomai na to diafimizw oute niwthw oti ekana kati fovero…kathe eidos zwis to sevomaste kai to agapame giati kai emeis zwi eimaste…esu apla nomizeis oti eisai kati parapanw kai oti mporeis na to paizeis theos kai na apofasizeis gia ti zwi twn allwn…to zwo an miluse oxi tha sou elege sti steirwsi auto einai to mono siguro…apo ekei kai pera oti mporume kanume na voithisume den kanume akrotiriasmus omws…kourastiki egines..den thelei polu mualo…krima lew kai tha lew oso uparxun muala san ta dika sou

          • Πετρουλα says:

            Kριμα μπορεις να λες για μυαλα σαν τα δικα σου! Θεος δεν ειμαι για να αποφασιζω, ομως η ανευθυνοτητα ολων οσων αποφασιζουν να ζευγαρωνουν τα σκυλια τους καθισταται αναγκαια. Το αρθρο απευθυνεται σε οσους δεν νοιαζονται και δημιουργουν κι αλλα αδεσποτα, ενω υπαρχουν ηδη παρα πολλα. Αν καποιος ΔΕΝ ειναι ικανος να κρατησει τις μερες της περιοδου του στο σπιτι αποτρεποντας το να ζευγαρωσει, τοτε πρεπει να το στειρωσει. Απλα, υπευθυνα και ωριμα.

          • Aggelos says:

            o kathe aneuthinos loipon na min pernei kapoio zwaki..kai oxi na to steirwnei epeidi autos einai aneuthinos…

          • Ναι είναι καλύτερα πράγματι να πεθαίνουν στους δρόμους αστείρωτα. Καλύτερα μιας ώρας αστείρωτη ζωή παρά 15 χρόνια φροντίδα, αγάπη και θαλπωρή…

          • Aggelos says:

            an den itan aneuthinoi den tha ipirxan adespwta auto lew alla mallon den to katalaves tetoio tsakali p eisai…

          • Aαχ μπράβο. Άρα τότε δεν θα ήταν και τραγικό που σε πολλά μέρη δεν βλέπουμε πια αδέσποτα, αφού εκεί φαίνεται πως όλοι είναι υπεύθυνοι. Είμαι πραγματικά πολύ βλάκας και δεν έχω πιάσει το νόημα… Τελικά εσύ φαίνεται είσαι το τσακάλι.
            Αλλά αφού είμαστε τόσο βλάκες εμείς εδώ γιατί μωρέ μωρέ χαλάς το σάλιο σου για μας; Κρίμα δεν είναι;

  13. Καλημέρα. Διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια, διαπιστώνω ότι και οι μεν ΥΠΕΡ της Στείρωσης και οι δε της ΚΑΤΑ της στείρωσης, είστε σε λάθος βάση τοποθετημένοι.

    1. ΦΙΛΟΖΩΟΣ δεν σημαίνει ότι κατ` ανάγκη έχω οικόσιτο ζώο στο σπίτι.Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με οικόσιτα λόγω συνθηκών ζωής.

    ΦΙΛΟΖΩΟΣ σημαίνει ότι έχω την ευθύνη για την ζωή και τις πράξεις του ζώου, άρα και αναλαμβάνω τις όποιες επιπτώσεις. Άρα αναλαμβάνω και τις επιπτώσεις που αφορούν την διαιώνιση/αναπαραγωγή του ζώου.

    2. Η στείρωση είναι έγκλημα κατά του γενετήσιου σκοπού των ζώων. Μόνη εξαίρεση, όταν αυτή προτείνεται για την επιβίωση του ζωντανού οργανισμού και όχι για τον δημογραφικό έλεγχό του.

    3. Η παραμέληση και η αδεσποτοποίηση οικόσιτων ζώων είναι εξίσου έγκλημα με αυτό της στείρωσης. Όφείλεις να φροντίσεις για την ευημερία των κουταβιών είτε με το να τα χαρίσεις έιτε με το να τα μεγαλώσεις. (Γνωρίζει κανείς αν προβλέπει ο νόμος τίποτα περί αδεσποτοποίησης ; )

    4. Ο καρκίνος δεν γνωρίζει αν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι.

    5. Τα αδέσποτα δεν πολλαπλασιάζονται λόγω αστείρωτων ζώων, αλλά λόγω ανεύθυνων ανθρώπων απέναντι στα ζώα και τα κουτάβια τους. Εξαιτίας των αστείρωτων ζώων, εμείς, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές μπορούμε να έχουμε ζώα συντροφιάς για να γνωρίζουμε ότι δεν αξίζει μόνο η ζωή του ανθρώπου, αλλά και όλων των πλασμάτων που τον περιβάλλουν. Άρα όλοι έχουμε δικαίωμα στην διαιώνισή μας.

    6. Η στείρωση δεν είναι μονόδρομος. Η παιδεία και η ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης είναι οι λύσεις απέναντι στην αδεσποτοποίηση των οικόσιτων ζώων. Δεν είναι θέμα μόρφωσης, αλλά παιδείας.

    7. Στην ζωή σχεδόν ποτέ δεν κάνει 1+1=2, οπότε ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.

    ΜΙΑ ΦΙΛΟΖΩΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΣΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΕΛΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΖΩΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ.

    • Στο 1. μας βρίσκεις σύμφωνους αλλά μετά; 2. Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράματα. Ας πούμε απλά ότι η στείρωση σώζει ζωές. Αλλιώς η φυσή προχωρά σε εκκαθάριση/μείωση πληθυσμών με δικούς της πολύ βάναυσους τρόπους όπως είναι διάφορες θανατηφόρες επιδημίες (για τα ζώα τύφος, μόρβα, AIDS, αναπνευστικά νοσήματα κ.λπ) ή πείνα. 3. Φυσικά και όχι. Η στείρωση των αδέσποτων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ από το νόμο και άρα όχι παράνομη. Μάλιστα απαγορεύεται από το νόμο να αφήσεις ιδιόκτητο ζώο να γεννήσεις αν δεν έχεις από πριν εξασφαλίσει σπίτια για τα μωρά του. Η αδεσποτοποίηση ισοδυναμεί με εγκατάλειψη και τιμωρείται αυστηρά εφόσον αποδειχθεί. 4. Υπάρχουν πολλοί καρκίνοι που αφορούν μόνο αστείρωτα ζώα. 5. ΟΚ αν αναφέρεσαι μόνο στα δεσποζόμενα ζώα, και αν υποθέσουμε ότι φροντίζουμε εμείς, οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, ώστε να μη συλλαμβάνουν, καταπιέζοντας έτσι ένα ακόμα φυσικό τους ένστικτο… Στα 6 και 7 συμφωνούμε αλλά υποψιάζομαι ότι δεν συγκατοικείς με ζώα ίδιου είδους και διαφορετικού φύλου τα οποία μάλιστα έσωσες από βέβαιο θάνατο στο δρόμο ή σε ανεύθυνο σπίτι, σωστά; Όσο για την κατάληξη, μακάρι να φτάσει η μέρα που η κοινωνία μας θα είναι φιλόζωη και να είμαστε ζωντανοί να τη χαρούμε.

      • Περικλής says:

        σχετικά με τους καρκίνους, περισσότεροι είναι αυτοί που αφορούν στειρωμένα ζώα, παρά αυτοι που αφοούν αστείρωτα.
        http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
        On the negative side, neutering male dogs
        • if done before 1 year of age, significantly increases the risk of osteosarcoma (bone cancer); this is a
        common cancer in medium/large and larger breeds with a poor prognosis.
        • increases the risk of cardiac hemangiosarcoma by a factor of 1.6
        • triples the risk of hypothyroidism
        • increases the risk of progressive geriatric cognitive impairment
        • triples the risk of obesity, a common health problem in dogs with many associated health problems
        • quadruples the small risk (<0.6%) of prostate cancer
        • doubles the small risk (5; this is a common cancer and major cause of death in some breeds
        • triples the risk of hypothyroidism
        • increases the risk of obesity by a factor of 1.6-2, a common health problem in dogs with many
        associated health problems
        • causes urinary “spay incontinence” in 4-20% of female dogs
        • increases the risk of persistent or recurring urinary tract infections by a factor of 3-4
        • increases the risk of recessed vulva, vaginal dermatitis, and vaginitis, especially for female dogs
        spayed before puberty
        • doubles the small risk (<1%) of urinary tract tumors
        • increases the risk of orthopedic disorders
        • increases the risk of adverse reactions to vaccinations

        Complications from Spay/Neuter Surgery
        All surgery incurs some risk of complications, including adverse reactions to anesthesia, hemorrhage,
        inflammation, infection, etc. Complications include only immediate and near term impacts that are clearly
        linked to the surgery, not to longer term impacts that can only be assessed by research studies.
        At one veterinary teaching hospital where complications were tracked, the rates of intraoperative,
        postoperative and total complications were 6.3%, 14.1% and 20.6%, respectively as a result of spaying
        female dogs1
        . Other studies found a rate of total complications from spaying of 17.7%2
        and 23%3
        . A study
        of Canadian veterinary private practitioners found complication rates of 22% and 19% for spaying female
        dogs and neutering male dogs, respectively4
        .
        Serious complications such as infections, abscesses, rupture of the surgical wound, and chewed out sutures
        were reported at a 1- 4% frequency, with spay and castration surgeries accounting for 90% and 10% of
        these complications, respectively.4

        The death rate due to complications from spay/neuter is low, at around 0.1%2
        .
        Prostate Cancer
        Much of the spay/neuter information available to the public asserts that neutering will reduce or eliminate the
        risk that male dogs develop prostate cancer. This would not be an unreasonable assumption, given that
        prostate cancer in humans is linked to testosterone. But the evidence in dogs does not support this claim.
        In fact, the strongest evidence suggests just the opposite.
        There have been several conflicting epidemiological studies over the years that found either an increased
        risk or a decreased risk of prostate cancer in neutered dogs. These studies did not utilize control
        populations, rendering these results at best difficult to interpret. This may partially explain the conflicting
        results.
        More recently, two retrospective studies were conducted that did utilize control populations. One of these
        studies involved a dog population in Europe5
        and the other involved a dog population in America6
        . Both
        studies found that neutered male dogs have a four times higher risk of prostate cancer than intact dogs.
        Based on their results, the researchers suggest a cause-and-effect relationship: “this suggests that
        castration does not initiate the development of prostatic carcinoma in the dog, but does favor tumor
        progression”5
        and also “Our study found that most canine prostate cancers are of ductal/urothelial
        origin….The relatively low incidence of prostate cancer in intact dogs may suggest that testicular hormones Page 4 of 12
        are in fact protective against ductal/urothelial prostatic carcinoma, or may have indirect effects on cancer
        development by changing the environment in the prostate.

        Testicular Cancer
        Since the testicles are removed with neutering, castration removes any risk of testicular cancer (assuming
        the castration is done before cancer develops). This needs to be compared to the risk of testicular cancer in
        intact dogs.
        Testicular tumors are not uncommon in older intact dogs, with a reported incidence of 7%8
        . However, the
        prognosis for treating testicular tumors is very good owing to a low rate of metastasis9
        , so testicular cancer
        is an uncommon cause of death in intact dogs. For example, in a Purdue University breed health survey of
        Golden Retrievers10, deaths due to testicular cancer were sufficiently infrequent that they did not appear on
        list of significant causes of "Years of Potential Life Lost for Veterinary Confirmed Cause of Death” even
        though 40% of GR males were intact. Furthermore, the GRs who were treated for testicular tumors had a
        90.9% cure rate. This agrees well with other work that found 6-14% rates of metastasis for testicular tumors
        in dogs11
        .
        The high cure rate of testicular tumors combined with their frequency suggests that fewer than 1% of intact
        male dogs will die of testicular cancer.
        In summary, though it may be the most common reason why many advocate neutering young male dogs,
        the risk from life threatening testicular cancer is sufficiently low that neutering most male dogs to prevent it is
        difficult to justify.
        An exception might be bilateral or unilateral cryptorchids, as testicles that are retained in the abdomen are
        13.6 times more likely to develop tumors than descended testicles12 and it is also more difficult to detect
        tumors in undescended testicles by routine physical examination.
        Osteosarcoma (Bone Cancer)
        A multi-breed case-control study of the risk factors for osteosarcoma found that spay/neutered dogs (males
        or females) had twice the risk of developing osteosarcoma as did intact dogs13
        .
        This risk was further studied in Rottweilers, a breed with a relatively high risk of osteosarcoma. This
        retrospective cohort study broke the risk down by age at spay/neuter, and found that the elevated risk of
        osteosarcoma is associated with spay/neuter of young dogs14. Rottweilers spayed/neutered before one
        year of age were 3.8 (males) or 3.1 (females) times more likely to develop osteosarcoma than intact dogs.
        Indeed, the combination of breed risk and early spay/neuter meant that Rottweilers spayed/neutered before
        one year of age had a 28.4% (males) and 25.1% (females) risk of developing osteosarcoma. These results
        are consistent with the earlier multi-breed study13 but have an advantage of assessing risk as a function of
        age at neuter. A logical conclusion derived from combining the findings of these two studies is that
        spay/neuter of dogs before 1 year of age is associated with a significantly increased risk of osteosarcoma.
        The researchers suggest a cause-and-effect relationship, as sex hormones are known to influence the
        maintenance of skeletal structure and mass, and also because their findings showed an inverse relationship
        between time of exposure to sex hormones and risk of osteosarcoma.14
        Page 5 of 12
        The risk of osteosarcoma increases with increasing breed size and especially height13. It is a common
        cause of death in medium/large, large, and giant breeds. Osteosarcoma is the third most common cause of
        death in Golden Retrievers10 and is even more common in larger breeds13
        .
        Given the poor prognosis of osteosarcoma and its frequency in many breeds, spay/neuter of immature dogs
        in the medium/large, large, and giant breeds is apparently associated with a significant and elevated risk of
        death due to osteosarcoma.

        Mammary Cancer (Breast Cancer)
        Mammary tumors are by far the most common tumors in intact female dogs, constituting some 53% of all
        malignant tumors in female dogs in a study of dogs in Norway15 where spaying is much less common than in
        the USA.
        50-60% of mammary tumors are malignant, for which there is a significant risk of metastasis16. Mammary
        tumors in dogs have been found to have estrogen receptors17, and the published research18 shows that the
        relative risk (odds ratio) that a female will develop mammary cancer compared to the risk in intact females is
        dependent on how many estrus cycles she experiences:
        # of estrus cycles before spay Odds Ratio
        None 0.005
        1 0.08
        2 or more 0.26
        Intact 1.00

        The same data when categorized differently showed that the relative risk (odds ratio) that females will
        develop mammary cancer compared to the risk in intact females indicated that:

        Age at Spaying Odds Ratio
        ≤ 29 months 0.06
        ≥ 30 months 0.40 (not statistically significant at the P5 times greater risk in spayed
        female dogs compared to intact female dogs and a 1.6 times higher risk in neutered male dogs compared to
        intact male dogs.25 The authors suggest a protective effect of sex hormones against hemangiosarcoma,
        especially in females.
        In breeds where hermangiosarcoma is an important cause of death, the increased risk associated with
        spay/neuter is likely one that should factor into decisions on whether or when to sterilize a dog.
        Hypothyroidism
        Spay/neuter in dogs was found to be correlated with a three fold increased risk of hypothyroidism compared
        to intact dogs. 26
        .
        The researchers suggest a cause-and-effect relationship: They wrote: “More important [than the mild direct
        impact on thyroid function] in the association between [spaying and] neutering and hypothyroidism may be
        the effect of sex hormones on the immune system. Castration increases the severity of autoimmune
        thyroiditis in mice” which may explain the link between spay/neuter and hypothyroidism in dogs.
        Hypothyroidism in dogs causes obesity, lethargy, hair loss, and reproductive abnormalities.27
        The lifetime risk of hypothyroidism in breed health surveys was found to be 1 in 4 in Golden Retrievers
        10, 1
        in 3 in Akitas28, and 1 in 13 in Great Danes29
        . Page 7 of 12
        Obesity
        Owing to changes in metabolism, spay/neuter dogs are more likely to be overweight or obese than intact
        dogs. One study found a two fold increased risk of obesity in spayed females compared to intact females30
        .
        Another study found that spay/neuter dogs were 1.6 (females) or 3.0 (males) times more likely to be obese
        than intact dogs, and 1.2 (females) or 1.5 (males) times more likely to be overweight than intact dogs31
        .
        A survey study of veterinary practices in the UK found that 21% of dogs were obese.30
        Being obese and/or overweight is associated with a host of health problems in dogs. Overweight dogs are
        more likely to be diagnosed with hyperadrenocorticism, ruptured cruciate ligament, hypothyroidism, lower
        urinary tract disease, and oral disease32. Obese dogs are more likely to be diagnosed with hypothyroidism,
        diabetes mellitus, pancreatitis, ruptured cruciate ligament, and neoplasia (tumors)32
        .
        Diabetes
        Some data indicate that neutering doubles the risk of diabetes in male dogs, but other data showed no
        significant change in diabetes risk with neutering33. In the same studies, no association was found between
        spaying and the risk of diabetes.
        Adverse Vaccine Reactions
        A retrospective cohort study of adverse vaccine reactions in dogs was conducted, which included allergic
        reactions, hives, anaphylaxis, cardiac arrest, cardiovascular shock, and sudden death. Adverse reactions
        were 30% more likely in spayed females than intact females, and 27% more likely in neutered males than
        intact males34
        .
        The investigators discuss possible cause-and-effect mechanisms for this finding, including the roles that sex
        hormones play in body’s ability to mount an immune response to vaccination.34
        Toy breeds and smaller breeds are at elevated risk of adverse vaccine reactions, as are Boxers, English
        Bulldogs, Lhasa Apsos, Weimaraners, American Eskimo Dogs, Golden Retrievers, Basset Hounds, Welsh
        Corgis, Siberian Huskies, Great Danes, Labrador Retrievers, Doberman Pinschers, American Pit Bull
        Terriers, and Akitas.34 Mixed breed dogs were found to be at lower risk, and the authors suggest genetic
        hetereogeneity (hybrid vigor) as the cause.
        Urogenital Disorders
        Urinary incontinence is common in spayed female dogs, which can occur soon after spay surgery or after a
        delay of up to several years. The incidence rate in various studies is 4-20% 35
        ,
        36
        ,
        37 for spayed females
        compared to only 0.3% in intact females38. Urinary incontinence is so strongly linked to spaying that it is
        commonly called “spay incontinence” and is caused by urethral sphincter incompetence39, though the
        biological mechanism is unknown. Most (but not all) cases of urinary incontinence respond to medical
        treatment, and in many cases this treatment needs to be continued for the duration of the dog’s life.40

        A retrospective study found that persistent or recurring urinary tract (bladder) infections (UTIs) were 3-4
        times more likely in spayed females dogs than in intact females41. Another retrospective study found that
        female dogs spayed before 5 ½ months of age were 2.76 times more likely to develop UTIs compared to
        those spayed after 5 ½ months of age.42
        Depending on the age of surgery, spaying causes abnormal development of the external genitalia. Spayed
        females were found to have an increased risk of recessed vulva, vaginal dermatitis, vaginitis, and UTIs.43

        The risk is higher still for female dogs spayed before puberty.
        κλπ κλπ,

        διαβαστε και τιποτα σοβαρο περα από τρίχες, δεν γινεται να σας κάνω κόπυ πέιστ όλη την κτηνιατρική βιβλιογραφία εδω μέσα

        • Μπορώ και εγώ να σου βρω επιστημονικά άρθρα τα οποία δεν έχουν καν δημοσιευτεί σε πραγματικό επιστημονικό περιοδικό, και να στα παραθέσω σαν επιχειρήματα. Αντί αυτού:
          http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1098612X06000301
          http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921800906004678

          Το ένα ουσιαστικά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στειρώνουμε και το άλλο για την αλλαγή στην συμπεριφορά μετά την στείρωση (spoiler alert: Δεν εξαρτάται από την στείρωση η αλλαγή συμπεριφοράς).
          Μόλις βρω χρόνο θα ψάξω και θα σου στείλω άλλα σχετικά με τον καρκίνο, ο οποίος προκαλείται από την στείρωση όπως λες.

        • Πετρουλα says:

          Τα ποσοστα σου αναφερονται σε “intact” σε συγκριση με στειρωμενα. Τυγχανει να το εχω διαβασει. Οντως ειναι σοβαρο, ωστοσο στην Ελλαδιτσα που ζουμε, λογω ανευθυνοτητας ειναι αναγκαιο να στειρωνονται. Την δικια μου ετσι την υιοθετησα, δεν ειχα επιλογη. Δεν σε αναγκαζει κανενας να στειρωσεις. Το αρθρο ειναι για αυτους που ζευγαρωνουν και ειναι εναντια στη στειρωση, ενω δημιουργουν αδεσποτα. Γιατι συγνωμη αλλα δεν γινεται οοολοι οσοι επιλεγουν να ζευγαρωνουν απο χουι να βρισκουν και υπευθυνες οικογενεις! Και πιο κατω που λες για την ηλικια μου… Θεωρω οτι εχω μυαλο. Φαινεται οτι το εχεις ψαξει, αλλα εξαιτιας των αντιληψεων υπερ των γεννων, ενω υπαρχουν τοσα αδεσποτα και ανευθυνοτητα..γνωμη μου αλλα οι φιλοζωικες κανουν καλα που δεν εμπιστευονται αστειρωτο και χωρις συμβολαιο και τσιπ το ζωο στον καθε Ελληναρα που κανει οτι γουσταρει λεγοντας το ζωο μου ειναι θα γενναει οποτε θελει..το ζωο δεν εχει μυαλο να σκεφτει που θα πανε τα μωρα του.

    • Ίσως και το πιο πολιτισμένο σχόλιο που διάβασα, ασχέτως αν συμφωνώ ή όχι. Το άρθρο trihes είναι μονοδιάστατο και ο απόλυτος τρόπος που εκφράζονται οι απόψεις (χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, χωρίς να αναφέρονται πηγές, έρευνες και βιβλιογραφία) λέγοντας σαν παντογνώστης “η αλήθεια…” για κάτι τόσο αμφιλεγόμενο, είναι φυσικό να εγείρει όλες αυτές τις αντιδράσεις…Θα σας παραθέσω link και αν θέλετε διαγράψτε το, με ένα σωστο άρθρο που μπορεί να πείσει.
      http://www.whole-dog-journal.com/issues/7_9/features/Spaying-and-Neuturing_15649-1.html

      • Το άρθρο μας ασχολείται αποκλειστικά με τις στερεότυπες δικαιολογίες που προβάλουν κάποιοι προκειμένου να αποφύγουν τη στείρωση της σκύλας τους ή επειδή θέλουν να τη δούνε μητέρα.
        Δεν ήταν σκοπός μας να αναλύσουμε σε βάθος το ζήτημα της στείρωσης, αλλά να καταρρίψουμε επιχειρήματα που δεν ευσταθούν και να προκαλέσουμε τη συζήτηση πάνω στο θέμα.
        Διαβάσαμε το άρθρο που προτείνετε και είδαμε δυο διαφορετικές απόψεις: την άποψη που ενστερνίζεται η πλειοψηφία των ειδικών σε αντιπαράθεση με αυτήν μιας συγκεκριμένης κτηνιάτρου. Αν διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε, μάλιστα, ότι και η δική της άποψη δεν είναι και τόσο διαφορετική.
        Ειδικά δε για τα προβλήματα συμπεριφοράς, το γεγονός ότι η κα Myrna Milani βλέπει κυρίως στειρωμένους σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί απλά να σημαίνει ότι οι ανάδοχοί τους δοκίμασαν τη στείρωση ως «θεραπεία» για τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσίαζε το ζώο και αποτάνθηκαν σε αυτή επειδή με τη στείρωση δεν παρατήρησαν (ακόμα) μεγάλη βελτίωση.
        Πάντως, και αυτό το άρθρο καταλήγει, τελικά, στο συμπέρασμα ότι πρέπει να στειρώνουμε τα ζώα μας και ότι το μόνο που θα πρέπει να μας προβληματίζει είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής για τη στείρωση. Εξαιρούνται φυσικά όσοι επιθυμούν να κάνουν υπεύθυνη επιλεκτική εκτροφή κάποιας φυλής. Άλλα αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του.

        • Aggelos says:

          Drepomai gia logariasmo sas alitheia drepomai…Agapate toso polu ta zwakia pou tous koivetai ta @@…Bravo sas adikatastisate tin mitera fusi…Arage an eixan milia anthrwpini tha simfwnusan?Mallon oxi..Alla den sas endiaferei to ti thelei to zwaki oute i psuxoula tou..Sas endiaferei na einai ikanopoiimeno to egw sas kai na nomizete oti me auto ton tropo kanete kalo…Na steirwsume kai tous ftwxous na min gennane…Dropi tipota allo den exw na pw anthrwpakia…

          • Περικλής says:

            Αγγελε, σύνδεσμοι απο επιστημονικές έρευνες που ξεκαθαρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της στείρωσης δεν δημοσιευονται στα σχόλια αυτου του αρθρου. Απο εχθές όσα σχόλια εγραψα που έιχαν μέσα κάποιους δυνατους συνδεσμους, όπως πχ την νομοθεσία της Νορβηγίας από νορβηγικό σάιτ, δεν εχουν δημοσιευθεί, ενώ όλα τα υπόλοιπα δημοσιευονται αμέσως. Δεν ξέρω με τι κριτήρια κόβονται τα σχόλια εδω πέρα.
            Οσο για το “να στειρωσουμε τους φτωχούς για να μην γεννάνε”, το υποστηρίζει μία εδω μεσα στα σχόλια.
            Δεν ντρέπονται καθόλου, δεν υπάρχει ίχνος τσίπας.

  14. Σημερα στον κτηνιατρο. παριμενοντας να κανω στειρωση στη σκυλιτσα μου, μπαινει μια γιαγια και λεει στο γιατρο οτι εχει μια γατα που της γενναει συνεχεια και τι να κανει, Φυσικα ο γιατρος της ειπε για στειρωση, της ειπε την τιμη και οταν τη ρωτησε αν η γατα θυλαζει ακομα τα γατακια του ειπε οτι ειχε 20 μερες πουατα γεννησε και τα ειχε πεταξει ηδη ολα… δεν πειραζει ομως. ας τα πεταξε τα γατακια, ας πεθαναν ολα απο την πεινα δεμενα μεσα σε μια σακουλα σε καποιον καδο (και ποσα ακομα πριν απο αυτα), τουλαχιστον η γατα δεν ηταν στειρωμενη! αντε να μου χαθειτε υποκριτες ολοι σας.
    ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ!!!

    • Περικλής says:

      εσενα δεν σε ενοχλεί που η γιαγιά έχει γάτα ενώ πετάει τα γατάκια, σε ενοχλεί που η γάτα δεν είναι στειρωμένη.
      Μάλιστα.
      Κι εμενα με ενοχλεί που δεν ειναι στειρωμένοι τόσοι ηλίθιοι γύρω μου και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, αλλα δεν με ακουνε γμτ να πανε να τα κόψουν.

      • και βεβαια δε με πειραζει που η γιαγια εχει γατα. εγω τη φροντιζω(τη γατα)? με πειραζει ομως που πεταει τα γατια, που τα αφηνει να πεθανουν της πεινας η απο ασφυξια μεσα σε μια σακουλα. εχω μεγαλωσει απο μικρος με σκυλους και γατες και το θεωρω πολυ σκληρο το να πετανε τα κουταβια η τα γατια. ετσι μεγαλωσα. γι αυτο ειμαι υπερ της στειρωσης των ζωων.
        οσο για την ηλιθιοτητα, συμφωνω απολυτα μαζι σου. αν διαβαζες κιολας τι εγραφα στο πρωτο ποστ και το καταλαβαινες… τοτε δε θα γινονταν αυτος ο διαλογος.

  15. Aggelos says:

    Paides??Na pame stin afriki kai opou allou den exun na fane klp kai na tous steirwsoume mwre gt einai krima na kanoun paidakia pou tha einai ftwxa meta….xaxaxaxa ti allo tragiko tha akousoume…ginate oloi theoi ksafnika kai apofasizete poianou ta @@ tha kopsete kai poianou oxi….anarwtiemai an milusame tin idia glwssa kai tous rwtusame: “na sta kopsw??” ti tha apadusan…

    • Έχεις ακούσει, φαντάζομαι, για την πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια που εφαρομόζεται από το 1977 στην Κίνα… Οπότε δεν είμαστε πολύ μακριά από το να εφαρμοστούν πολιτικές σαν αυτή και σε άλλα μέρη του κόσμου. Για να αγχωθείς παραπάνω για την αύξηση του ανθρώπινου πλυθησμού σου προτείνω να επισκεφθείς το σχετικό μετρητή… http://www.worldometers.info/world-population/
      Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντίστοιχοι μετρητές για την αύξηση του γατίσιου ή του σκυλίσιου πληθυσμού αλλά θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνουν…

      • Aggelos says:

        Exw akousei nai..gia polles politikes..gia oles autes tis politikes pou ftasan ton anthrwpo edw pou einai simera…stin aidiastiki auti katastasi…min perimeneis loipon apo kamia politiki na kanei kaliteri tin zwi…den einai i politiki auti pou mas paei brosta..pote den itan…Episis den agxwnome gia kati..oti simvenei simvenei…to dexomaste kai zume tin zwi..kai den prospathume na tin allaksume gt den tin ftiaksame emeis…

    • Μόνο και μόνο απο τον τρόπο που γράφεις είσαι.. 13-14; Κατανόησε ανίδεο πλάσμα τον ΥΠΕΡπληθυσμό των σκύλων και των γάτων όπως επίσης και το πόσο μεγάλη ευθύνη είναι ένα και μόνο ζωντανό ( πόσο μάλλον περισσότερα) . Αλήθεια είχες ποτέ κατοικίδιο; Να φανταστώ δεμένο με αλυσίδα και παρατημένο ; Ίσως αδέσποτο/α ; Ζώον, ε ζώον .

      • Aggelos says:

        Mallon esu pitsirika den katanoeis auta pou lew kai epeidi den mporeis na ta akatanoiseis arxises na me prosvaleis proswpika kathws mexri ekei mporeis na ftaseis…Opote sou proteinw na iremiseis ligaki kai na prospathiseis na kaneis koumada se sta muala allwn kai oxi ta dika mou…egw eksigw katharotata gt to vlepw opws to vlepw…esu exeis na m peis mono gia tus uperplithismus opws lene olou pragma pou sivenei akoma kai stus anthrwpus…tespa den tha asxolithw allo mazi sou gt den mporeis na kaneis kouveda ap oti vlepw apla na epitithese…Kai pliroforiaka eimai megaliteros sou an eisai 25 kai exw kai eixa polla zwakia ta opoia fenetai einai poli kalitera apo esena dipodo pou tha me vriseis kiolas…kai an theleis sou stelnw to kin mou na mu tis peis autes tis kouvedes apo koda gt oloi mages giname ksafnika…ade paikse me kamia barbie twra gunaikote…

        • Ψυχραιμία παιδιά!
          Αν είχαμε όλοι τις ίδιες απόψεις ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός – μπορεί να ήταν και… βαρετός! Δεν θα υπήρχαν διαφορετικά πολιτικά κόμματα, ούτε διαφορετικές θρησκείες, ούτε φιλοσοφικά κινήματα. Δεν θα υπήρχε ,ενδεχομένως, παραβατικότητα, πόλεμος, εγκληματικότητα.
          Το ότι μας είναι δύσκολο να συμμεριστούμε, για παράδειγμα, τις απόψεις των μορμόνων ή των… βασιλόφρονων δε σημαίνει ότι δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα να υποστηρίζουν την άποψή τους και να ψηφίζουν όπως κι εμείς. Άλλωστε και αυτοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις δικές μας.
          Τώρα, στο θέμα μας, ποιος από τους δυο έχει δίκιο; Θα το κρίνει η ιστορία.
          Για την ώρα, παγκοσμίως, έχει επικρατήσει η πιο «ανθρώπινη» πρακτική του έλεγχου των πληθυσμών των αδέσποτων μέσω της στείρωσης, αντί του πιο φυσικού, ενδεχομένως, ελέγχου πληθυσμών μέσω της επιβίωσης των ισχυρότερων και του αφανισμού των μαζών από πείνα, καβγάδες, ατυχήματα και μεταδοτικές ασθένειες (όπως ρινοτραχειίτιδα ή AIDS για τις γάτες, ψώρα, ερλιχίωση, καλαζάρ για τους σκύλους).

        • Περικλής says:

          Αγγελε αυτα τα πραγματα ειναι εισαγόμενες αντιλήψεις της PeTA και των υπόλοιπων ελεεινων οργανωσεων που χρηματοδοτούνται απο τα ιδρύματα Σορος, Ροκφέλερ κλπ. Δεν θα βγαλεις ποτε ακρη γιατι ολοι αυτοι ειναι ειδήμονες στην προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου. Απλά να χαίρεσαι που δεν έχεις iq ραδικιού να αναπαραγεις τις διαστροφές τους. Γιατι περι διαστροφής πρόκειται και τίποτε άλλο.

  16. βικη says:

    πήγα και στείρωσα μια γατούλα αδέσποτη μετά απο 2 γέννες, μια φορα το χρόνο γέννησε 1 γατάκι και τον επόμενο χρόνο αλλά 2 γατακια, όταν πήγα να την πάρω απο τον κτηνίατρο και είδα το θέαμα του ακρωτηριασμένου αυτιού σοκαρίστηκα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος? δεν φτάνει που επεμβαίνουμε στην φύση τους, είναι ανάγκη και να τα ακρωτηριάζουν? το βρίσκω αποτρόπαιο…..

  17. >Ο σκύλος (ή η γάτα μου) είναι τόσο ξεχωριστός, που θέλω ένα ολόιδιο κουτάβι (ή γατάκι).» ……μπούρδες….επειδή ακριβώς είναι ξεχωριστή η Σταχτοπούτα μου, δε θα υπάρξει ποτέ ολόιδια γάτα με αυτήν ! κι επειδή δεν το ρισκάρω με τίποτα να την χάσω -από πυομήτρα ας πούμε- γι αυτό φρόντισα να την στειρωσω μόλις έγινε 6 μηνών……

    • Φίλιππος says:

      Φανταζομαι θα κανεις το ιδιο και στην κορη σου που ειναι μοναδικη έτσι;

      Και πριν αρχισει ο καθενας τις εξυπναδες του, εχω εδω και δυο βδομαδες γατα απο το δρομο μαζεψει επειδη το θελα και οχι γιατι θα παθαινε κατι, και στην περιοχη μου παντα ειχε αδεσποτα και ενοχλουν μονο συγκεκριμένους ανθρωπους, οι υπόλοιποι δεν εχουμε πρόβλημα.

      Περα απο τις γάτες και τους σκυλους μπορει κανείς εξυπνος εδω μεσα να μου πει ποια άλλα ζωα θα στειρωσουμε τωρα που βρηκαμε δουλειά να κάνουμε;

      Με αλλα λόγια ποια ζωα νομιζετε οτι πρεπει να ελεγχουμε αν θα υπαρχουν στο περιβάλλον μας ή οχι.

      Να θυμαστε οτι αυτα υπηρχαν πριν απο τον ανθρωπο και δεν τον εχουν ανάγκη καμια.

      Τωρα οσον αφορα τα ζωα συντροφιας, δηλαδη αυτα που εσεις φιλοξενείτε για να παιρνατε καλα, να εχετε συντροφια, κλπ εκεινα που απο ζωα εχουν γινει αντικειμενα και κτηματα σας, ναι στειρωστε. Δεν χρειαζομαστε άλλα τετοια.

  18. φωτώ κιλουκιώτου says:

    Ακριβώς επειδή η γάτα μου είναι τόσο ξεχωριστή, δεν θέλω ένα ολόιδιο γατάκι. Γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ άλλο πλασμα σαν αυτή. Κι επειδή την λατρεύω και δεn το διανοούμαι με τίποτα να τη θέσω σε κίνδυνο -πχ να πάθει πυομήτρα και να τη χάσω- γι αυτό τη στείρωσα μόλις έγινε 6 μηνών

  19. βαρβαρα says:

    ανθρωπε με το καλαμι κατεβα λιγο να σου πω 2 προγραμα περι “επεμβασης της φυσης”
    1. το ξερεις οτι η φυση δεν ανηκει σε κανεναν?και αν ανηκει σε καποιον αυτος ο καποιος ειναι τα ζωα ,απλο παραδειγμα δεν ηρθε η αγριογατα κ ο λυκος να χτισει το τσιμεντοσπιτο του στο χωρο σου εσυ πηγες.
    2.το κατοικιδιο που καθεται στον καναπε σου ειναι δημιουργια ανθρωπινη ,δεν ειναι λυκος.αν συναντησεις λυκο σου προτεινω να βαλεις νεφτι και να τρεξεις.
    ειμαι κατα της εκτροφης εκτος καποιων εξαιρεσεων (σκυλοι εργασιας κτλ .) τωρα να εκτρεφεις ενα σκυλο επειδη απλα ειναι “ομορφος”για μενα ειναι ανοησια(αυτην ειναι η γνωμη μου).τωρα αφου καταλαβαμε ολα αυτα οσων αφορα την στειρωση ειναι υποχρεωση του καθενα να την κανει δεν νομιζω οτι ειναι “δικαιωμα.”οπως φροντιζεις καθε μελος της οικογενειας σου ετσι πρεπει να φροντιζεις κ τον σκυλο σου αν δεν εισαι σε θεση να τον φροντισεις μην το παιρνεις.επισης ενα τελευταιο…..ελληνα μην σε τρομαζει η λεξη υπευθυνοτητα δεν ειναι κακη λεξη…..

    • βαρβαρα says:

      επεισης να ενημερωσω τις θυληκες του ειδους οτι στειρωνωνται και οι γυναικες (ναι βεβαια ρωτα τον γυναικολογο σου θα σου πει)δηλαδη με την ιδια λογικη κανε και συ παιδια που σημερα δεν μπορεις να ζησεις 1.η μηπως οι γυναικες που στειρωνονται παθαινουν μελαγχολια κτλ.που προσεξε ο ανθρωπος δεν αναπαραγεται μονο για να διαιωνισει το ειδος του.για ανοιξτε τα γκαβα σας λεω εγω καλυτερα γιατι πλεον δεν μας παιρνει να ειμαστε σε τετοιο επιπεδο εχεις τα μεσα να μορφωθεις

      • εκτος αυτου, η αντισυλληψη ειναι ακριβως το ιδιο με αυτο π λενε “κοντρα στη φυση”. οποτε μη μας λενε βλακειες πως επεμβαινουμε στη φυση οταν στειρωνουμε τα ζωα μας για να τα σωσουμε. ακριβως οπως κι οι ανθρωποι χρησιμοποιουν αντισυλληψη για να αποφυγουν συνεχεις εγκυμοσυνες αλλα και αφροδισια νοσηματα.

      • Περικλής says:

        ακους τι λες;;;;
        Επαναλαμβανεις ακριβως αυτα για τα οποια προειδοποιουμε.
        Στειρωση σε ζώα=στείρωση σε ανθρώπους.
        ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΙΟΛΑΣ.
        Δηλαδη να μη γεννησεις ποτε παιδι επειδη δεν βγαζεις χιλιαρικα, ετσι;;;;;; Γυναικα πραγμα!!!!!!!!!
        τοσο ξεπουλημα στο χρημα ρε;;;; που υποστηριζεις πως μια γυναικα πρεπει να μενει στειρα για το χρημα;;;;;;;;;;;;;;;;
        Η ΦΤΩΧΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΡΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
        ΤΙ ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;;;;;;;;;;;;;;

      • Περικλής says:

        Μιλαει και για μορφωση το αγραμματο που υποστηριζει στειρώσεις σε ανθρώπους και το θηλυκές το γράφει ανάποδα…
        Μαθε πρωτα γραμματα κι ελα μετα να μας μαθεις την “ηθική” της ευγονικής. Μιασμα της κοινωνίας.

  20. Vasw M. says:

    Poso Hlithioi paizei Na eistai? Terata!!!! Ntrepomai gia to eidos mou mono pou vlepw pws uparxoun anthrwpoi pou kanoun tetia egklhmata!! Se athwa zwakia.!!!!! Nai veveaia Mhn steirwnete eseis ta zwa sas!!! Taxa mou eistai upeuthinoi kai anturwpoi me sunhdhsh kai sevasmo sthn fysh!! Zeygaronete ta zwa sas kai meta den jerete ti na kanete ta koutavia kai ta paratate se koutes ta katadikazete se thanato xwris na sas exoun kanei tipota!! Athwa plasmatakia! Athwa plasmatakia san auta pou vrhkame ejw. Apo to. Sxoleio mou mesa se mia kouta 7 koutavakia to ena pio omorfo apo to allo! Ola sto idio krem xrwma ! Den ftanei pou ta parathsan sthn moira tous!! Alla den ekanan ton kopo na ta krathsoun ligo kairo na megalwsoun kai na dynamosoun na paroun kai antisomata apo thn mana etsi apla oute kan enamish evdomadwn koutavakia me kleista matia pou den mporoun akoma. Na stathoun sta podia tous ta parathsan!!!! Ta exoume moirastei me paidia pou jeroume oti einai upeuthina kai pedeuomaste oloi mas twra na ta krathsoume Sthn zwh!! Prosopika egw den prolavenw oute na diavasw gia tis ejaitaseis! Kathe duo wres trexw na to taisw me to mpimpero na dw gt klaiei na tou janazestanw thn thermofora! Kai enoeitai den koimame to vrady!!!! TERATA!!! E TERATA!!! Mou to paizetai kai filozwoi!! Pou oute kan thn idia thn skula sas den skeuteste poso kako ths kanei pou den ta thylase!!!!! Kanete tetia egklhmata eseis kai ta plhrwnoume emeis oi pragmatikoi filozwoi kai ta kahmena ta mwra!!! Eimai mono 14 kai exw swsei ws tr 17 zwes pou kindynecan ejaitias sthn aneuthinothta sas!!!! Na fantastw eiste oloi megaluteroi kai tha eprepe na deijw sevasmo?????? KANENAN sevasmo ata twrata tou eidous sas!!!!! Stwirwste ta skulia sas kai afhste tis dikaiologies!!!!

    • Sugxaritiria koritsi moy kai etsi akribws opws ta les einai ! Geia sto stoma sou!
      eyxomai kali epityxia stis eksetaseis sou kai na min parameleis to diabasma alla ena dialeimma kathe toso de peirazei. 😉
      Eimai sigouri omws oti me ton xaraktira kai tin proswpikotita pou exeis
      sigoyra tha petyxeis!
      Ena mprabo se aytous pou se megalwsan kai se kanane pio wrimo anthrwpo apo tous misous edw pera mesa
      🙂

    • Περικλής says:

      Κοριτσακι μου εσυ μπορει να μην σέβεσαι την ηλικία μας, εγω όμως σέβομαι τις ορμονικέςδιαταραχές της εφηβίας σου. Το οτι βρήκες μια κούτα κουτάβια απο έναν καραγκιόζη, δεν σημαίνει πως φταίει ο σκύλος του και έπρεπε να τον είχε στειρώσει. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΚΥΛΟ.
      Εγω γνωρίζω οικογένειες που μια χαρά γεννησαν τα σκυλάκια τους και είχαν βρει και που θα δώσουν τα κουταβια (ΗΜΙΑΙΜΑ, ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ) πριν καν αυτα γεννήσουν. Και είναι ολοι μια χαρά χαρούμενοι. Κι εγώ έχω χαρίσει κουτάβια, και καθαρόαιμα, και ημίαιμα, όχι ένα και δύο, αλλά πάνω από πέντε ντουζίνες, αν μετρήσω και αυτα που μάζευα από τον δρόμο, και ζήσαμε όλοι πάλι μια χαρά χαρούμενοι. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΕΛΕΙΑ. Και πολλά απο αυτα είχαν και την τύχη να κάνουν παρέα και με τις μαμάδες τους μέχρι που αυτές πια γερασαν και εφυγαν απο την ζωή, και μετα γερασαν και αυτα, και εφυγαν και αυτα, αλλα μειναν πισω τα παιδια τους, που παλι ειχαν φροντισει οι άνθρωποι που τα είχαν να τα δώσουν σε ικανούς ιδιοκτήτες σκύλων και όχι σε μοδάτα κοπρόσκυλα. Εσυ 14 χρονων παιδί, τους στερεις το δικαίωμα να γεννηθούν. Το καταλαβαίνεις αυτο το πράγμα;;;;Πως θα σου φαινόταν αν η μαμά σου ήταν στειρωμένη και σου ειχαν στερήσει το δικαίωμα να γεννηθείς, μη τυχον και καταληξεις φτωχια;;;;;;;;; Αυτό ακριβώς κάνεις.

      • Φίλιππος says:

        Πες τα μπας και ακουσουν, ποτε δεν ξερεις!!!

        Αλλο ανευθυνοτητα και αλλο έλεγχος γεννήσεων των ζωων γυρω σας.

        Αλλο ανθωποι χωρις αισθηματα και αλλο ευνουχισμενα ζωα.

  21. καλησπερα…δεν αντεξε το στομαχι μου ουτε ο εγκεφαλος μου να διαβασει ολα αυτα τα σχολια…εχω μια γατα περσιας καθαροαιμη 10 μηνων και μενω σε πολυκατοικια καθως καταλαβαινεται οταν εχει οιστρο το κλαμα ακουγεται αρκετα…δεν ειμαι κατα της στειρωσης αλλα ουτε και υπερ σε τοσο μεγαλο βαθμο οπως μερικοι αλλοι τα ζωα δεν μας ανηκουν οσα χρηματα και αν εχουμε δωσει για να τα αποκτησουμε απλα τους προσφερουμε προστασια και ανεση για οσο θα ζησουν σε αυτον το πλανητη που καταστρεφετε απο μονος του…απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου ειχα παντα ζωα γατες σκυλους πουλια ποντικια λιγο απο ολα…αλλα πρωτη φορα εχω οικοσητο κατοικιδιο….λατρεψα την σισσυ μου οταν την ειδα κλεισμενη σε ενα κουτι στο pet shop μονη της και αποφασισαμε με τον συντροφο μου πως τα 250 ευρω για εμας δεν ειχαν αξια αλλα θα ειχαν γι αυτο το πλασμα που θα εβρισκε σπιτι να το αγαπαει….βλεπετε τα αδεσποτα μπορει να τρωνε φολες και να τα πατανε αυτοκινητα αλλα ζουν ελευθερα δεν τα κρατουν φυλακισμενα σε ενα κουτι υποσητισμενα και απεριποιητα….οταν την πηραμε σπιτι την επομενη μερα αμεσως πηγαμε σε γιατρο δεν ειχα ιδεα για την φροντιδα μιας μακρυτριχης γατας και η δικη μου φαινοταν εξαθλιωμενη παροτι διεμενε σε pet shop….ηταν μολις 3 μηνων και ηταν ουτε εναμιση κιλο….τα ματια της δακρυζαν τρελα εβγαζε χρωστικη και ειχε γινει μαυρη στο προσωπο αντι για λευκη….για να μην μακρυγορω…αυτο το πλασμα εγινε η ζωη μου μεσα σε 7 μηνες κοιμαται παντα διπλα μου καποιες φορες ακομα και στο ιδιο μου το μαξιλαρι κοιταζω τα ματια της και νιωθω ολοκληρη οταν αυτη ποναει για εμενα ειναι χειροτερα…καθε βδομαδα παω σε pet shop και της βρισκω καινουρια παιχνιδια….με ρωτανε αν θα την στειρωσω και απανταω πως καποια στιγμη θα το κανω αυτο δεν σημαινει οτι θα της στερισω το δικαιωμα να ζευγαρωσει ζωο ειναι δεν ειναι παιχνιδι να το κανω οτι θελω θα σκεφτω τι θα κανει και την ιδια ευτυχισμενη…ευτυχως μετα απο πολυ προσπαθια βρηκα γατουλι οι γατες αυτες…ειδικα στην πρωτη τους γεννα βγαζουν το πολυ 4 τα δυο θα τα δωσω σε ατομα της οικογεννειας μου και ξερω οτι θα ειναι καλα υγειει και θα τα αγαπουν τα υπολοιπα εαν δεν βρω να τα δωσω καπου που να εμπιστευομαι θα τα κρατησω μαζι μου αυτο σημαινει να εισαι υπευθηνος και εχεις υπολογισει της συνεπειες…το θαυμα της γεννησης ειναι τρομερο και ακομα πιο ομορφο στα ζωα…ειναι καλο να αναπαραγονται τα ζωα και ειδικα τα ζωα που ειναι ρατσας για να συνεχισουν τα υπαρχουν οι φιλες για να μπορει ο κοσμος να ξερει την διαφορα αναμεσα σε οικοσητα ζωα και σε αγρια ζωα….γιατι δεν χρειαζονται ολα προστασια καποιες γατες και καποιοι σκυλοι ζουν εξω γιατι αυτο υποτασσει η φυση τους…το καταλαβα αυτο πιο πολυ οταν μπηκα σε διαδικασια να ψαξω αρσενικο γατο καθαροαιμο περση….θα σας πω απλα να μπειτε σε sait και αν βρειτε πανω απο 10 αγγελιες αρσενικων εγω να παω να πνιγω…αν η συσσι μου κανει αρσενικο θα το κρατησω και δεν θα το στειρωσω γιατι υπαρχουν ατομα που ζευγαρωνουν τα ζωα τους γιατι θελουν γατακια γιατι μπορουν να τα θρεψουν και αγαπανε ενα σπιτι γεματο χνουδια…και τα αρσενικα σε ορισμενες ρατσες ειναι δυσευρετα…θα στειρωσω την γατα μου γιατι τα στειρωμενα ζωα εχουν πιο καλη υγεια και θελω να μεινει μαζι μου οσο πιο πολλα χρονια γεινεται και για να αποφυγω τους καρκινους και τις αλλες ασθενειες…φοβαμαι για την ναρκωση και για ολη την επεμβαση αλλα εμπιστευομαστε τον γιατρο μας και ολους αυτους τους μηνες εχουμε μενει παραπανω απο ευχαριστημενοι και το ιδιο και η συσσι μας…παρολ’ αυτα το ζωο μπορει να αλλαξει συμπεριφορα και να παθει μαρασμο η να γινει πιο νωχελικο και καλοβολο πραγμα που δεν ειναι παντα κακο αλλα ουτε και σιγουρο ειναι πιο πιθανο να συμβει αυτο εαν η στειρωση γινει πολυ μετα την ενηλικιωση του ζωου….ο καθενας μπορει να εχει αποψη σε αυτα τα θεματα και ειδικα οταν αφορα το πλασμα με το οποιο ζει μαζι και θα ζει μαζι του για αρκετα χρονια ειναι υπευθηνος γι αυτο δεν μπορεις να παρεις μια τετοια αποφαση ευκολα… δεν διαφωνω με την στειρωση αλλα πιστευω πως δεν ειναι καλο να φανατιζεστε τοσο πολυ υπερ…και οσο για τα εκτροφια τα ζωα δεν περναν καλα η εμπορια τους ειναι ενα απαισιο γεγονος αλλα απο την στιγμη που θεωρειται νομιμη η αγοραπωλησια ζωων κανενας μας δεν μπορει να κανει κατι…ο σεβασμος στη φυση δεν υπαρχει ουτε στα θαυματα της οποτε ειμαι της αποψης πως οσα ζωα μπορεις να βοηθησεις με οποιονδηποτε τροπο καντο ειναι καλο και δεν θα βγεις χαμενος…

    • Πετρουλα says:

      Απορω αν διαθετε εστω αντιληψη! Η αν σας ειναι τοσο δυσκολο να ενημερωθειτε. Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια τελικα!

      • καινουριες λεξεις μαθαίνεται στην εκθεση αυτη την περιοδο…μπραβο!!!

        • Πετρουλα says:

          Η απαντηση σας δεν αντιστοιχουσε καν στο σχολιο μου! Μορφωθειτε και μετα ελατε να μου πειτε!

          • το αν ειμαι μορφωμενη η οχι δεν το ξερεις και δεν σου πεφτει και λογος και μαζεψε τη γλωσσα σου γιατι ειμαι κυκλοθυμικη δεν θελω και πολυ!ο καθενας να κοιταει το ζωο του και την παρτη του εσυ αμα γουσταρεις να το στειρωσεις χεστηκα αλλα για το δικο μου ζωο και για οποιοδηποτε αλλο μουγκα…και σταματηστε να κραζετε αυτους που δεν τα στειρωνουν και να τους λετε αμορφωτους μονο και μονο επειδη εχουν αποψη και γουσταρουν να τα ζωα τους με ορεξεις και οιστρους δεν σας πεφτει λογος….φανατισμενοι ολοι…

          • Πετρουλα says:

            Tι λες καλη μου; Γι’ αυτο η Ελλαδα εχει μεινει τοσο πισω. Εισαι το τρανταχτο παραδειγμα. Και οταν οι πραξεις σου επηρεαζουν κι αλλες ψυχες οταν κανεις οτι γουσταρεις,δεν εχεις απλα το δικαιωμα. Μιλα μου λιγο για φανατισμο!

          • Περικλής says:

            Λοιπον, προς την κυρία Πετρούλα την παραμορφωμένη, να την ενημερώσω πως οι καταναγκαστικές στειρώσεις είναι άλλη μια αμερικανιά που μας επιβάλλεται με το ζόρι, και πως στην Νορβηγια πχ η στείρωση τους ζώου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
            Επίσης να ενημερώσω αυτην την παραμορφωμένη κυρία πως το να παίζεις με τις ορμόνες του ζώου ειδικά πριν αυτο ενηλικιωθεί, ειναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Επίσης να ενημερωσω αυτο το πλάσμα το σουπερ παραμορφωμένο, οτι οταν ποναει χέρι ΔΕΝ ΚΟΒΕΙΣ ΧΕΡΙ.
            Η στειρωση ειναι ακρωτηριασμος, και ό,τι και να μου λες εσυ, το μονο που θα ακούσεις σαν απαντηση ειναι να πας να κάνεις κι εσυ μια, γιατι παραεγινε το κακό με τον υπερπληθυσμό των ηλιθίων, που ό,τι προπαγάνδα τους πουλήσουν μας την φοράνε καπέλο στο κεφάλι.
            Αυτα, και γρηγορα, αντε, δεν ειναι δυσκολο να κανεις μια αφαιρεση ωοθηκών και μήτρας, ασε που γλιτωνεις και το βασανο της περιόδου καθε μήνα.
            ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ τίποτε άλλο δεν έχω να πω.

    • Adrikos says:

      Αρχικά ο πλανήτης δεν καταστρέφεται από μόνος του έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή του.
      Δεν νομίζω να έχουμε κάποιο προσωπικό συμφέρον από τις στειρώσεις για να φανατιζόμαστε όπως λες.. Ούτε να μην αγαπάμε τα ζώα ή να πιστέουμε ότι μας ανήκουν και μην μιλάς για λεφτά επειδή εσύ τα έσκασες για την ράτσα. Τη σκυλίτσα μου την υιοθετησα από τον δρόμο και τη στείρωσα.Αν λυπάσαι κάποιο ζωάκι σε πετ σοπ και θεωρείς ότι η συνθήκες διαβίωσης του δεν είναι οι προβλεπόμενες από τον νόμο κάνεις καταγγελία και θα αφαιρεθεί από εκεί. Το να το αγοράσεις βοηθάει στη ενίσχυση των εκτροφείων που η ίδια κατηγορείς. Και μην λες ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί αν κανείς δεν αγοράζει πια ζώα δεν νομίζω να συνεχιστεί το εμπόριο τους. Δεν πιστεύω πως θεωρείς πως τα αδέσποτα έχουν καλύτερη μοίρα λες και αυτά δεν υποσιτίζονται,δεν διψάνε δεν αρρωσταινουν από ψίλους και σκνίπες και πεθαίνουν πολύ νέα από ολα αυτά ή και από φόλες. Εσύ θεωρείς οτι αυτη είναι η φύση τους??Επιπλέον δεν είναι δουλειά και ευθύνη του καθένα που παίρνει ενα ζώο ράτσας η συνέχιση της ράτσας αν είναι δυνατόν αυτό το έχουν αναλάβει οι εκτροφείς. Αυτά τα συγγενικά σου πρόσωπα στα οποία θα δώσεις τα γατιά της Σίσσυς αλλά και εσύ αφού επιθυμείτε να αποκτήσετε γάτες γιατί να μην υιοθετήσετε κάποια αδέσποτα γατάκια ή καταφυγίου που έχουν πραγματικά την ανάγκη σας? Αυτά δεν έχουν ψυχή?? Δεν θεωρείς ότι μπορούν να σταθούν ισάξιοι φίλοι του ανθρώπου? Λες ότι δεν είσαι υπέρ της ράτσας αλλά αγόρασες ράτσα έστω γιατί την λυπήθηκες ωστόσω συνεχίζεις να υπόστηρίζεις τις ράτσες καθώς τις αναπαράγεις αντί να στειρώσεις μια ώρα αρχίτερα την γάτα σου, να υιοθετήσεις και να ενθαρρύνεις τους γνωστούς σου να κάνουν το ίδιο ενώ λες πως καλό είναι να βοηθάμε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε. Το βασικό βήμα για να βοηθήσουμε τα ήδη υπάρχοντα και άπειρα ζώα σε ανάγκη είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Άνθρωποί που αγαπούν τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν στερούνται από το εισόδημα τους για να στειρώσουν αδέσποτα και να μειωθουν τα γατάκια και κουτάβια που θα πεθάνουν μόνα στο δρόμο και τόσοι άλλοι αναπαράγουν τα δικά τους λες και αξίζουν περισσότερο και πρέπει να υπάρξουν απογόνοι τους.. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αποθυμένο στη γάτα ή τον σκύλο του καθένα ότι δεν γεννησε αν τον στειρώσει απλά δεν θα έχει πια την βιολογική ανάγκη δεν είναι θένα συναισθήματος τα ζώ δεν ερωτεύονται. Τι θα κερδισεις λοιπόν αν ζευγαρώσεις τη γάτα σου πριν την στειρωσεις? Με την δική σου λογικη ‘θα την γλυκανεις’ και μετά θα της στερήσεις αυτό το ‘δώρο’ για πάντα. Δεν τα λέω αυτά κακοπροαίρετα ελπίζω κάποιος να αποκομίσει κάτι από αυτά που έγραψα που θα τον κάνουν να δρα με τρόπο ωφέλιμο για τα ζώα. Καθώς όλοι εδώ ισχυριζόμαστε ότι τα αγαπάμε θα πρέπει να είμαστε σε κοινή πλευρά κι όχι αντίπαλοι.Κι εγώ πριν αποκτήσω σκύλο δεν ήμουν ενήμερη για αυτά τα θέματα και είχε τύχει να ενδιαφερθώ για κουτάβι που γέννησε σκυλόιτσα γνωστού μου. Πλέον όμως βέποντας πόσο τραγική είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα σε πολλές περιοχές που έχω ζησει άλλαξα νοοτροπία. Όλοι θα προτιμούσαμε να μην επεμβαίνουμε στην φύση των ζωων αλλα δεδομένου πως το κανουμε αυτο ετσι κ αλλιως αναγκαζοντας τα να ζουν στους δρομους σε τετοιες συνθηκες η στείρωση μόνο καλά έχει να προσφέρει.

    • καταρχην και μονο απο το υφος που απαντας φαινεται η παιδεια σου.
      γραφεις πως τα αδεσποτα ναι μεν πεθαινουν απο φολες κι αυτοκινητα αλλα ζουν ελευθερα… σοβαρα τωρα? δλδ οκ δε τρεχει τπτ που πεθαινουν με τοσο βασανιστικο τροπο μωρε, ενταξει μη το κανουμε και θεμα. κι αν αποκτησουν κι αρρωστιες και πεθανουν αργα και βασανιστικα σημασια εχει πως εζησαν ελευθερα… στο δρομο, ελευθερα??!!!
      παμε παρακατω…
      το οτι η εγκυμοσυνη και η γεννα στα ζωα δεν εχει καμμια σχεση με αυτη σε εμας, ποσο μορφωμενος πρεπει να εισαι για να το καταλαβεις? ποσα βιβλια πρεπει να διαβασεις για να το εμπεδωσεις? ποσα!?
      παμε παρακατω..
      τα 2 απο τα 4 θα τα δωσεις σε ατομα της οικογενειας σου , οι οποιοι εχουν τις ιδιες αποψεις με εσενα? ξερεις ποσους απογονους εχει ενα αστειρωτο ζωο, με απλα μαθηματικα?! καλυτερα να μη ξερεις.. και τι θα απογινουν ολοι αυτοι οι απογονοι, ακομη κι αν καθε απογονος κανει μονο 1 γεννα, το εχεις υποψην σου? μαλλον οχι..
      παμε παρακατω..
      θες να γεννησει εστω μια φορα το ζωακι σου γτ ειναι σπανια ρατσα κι αυτο το συμπερανες κοιτωντας τις αγγελιες? εχεις ιδεα οτι ζουμε στην ελλαδα κι αποτελουμε ενα μηδαμινο ποσοστο του πληθυσμου του κοσμου? εκτος αν εψαξες αγγελιες απο ολη την υφηλιο, οποτε πασο.
      παμε παρακατω..
      ποσα ζωα που στειρωθηκαν αλλα μετα συνεχισαν να σκουνται και να τρωνε οσο πρεπει ξερεις που παχυναν κι επαθαν καταθλιψη? εγω κανενα. στειρωσα τη γατα μου πριν 2 εβδομαδες, θηλυκη, και την επομενη κιολας μερα χοροπηδουσε μεσα στο σπιτι. και φυσικα μετρουσα και μετραω παντα το φαγητο της κι ενδιαφερομαι να παιζω μαζι της και να ασχολουμαι ωστε να ασκειται οσο χρειαζεται. προφανως και δεν εχει παρει γραμμαριο κι ουτε θα παρει περα απο το φυσιολογικο γτ ακομη ειναι 8 μηνων-προφανως και δεν εχει ψυχολογικα γτ ειναι βασιλισσα στο σπιτι κλπ κλπ κλπ
      το ιδιο ισχυει και για ολους τους υπευθυνους ιδιοκτητες ζωων που γνωριζω προσωπικα! βλεπεις εγω δε μιλαω αναλογα με το τι κατεβαζει η κουτρα μου ή η βλακεια του γειτονα.
      παμε παρακατω..
      οσοι περιθαλπουν και στειρωνουν αδεσποτα κανουν ακριβως αυτο π λες στο τελος “ο σεβασμος στη φυση δεν υπαρχει ουτε στα θαυματα της οποτε ειμαι της αποψης πως οσα ζωα μπορεις να βοηθησεις με οποιονδηποτε τροπο καντο ειναι καλο και δεν θα βγεις χαμενος”.
      και κατι τελευταιο. με βαση απλα μαθηματικα, τα αδεσποτα πολλαπλασιαζονται επειδη τα οικοσιτα δε στειρωνονται!
      υ.γ. κι εγω ειμαι κυκλοθυμικη. δοξα το Θεο υπαρχουν πολλοι καλοι επιστημονες για να σε βοηθησουν επανω στον ελεγχο του προβληματος σου.

      • Ο γάτος μου το καλοκαίρι κλείνει τα 14 και μπαίνει στα 15. Είναι υγιέστατος ! σκέτος κούκλος ! Καθόλου παχύσαρκος…….η ανάπτυξή του είναι κανονική και το τρίχωμά του τελειο, είναι πραγματικά πανέμορφος ! Στειρωμένος φυσικά……Αυτά για όσους λέτε πως τα στειρωμένα ζωάκια παθαίνουν καρκίνο, γίνονται παχύσαρκα κλπ. Θα ανεβάσω και φωτογραφία μόλις μάθω το πώς

        • Περικλής says:

          η γάτα μου η στειρωμένη, την οποια τοτε στείρωσα επειδή ημουν εντελώς ανενημέρωτος και άπειρος και με ενοχλούσαν τα ουρλιαχτά της (καθαρά εγωιστικός λόγος και πληρης έλλειψη παιδείας τότε), έζησε 18 χρόνια και ήταν υγιέστατη αν εξαιρεσω το οτι ήταν χοντρή σαν βαρέλι. Ο γάτος μου 8 χρονών τώρα, επίσης στειρωμένος, αμέσως μετα την στείρωση έγινε επιθετικός και άκρως επικίνδυνος, αλλά τον κρατάω, κι ας εχει στειλει την μητέρα μου στο νοσοκομείο για εγχείρηση επειδή της έφαγε το χέρι. Επίσης η στείρωση δεν του έχει κόψει τις ορμές και έχουμε το περίεργο φαινόμενο να σπάει τις πόρτες κάθε φορά που η σκύλα έχει περίοδο για να μπει εκει που είναι αυτη να την … (!)
          Τα σκυλιά μου ποτέ μου δεν τα στείρωσα και έζησαν η μία 14μισι χρόνια μπόξερ καθαρόαιμο με 2 γέννες στο ιστορικό της και υπέροχα κουταβια που εζησαν κι αυτα με πολυ ωραιες οικογενειες ΔΩΡΟ, ουδεποτε πηρα μιση δραχμη απο τα καθαροαιμα (και αυτο μπορει σε κάποιες περιπτώσεις να βγει και λαθος γιατι ο άλλος το σέβεται αλλιώς το ζώο όταν το έχει πληρώσει), ο άλλος 14 χρόνια, ο άλλος (ο αγαπημενος μου σκυλος ολων, ηταν ενα πανεξυπνο ημίαιμο γκέκας) 18 χρόνια, και τα υπόλοιπα ζουν και βασιλευουν μια χαρα ειναι δοξα τω Θεω, μονο που η μικρη μου κανει το σπιτι χάλια με την περίοδο (ενας ωραιότατος και εγωιστικότατος λόγος να την στειρώσω, μα δεν πρόκειται εννοείται να το κάνω). Ασχετα απο ο,τι πιστευεται απο πολλούς κανένα απο τα θηλυκά σκυλιά μου δεν είχε νευρα ή τάσεις φυγής όταν είναι σε οίστρο, αντιθέτως πεφτουν και κοιμούνται και δεν τα νοιαζει τίποτα. Καρκίνο πυομήτρες και τετοια δεν είχαμε ποτε, ούτε ένα κρούσμα, αλλα τα σκυλιά μου τρέφονται αποκλειστικά με μαγειρευτό φαγητό, κοτόπουλο φρέσκο ρυζι λαχανικά και κόκκαλα, και απαγορεύω οτιδήποτε χημικές τροφές, λιχουδιες και άλλες αηδίες. Πέθαναν από απλά γεράματα. Επίσης κανένα απο τα αρσενικά σκυλιά μου δεν έφυγε από το σπίτι να χαθεί, ο δε ένας από αυτούς είμαι σίγουρος πως πέθανε παρθένος στα 14 του χρόνια, δεν ήξερε καν τι είναι αυτο, όταν το σκυλί δεν έχει δοκιμάσει κάτι για να δει αν του αρεσει, δεν εχει και καμια προτροπή να το κάνει.
          Ξέρεις τι μας έλεγαν οι κτηνιατροι κάποτε;;;; (δεν ειχαν πεσει τα φραγκα για τις στειρωσεις τοτε)
          Πως αν δεν εχεις προθεση να κάνει κουταβια ο σκύλος σου, κυριως επειδη ειναι ημίαιμος και δεν θα έχεις που να τα δωσεις (και αυτο μύθος, γιατι εγω μια χαρα τα εχω δωσει σε ανθρωπους ωραιοτατους που τα φρόντιζαν και τα αγαπούσαν) τότε πολύ απλά φρόντισε να μην δοκιμάσει την σεξουαλική επαφή. Απαξ και την δοκιμάσει, θα δει πως του αρέσει και θα θέλει να το κάνει συνέχεια.
          Κατάλαβες τωρα πως όλες αυτες οι μυθοπλασίες είναι για να παίρνουν λεφτά ορισμένοι επιτήδιοι απο τις στειρώσεις;;;;
          Τωρα, αν οι φιλοζωικες απορουν γιατι δεν βρισκουν πουθενα να δωσουν τα κουταβια, να κοιτάξουν τι λάθος κάνουν και ο κόσμος φεύγει απο αυτες και δεν δέχεται να υιοθετήσει.
          Εγω αδεσποτα εχω μαζεψει απο το δρόμο πολλά, τα 2 τα έχω κρατησει δικά μου κιολας.
          ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΚΥΛΟ.
          Ξερεις γιατι;;;;
          Γιατι δεν ανεχομαι τα εκβιαστικά κατάπτυστα “συμβόλαια υιοθεσίας” που θα μπεί ο κάθε άσχετος μέσα στο σπίτι μου να το “ελεγξει”, δεν ανέχομαι να μαζευουν σκυλια απο το δρομο και να τα δινουν ξεκοιλιασμένα με φορεμένο τσίπ και να μου ζητανε κι ένα πενηντάρικο να βάλουν στην τσέπη, δεν ανέχομαι όλη την βρωμια των “φιλοζωικων” που εκμεταλλευονται ανθρωπους καλοπροαίρετους εθελοντες και ζώα, και βάζουν κάποιοι υψηλά ιστάμενοι χοντρά λεφτά απο κονδύλια και δωρεές στην τσέπη. Ούτε φυσικά ανέχομαι τα συμφέροντα που παίζουν απο τα ξεκοιλιάσματα των ζώων που αυτοι μας πλασσάρουν πως τα κάνουν για “το καλό τους”. Ας μην έσκαγε το κομπόδεμα για τις στειρώσεις με ανωθεν εντολες, και θα σου λεγα εγω αν θα μίλαγε ποτε κανείς για στείρωση.
          Αλλά τι να κάνουμε είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Και μπρος στο χρήμα πολλοί ξεπουλήθηκαν.
          Κι εγώ, αν ήμουν κτηνίατρος και καθε ζώο που εμπαινε στο ιατρειο μου μου εδινε ενα διακοσαρι με το καλημερα για στειρωση, το πιο πιθανό να ήμουν υπέρ των στειρώσεων τωρα. Απλά πράγματα.

    • Άννα says:

      Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος (Άλμπερτ Άινσταιν). Στη δική σας περίπτωση αγαπητή Εύα, η βλακεία αλλά και η υπέρτατη ασχετοσύνη που σας διακρίνει μπορώ να πω ότι σας καθιστούν επικίνδυνη. Με έχετε πραγματικά ανατριχιάσει. Δυστηχώς άτομα σας εσάς συντελούν τρομακτικά στην διαιώνιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων καθώς και στην αναπαραγώγη ζώων με κληρονομικά και όχι μόνον προβλήματα υγείας. Η γάτα σας, που θέλετε να ζευγαρώσετε, ειναι προιόν παράνομου εκτροφείου, όπως όλα τα ζώα που πωλούνται σε πετ σοπ.Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτά, παρακαλώ γκουγκλάρετέ το και ενημερωθείτε επιτελους. Τέλος θα σας σοκάρω με αυτό που θα πω τώρα, αλλά το αδέσποτα ημίαιμα ζώα που βλέπετε στους δρόμους, ΔΕΝ είναι άγρια ζώα. Άγρια ζώα ειναι ο λύκος, η αρκούδα, το λιοντάρι κλπ τα οποία ζουν μακρυά απο τον άνθρωπο και κυνηγούν για την τροφή τους. “καποιες γατες και καποιοι σκυλοι ζουν εξω γιατι αυτο υποτασσει η φυση τους”. Καποιές γάτες και κάποιοι σκύλοι αγαπητή Εύα, ζουν έξω γιατι κάποιο πανάσχετο, ανεύθυνο, πανηλίθιο, απαίδευτο, εγωιστικό και κακό δίποδο ον, τα πέταξε στο δρομο. Μιλάμε τώρα για στοιχειώδη ενημέρωση.

  22. Διαβασα όλα τα σχόλια…ναι αντεξα όλα εκείνα τα “να προσεχει καθενας το ζωο του δεν χρειαζεται να το στειρωσει”, “ας αναλάβει η πολιτεία”,” δεν έχουμε δικαίωμα”. Μια απορία έχω. Αφού είσαστε κατά των στειρώσεων πως ελεγχεται τα δικά σας ζώα και τι να κάνει η πολιτεία; Εχουν βγει προφυλακτικά για σκύλους και γάτες να τους τα μοιράσει; Τους κάνετε σεξουαλική διαπαιδαγωγηση για αποφυγή εγκυμοσύνης;
    Υιοθέτησε πρώτα 4-5 αδέσποτα, τρέξε αγχώσου να φροντίσεις/βρεις σπίτι για αλλα 40, κράτα στα χέρια σου ένα που ξεψυχάει από φόλα και δεν το πρόλαβες (καλύτερη μέθοδος από την στείρωση ε; πιο οικονομική) και μετά άνοιξε το ρημάδι να πεις αυτές τις βλακείες περι βιασμού της φύσης.
    Κατα τ΄αλλα, όταν υπάρχουν αυτες οι αποψεις με όλα τα μέσα για σωστή και πλήρη ενημέρωση, το να πουμε εμείς κάτι παραπάνω δε θα βοηθήσει σε τίποτα. Γιατί δεν είναι θέμα ενημέρωσης αλλά ανθρώπινης βλακείας.

  23. Πολύ μεγάλο μας λάθος. Έτσι πολλαπλασιάζονται και τα αδέσποτα οπότε πρέπει να ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ!!!

  24. Hlektra says:

    Ενταξει…εχω μεινει και εγω αφωνη με την σειρα μου…που εν ετει 2014 Με ιντερνετ και κλπ υπαρχει μια μεριδα κοσμου που δν γνωριζει!Αγαπητοι/ες εσεις που δν θελετε να πηγενετε εναντια στην φυση του ζωου εχετε ανοιξει τα ματακια σας να δειτε τι γινετε γυρω σας?Εχετε αντιληφθει πως εξαιτιας της Βλακειας σας πεθενουν φολιαζονται κακοποιουνται ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ(ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΒΑΤΕΣ) τα κακομοιρα τα ζωα?Φυσικα και οχι…γιαυτο συνεχιζεται και κανετε παρανομες εκτροφες και γεννες.Προτιματε να δωσετε 200 ευρω να αγορασετε ενα καθαροαιμο παρα 60 να στειρωσετε….Με αποτελεσμα ολοι εμεις που αγαπαμε και φροντιζουμε αδεσποτα ο καθενας μας να ξεπερναει των αριθμο των 4-5 στο σπιτι του και το “αμετρητο”στους δρομους…..Και να τα ακουμε και απο πανω…Λοιπον…αιντε καντε μας την χαρη διαβαστε και λιγακι ενημερωθητε τα περι στειρωσεως και βαλτε το χερι στην τσεπη σας αν πραγματικα αγαπατε τα ζωα που εχετε και ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ!!

    • Όχι δεν φταίει ο εκάστοτε “Χίτλερ”, ο παιδεραστής, ο κάθε βιαστής ή ανώμαλος, ΦΤΑΙΝΕ οι “Εβραίοι” (που γεννοβολούσαν), τα παιδιά που βρέθηκαν σε λάθος μέρος (και οι γονείς που τα γέννησαν), τα θύματα βιασμού ή κάθε μορφή ζωής που κυκλοφορεί.
      Ισως πάλι το θέμα να είναι το οικονομικό, αν παρεχόταν δωρεάν η τροφή, η ιατρική / φαρμακευτική περίθαλψη, κλπ , θα εξαφανίζονταν ως δια μαγείας οι μισανθρωποι, οι φασίστες, οι ανώμαλοι κ.ο.κ. (στο Internet ενδέχεται να βρείτε αντίστοιχες περιπτώσεις!!!!????)
      Μια “λυση” επίσης θα ήταν να στειρώνονταν ολοι οι “εβραίοι” (και να κρατούσαμε μόνο τους υπο έλεγχο κυκλοφορίας-οικόσιτους), να απαγορεύεται στα παιδια η κυκλοφορία άνευ συνοδού μήπως γλυτώσουμε από τους ανώμαλους/ανεύθυνους που προκαλούν εγκληματα/ατυχήματα.
      Γενικώς να περιοριστεί όποια μορφή ζωης κυκλοφορεί ωστε να αποφεύγονται παρομοιες καταστάσεις/κτηνωδίες…
      Πως δεν το χαμε σκεφτεί τόσο καιρό εν έτει 2016 (& με internet), να μην έχουμε και θέμα να συζητάμε βρε αδερφάκι μου…. Αχαχαχαχααα με ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ πάντα!!!!

  25. Δεν συμφωνω καθολου με τη στειρωση. Πως θα σου φαινωταν εσενα αν ενας Γιγαντιος κηδεμονας σου εβγαζε με το ζορι και χωρις να σε ρωτησει τα γεννητικα σου οργανα? Για το καλο σου….δηθεν τριθεν… Ασε που η ναρκωση ειναι το χειρωτερο πραγμα στον κοσμο… Ξερω απο πειρα.
    Οσα στειρωμενα θυλικα ξερω πεθαναν απο καρκινο πριν τρην ωρα τους..μονο και μονο για να μην καθαριζουν τα αφεντικα τα αιματα τους.
    Προσωπικα είχα δυο αρσενικα ημίαιμα που δεν τα στειρωσα και εζησαν μια χαρα χαρουμενα και υγηεστατα μεχρι τα βαθεια τους γεραματα (και τα δυο εφτασαν 18 ετων).
    Ειναι αλο πραγμα να τα ζευγαρωνεις και να δημιουργουνται αδεσποτα, και αλλο να εισε υπευθηνοσ ιδιοκτητης.
    Εγω τα σκυλια μου δεν τα στειρωσα ποτε και ουτε τα ζευγαρωσα και ηταν τρισευτυχισμενα…
    Οι κτηνιατροι εχουν συμφερον οικονομικο απο τους ιδιοκτητες και για αυτο το λενε.

    • Petroula says:

      φτου σου παλιογρουσουζα!
      Και οταν λετε οσα στειρωμενα θυληκα …ποσα δηλαδη? Γιατι μαλλον λετε ψεματα αφου στην Ελλαδα δεν υπαρχει ενημερωση για την στειρωση!

      • Περικλής says:

        Ποια ενημερωση καλη μου για την στειρωση;;;; ΑΝ ησουν ενημερωμενη για την στειρωση, δεν θα το συζητουσες ΚΑΝ. Σου το ειπα και παραπανω. Ανοιξε τα στραβαδια σου, μορφωσου, δες σε ποιες χωρες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η στείρωση, δες ποτε ξεκίνησε εδω και έξω η προπαγάνδα υπερ των στειρωσεων και απο ποιους, και παψε να παριστανεις την παραμορφωμενη, ρεζίλι γίνεσαι. Κι εσυ και ολοι οι περιεργοι παπαγαλοφευτοφιλοζωοι που ξεφυτρωσατε ξαφνικα τα τελευταια 5-6 χρόνια. Αν ειχαν τα ζωα τη δυνατοτητα, θα σας τα εκοβαν και θα σας τα εδιναν να τα φατε. Ντροπη σας πια.

        • Περικλή αγόρι μου τι να πω…
          1. Κάποιος ανέφερε ότι στην Νορβηγία απαγορεύονται οι στειρώσεις ζώων. Ένα τηλέφωνο σε ένα φίλο Νορβηγό ήταν το μόνο πράγμα που χρειαζόταν για να καταλάβω ότι είναι ψέμματα.
          ΑΛΛΑ και να απαγορευόντουσαν έχει ζήσει κανείς σε καμία σκανδιναβική χώρα για να μιλάει; Λοιπόν εγώ εχω ζήσει και αυτό που έχω δει, είναι ΚΑΝΕΝΑ αδέσποτο. Ούτε γάτες ούτε σκύλοι. Τους βλέπεις όλους στα πάρκα με τους σκύλους τους να τρέχουν και να παίζουν και ΠΟΥΘΕΝΑ αδέσποτα. Τίποτα δεν πεθαίνει δίπλα σου απο ψώρα ή φόλα.
          2. Τα τελευταία 5-6 χρόνια που λες, εγώ θα πω 8-10 το Ιντερνετ άρχισε να είναι πιο διαδεδομένο στο ελλαδιστάν και υφίσταται σαν την πιο γρήγορη μορφή ενημέρωσης. Έτσι καθίσταται σαφώς πολύ πιο εύκολο για τον κόσμο να μαθαίνει την κατάντια μας με τα αδέσποτα και να οργανώνεται. Για αυτό και εσύ, μετά την ανακάλυψη του Ιντερνετ πριν 5-6 χρόνια, νομίζεις ότι τότε έγινε το μπαμ.
          3. Εσύ γίνεσαι ρεζίλι. Το λέω σε περίπτωση που η μειωμένη νοημοσύνη σου δεν σε αφήνει να το καταλάβεις.
          4. Αν είχα την δυνατότητα, θα σε στείρωνα.

          • Περικλής says:

            1. αντι να παρεις κανένα φίλο σου μπατζανάκη σου ή οτιδηποτε τηλέφωνο, γιατι δεν ενημερώνεσαι κατευθείαν απο τα σχετικά νορβηγικά μέσα;;;;;
            http://sciencenordic.com/should-dogs-be-neutered
            Μάθατε όλοι τωρα με ενα τηλέφωνο σε κολλητο να το παίζετε ξερόλες.
            2. Αφου σου ειναι τοσο ευκολο να ενημερωθεις απο το ιντερνετ, πως σου διαφευγει πως ολα αυτα που λετε εδω ειναι ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ των ιδιων οργανωσεων της Αμερικης για την χωρα τους;;;;;;; overpopulation, too many strays in the US, neutering dogs and animal rights και κανε ενα ψαξιματακι στο γκουγκλ, δεν θα σου πεσει το δαχτυλο να δεις πως παπαγαλίζεις ακριβως τις ιδιες μπουρδες που παπαγαλίζουν και στον Αμερικανο για να τον πείσουν στειρωσει το σκυλο του.
            3. αδιαφορο τι πιστευει ενας παπαγάλος για την δική μου νοημοσύνη.
            4. Ετσι κανεις και στα ζωα. Ο,τι δεν σου αρεσει το στειρωνεις. Να χαρω εγω φιλοζωια, ε;;;;;

            5. (Δωρακι για να δεις ποιους παπαγαλίζεις): “The cat, like the dog, must disappear… We should cut the domestic cat free from our dominance by neutering, neutering, and more neutering, until our pathetic version of the cat ceases to exist.”
            – John Bryant, Fettered Kingdoms: An Examination of A Changing Ethic (Washington, DC: People for the Ethical Treatment of Animals (PeTA), 1982, p. 15 and Quoted in Animal People, May 1993

        • Περικλής says:

          @kar
          1. αντι να παρεις κανένα φίλο σου μπατζανάκη σου ή οτιδηποτε τηλέφωνο, γιατι δεν ενημερώνεσαι κατευθείαν απο τα σχετικά νορβηγικά μέσα;;;;;
          http://sciencenordic.com/should-dogs-be-neutered
          Μάθατε όλοι τωρα με ενα τηλέφωνο σε κολλητο να το παίζετε ξερόλες.
          2. Αφου σου ειναι τοσο ευκολο να ενημερωθεις απο το ιντερνετ, πως σου διαφευγει πως ολα αυτα που λετε εδω ειναι ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ των ιδιων οργανωσεων της Αμερικης για την χωρα τους;;;;;;; overpopulation, too many strays in the US, neutering dogs and animal rights και κανε ενα ψαξιματακι στο γκουγκλ, δεν θα σου πεσει το δαχτυλο να δεις πως παπαγαλίζεις ακριβως τις ιδιες μπουρδες που παπαγαλίζουν και στον Αμερικανο για να τον πείσουν στειρωσει το σκυλο του.
          3. αδιαφορο τι πιστευει ενας παπαγάλος για την δική μου νοημοσύνη.
          4. Ετσι κανεις και στα ζωα. Ο,τι δεν σου αρεσει το στειρωνεις. Να χαρω εγω φιλοζωια, ε;;;;;

          5. (Δωρακι για να δεις ποιους παπαγαλίζεις): “The cat, like the dog, must disappear… We should cut the domestic cat free from our dominance by neutering, neutering, and more neutering, until our pathetic version of the cat ceases to exist.”
          — John Bryant, Fettered Kingdoms: An Examination of A Changing Ethic (Washington, DC: People for the Ethical Treatment of Animals (PeTA), 1982, p. 15 and Quoted in Animal People, May 1993 http://www.targetofopportunity.com/animal_rights_quotes.htm

    • “Οσα στειρωμενα θυλικα ξερω πεθαναν απο καρκινο πριν τρην ωρα τους..μονο και μονο για να μην καθαριζουν τα αφεντικα τα αιματα τους”
      ειλικρινα αν εσυ εισαι φιλοζωη εγω ειμαι εξωγηινη.
      κι εγω οσα θηλυκα αστειρωτα ξερω πεθαναν απο καρκινο πριν την ωρα τους επειδη οι ιδιοκτητες τους ηταν ηλιθιοι! τι θα γινει τωρα, θα συνεχισουμε να λεμε βλακειες, ή θα τις βγαλουμε εξω να μετρησουμε ποια την εχει μεγαλυτερη..?! τη γνωση εννοω, πονηρουλα!
      “Εγω τα σκυλια μου δεν τα στειρωσα ποτε και ουτε τα ζευγαρωσα και ηταν τρισευτυχισμενα…”
      δν ειχαν οιστρο δλδ? γτ πως γντ ενα ζωο να μη βασανιζεται οταν εχει οιστρο και δε το αφηνεις να ζευγαρωσει? αυτο δν ειναι επεμβαση στη φυση του ζωου? αυτο δν ειναι βασανιστηριο και σαδισμος? ειδικα για τα σκυλια που τα βλεπεις οταν εχουν οιστρο να καβαλανε οτι βρουν και να τριβονται προσπαθωντας να ικανοποιηθουν!
      “η ναρκωση ειναι το χειροτερο πραγμα στον κοσμο..”
      μαλιστα αρα εσυ αν παθεις κατι κ χρειαστεις επεμβαση δε θα την κανεις για να μη κανεις ναρκωση. ή καποιος δικος σου. θα αφησεις να υποφερει οπως αφηνες τα σκυλια σου?
      εγω πχ 7 χρονων εκανα εγχειρηση αμυγδαλες-κρεατακια, θα επρεπε η μητερα μου να ζητησει να την κανω χωρις αναισθησια? ή η μητερα μου που εκανε εγχειρηση κ της εκοψαν μισο πνευμονα γτ ειχε καλοηθη ογκο επρεπε να ζητησω να το κανει χωρις αναισθησια?
      το χειροτερο φιλη μου ειναι να αφηνεις καποιον που αγαπας να πεθανει χωρις να προσπαθησεις να τον σωσεις, να λες εξυπναδες και να αφηνεις τα ζωα σου να υποφερουν καθε λιγο στον οιστρο τους. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ!

      • εχεις δηκαίωμα να έχεις όποια γνώμη θέλεις, αν συγκρήνεις την εγχείρηση των αμυγδαλών με την στοίρωση … και πάλι δικαίωμα σου, για το αν αγαπώ εγώ τα ζώα όμως το ξέρω έγω και δεν δέχωμαι επικρίσεις, δημοκρατία έχουμε…. καλό βράδυ..

        • δημοκρατια εχουμε φιλτατη, ορθογραφια δεν εχεις ομως….

        • εσυ μιλησες για τη ναρκωση. και αν δε το ξερεις, πανω σε εγχειρηση λογω ναρκωσης ακομη και σε επεμβασεις ρουτινας εχου πεθανει ανθρωποι,. αυτο σημαινει πως δε θα κανουμε επεμβασεις?
          οκ αγαπας τα ζωα σου αλλα σου αρεσει να τα βλεπεις να βασανιζονται καθε φορα που εχουν οιστρο, τουτεστιν τους συμβαινει κατι και δε καταλαβαινουν τι ειναι και δε μπορουν να το ικανοποιησουν..
          εχεις δικιο, η αγαπη ειναι κατι καθαρα υποκειμενικο. κι αυτοι που σκοτωνουν το συντροφο τους και δερνουν τα παιδια και τις γυναικες τους απο αγαπη το κανουν.

    • οποτε μη ξαναχρησιμοποιησεις προφυλακτικο και αντισυλληψη και αρχισε να γεννας αβερτα. διαφορετικα πας εναντια στη φυση!

    • XRISTE MOU !!!!!! KAI ESEIS EISTE TORA MORFOMENH GYNAIKA????? POIOS PROKALEI KARKINO KYRIA MOU ? H STEIROSH??? AN TO PO SE GIATRO EDO THA PEI OTI EIMASTE TRITOKOSMIOI (POU DEN AMFIBALO PIA ME AYTA POU DIABAZO) . TORA MOU LYTHIKE H APORIA …..GIATI YPARXOUN TOSA ZOAKIA STOUS DROMOUS POU YPOFEROUN…….THELO NA BRISO ALLA DEN THA TO KANO KAI O LOGOS EINAI OTI THA BRISO ASXHMA……TOSO POLY SAS KOBEI TO NIONIO……(AFHSTE,OUTE AYTO NOMIZO OTI KSERETE TI EINAI,AFOU DEN EXETE)

      • Περικλής says:

        http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
        On the negative side, neutering male dogs
        • if done before 1 year of age, significantly increases the risk of osteosarcoma (bone cancer); this is a
        common cancer in medium/large and larger breeds with a poor prognosis.
        • increases the risk of cardiac hemangiosarcoma by a factor of 1.6
        • triples the risk of hypothyroidism
        • increases the risk of progressive geriatric cognitive impairment
        • triples the risk of obesity, a common health problem in dogs with many associated health problems
        • quadruples the small risk (<0.6%) of prostate cancer
        • doubles the small risk (5; this is a common cancer and major cause of death in some breeds
        • triples the risk of hypothyroidism
        • increases the risk of obesity by a factor of 1.6-2, a common health problem in dogs with many
        associated health problems
        • causes urinary “spay incontinence” in 4-20% of female dogs
        • increases the risk of persistent or recurring urinary tract infections by a factor of 3-4
        • increases the risk of recessed vulva, vaginal dermatitis, and vaginitis, especially for female dogs
        spayed before puberty
        • doubles the small risk (<1%) of urinary tract tumors
        • increases the risk of orthopedic disorders
        • increases the risk of adverse reactions to vaccinations

  26. xrhstos says:

    η σκυλιτσα μου ειναι 7 – 8 μηνων . θελω να τη στειρωσω.. εχω διαβασει (και ακουσει) οτι καλυτερα να γινει η στειρωση σε μικρη ηλικια στις θυληκες…. ειναι τωρα η καταλληλη στιγμη η’ να περιμενω λιγο καιρο ακομα ??

    • βασικα απο οσο ξερω συνηθως οι κτηνιατροι προτεινουν να γντ η στειρωση μετα τον πρωτο οιστρο για να ειναι ανεπτυγμενα τα γεννητικα τους οργανα. απο εκει κ περα πρεπει να ρωτησεις το γιατρο της σκυλιτσας σου για να εισαι σιγουρος.

  27. Ιωαννα says:

    Δεν εχω διαβασει ολα τα σχολια αλλα υπαρχουν και περιπτωσεις που δεν γινεται.να μην γεννησει το κουταβι! Για παραδειγμα η δικια μας… ενω ειχαμε σκοπο να την στειρωσουμε τελικα δεν προλαβαμε την πρωτη περιοδο και σαν πρωταρηδες που ημασταν μας ξεφυγε.και ζευγαρωσε! Σε συννενοηση με τον κτηνιατρο θα καναμε στειρωση.μεσα στην εγκυμοσυνη ουτως ωστε να μην γεννηθουν! Ομως μια βδομαδα πριν το χειρουργειο και χωρις.να εχουμε επιβεβαιωσει την εγκυμοσυνη ακομα η σκυλιτσα μας τρωει φολα και την προλαβαινουμε.στο παρα πεντε ακριβως! Ο γιατρος μετα την πλυση.και τα.σχετικα μας ειπε πως και να ειναι εγκυος δεν προκειται να τα καταφερουν τα κουταβια και πως δςν γινεται.να κανει το χειρουργειο τωρα καθως δεν θα αντεχε το.σκυλι! Τελικα γενναει 9 κουταβια και ζουνε ολα! Λυπαμαι που φορτωσα την πολη μας με.9 σκυλια.επιπλεον ομως ειλικρινα δεν μπορουσα να κανω διαφορετικα! Παντως και τα 9 βρηκαν υπεροχα σπιτια!

    • ιωαννα δε λεμε για τις εξαιρεσεις προφανως, ουτε για την κοπελα που εχασε τη σκυλιτσα της πανω στη στειρωση. δυστυχως ανευθυνοι γιατροι υπαρχουν και για μας και για τα ζωακια μας..
      και φυσικα δε ξερουμε ολοι τα παντα και μπορει να μεινει καταλαθος εγκυος ο ζωακι μια φορα αν δε ξερεις.
      αν ομως ενδιαφερεσαι καθεσαι μετα να μαθεις, δε βγαινεις να πεις την εξυπναδα σου οπως εκαναν καποιοι εδω μεσα οπως ειδες.
      εγω εχω μια γατουλα 2,5 μηνες και συνεχεια διαβαζω-ψαχνω-ρωταω.. δε τα ξερω ολα, αλλα αγαπαω τα ζωακια και αγαπαω τη γατουλα μου και θελω να μαθω. δε θα τα κανω ολα σωστα προφανως αλλα αν δε ξερω κατι θα ψαξω να το μαθω. αυτο κανει ενας φιλοζωος! αυτο κανει οποιος αγαπαει τα ζωα! δε στηλωνει τα ποδια και λεει “Εγω δε στειρωνω γιατι ετσι μου γουσταρει”. συζηταει, ρωταει, μαθαινει!

  28. geoRge21 says:

    Ποιος μου εγγυαται εμενα οτι δεν θα υπαρξει καποια επιπλοκη στην στειρωση και δεν θα αρρωστησει το ζωακι χειροτερα?και ποιος μου εξασφαλιζει οτι δεν θα αλλαξει η ψυχολογια του?Ξερω γνωστους μου που μολις εκαναν στειρωση στο ζωακι τους μετα αλλαξε η ψυχολογια του προς το χειροτερο και επεσε σε καταθλιψη.Εγω σπιτι μου εχω και αρσενικο γατο και θυληκια αστειρωτη και τον ενα τον εχω 5 χρονια και την γατα περιπου 10 και ποτε δεν επαθαν τιποτα,ποτε δεν εχασαν το κεφι τους .Σεβομαι τις ενστασεις για την στειρωση αλλα μην ειστε και απολυτοι σε ολα τα θεματα.Αυτο με τα αδεσποτα ειναι μεγαλο προβλημα και πρεπει να το αναλαβουν οι διαφοροι φοροις και οργανωσεις για να το καταπολεμησουν..

    • πεταξες μεγαλη κοτσανα
      απλα για να το ξερεις…
      FAIL!!!
      “Αυτο με τα αδεσποτα ειναι μεγαλο προβλημα και πρεπει να το αναλαβουν οι διαφοροι φοροις και οργανωσεις για να το καταπολεμησουν..”
      το σκεφτηκες αυτο που εγραψες??…

    • σορρυ π θα σε ρωτησω αλλα θα τρελαθω καποια στιγμη χαχαχαχα
      εχεις γατες και δεν αλλαζουν χαρακτηρα και συμπεριφορα? μα η ομορφια στο χαρακτηρα της γατας ειναι ακριβως το οτι ειναι απροβλεπτες!

      οσο για το κλασσικο του ελληνα “ας το αναλαβει το κρατος, ειναι ευθυνη του κρατους”…. κλπ τι να σχολιασω???
      εσυ δλδ ως ανθρωπος δεν εχεις καμμια ευθυνη?
      κι απο τη στιγμη που το κρατος της χωρας σου βλεπεις πως δεν εχει καμμια μεριμνα για τα αδεσποτα, κακως φροντιζουν αυτοι που φροντιζουν? γιατι αν δε το ξερεις, το κανουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ! ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!
      ΕΛΛΗΝΑ!

  29. Vanessa says:

    Η σκυλιτσα μου η haig, πεθανε πέρυσι από ανακοπή καρδιάς κατά την διάρκεια της στείρωσης, λόγω της αναισθησίας. Ήταν ένα σκυλί 3 ετών, υγειέστατο και ενεργητικότατο.
    Καλό είναι να ενημερωνόμαστε πριν για τους κινδύνους της στείρωσης (όπως και κάθε χειρουργείου) γιατί δεν είναι “κάτι απλό” ή “διαδικασία ρουτίνας”. Εμένα, για παράδειγμα, κανείς από τους δύο γιατρούς που παρευρίσκοντο και διεξήγαγαν την επεμβαση δεν με ενημέρωσε ποτέ για κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Το απόγευμα θα είναι περδικι μου είχαν πει χαρακτηριστικά. Δεν θέλω να επεκταθώ πάνω στο σοκ που βίωσα όταν μου το ανακοίνωσαν τηλεφωνικά, νομίζω για οποιονδήποτε συγκάτοικο σκύλου είναι ευνόητο. Ούτε θα συζητήσω για τα πιθανά λάθη στην διαδικασία, (προσοχή ωστόσο γιατι οι έλληνες ιατροί πολλές φορές χρησιμοποιούν φάρμακα που στην ευρώπη απαγορεύονται και δόσεις τσιμπημένες για να “ηρεμήσουν” το ζώο) καλύτερα να το κάνει κάποιος ειδικός αυτό.
    Ωστόσο, καλό είναι να ζητάμε να διεξάγονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, καρδιολογικές και άλλες, τις οποίες συνήθως οι κτηνίατροι δεν κάνουν εάν δεν θεωρούν ότι το ζώο αποτελεί δύσκολη περίπτωση (π.χ. λόγω ηλικίας) επειδή τις βρίσκουν ακριβές και άρα περιττές.
    Ειλικρινά ελπίζω να μην συμβεί ποτέ σε κανέναν κάτι παρόμοιο, εμένα όμως είναι ένα γεγονός που με στιγμάτισε και με έκανε πολύ καχύποπτη απέναντι στην ευκολία των κτηνιάτρων να αναλαμβάνουν χειρουργεία χωρίς να είναι ειδικευμένοι αναισθησιολογικά. Ευχομαι τα καλύτερα σε όλους, όποια και να είναι η απόφασή τους.

    • οπως και να εχει κοπελια αυτο δε αναιρει τη αναγκαιοτητα της στειρωσης. Σιγουρα οπως υπαρχουν ανικανοι γιατροι για τους ανθρωπους ετσι υπαρχουν και για τα ζωα. Σιγουρα αυτο που επαθε το σκυλακι σου ειναι μειονοτητα απλα ετυχε σε σενα. Μια στο τοσο συμβαινει για διαφορους λογους. Αλλα οπως και προείπες παιζουν σημαντικο ρολο τα φαρμακα και το ποσο εξειδικευμενος ειναι ο κτηνιατρος. Συλλυπητηρια για την σκυλιτσα σου λοιπον και ευχομαι η επόμενη που θα εχεις να παρεις και να δωσεις την διπλασια αγαπη. Και εννοειται οτι αλλαζουμε κτηνιατρο…

      • Vanessa says:

        Δεν μίλησα υπέρ ή κατά της στείρωσης όμως. Μίλησα για την αναισθησία. Είναι ένα τεράστιο θέμα για το πόσο είναι αναγκαία σαν ειδικότητα στην κτηνιατρική.

        • η αναισθησία είναι ένα τεράστιο θέμα και σίγουρα αναγκαια και άκρως σημαντική ειδικότητα όπως λες και εσυ οχι μονο στην κτηνιατρικη αλλα ΠΑΝΤΟΥ. Σαν νοσηλευτρια που ειμαι δε ξερεις το τι μπορεί να συμβει μεσα στο χειρουργειο και να τρεχεις τελευταία στιγμη. Ειναι να σου λεω ιστοριες.. Ασε.. Ειναι να μην τυχει και πεσεις σε λάθος άτομο ή σε “κακιά στιγμή”. 😛 Να έχετε μια καλη μερα!

          • Περικλής says:

            Εφ οσον είσαι νοσηλευτρια, θα έπρεπε να γνωρίζεις πως δεν βάζουμε κανέναν ζωντανό οργανισμό σε διαδικασία χειρουργικής επέμβασης αν δεν υπάρχει σοβαρότατος λόγος. Και το να μην αναπαραχθει δεν ειναι σοβαρότατος λόγος, είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

          • Και εσυ Περικλη νομιζω οτι υπερβαλλεις.
            ποια γενοκτονια?
            πλακα μου κανεις?
            Το ιδιο ειναι ?
            Ενταξει μη το παρατραβαμε το σκοινι! Νισαφ!
            Εδω μιλαμε για το προβλημα που δημιουργειται με την ασυδοσια και μη ελεγχου των αδεσποτων και την ανευθυνοτητα του ανθρωπου να μην μπορει να “δαμασει” το κατοικιδιο εφοσον το ξημερωσαμε και ζει πλεον μαζι με εμας.
            Βλεπεις καμια γυναικα να γενναει σα κουνελα ?
            Παντα σκεφτομαστε και τις επιπτωσεις που θα εχει μια γεννα και το μεγαλωμα ενος παιδιου ή και πολλών παιδιων και αν εισαι υπευθυνος και σωστος νοημων ανθρωπος αναλαμβανεις τα καθηκοντα του γονιου οπως πρεπει. Με τα κατοικιδια ομως απλα δε συμβαινει και αυτο σαφως και δε λεγεται γενοκτονια.
            Ελα τωρα δε μπορω να ακουω βλακειες μεσημεριατικα περι γενοκτονιας και ζωντανου οργανισμου. Κανε μου τη χαρη…
            Καλο σαββατοκυριακο!!!

    • keienvi says:

      Δυστυχώς vanessa το ιντερνετ είναι γεμάτο από αρθράκια υπέρ της στείρωσης χωρίς να ακούγεται καθόλου η άλλη μεριά.
      Οι κτηνίατροι με το που δουν ζώο προτείνουν στείρωση(άλλωστε είναι εύκολα λεφτά και συνοδεύονται με ακόμα περισσότερα από ειδικές τροφές που θα έχει ανάγκη το ζώο μετά, φάρμακα για ενδεχόμενα προβλήματα π.χ υποθυροειδισμός, εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται για να εντοπιστούν βλάβες π.χ νεφρών ….) και όλοι εμείς πειθόμαστε, αφού το ακούμε παντού. Γινόμαστε καλοί πελάτες μετά δηλαδή.

      Είναι τυχαίο που όλες οι εταιρίες έχουν ειδικές σειρές τροφής για στειρωμένα, πανάκριβες τις περισσότερες φορές διότι θεωρούνται ιατρικές;

      Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση αφού η στείρωση ναι μεν προστατεύει από κάποιες ασθένειες αλλά προκαλεί και διάφορες άλλες και η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται προσυπολογίζοντας ράτσα, ηλικία, ιστορικό.

      Ομοιοπαθούσα και εγώ, η σκυλίτσα μου έκανε συνεχόμενες ψευδοκυήσεις και προτάθηκε η στείρωση . Βλέποντας τη μικρή να κάνει σα παλαβή και να βασανίζεται με το γάλα που κατέβασε αποφάσισα βιαστικά, για να την προστατέψω από τον καρκίνο του μαστού, να τη χειρουργήσω. Έπαθε ανακοπή στο χειρουργείο μόνο που είχα την θεία τύχη να επανέλθει το αγγελούδι μου. Τώρα ζω με το φόβο του αύριο όσο αφορά τη στείρωση, και του τι θα σημαίνει αυτό που έπαθε για την υγεία της, τι συνέπειες μπορεί να έχει.
      Φυσικά με βαραίνουν τύψεις για την απόφαση που πήρα και βλέπω εφιάλτες με τη στιγμή που άκουγα τους γιατρούς να φωνάζουν ανακοπή και να τρέχουν πανικόβλητοι. Το να συνηδητοποιείς ότι το γλυκό σου ζωάκι που σε εμπιστεύεται και πριν μερικά λεπτά είναι χαρούμενο πεθαίνει στο κρεβάτι του χειρουργείου είναι ένα τεράστιο ψυχικό τραύμα.

      Πρέπει να ακουστεί ότι η ενέσιμη αναισθησία που χρησιμοποιείται μπορεί να αποβεί μοιραία . Οι γιατροί για λόγους κόστους δε χρησιμοποιούν την εισπνεύσιμη που είναι πιο ασφαλής. Επιπλέον πολύ σωστά λες ότι πρέπει να επιμένουμε σε καρδιολογικό έλεγχο του ζώου πριν. Οι περισσότεροι βλέποντας νεαρά ζώα θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Τέλος μην εμπιστεύεστε τους γιατρούς. Υπεύθυνη κηδεμονία του ζώου είναι να ψάχνουμε πολλές απόψεις για τα ιατρικά θέματα και θα πρότεινα διάβασμα πολλών ξένων σελίδων με εναλλακτικές-ολιστικές λύσεις για τα προβλήματα των σκύλων. Π.χ στις ψευδοκυήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ομοιοπαθητική θεραπεία Από ξένες σελίδες έμαθα ότι υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν υπάρχει πλεονέκτημα στην μακροβιότητα στα στειρωμένα σκυλιά, αντίθετα μάλιστα .

      Όποιος αντιμετωπίζει παρόμοιο θέμα και θέλει οποιαδήποτε πληροφορία ας με ρωτήσει.

  30. Η στείρωση επιβάλλεται για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων και για κτηνιατρικούς λόγους. Η αναπαραγωγή ζώων είναι δουλειά των εκτροφέων, όχι του κάθε άσχετου. Όσοι διαφωνούν παραθέτοντας γελοία επιχειρήματα είναι ψεύτες, υποκριτές και εγκληματίες. Το να ζει ένα ζώο χωρίς να μπορεί να ικανοποιήσει τις ορμές του είναι βασανιστήριο. Το να τις ικανοποιεί με όποιον και όποτε θες “εσύ” είναι προαγωγή (νταβατζιλίκι). Το να τις ικανοποιεί ανεξέλεγκτα είναι ανευθυνότητα.
    Και όσοι λένε πως η στείρωση είναι βασανιστήριο και παρα φύσιν και παράνοια, ας σκεφτούν τις εκτρώσεις στα ανθρώπινα έμβρυα, την τεχνητή γονιμοποίηση, τις τεχνικές αποφυγής σύλληψης εμβρύου.
    Της έχουμε αλλάξει τα πέταλα της φύσης, το παίζουμε θεοί, τέρμα οι δικαιολογίες και οι ψευτοηθικολογίες. Η στείρωση στα ζώα είναι η μόνη λύση και η πιο υπεύθυνη πράξη από τη στιγμή που έχουμε καταστρέψει την ισορροπία της φύσης.

  31. marilena says:

    ego vre paidia den eimai oute uper oute kata 100% ! episis i sugkekrimeni epemvasi exei kai arnitika! polles anaferontai sto arthro san evaggelio .polu kalogrammeno de leo.. t arthro auto den einai kamia meleti panepistimiou …to provlima einai allo . i elliniki (k pagkosmia edo)-koultoura apenanti sta zoa.. kai diavasa ola t sxolia k aporo p den t vlepete… einai dunaton pote na allakseis tn gnomi enos anthropou me to na tou milas upotimitika? to idio kanoun oi kaloi ”xristianoi” , oi kaloi ”filozooi” k oloi oi ”alloi kaloi” p theloun na mas valoun stn isio dromo. mipos o tropos einai lathos ? mipos? k ego uperagapo ta zoa k prospatho na valo mualo s enan geitona alla ama arxizo k tn vrizo ti tha katalavo? an t ti dosei mporei k na kanei kati apo antidrasi -kai-sto zoo. pistepste me enas anthropos p th petage ta koutavia st skoupidia den th diavaze pote auto to arthro. oson afora sto epilektiko breeding episis den eimai apoluta uper,ta imiaima ”klironomoun” se mikrotero vathmo t arnitika ts kathe ratsas… a! oson afora st gataki p epitethike sto paidaki .. einai mikro, mporei n fovithike , oi ellinides einai gnosto poso uperprostateutikes einai.. i kopela exei dikio kalutera na steiroseis ts gates ts geitonias sou para na ts taiseis . ego ennoeitai oti eimai uper k na ts taiseis vevaia!

    • Stamatis says:

      Καταλαβαίνω το πνεύμα με το οποίο σκέφτεσαι και το δέχομαι, αλλά και εσύ προσπάθησε να καταλάβεις πόσο εξοργίζεται ο καθένας εδώ μέσα όταν διαβάζει ότι την άλλη την ενοχλούν τα κλάματα και οι μυρωδιές από σκουπίδια που έχουν οι αδέσποτες γάτες. Χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί ότι οι μυρωδιές σκουπιδιών είναι γιατί έψαχνε στα σκουπίδια να βρει μια μπουκιά να φάει για να μην ΠΕΘΑΝΕΙ από ασιτία, και το κλάμα γιατί ΥΠΟΦΕΡΕΙ από τις χιλιάδες κακουχίες του δρόμου. Είναι εξοργιστικό για πολλούς να διαβάζουν τους λόγους που ενοχλούνται τα ευαίσθητα αυτάκια και η ευαίσθητη μυτούλα της συγκεκριμένης “φιλόζωης”. Φιλικά πάντα

  32. Σίσσυ says:

    Fenia
    Δεν πρόκειται να πείσεις τον κάθε ανόητο όσα λογικά επιχειρήματα και αν αναφέρεις.
    Εδώ έχουμε και ένα άλλο “επιχείρημα”, ότι η στείρωση είναι παραβίαση της φύσης του ζώου.
    Τι μας λές ρε άνθρωπα; Εσύ ζευγαρώνεις χωρίς προφυλακτικό; χωρίς αντισυλληπτικά; Μόνο για να τεκνοποιείς; Γιατί δεν αποδέχεσαι τη φύση σου που σε “προγραμμάτισε” να τεκνοποιείς; Ή να κολλάς ασθένειες;

    • Περικλής says:

      Οι ωοθηκες σου ειναι στη θεση τους;; γιατι δεν τις εχεις βγαλει ακομα να γλιτωσεις τα έξοδα των προφυλακτικων;;;;
      Μηπως επειδη ειναι μη αναστρεψιμη η αφαιρεση της μητρας, ενω το προφυλακτικο όποτε θέλεις θα το βγαλεις και θα κανεις το παιδακι σου ησυχα κι ωραια;;;;
      Είσαι εντελώς χαζή και συγκρίνεις το ένα με το άλλο, ή τα παίρνεις απο κάπου για να γραφεις βλακειες;;
      Επίσης να σε ενημερώσω πως υπάρχουν πολιτισμοί πάνω σε αυτον τον πλανήτη που κάνουν σεξ μόνο για τεκνοποίηση. Να τους πατησουμε και αυτων καμια στειρωση επειδη δεν μας αρέσει η φάτσα τους;;;;

  33. καθησα κ διαβασα ολα τα σχολια… οσοι ειστε εναντια στη στειρωση, ειστε αμορφωτοι χωρις ιχνος παιδειας κ αυξανετε το προβλημα των αδεσποτων, να μην πω τιποτα χειροτερο… πλεον η λογικη κ τα επιχειρηματα δεν εχουν κανενα λογο υπαρξησ με σας! μα πατε καλα ρε?!?!
    η μαρια με το παιδι της ειναι απλα κ πολυ ευγενικα ΣΤΟΚΟΙ …. θα το κανει σαν τα μουτρα της κ να πως διαιωνιζεται το προβλημα ..
    το θεμα της παιδειας που λεγαμε..
    ………………………………………………………………………………………………………………………………..
    1)δηλαδή εσύ φιλόζωη είσαι μόνο με τα κουτάβια ε?
    2)οι γάτες έχουν καταλάβει τα πάρκα και δεν μπορεί να παίξει το παιδί σου? Σιγά μην έχουν καταλάβει και το Πολυτεχνείο..
    3) Έχουν επιτεθεί 3 φορές στο παιδί σου? Θα πρόκειται για οργανωμένη σπείρα γατιών που το έχει βάλει στο μάτι..!
    ΚΟΥΝΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ-ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΣ!
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    η ευη πιο πανω τα ειπε ολα.. μπραβο κοριτσι μου. κ μπραβο σ ολους εμας που παλευουμε με ηλιθιους καθε μερα.. μια εκ των γατιων που ταιζω στη γειτονια αρρωστησε κ εκανε εμετο στην πολυκατοικια, η γρια που μενει εδω επαθε σοκ “κοιτα τι κανουν τα βρωμοσκυλα” ειπε.. κι οταν της εξηγησα τι συνεβει η απαντηση ηταν “κ την πολυκατοικια κ τα παπουτσια μου ποιοσ θα τα καθαρισει?” για το ζωντανο ουτε λογος. αυτοι ειμαστε κ αυτα μαθαινουμε στα παιδια μας. τις πολυκατοικιες, τα παπουτσια, τα παρτερια, τις “ακαθαρσιες” εσεις οι ωραιοι κ σωστοι να τα βαλετε στον κ…ο σας αφου βγαλετε το παλουκι σας. ζεχνετε κ μεσα κ εξω! που μου αποκτησατε και ιδεολογια περι “υπερασπισης των ορμονων των ζωων”.. μη χειροτερα!!
    ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!

  34. Προς όλους εσάς που θα αποφυγω τους χαρακτηρισμους ειστε εναντια στην στειρωση για διάφορους λόγους!!Θα σας πω δυο προσωπικές ιστορίες η πεθερά μου υιοθετησε ενα σκυλάκι 10 χρόνια πριν όσο κ αν επέμεινα να τον στειρώσουμε ακόμα κ με δικά μου έξοδα κάποια στιγμη δεν δέχτηκε!!Αποτέλεσμα;;;ζούνε σε μονοκατοικία κάθε φορά που κάποια θηλυκιά εχει οίστρο στα δίπλα σπιτια το ζώο τυρρανιέται κάθεται δεμένο όλες εκείνες τις μέρες κ κλαίει για να πάει αυτό όλοι εσείς δεν το θεωρείται ΒΙΑ;;;;Ας περάσουμε κ στο ενδοχόμενο του καθαρόαιμου σκύλου που οι περισσότεροι έχετε κ ελπιζετε οτι με τις σπιτικες γέννες θα έχετε ενα εξτρα εισοδημα γιατί κ ας μην το παραδεχεστε δημοσια οσοι δεν στειρωνεται τα ΡΑΤΣΑΤΑ σκυλακια σας ελπίζετε οτι θα πουλήσετε τα κουταβάκια του ζώου σας ή θα τα χαρίσετε σε κάποια φίλη/ο σας που θέλει ενα σαν το δικό σας!!Η σκυλίτσα μου λοιπόν είναι ένα καθαρόαιμο μαλτεζ απόγονος σπιτικής γέννας ενός ιδιοκτήτη που αποφάσισε να ζησει το θαύμα της μητρότητας η οικογενεια του κ μετα να πουλήσει τα 3 κουταβάκια!!!πράγματι 45 ημερών τα 2 τα πούλησε!!Η δική μου όμως ξεμεινε γιατί;;;Γιατί είχε μια αρκετά εμφανής βουβωνοκήλη κ ποιος που δεν γνώριζε θα αγόραζε ενα σκυλάκι “προβληματικο” ξέρετε τι έγινε;;;Ο ιδιοκτητης αποφάσισε απλα να το βγάλει στο δρομο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια ο γιός του ο οποιος ηταν συμμαθητης με τον ανηψιο μου τον ρωτησε αν θελει σκυλακι κ καπως ετσι πηραμε το μωρο μας!!Αν δεν είχαμε βρεθεί εμείς το σκυλάκι θα είχε πεταχτεί στο δρόμο,θα είχε βιώσει πολλά εκει εξω αυτο αγαπητοι συμπολιτες μου δεν είναι ΒΙΑ;;;Αν ακομα κ μετα απο αυτά δεν έπεισα κανέναν για την στείρωση τότε θα πώ απλά είμαστε ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!!!

  35. Alexandra says:

    Πραγματικά δεν με εκπλήσσουν όσα διαβάζω…πέρυσι παράτησαν εγκυμονούσα σκυλίτσα και την βρήκαμε τυχαία…γέννησε 12! την ξεγεννήσαμε και τις 4 φορές με το χέρι βγάλαμε τα μικρά γιατί είχαν κολλήσει ,δεν έβγαιναν και η σκυλίτσα ούρλιαζε από τον πόνο! τι να την κάναμε; τα μεγάλωσα με μια άλλη κοπέλα…4 στη κοιλιά της μάνας του και 4 έκαστη στη δική της αγκαλιά 24 ωρες το 24ωρο(είχαμε και τους γυφτορουμάνους το καλοκαίρι στο πάρκο και τα είχαν βάλει στο μάτι.. και όλα αυτά επι 2 ολόκληρους μήνες… ακόμη και που ήταν κουρτσχαρτ στη ράτσα έρχονταν ακόμη και παιδία(ο θεός να τα κάνει) και μας ρωτούσαν πόσο τα πουλάμε και όταν τους λέγαμε πως” όχι” μας έλεγαν” ηλίθιες ειστε;” εμείς δίνουμε 250 το κεφάλι!!! αυτά τα λόγια απο 11χρονα!!!!!!!!!!!! και μετά εκπλήσσεστε από τα λόγια των ενηλίκων.Οσοι δεν στειρώνετε τα ζώα σας είστε Ζωααααααααααααα! το αστείρωτο σκυλί σας με την δική σας νοοτροπία θα μπορούσε και εκείνο να έχει μια τόσο επίπονη γέννα! αυτό δεν είναι επιβολή βίαιης κύησης και γέννας;;; διαρωτώμαι…όλα αυτά στη ΚΑΛΑΜΑΤΑ!ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΛΊΤΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ….ΠΩΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ; ΑΠΛΑ ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ..ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…όσο για την αναπαραγωγή…μια κοπέλίτσα λέει..”Μπορείς να ελέγξεις τις γέννες…μαζί σου και εγώ..τα κουτάβια;;;; …μιά άλλη λέει είναι επιβολή βίας…ας το δεχτώ προσωρινά..και ερωτώ….αν δεν το στειρώσεις και σου πεθάνει από καρκίνο 5-7 χρόνια νωρίτερα από ότι θα πέθαινε;; τι θα έλεγες;; ηταν γραφτό;;; ναι θα συμφωνήσω…ηταν της μοίρας της γραφτό να ξεπέσει σε μιά εγκληματία δολοφόνο εν γνώση της οποίας της στέρησε χρόνια από τη ζωή της…το μόνο βέβαιο με τα πρώτα σημάδια κόπωσης θα πήγαινε στο ΔΡΟΜΟ!!! είσαστε ανεύθυνοι όλοι όσοι δεν στειρώνετε…και η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΧΕΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ…ΟΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ…μια κυρια παραπανω την ενοχλούν οι γάτες που κάνουν φασαρία…εμενα με ενοχλούνε τα περιστέρια να βάλω φόλες;;; αν ξέρει κανεις για στειρώσεις περιστεριών ας με ενημερώσει και όποιος σκάει από το κακό τους που υπάρχουν Άνθρωποι και φροντίζουν σκυλιά και γατιά…να έρθουν να στειρώσουμε και αυτούς…ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ….ΑΗΤΤΗΤΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΑΣ…!!

    • Alexandra,
      Σε παρακαλώ μην βρίζεις τα ζώα, αποκαλώντας τούς ηλίθιους δίποδους “ζώα”.
      Διάβασα αρκετές φορές πιο πάνω”τότε να στειρώσουμε και τους ανθρώπους” και ερωτώ αυτούς που το λένε: πόσα παιδιά έχετε παρακαλώ; 1…2…όλα τα υπόλοιπα παιδιά που θα έπρεπε να γεννήσετε, όσο είσθε παραγωγική ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ… ΔΊΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΙΡΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑς. δΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΜΜΊΑ ΣΗΜΑΣΊΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΈΜΒΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ. Θα δεχόμουνα την κουβέντα σας αν γεννούσατε ένα παιδί κάθε 2 χρόνια. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και σε απλά ελληνικά, εκ της βλακείας που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, σε όλη τη χώρα. Ταΐζω αδέσποτα στην ευρ’υτερη περιοχή του σπιτιού μου, κι επειδή κουράστηκε η ψυχή μου να βλέπει συνέχεια ματωμένους δρόμους και να μαζεύω νεκρά λυωμένα σώματα, στειρώσαμε όλα τα ζώα. Είναι ευτυχή, δεν είδα κανένα να έχει κατάθλιψη, τρώνε το φαγητό τους με όρεξη ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΑ. Όλα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.

  36. DarkPsy says:

    Ας ενημερωθούν αυτοι που λένε ”κρίμα είναι να τα στειρώνεις ! Αμα είναι έτσι να στειρώνονται και οι ανθρώποι!” Ακόμα λίγο θα μας πείτε ότι τα σκυλιά και τα γατιά ερωτεύονται και γι αυτό κάνουν σεξ !!! Μην συγκρίνετε μερικοί ! Απο ένστικτο το κάνουν και τίποτα παραπάνω ! Και αν κάποιοι επιμένουν να κρατάνε στο σπίτι κατοικίδιο και δεν το στειρώνουν, και παράλληλα δεν το αφήνουν να ζευγαρώνει, καλύτερα να του κάνουν ευθανασία !! Μόνο έτσι θα ηρεμήσει το ζωάκι απο τα χέρια τους !!!

    • Περικλής says:

      εσυ φαινεσαι πως δεν έχεις δεί ζωο σε αναπαραγωγή ποτε σου, αλλιως θα ήξερες πως η σκύλα αν δεν κάνει το παιχνίδι της και δεν ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ να τεστάρει και να δει πως γουσταρει, δεν κάθεται στον αρσενικό που να βαραει αυτος τον πισινό του ανάποδα.
      Επίσης θα ήξερες πως και αρσενικοι φτυνουν σκυλες με τις οποιες τους βαζουν να ζευγαρωσουν γιατι απλα ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ και φευγουν απο αυτες διχως να τις εχουν αγγίξει, μενουν οι ιδιοκτητες κάγκελο απο το φιασκο του προξενιού, και μετα οι σκύλοι τους τρωνε κολλημα με αλλες σκύλες που δεν τους κάθονται.
      Αλλα που να τα ξερετε αυτα εσεις, εχετε ασχοληθει ποτε να δειτε πως γεννιουνται αυτα τα χνουδωτα αντικειμενα που παιρνετε στο σπίτι σας;;; Νομίζετε πως φυτρώνουν, και μετα τους κόβετε και τα τέτοια, μην τυχόν φυτρώσουν κι άλλα

  37. ΕΠΕΙΓΟΝ !φιλοξενια ή υιοθεσια ! Εγκατελειψαν , μεσα σε κουτα τεσσερα μωρακια 30 -40 ημερων …οι ανηθικοι που δεν στειρωνουν τα σκυλια τους και πετανε μετα τα μωρακια …τα πηραν απο την μανουλα τους και τα πεταξαν στο δρομο , αβοηθητα στο κρυο ,αν πεινανε , να κινδυνευουν και να πεθανουν , αλλα δεν θα τους κανουμε την χαρη ,εμεις οι ευσυνειδητοι φιλοζωοι θα τα σωσουμε ,αντε ιντερνετικα μου φιλαρακια κοινοποιηστε να τα σωσουμε …ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑ . Νομιζω οτι ειναι λυκοσκυλακια mix , 40 ημερων θα γινουν μεσαια και ειναι δυο κοριτσακια και δυο αγορακια , αχ ειναι πολυ ομορφα σαν λουτρινα αρκουδακια…
    Όποιος θέλει ένα πιστό και παντοτινό φιλαράκι, που θα του δώσει,αλλά και θα πάρει πολλή,πολλή αγάπη,ας τηλεφωνήσει στο 694 99 60 607 και 698 50 87 120 κα Αλέκα…
    Θα υιοθετηθούν εντός Αττικής ,με microchip,συμβόλαιο υιοθεσίας! και επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση .. σύμφωνα με το νόμο (ν.4039/2012)..
    Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε φροντίστε να είστε έτοιμοι για ισόβια δέσμευση. Αναλάβετε το υπεύθυνα ,αλλιώς μην υιοθετείτε καθόλου!
    ΠΡΟΣΟΧΗ! TA ZΩΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ..

    Εχεις λογο που δε τη στειρωνεις ε?

    • Περικλής says:

      οχι καλή μου εχω λόγο σοβαρότατο να μην μπλεκω με κανεναν άσχετο με αυτα τα καταπτυστα συμβολαια υιοθεσίας που σου δίνουν δικαιοδοσία να μπεις μέσα στο σπίτι μου και να κάνεις έλεγχο λες και έισαι καμιά εξουσία. Σε ξέρω;;;Ξέρω εγω τι καπνο φουμάρεις;;;Απο που κι ως που στα συμβολαια υιοθεσίας με βάζεις να υπογραφω πως θα με ελεγχεις;;;Και που ξερω γω οτι αυριο δεν θα ερθεις να χτυπησεις το σκυλο μου και να μου αρχισεις μηνυσεις και εκβιασμους πως ταχα τον χτυπησα εγω;;;;;Για σοβαρευτειτε λιγο, που κανατε εμπορευμα τα ζωα που μαζευετε απο το δρομο και πουλατε και δακρυβρεχτες αηδιες κιολας, νομιζοντας πως ολοι ειναι χαιβανια και θα ψαρωσουν. Ενα πενηνταρικο το τσιπ και συμβολαιο εκβιασμου;;;τι λετε ρε, για πολλα κοροιδα ψαχνετε

  38. Το να κοβεις τα αυτιά του σκύλου η την ουρά του είναι ακρωτηριασμός έτσι λέτε!!!!
    Το να κόβεις τα γενετικά όργανα σκύλου η γάτας αυτό δεν ειναι ακρωτηριασμός ?
    Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του για το ζωάκι που εχει στην κατοχή του και τι πρέπει η τι δεν πρέπει ο καθένας μας το ξέρει καλυτερα τι πρέπει να κανει

    • Καλα θα ηταν οσοι υιοθετουν ζωο να παιρνανε απο ψυχολογικα τεστ. Με οσα εχω διαβασει εδω μεσα εχω παθει. Ακρωτηριασμος η στειρωση? Γιατι ταιζουμε τα αδεσποτα? Και ποσα αλλα ακομα….

    • Δε το βλεπω!
      Αν δε μπορεις να ξεχωρισεις οτι το πρωτο γινεται για αισθητικους λογους ενω το αλλο οχι, πραγματικα αδυνατω και αρνουμαι να σου εξηγησω τα αυτονοητα!

    • Η πρώτη περίπτωση είναι για καλλωπισμό. Η δεύτερη είναι ιατρική πράξη για όφελος του ζώου. Όπως η τουλίπα και η τσουκνίδα είναι και τα 2 φυτά αλλά δεν θα τα έπιανες μάλλον και τα 2… Μην ψάχνετε για δικαιολογίες…

    • αυτο το να αναλαβει ο καθενας την ευθυνη για το ζωακι του, πρακτικα γτ δε το εξηγει κανεις? ειστε ολοι συγγενεις του “μαζι τα φαγαμε”?
      ωραιες οι ατακες αλλα επι του πρακτεου τι ακριβως εννοειται?
      εγω δλδ θα ηταν καλυτερα να μην υιοθετησω ζωακι επειδη δν εχω χρηματα να κρατησω κ τα παιδια του κι ετσι θα το στειρωσω?
      θα ηταν καλυτερα να το εχω αφησει στο δρομο απο το οτι του εδωσα στεγη φαγητο αγαπη και θα φροντισω να μη βρεθουν αλλα στη θεση του, απογονοι του τουλαχιστον? αμαρτια εκανα δλδ? να παω να με ξομολογησει ο παπας?

      • Πετρουλα says:

        Να μην κανει απογονους… και αν θες οπωσδηποτε να το βαλεις να κανει παιδια και να στερησεις σπιτια στα τοσα αδεσποτα..με συγχωρεις αλλα το αστειακι γ τον παπα…καντο κυριολεκτικο!
        Και δεν εκανες χαρη στο ζωο σου που του εδωσες, φαι, στοργη και αγαπη.. επελεξες να εισαι κηδεμονας του.. Αλλο να εχεις ζωο και αλλο να εισαι φιλοζωος.

  39. Για οσους ειναι εναντια της στειρωσης:
    Αν ειναι ετσι παιδια τοτε πρεπει αφηνετε τα ζωα σας να ζευγαρουν οποτε θελουν και με οποιον θελουν εφορου ζωης!!
    Καποτε ελεγα πως δεν υπηρχε ενημερωση, σημερα απλα κατανοω πως η βλακεια των συμπολιτων μου ειναι απυθμενη και προπαντων ανικητη!

  40. Katerina says:

    Ολα σωστά και καλα αλλά δυστυχως κάπου ξέφυγες..ξέρω σκυλιά οχι ενα παραπάνω που τα στειρωσαν μικρά και πεθαναν απο καρκίνο..δεν ειναι έτσι ακριβώς φίλε μου..πας ενάντια στην φύση και αυτή θα σε εκδικηθεί.ναι ξέρω η φόλα ειναι χειρότερη αλλά δυστυχως κάπου ίσως λίγο θα πρέπει να σταματήσουμε να νιώθουμε άρχοντες του σύμπαντος κ να βρούμε κάποιες άλλες δικαιολογίες για την κακιά που μας διακρίνει.και κάτι ακομα …Εννοείται πως δεν υπάρχει κανένα σωματείο να καλύπτει κάποια έξοδα για στείρωση μην κοροϊδευόμαστε.τουλάχιστον εδώ στην Καλαματα δεν υπάρχει ουτε φιλοζωικη ,ουτε δήμος ουτε τιποτα..

    • Τα στειρωμένα ζώα που ξέρεις πέθαναν από καρκίνο των γεννητικών οργάνων ή του μαστού? Στοίχημα πως όχι… Η στείρωση δεν σου εγγυάται πως το ζώο σου δεν θα παρουσιάσει οποιονδήποτε καρκίνο, αλλά εξαλείφει ή μειώνει τις πιθανότητες για κάποια είδη καρκίνου! Εγώ ξέρω πολύ περισσότερα αστείρωτα που πέθαναν από καρκίνο… Πολύ σωστά τα λέει η Κλέα, τα στοιχεία είναι επίσημα και έρχονται από το εξωτερικό (εδώ δεν υπάρχουν φυσικά…). Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιή.
      Και σταματήστε να κρίνετε από τους εαυτούς σας! Εγώ προσωπικά καθόλου “άρχοντας” δεν νοιώθω όταν τσαλαβουτάω ώρες στις λάσπες, με κρύο ή λιοπύρι, μάλλον με μπετατζή σε οικοδομή μοιάζω!

    • 1. Κατερίνα φυσικά και υπάρχει σωματείο στην Καλαμάτα και είναι ιδιαίτερα δραστήριο με τις στειρώσεις! Δυστυχώς όμως το πρόβλημα με τα αδέσποτα, που δημιουργούνται κυρίως από σπιτικές γέννες, είναι ιδιαίτερα οξύ. Να επικοινωνήσεις οπωσδήποτε με τον τοπικό σύλλογο. Πώς και δεν τους γνωρίζεις; Έχουν και ιστοσελίδα και σελίδα στο facebook:
      http://www.kaws-info.com
      https://el-gr.facebook.com/pages/Filozoikos-Omilos-Kalamatas/147189411969238
      2. Η στείρωση δεν προστατεύει από όλους τους καρκίνους, αν ήταν έτσι πολλοί από εμάς τους δίποδους θα επιλέγαμε για τον εαυτό μας στείρωση! Μιλάμε για τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων και τον καρκίνο των μαστών.

      • δεν τους γνωριζει γτ δεν εχει κανει τον κοπο να τους μαθει! ετσι ειναι οι “εξυπνοι”.. πετουν την εξυπναδα χωρις να εχουν καμμια απολυτως επαφη με την πραγματικοτητα, και αισθανονται και περηφανοι…
        καποιος καποτε ειπε “ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΗ”!

  41. Μεγαλύτερη βία είναι να έχεις ένα ζώο αστείρωτο το οποίο δεν αφήνεις όμως να ζευγαρώσει! Άσε που στα θηλυκά σκυλιά αν δεν στειρωθούν παθαίνουν καρκίνο στη μήτρα αν δε ζευγαρώνουν..Κτηνίατροι το λένε, όχι εγώ..

    • Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο θέμα αναθέσαμε άρθρα, για α) την πυομήτρα και β) για τα αστείρωτα ζώα που δε ζευγαρώνουν, σε ειδικούς συνεργάτες. Θα έχουμε σύντομα τις απόψεις τους!

      • Περικλής says:

        ;Γιατι καλοι μου άνθρωποι να καθήσω να ακούσω τους δικούς σας συνεργάτες και να μην ακούσω τους δικούς μου γιατρους που γνωρίζω 25 χρόνια και τους έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη, γιατι όποιο ζώο μου έπεσε στα χέρια τους έζησε το λιγότερο 15 χρόνια;;;;;;;
        Δεν μας παρατατε πια που εχετε κάνει μια κλίκα παραπληροφόρησης, εχετε διαστρευλώσει την επιστημη και τη λογική, έχετε διαστρευλώσει την ίδια την έννοια της ζωης;;;;;;;;;Ειναι δυνατον αυτο το πραγμα;;
        Ποση πια χυδαιότητα και προστυχιά;;;;;
        Τοσοι κτηνιατροι ειναι κατηγορηματικοί κατά του θέματος, αν και θα τους βολευε να γινουν υπερμαχοι των στειρωσεων και να βαζουν τα 200αρια στην τσεπη. Εσεις γιατι σωνει και ντε να μας πεισετε για το δικο σας;;;;;;;;
        ΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΤΕ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΙΑΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ. ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Σ Ω Σ Τ Α .
        ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΑΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΦΕΛΩΝ ΜΕ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ.
        Λοιπόν, κάτι άλλο βρωμάει εδω πέρα.

  42. αθανασιου βασιλειος says:

    Η σκυλίτσα μου ειναι 3 χρονών και δεν εχει έρθει σε επαφή και δεν ειναι στειρωμενη.. Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εαν δεν έρθει σε επαφη? γνωριζετε? η κτηνιατρος μου λεει οτι δεν θα πάθει κατι αλλα εγώ φοβάμαι η αληθεια ειναι… τι να κάνω?

  43. νινα says:

    ποιοι οργανισμοι χορηγουν τις στειρωσεις? μολις πηρα εναν κουκλο απο φιλοζωικη αλλα δυσκολευομαι οικονομικα λιγακι….

    • Νίνα κανονικά η φιλοζωική από την οποία πήρες το ζώο θα πρέπει να σε βοηθήσει στο θέμα. Για να σε συμβουλεύσουμε σωστά χρειαζόμαστε τα ακόλουθα στοιχεία: σκύλος ή γάτα, φιλοζωική από την οποία πήρες το ζώο, περιοχή στην οποία κατοικείς.

  44. Διαφωνώ με την στείρωση των κατοικιδίων ! Μπορείς να ελέγξεις τις γέννες αν ειναι όντως κατοικιδιο και ζει μαζι σου. Υπάρχουν ανθρώποι που έχουν τα κατοικίδια σαν παιδια και οτι σαν παιχνίδια! Μάλλον καλυτερα να μιλήσεις για αυτούς που ταΐζουν τα αδέσποτα και κυρίως τις γάτες και έτσι εχουμε καταντήσει σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν άπειρες γάτες!!! Αυτοί που το παίζουν φιλόζωοι αντί να τις ταΐσουν καλυτερα να θα τις στεριώσουν !! Αυτην την εποχή ουρλιαζουν σαν τρελές γιατι ειναι περίοδος αναπαραγωγής και εκτός οτι ειναι βρώμικες απο σκουπίδια κλπ κανουν και φαςαρια. Απο μικρη έζω μεγαλώσει πολλα κουτάβια που ολα έχουν σπίτι και αγαπη. Κάποιος που αγαπάει το κατοικιδιο του δεν δίνει όπου και όπου τα μικρά του.. Υπάρχουν τόσο ανίδεοι που έχουν τα σκυλιά σαν παιχνίδια που δεν μαζεύουν καν τις ακαθαρσίες τους!!!

    • Ελπίζω ότι αστειεύεσαι με αυτά που γράφεις…και να μην τα εννοείς!
      Δηλαδή φταίνε όσοι ταΐζουν τα αδέσποτα?????????????????????? το εννοείς αυτό?
      κι εγώ ταΐζω τις γάτες στη γειτονιά μου, αλλά είναι άγριες και δεν μπορώ να τις πιάσω να τις στειρώσω. Όσε μπορώ τις έχω πάει!
      Αλλά και τα σκυλάκια θέλουν στείρωση, αν σου πω πόσα αδέσποτα έχω βρει τον τελευταίο χρόνο από ηλίθιους ιδιοκτήτες που δεν δέχονται να τα στειρώσουν εξαιτίας των κόμπλεξ που κουβαλάνε, δεν θα το πιστέψεις!
      και μετά μόλις γεννήσει η σκύλα τους 6-7 κουταβάκια ψάχνουν σακούλα να τα κλείσουν και να τα ρίξουν στα σκουπίδια!
      Αφήστε λοιπόν τους κομπλεξισμούς και στειρώστε τα κατοικίδια σας, από το να παρακαλάτε και να πιέζετε κόσμο να υιοθετήσει τα κουτάβια σας! Αν κάποιος θέλει σκυλάκι, υπάρχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις που φιλοξενούν εκατοντάδες, ότι ράτσα και φάτσα σου κάνει μπορείς να την βρεις εκεί (από άλλους ασυνήδειτους)

      • Χριστίνα says:

        Αννα μου,δεν υπαρχει σωτηρια..

      • Φαντάζομαι δεν τις ταΐζεις στην είσοδο της πολυκατοικίας σου μην τυχόν στην λερωσουν!! Τις ταΐζεις στα δίπλα να σπίτια. Έχουν γεμίσει τα πάρκα και οτι είδους παρτερι γάτες! Το παιδι μου δεν μπορει να παίζει γιατι οι γάτες έχουν κανει κατάληψη. Τι λέει ο νόμος για αυτο;
        Υπάρχουν όντως ανίδεοι που πετάνε τα κουτάβια αλλα υπάρχουν και ανίδεοι ταχα φιλόζωοι. Εχω τεσσάρα σκυλάκια και επειδη δεν μπορω να συντηρήσω αλλα τα στειρωσα . Μόνο για αυτο. Δεν αισθάνομαι καλα με αυτο όμως. Τα έβαλα σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας!

        • Και ο παραλογισμός συνεχίζεται… Για να καταλάβω, το παιδί σου παίζει σε παρτέρια??? Και ποια παιδική χαρά έχουν καταλάβει οι γάτες σε βαθμό που δεν χωρούν τα παιδιά? Στείλε μου σε παρακαλώ διεύθυνση για να ελέγξω και να κανονίσω στειρώσεις. Κάτι που θα έπρεπε να έχεις ήδη κάνει εσύ, αφού σε ενοχλεί…

          • Stamatis says:

            Προσπαθείς να βρεις λογική σε αυτά που γράφει? Η δήθεν φιλόζωη που την ενοχλούν οι κακές γάτες που είναι βρόμικες από τα σκουπίδια και το κλάμα τους της χαλάει το feng shui? Η στείρωση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι απαραίτητη μόνο στα ζώα, είναι απαραίτητη και σε ορισμένους “ανθρώπους”…

        • υπαρχει παρκο που το εχουν καταλαβει γατες? κατι σαν τη βιλα αμαλια δλδ?
          γρηγορα το δενδια!

    • Μαριζε says:

      Δηλαδή εσύ θεωρείς εαυτή φιλοζωη???Ούτε καν να το σκέφτεσαι, ναι?

    • Εχεις δικιο. Ολοι αυτοι αντι να τις ταιζουν θα επρεπε να τις εχουν αφησει να φανε εσενα!
      Αμφιβαλλω οχι μονο το αν εχεις σκυλο, αλλα περισσοτερο αν εχεις ιχνος ανθρωπιας και λογικης!

    • Χριστίνα says:

      Πρεπει να κανεις πλακα!!! Δε θα σχολιασω τις υπαναπτικτες αντιληψεις σου σχετικα με γατια-φασαρια-βρωμια-σκουπιδια,ουτε καν το οτι μια γατα που δεν δεχεται επαφη (=την παιρνω και την παω για στειρωση) πρπει να πεθανει απο την πεινα!!! Το μονο που εχω να πω ειναι πως σιγουρα δεν εισαι απο αυτους που εχουν τα κατοικιδια σαν παιδια (ισως σαν παιχνιδια, η σαν εισπρακτικο μεσο η δεν ξερω σαν τι αλλο-δε μπορω να μπω στη λογικη του παραλογου).. Αληθεια,εσυ που εχεις τα ζωα σου σαν παιδια σου,θα ησουν ικανοποιημενη αν ακουγες πως πεθαινουν παιδια απο ασιτια στους δρομους επειδη κανουν φασαρια και συνηθιζουν να αναζητουν στα σκουπιδια την τροφη τους; Μαλλον τελικα πρεπει να αρχισουμε να στειρωνουμε και ανθρωπους..

      • Μαλλον πρέπει να στειρώνουμε ανθρώπους. 3 φορές εχουν επιτεθεί στο παιδί μου. τι να κανω να τις ταισω? καλυτερα να τισ υοθετήσω αλλά εχω ήδη σκυλάκια!! παντως δεν πηγαινω σε αλλα σπιτια να τις ταισω για να το παιξω φιλόζωη. και αν ήξερες τι αρρωστιες κουβαλάνε δεν θα μιλούσες ετσι.
        anyway δεν ειμαστε θεοι να επεμβαίνουμε ετσι στην φυση!!!

        ουτε ειναι μήνυμα το στειρώστε για να σώσετε!!!

        • Μαρια εισαι σε παραληρημα…ειναι η μονη δικαιολογια που δεχομαι’

        • Μαρία όταν λες «έχουν επιτεθεί στο παιδί σου» εννοείς α) οι άνθρωποι που ταϊζουν ή β) οι γάτες; Γιατί αν εννοείς τις γάτες, για ποιό λόγο να επιτεθεί μια γάτα σε ένα παιδί χωρίς αυτό να την έχει πειράξει; Δεν της αρέσει η όψη του; Το βλέπει σα μεζέ; Της μυρίζει περίεργα;…
          Θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά. Όσο για τις αρρώστιες που λες ότι κουβαλάνε, μιλάς για ζωοανθρωπονόσους ή για κάτι άλλο; Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με άρθρο. Επειδή και τα δυο ζητήματα που θέτεις έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία (και τους κινδύνους από τα αδέσποτα) θέλουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, ώστε να τα συμπεριλάβουμε στο άρθρο που ετοιμάζουμε.

        • Επιτέθηκαν οι γάτες στο παιδί σου??? Είμαι 15 χρόνια στους δρόμους πιάνοντας γάτες για στείρωση και τέτοιο πράγμα δεν έχω ματαδεί… σημείωση, κάποιες φορές με βοηθάνε οι ανηψιές μου από τότε που ήταν 5 και 7 χρονών! Α, και παρεμπιπτόντως, όλα αυτά τα χρόνια δεν κόλλησα τίποτα! Και δεν έχω κάνει ούτε καν αντιτετανικό! Σταματήστε τις υπερβολές και προσγειωθείτε…

        • 1)δηλαδή εσύ φιλόζωη είσαι μόνο με τα κουτάβια ε?
          2)οι γάτες έχουν καταλάβει τα πάρκα και δεν μπορεί να παίξει το παιδί σου? Σιγά μην έχουν καταλάβει και το Πολυτεχνείο..
          3) Έχουν επιτεθεί 3 φορές στο παιδί σου? Θα πρόκειται για οργανωμένη σπείρα γατιών που το έχει βάλει στο μάτι..!
          ΚΟΥΝΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ-ΝΤΡΟΥΓΚΟΥ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΣ!

        • Petroula says:

          Μαρια το αρθρο το διαβασες??? Γιατι το αρθρο μιλαει απο μονο του! Εσυ απλα συνεχιζεις να υποστηριζεις την αποψη σου..την οποια ειχες απο πριν διαβασεις το αρθρο και το οποιοδηποτε αρθρο. Μιλαμε λοιπον για την αναγκαιοτητα αλλαγης νοοτροπιας! Οσο και να σου απανταει εδω καποιος αν δεν θες εσυ η ιδια τα ματια σου και το μυαλο σου. ΔΕΝ θα ανοιξουν.
          21 ετων φοιτητρια

        • Stamatis says:

          ΝΤΡΟΠΗ! Διαβάζω τα εμετικά κείμενα σου και μόνο αυτή η λέξη μου έρχεται στο μυαλό! Μιλάς σοβαρά? Μήπως πρέπει οι κακές οι γάτες να σου ζητήσουν μία επίσημη συγνώμη που σε ενοχλεί η μυρωδιά τους καθώς ψάχναν στα σκουπίδια για μία μπουκιά φαγητό μπας και καταφέρουν να μην πεθάνουν από ασιτία?! Μήπως να σου ζητήσουν συγνώμη που το κλάμα τους από τις κακουχίες του δρόμου είναι ενοχλητικό για τα ευαίσθητα αφτιά σου?! Για το ότι έχουν επιτεθεί στο παιδί σου δεν θα μπω καν στη διαδικασία να το σχολιάσω, είναι ανέκδοτο. Μάλλον είσαι από τους “φιλόζωους” που αγαπάνε όλα τα ζώα εκτός από τις “βρομόγατες”. Σε ένα μόνο συμφωνώ μαζί σου. Ναι, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να στειρώνονται για να μην μεταφέρουν τις άρρωστες αντιλήψεις τους και στις επόμενες γενιές…

        • αδεσποτες γατες επιτεθηκαν στα παιδια σου? για λυσασμενα σκυλια ηξερα…
          εμενα δλδ αν μ επιτεθει αδεσποτο σκυλι θα πρεπει να βριζω ολα τα αδεσποτα σκυλια? οντως παραληρημα…
          οσο για τις αρρωστιες ανοιξε καμμια εγκυκλοπαιδεια για να μαθεις πως αν σε δαγκωσει αδεσποτο ζωο κανεις ενα εμβολιο, αν σε δαγκωσει αγνωστος ανθρωπος κανεις 20! ποιος κουβαλα αρρωστιες ακριβως..????

    • Ωραία λογική… Καλή μου, αυτές οι γάτες που ουρλιάζουν και ενοχλούν τα ευαίσθητα αυτάκια σου, είναι απόγονοι κάποιας γάτας που ανήκε σε άτομο με την λογική σου!!!! Και επιπλέον, “αυτοί που το παίζουν φιλόζωοι” έχουν ξεπαραδιαστεί για να στειρώσουν όσα μπορούν, αλλά εσύ και οι παρόμοιας νοοτροπίας συνάνθρωποι τα παρατάτε με γρηγορότερους ρυθμούς! Και νάσαι σίγουρη πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ταϊζει, τις έχει ήδη στειρώσει τις αδέσποτες γάτες ΣΟΥ (γιατί από τη δική σου νοοτροπία γεννήθηκαν)!

    • Σίθγουρα, μα σίγουρα, δεν έχεις ούτε σκύλα ούτε γάτα. Γιατί όταν θα πάθαινε ανεμογκάστρι η σκυλίτσα ή η γάτα σου, να σ’ έβλεπα να μου μιλάς για ελέγχους. Δεν συνέχισα να διαβάζω τι γράφεις, γιατί τα μπέρδεψες τόσο πολύ, που μπερδεύτηκα κι εγώ…. Πολύ αμφιβάλλω πως είχες ποτέ κουτάβια. Κάποια φίλη σου ίσως? Ετσι, από μακριά?

    • Maria καταλαβαμε απολυτα τι χαρακτηρας εισαι…απ τη μια μας λες οτι εχεις μεγαλωσει πολλα κουταβια κι απ την αλλη οι γατες βρωμανε και ουρλιαζουν…Προφανως και εισαι παντελως ασχετη επι του θεματος διοτι η στειρωση επιβαλλεται εφοσον το ζωο που παραμενει αστειρωτο στη διαρκεια της ζωης του παθαινει ψευδοκυησεις, μαστιτιδα, καρκινο και πυομητρα. Πριν λοιπον ανοιξεις το στοματακι σου και νομισεις οτι εχεις αποψη απλα κανε τον κοπο να ενημερωθεις και πρωτα απ ολα ξεκαθαρισε στο διαταραγμενο μυαλο σου αν αγαπας τα ζωα ή μονο τα σκυλια ή τιποτα απ’ τα δυο……και το τελευταιο καλη μου, οι φιλοζωοι ειναι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και δεν ειναι υποχρεωμενοι να κανουν τιποτα που θα τους υποδειξεις εσυ και κατι ομοιοι σου που επειδη δεν θελουν να στειρωσουν το ζωακι τους το αφηνουν να γενναει και παρατανε τα κουταβια λεγοντας θα βρουνε να φανε…αντε μεσημεριατικα με τον καθε ασχετο…..

    • Νικολετα says:

      Re eisai malakismenh? Pragmatika den se perigrafei allh le3h! Apo pou na arxisw kai pou na teleiwsw na sxoliazw to toso ASTOXO kai KA8USTERHMENO sxolio pou ekenes. Mallon vlamenes san kai sena prepei na steirwsoume gia na mhn anaparax8ei h malakia!

    • αρα εσυ αγαπας μονο τα σκυλια και κανενα αλλο ζωο και θες να λεγεσαι φιλοζωη?
      χαχαχαχαχαχ ε ρε φιλε τι κυκλοφορει εκει εξω!
      στειρωση και στους ανθρωπους τελικα!

      για πες μας ομως με τις ελεγχομενες γεννες… ελεγχεις ποσα σκυλακια θα γεννησει το σκυλακι σου? ποσες γεννες του επιτρεπεις να κανει στο χρονο? που δινεις τα κουταβακια? μη μου πεις πως τα κρατας ολα.. να ερθω να παιξω μαζι τους μια μερα.
      αυτα που γεννιουνται τα χαριζεις η μηπως τα μοσχοπουλας? γιατι αυτο ειναι εμποριο, δεν ειναι αγαπη για τα ζωα.

      διαφωνεις μεν λες με τη στειρωση των κατοικιδιων αλλα σε ενοχλουν οι αδεσποτες γατες που τσιριζουν τα βραδια ε?
      ξερω ενα καλο ψυχιατρο παντως, που μενεις?

  45. teharada says:

    Σκεφτείτε την περίπτωση που ένα άλλο είδος ζωής, με ισχυρότερη ευφυία, το οποίο θα μας εξουσίαζε ψυχολογικά, θα μας στείρωνε, αραδιάζοντας έναν σωρό λογικά για την δική του κοινωνία επιχειρήματα. Βίαιο και βαρβαρο για την δική μας ηθική.
    Η στείρωση είναι πράξη επιβολής βίας πρός ένα άλλο είδος ζωής. Είναι καλύτερα να ΜΗΝ αποφασίζουμε να ζήσουμε μ’ έναν σκύλο, παρά να ασκούμε την έσχατη βία.

    • πραγματικά δεν πιστεύω στα μάτια μου με αυτά που διαβάζω… λες και ζούμε στον μεσαίωνα τέτοιες αντιλήψεις…
      εκατοντάδες σκυλάκια είναι σε κλουβιά στις φιλοζωικές και περιμένουν κάποιον να τα υιοθετήσει! και άλλα τόσα ποστάρουν σε φωτογραφίες στο facebook, για τον ίδιο λόγο.
      Σκεφτείτε λίγο λογικά πριν μιλήσετε! κανείς δεν θέλει το κακό του σκυλιού του ή του γατιού του που το στειρώνει! Αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις τον πληθυσμό τους, δεν το καταλαβαίνετε αυτό????????????

      • παιδια ελεος….ενταξει οκ με την στειρωση ειπαμε ειναι η σωστη επιλογη για καποιους αλλα μην κραζεται τους αλλους που δεν τα στειρωνουν γιατι το θεωρουν βιαιο…και προπαντων μην βαζεται σαν κυριο θεμα τα αδεσποτα…τα αδεσποτα δεν ειναι αποτελεσμα των ζωων που δεν εχουν υποστει στειρωση ειναι αποτελεσμα ανευθυνων ανθρωπων χωρις συνειδηση που περνουν ενα ζωο μικρο και αφου μεγαλωσει και δεν ειναι πλεον χαριτομενο το πετανε η αλλων που τα περνουν για τα παιδια τους και επειδη τα παιδακια τα βαριουνται τα παρατανε στα πεζοδρομια….δλδ προτεινετε να περνουμε ζωα να τα στειρωνουμε και μετα να τα παραταμε στο δρομο….

        • Πετρουλα says:

          Αποτελεσμα μη στειρωσης ειναι τα αδεσποτα.. Οταν δεσποζομενο ζωο γεννησει απο ανευθυνοτητα του ιδιοκτητη, τα κουταβια που γεννιουνται στερουν σπιτια απο αδεσποτα. Διαβαστε ολα τα σχολια.

          • επισης αποτελεσμα εξαφανισης σε αλλα ζωα ειναι το κυνηγι μη μου πεις ομως οτι ο παππους σου εσενα δεν εχει φιλαγμενη την καραμπινα του στην αποθηκη….ο καθενας το μακρη του και το κοντο του….

        • Περικλής says:

          Ευα μια και ανέφερες το κυνηγι. Οι διεστραμμενες οργανώσεις εξ Αμερικής απο τις οποίες τα νωθρά παπαγαλάκια οι συματριώτες μας έχουν ξεσηκώσει όλη αυτη την ανωμαλία περι στειρώσεων, είναι εννοείται και κατά του κυνηγιού. Κατά των πολυεθνικών όμως που εκτρέφουν μεταλλαγμένες κότες, φυσικά και δεν είναι. Δεν εχεις δει την προπαγάνδα κατα των κυνηγών;;;; Ε, απο τους ίδιους ακρβως προερχεται.
          Κανε μια ερευνα στα αγγλικά να δεις τι εστι PeTA HSUS κλπ, απο ποιους χρηματοδοτουνται, τι ιδέες πλασσάρουν στον κόσμο, και τι σκοπούς έχουν και θα καταλάβεις που βαδίζουμε.

          • Αααα, πες το ντε, έτσι ολοκληρώνεται η εικόνα… Είσαι φιλόζωος κυνηγός λοιπόν….

    • Με αυτα που διαβαζω ειμαι σιγουρη πλεον οτι υπαρχει ενα αλλο ειδος ζωης με ισχυροτερη ευφυια! Δε μπορει…!

      • χαχα έχεις δίκιο.. έλα τώρα ο καθένας πετά την εξυπνάδα του και φεύγει. έχει πάει κανείς από αυτούς στο εξωτερικό, που όχι μόνο περιθάλπουν τα ζώα αλλά θανατώνουν κι όσα περισσεύουν, γιατί από την ηλιθιότητα κάποιων που βάζουν τα ζώα τους να ζευγαρώσουν, από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει χώρος για τα αδέσποτα..?! ναι κυρία-κύριε έξυπνη, ΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ! δηλαδή τί θα κάνει ο άλλος που βλέπει κάθε μέρα 10 αδέσποτα έξω από το σπίτι του? θα τα πάρει όλα μέσα? είναι δυνατόν αυτό?
        για να μην αναφέρουμε φυσικά τον καρκίνο που έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν τα ζώα με τις γέννες.
        κι επειδή πολλές εξυπνάδες άκουσα θα κλείσω με το εξής.. το ότι κάποιοι θεωρούν φυσικό να αφήνουμε τα ζώα να αναπαράγονται άρα και να πεθαίνουν σωρηδόν είναι το ίδιο με το ότι κάποτε θεωρούσαν τους μαύρους κατώτερους και τους είχαν σκλάβους και το ίδιο με το ότι κάποιοι δέρνουν τις γυναίκες τους γιατί τις θεωρούν κατώτερες και κτήμα τους.
        ΤΟ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!

        • Περικλής says:

          “θανατωνουν όσα περισσεύουν”
          Τι θα πει “περισσευουν”;;;;;
          Εισαι λοιπόν υπερ αυτης της θανάτωσης των ζώων επειδή “περισσεύουν”;;;;;;;;;;;;;;
          Κατα τα άλλα κόπτεσαι μην τα πατησει αυτοκίνητο και το παίζεις φιλόζωη;;;;
          Καρκινος απο γέννες μπορείς να μου εξηγήσεις ιατρικώς πως γίνεται γιατι πρώτη φορά το ακούω;;;;
          Δηλαδη όσοι γεννάνε στον πλανητη κινδυνεύουν απο καρκίνο;;;;
          Τι αλλο θα διαβασω εδω μεσα, ποσο σκουπιδαριο πια;;;;

    • Νασια says:

      Με ποιο τροπο εξουσιαζεις ψυχολογικα ενα σκυλο? Οταν πηδαει μεχρι το ταβανι επειδη χαιρεται που σε βλεπει? Αν ηταν εναντια στη φυση του σκυλου να ζει με τον ανθρωπο δε θα ειχε εξημερωθει ποτε, οπως δεν εχουν εξημερωθει εκατομμυρια αλλα ζωα.
      Εξαλλου αν ειχες εντριφυσει τοσο βαθια στην ψυχολογια του σκυλου και στον τροπο ζωης του θα ηξερες πως αν δεν υπηρχε ο ανθρωπος ο σκυλος θα ζουσε σε αγελες. Σε μια αγελη ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δε ζευγαρωνουν ολα τα μελη της αγελης, ζευγαρωνει μονο ο αρχηγος, το κυριαρχο αρσενικο (Α male) με το κυριαρχο θηλυκο (Α Female) Σε περιπτωση που καποιο αλλο μελος της αγελης παει να ζευγαρωσει ή διωχνεται απο την αγελη ή σκοτωνεται απο τα αλλα.
      Οποτε…διαχωρισμους για το ποιος θα ζευγαρωσει κανει η ιδια η φυση…γιατι ειτε σου αρεσει ειτε οχι, ετσι ειναι…θα ζευγαρωσει ο δυνατοτερος, ο υγιεστερος και ο εξυπνοτερος.
      Γ αυτο αντε δες κανα ντοκιμαντερ για την αγρια ζωη και ελα πες μας μετα για ψυχολογικη βια.

    • Αν φτάναμε στο σημείο να γεννάμε κάθε χρόνο (γιατί κάθε χρόνο μπορούμε να γεννάμε, άλλο που εμείς έχουμε την αντισύλληψη) και μας πετούσαν τα παιδιά στα σκουπίδια ή τα πατούσαν αυτοκίνητα και σέρνονταν παράλυτα στους δρόμους για όσο κατάφερναν να ζήσουν, ε ναι, τότε για κάθε ηθική θα ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να μας κάνουν!

      • Σκεψου μονο την Κινα που εχει απαγορευτει να κανουν πανω απο ενα παιδι γιατι ο πληθυσμος της ειναι τεράστιος…στα ζωα δεν μπορεις να κανεις αυτη την απαγορευση γιατι δεν εχει την λογικη του ανθρωπου και ζευγαρωνει απο αναγκη για αναπαραγωγη,δεν εχει αντιθετη επιλογη…η στειρωση ειναι η μονη λυση για τα ζωα που ο πληθυσμος τους φτανει σε σημειο να γίνεται ευθανασία ή να τα σκοτωνουν στους δρομους με αυτοκινήτα,φολες κλπ…πιο αδικο ειναι να πεθανει καποιο που εχει ηδη γεννηθει παρα να γινει κατι για να μην υπαρξει ποτε…

    • georgia says:

      Δεν γνωρίζω εάν είναι σωστό, εάν είναι υπερβολικά συναισθηματικό, εάν δεν είμαι ψυχολογικά έτοιμη, εάν το βλέπω σαν επιβολή βίας αλλά συμφωνώ απόλυτα με την teharada.

      • Πάρ΄τη μία και χτύπα την άλλη δηλαδή..!

        • Petroula says:

          Μα ολοι αυτοι εδω που απαντανε..δεν εχουν φιλοξενησει ουτε ενα αδεσποτο για να του βρουν οικογενεια..Απλα δεν ξερουν! Και δεν τους νοιαζει να μαθουν! Δεν εχουν ψαξει να δουν τα εκαντονταδες σιτε που προωθουν υιοθεσιες αδεσποτων. Κι γω πριν υιοθετησω το κοριτσακι μου που βρεθηκε σε ενα θαμνο με αγκαθια και σπασμενο ποδαρακι, δεν ηξερα! Αλλα εμαθα(21 χρονων ειμαι!). Μορφωθειτε επιτελους!

          • Petroula says:

            https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202294621707526&set=a.1576041921553.2076717.1250738394&type=1&theater
            Και να η σκυλιτσα μου στειρωμενη 8 μηνων πριν τον πρωτο της οιστρο, ουτε περιττα κιλα, ουτε τιποτα!

          • Περικλής says:

            ακου να δεις εσυ, οταν εγω μαζευα κουταβια απο το δρομο και τους εβρισκα σπιτια, εσυ δεν ησουν καν σπερματοζωαριο του πατερα σου (θα μπορουσε βεβαια να ειχε στειρωθει ο ανθρωπος και να ειχαμε γλιτώσει σύμφωνα με την ιδεολογία σου).
            Λοιπον, επειδη κανεις μπαμ πως δεν εχεις πατημενα ουτε καν τα 30, μην μας κανεις υποδείξεις περι φλοζωίας και ευζωίας των τετράποδων, γιατι εχουμε και παρα πάνω εμπειρία στο θέμα, και μια περηφανεια που τα ζώα μας έφτασαν τα 15, 16 μέχρι και τα 18 χρόνια δίχως ουτε στειρώσεις ούτε καρκίνους πυομήτρες και τα συναφή. ΑΝ θέλετε να αποφύγετε τους καρκίνους κοιτάξτε πρωτίστως τι χημικά παρασκευάσματα ταίζετε τους σκύλους σας επειδη σας τα διαφημίζουν οι ίδιοι που σας διαφημίζουν και τις στειρώσεις, και αφηστε τις κοιλίτσες τους ήσυχες όπως τις έφτιαξε ο Θεός.
            Εξυπνάδες, εκει που σας παίρνει, όχι σε ανθρώπους που εχουν φάει τις δεκαετίες τους μεγαλώνοντας και φροντίζοντας ζώα, μελετώντας για αυτα μεσα από σοβαρές βιβλιογραφίες και επιστήμονες, και όχι απο τον κάθε καραγκιόζη που μαζεύει κλικ στο ίντερνετ.

      • επιχειρημα ουδεν δηλαδη?
        γιατι οσοι υποστηριζουν τη στειρωση εχουν επιστημονικα τεκμηρια.
        εσεις τιποτα? ενα απλο συμφωνω με την ταδε?
        οκ κι εμενα δε μου αρεσει η φατσα του γειτονα και θα παω να τον χτυπησω.. ετσι χωρις επιχειρημα, το θεωρω φυσικο.
        οκ? μια χαρα?

        • Περικλής says:

          Επιστημονικά τεκμήρια είναι ποια;;;; Το βγαζω ενα οργανο μην παθει πυομητρα;;;;
          Κοψε τα ποδια σου μην παθεις μηνισκο, ειπαμε.
          Θές επιστημονικά τεκμήρια ΣΟΒΑΡΑ και όχι παπαγαλίες;;; Πηγαινε σε εναν σοβαρο γιατρο που δεν τον νοιαζει να σου φαει το 200αρι απο την στείρωση και ρώτα τον. Προσωπικά ξέρω πολλούς.
          Αν ξέρεις και καμια ξενη γλώσσα, κάνε και καμια σοβαρη ερευνα στο ίντερνετ, μπορει και να συνέλθεις
          Ή πάρε απλά αυτο, ετσι σαν δειγμα του παγκοσμιου ξεσηκωμου ενάντια σε αυτο το αίσχος. http://www.angryvet.com/spaying-and-neutering/

    • allos apo kei
      kai ti na takanoume
      na ta aradiasoume stous dromous na ginoume polloi e?!
      eksupnakia
      kai oso gia ti via
      na min anoiksw to stoma mou kai arxisw to ti eidous via uparxei idiaitera sta zwa..ante …
      sorry gia ta greeklish , den exw elliniko pliktrologio edw

    • Νασια says:

      δεν μιλάμε για ένα είδος το οπόιο επιβιώνει μόνο του στη φύση και υπόκειται στους νόμους της φυσικής επιλογής. δεν μιλάμε για ένα είδος που έχει φυσικούς εχθρούς να συντηρούν τον πληθυσμό σε κάποια όρια. μιλάμε για ένα είδος το οπόιο έχει εξημερώσει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια και ελέγχει ο ίδιος τον πληθυσμό του. επειδή ο άνθρωπος είναι ηλίθιος λοιπόν έχει ανοίξει ο ίδιος τον ασκό του αιόλου και πλέον υπάρχει υπερπληθυσμός! υπερπληθυσμός σημαίνει ότι απορρέουν ένα ένα σωρό προβλήματα κυρίως στον ίδιο τον πληθυσμό των σκυλιών….. τώρα εαν αυτά που σου λέω είναι κινέζικα…… ξεστραβώσου και άνοιξε κανα βιβλίο!

      • Περικλής says:

        να μου δωσεις την βιβλιογραφία σου μπας και ξεστραβωθω και καταλαβω επιτελους ποιος χρηματοδοτεί όλη αυτη την υστερία με τις στειρώσεις.

        • Δεν χρειάζεσαι βιβλιογραφία, θα σου πω εγώ ποιος τη χρηματοδοτεί… Όλοι εμείς που βαρεθήκαμε να βλέπουμε πατημένα γατάκια και σκυλάκια στους δρόμους! Κι αν θέλεις όντως να ξεστραβωθείς, μπες εθελοντής σε φιλοζωική ομάδα να δεις από κοντά ποιος πληρώνει!

  46. Τον στείρωσα σε ηλικία 3,5 ετών και ηρέμησα. Το μόνο που μετάνιωσα ήταν που δεν το έκανα νωρίτερα και άφησα τόσα χρόνια το ζωντανό να ταλαιπωρείται με πρησμένους όρχεις, απελπισμένο έρμαιο των ορμονών του. Αν εξαιρέσεις το λίγο βάρος που πήρε, ούτε νωθρός έγινε, ούτε αδιάφορος, απλά πλέον δεν κυνηγάει τις θηλυκές στα πάρκα και δεν καβαλάει τα αρσενικά…ουφ!

  47. Vasilis says:

    Πολύ ωραίο άρθρο και δίνει αρκετές απαντήσεις σε πολλούς μύθους. Εγώ στείρωσα το σκυλάκο μου στον έβδομο μήνα και δεν το μετάνιωσα καθόλου γιατί λύσαμε κάποια προβλήματα συμπεριφοράς έγκαιρα χωρίς να χάσει τίποτα απο τον χαρακτήρα του και τη ζωηράδα του. Μπορώ να πω οτι ένα με ενάμιση μήνα μετά τη στείρωση ένιωσα ένα πολύ δυνατό ψυχικό δέσιμο με τον σκύλο μου. Θεωρώ οτι είναι μια πράξη υπευθυνότητας κάθε κηδεμόνα κατοικιδίου.

  48. Anastasia says:

    Καλα δλδ τωρα αυτο λογική ειναι? Να στειρώσουμε ολα τα σκυλιά?? Ας στειρώσουμε και τους ανθρώπους να ηρεμίσουμε κ απο αυτον τον μπελά . Και δεν ειναι οτι δεν κατανοώ το προβλημα των αδεσποτων και βοηθάω στην καταπολέμισή του αλλα δεν γινεται να στειρώσουμε ολα τα σκυλια, αυτο ειναι παράνοια

    • Αναστασία είναι καλό να στειρώνουμε όσα σκυλιά δεν χρησιμοποιούμε σε επιλεκτική αναπαραγωγή για αρκετούς λόγους. Έτσι θα τα προστατέψουμε από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και από αρκετά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
      Σύντομα θα προσεγγίσουμε το θέμα από κτηνιατρική σκοπιά.
      Δες ακόμα το άρθρο μας για το ενοχλητικό καβάλημα: https://trihes.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

    • den tha htan kakh idea na steirwthoun merikoi anthrwpoi!!!

    • ma♦doo (@madoolini) says:

      Διάβασε το Inferno του Dan Brown και ίσως αναθεωρήσεις και για τη στείρωση ανθρώπων 😉

      Επί του θέματος, ακόμα κι όταν έχουμε ένα καθαρόαιμο (καθαρόαιμο με Pedigree εννοώ) εφόσον δεν πρόκειται να μπει σε αναπαραγωγικό πρόγραμα, καλό είναι να στειρώνεται.
      Για τα ημίαιμα ούτε καν λόγος.

      Και προφανώς τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν εφευρεθεί για ανθρώπους που σκοπεύουν να ζευγαρώσουν τα ζώα τους.

    • Τα ζώα δεν κάνουν σεξ από ευχαρίστηση όπως ο άνθρωπος!
      Αυτή είναι η διαφορά! Κάνουν μόνο και μόνο γιατί τους το προστάζουν οι ορμόνες τους!
      Και μάλιστα οι γάτες πονάνε κιόλας πάρα πολύ κατά την επαφή, οπότε μόνο ευχάριστο δεν είναι.
      Επίσης, κάποιοι αναφέρουν ότι “επεμβαίνουμε στη φύση τους” με τη στείρωση.
      –> απάντηση: επεμβαίνουμε στη φύση ούτως ή άλλως, με το ότι δεν ζουν στο φυσικό περιβάλλον αφενός (θα είχαν τις ισορροπίες τους, το κυνήγι τους, τις απειλές κτλ) και με το ότι “περιμαζέψαμε” πχ και σώσαμε ένα αδέσποτο.
      Και στο κάτω κάτω, και όλα να τα στειρώσουμε που λέει ο λόγος, είναι τόσες εκατοντάδες τα αδέσποτα που είναι κρίμα να υπάρξει έστω κι ένα ακόμα!

    • Αναστασία. Λογικά εσυ έχεις κάποιο καθαρόαιμο και το βάζεις να ζευγαρωνει για τα χρήματα. ..Σίγουρα αν ψαξω σε σαιτ αγγελιών θα βρω και δικες σου να πουλάς κουτάβια. ..

      Κρίμα που ο Έλληνας δεν βάζει ποτε μυαλό

    • Όχι, λογικό είναι να παρατάμε κάθε 6μηνο μισή ντουζίνα κουτάβια στα σκουπίδια… Μα είσαι σοβαρή??? Φυσικά και πρέπει να στειρώνουμε τα ζώα μας! Κι όσο για το ανθρωποκεντρικό “ας στειρώσουμε και τους ανθρώπους”, ε, τότε μην κόβεις τα νύχια σου κόψε όλο το χέρι να τελειώνουμε! Αμάν πια με τα δήθεν ηθικο-πολιτιστικο-θρησκευτικούς παραλογισμούς!!!

      • Ευαγγελία says:

        Μάλλον Αναστασία ζεις σε άλλο πλανήτη!! Δηλαδή παράνοια είναι να στειρώνεις τα ζώα, ενω παράνοια δεν είναι που οι παράνοι εκτροφείς τα στιβάζουν σε ένα δωματιο 10, 20 ζωάκια μέσα στις ακαθαρσίες και τις ασθένειες για να τα πουλήσουν? Παράνοια δεν είναι που όταν η σκυλίτσα καταρεύσει απ’ τις συνεχείς γέννες να την πετάει στο δρόμο και εκει να αρχίζει ο “χορός” των αδέσποτων κουταβιών? Πιστεύεις αλήθεια ότι αν στειρώνουμε τα ζώα θα σταματήσουν να υπάρχουν? Για κοίτα γύρω σου, πόσα έρχονται από puppy mills και πουλούνται στα pet shop? Μάλλον δεν ανοίγεις συχνά το internet να δεις τι δυστυχία υπάρχει εκει εξω από κουτάβια ή γατάκια στα σκουπίδια, μανούλες που ζητιανεύουν κανένα ξεροκόματο για τα μωρά που σέρνει ή την κακοποίηση που δέχονται σ’ αυτά τα κολαστήρια “αναπαραγωγής”!!!! Μήπως θα πρέπει να ενημερωθείς καλύτερα??

    • αχιλλεας says:

      Το προβλημα των αδεσποτων μπορει να λες οτι το κατανοεις,δεν καταλαβαινεις ομως οτι ακομα και οι γεννες που ολα τα κουταβια βρησκουν σπιτι μονημο για ολη τους την ζωη εντεινουν το προβλημα καθως οι ανθρωποι που υιοθετησαν τα κουταβια τις γεννας θα μπορουσαν ολοι τους να ειχαν υιοθετησει αδεσποτα, σκεψου ποσα μα ποσα λιγοτερα αδεσποτα θα υπηρχαν…Μηπως τωρα οντως κατανοεις πως μπορεις να βοηθησεις στην λυση του προβληματος αντι να το εντεινεις η να το συντηρεις;

      • σορυ ρε φιλε με δουλευεις….και θα μου πεις εσυ οτι ειναι προβλημα που πηρα καθαροαιμο και ετσι οπως το ηθελα και δεν πηρα αδεσποτο….προβλημα τα αδεσποτα δεν λεω και θλιβερο και μπραβο σε οσους τα υοθετουν και τα κλεινουν σε ενα σπιτι και τα περιοριζουν ενω εμαθαν να ζουν ελευθερα παρα τους κινδυνους που υαπρχουν…εχω καθαροαιμο γιατι το πληρωσα και επειδη το ηθελα…δεν μπορεις να πεις σε κανεναν που θελει να παρει ζωο τι ζωο θα παρει μονο και μονο για να μειωθουν τα αδεσποτα…τα λατρευω τα ζωα και λυπαμαι τα αδεσποτα αλλο το καλυτερο που μπορω να κανω γι αυτα και το κανω παντα ειναι να ταϊζω αυτα που ειναι στην γειτονια μου….

        • Πετροθλα says:

          Nα φανταστω το ζωο ειναι μονο του ολη μερα!

          • το μονο ζωο που ειναι μονο του ολη μερα δεν εχει τι να κανει και γραφει βλακειες στο internet εισαι εσυ….το δικο μου το ζωο εχει ατομα που το λατρευουν και ειναι τρισευτυχισμενο απορω που δεν ακους μεχρι εκει την συσσι μας να γουργουριζει…..

        • Αμα θες “καθαροαιμο” θα παρεις απο ΕΚΤΡΟΦΕΑ!! Οχι ιδιωτη!! Ειναι δικαιωμα του καθενος να παιρνει καθαροαιμο.
          Τα σκυλια χωρις pedigree ειναι ΗΜΙΑΙΜΑ!!!!!!!!!
          Οποτε τα σκυλια απο τους μαλακες τους ιδιωτες ειναι ΗΜΙΑΙΜΑ αν τα κουταβια δεν εχουν δηλωθει στον ΚΟΕ και δεν εχει εκδοθει pedigree!
          ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ “ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ”.

          ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ!!!!!!!!!

          • λοιπον….για να τελειωνει το θεμα…εχουμε γατα και οχι σκυλο δεν με νοιαζει να το παω σε αγωνες μεγαλυτερου πτυχιου pedigree και το να εχει προγονουσ αλλης ρατσας δεν με απασχολει ιδιαιτερα….η γατα μας ειναι περσιας chinchila και εχει χρωματα απο βιρμανιας…ξερεις γιατι δεν με πειραζει που δεν ειναι καθαροαιμη επειδη καθε φορα που κοιταζω το χρωμα της γουνας της ξερω οτι αυτο την κανει μοναδικη….και πολλοι ανθρωποι προτιμουν να παρουν ενα ζωο απο ιδιωτη παρα απο εκτροφεα οταν το παιρνεις απο σπιτι ειναι σιγουρα πιο προσεγμενο και το αγαπουν πιο πολυ!και μην βριζεις παρακαλω δεν ειναι σωστο!

          • Περικλής says:

            Εσυ τωρα τι εισαι, τσιράκι των εκτροφέων να έχουν μονοπώλιο στις ράτσες;;;; Παρε και ποσοστα, μην το κάνεις τσάμπα!!!!

      • keienvi says:

        ΌΧΙ δε θα μπορουσαν να είχαν υιοθετησει αδεσποτο και θα εξηγησω παρακατω. Οι σκύλοι/γατες ράτσας έχουν μια χαρά λόγο και διακίωμα στην ύπαρξη και την αναπαραγωγή. Ένας τσομπανόσκυλος δεν είναι η κατάλληλη συντροφιά για μία γιαγιάκα. Ούτε ένα τεράστιο επιθετικό σκυλί καλή παρέα για ένα 6 χρονο. Οι ράτσες έχουν συνήθως και κάποια ορισμένα χαρακτηριστικά χαρακτήρα. Όπως πχ. τα λαμπραντορ είναι πολύ στοργικά και υπομονετικά με τα παιδιά.
        Ένα αδέσποτο μπορεί να γίνει επίσης ένας καταπληκτικός σύντροφος , αλλά είναι λίγο λαχείο με την έννοια του ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσο θα μεγαλώσει και κατά συνέπεια τι ανάγκες σίτισης θα έχει, για το τι ανατροφή του έδωσε η μητέρα του(αν έγινε φοβικό, επιθετικό, χαδιάρικο κλπ), και γενικά για το τι χαρακτήρα θα έχει(αν π.χ είναι νευρικό με τα παιδιά).
        Αν θες λοιπόν να είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας ξέρεις τις δυνατότητές σου και διαλέγεις αυτό που σου ταιριάζει.

        Το θέμα είναι ότι οι εκτροφείς θέλουν τα ζωάκια ράτσας να περάσουν στο εμπόριο και να μην είναι εύκολο για όλους να αποκτήσουν ένα. Και μη μου γράψετε διάφορες βλακείες περί υπεύθυνης εκτροφής, διότι τόσα χρόνια οι διάφορες ασθένειες των καθαρόαιμων έχουν προκύψει από “υπεύθυνους εκτροφείς”. Ότιδήποτε είναι εμπόριο και μπαίνει στη μέση το κέρδος δυστυχώς χάνει κάθε ανθρωπιά.

    • ειναι παρανοια που αντι να κοιταμε πως να γινουμε πιο υπευθυνοι ευνουχιζουμε τα ζωα…λες και εχουμε το δικαιωμα πανω στις ζωες των αλλων επειδη δεν μπορουν να μιλησουν η να αντισταθουν

      • Σοφία, μπορείς να μου εξηγήσεις πώς θα γίνω πιο υπεύθυνη όταν σταματήσω να (καρα)στειρώνω, όπως κάνω εδώ και 20 χρόνια? Ετσι, για να μάθω, και για να σταματήσει η συνήθεια “πετάω το ρητό και εξαφανίζομαι”. Ευχαριστώ.

        • Περικλής says:

          Tι ακριβως σε έχει κανει “υπευθυνη” εσενα που στειρώνεις 20 χρόνια τα ζώα σου;;;;
          Φροντίζεις ο σκύλος σου να έχει σωστη συμπεριφορά και να είναι άψογος χωρις λουρι και σε ανθρώπους αλλά και σε άλλους σκύλους;;;
          Έχεις φροντίσει να τον εκπαιδεύσεις κατά της φόλας, γιατι όσο και να θες να το παιζεις “υπευθυνη” κρατωντας ενα ζωο αιχμαλωτο, αυτο μια μερα μπορει να σου το σκάσει και να παει να φάει τα χάλια της γειτόνισσας;;;
          Έχεις φροντίσει να μάθεις το σκύλο σου να προσέχει τα αυτοκίνητα, μη τυχον και κοπεί κανένα λουρί καμια μέρα και κλαίμε όλοι μαζι το σκύλο;;;;;
          Έχεις φροντίσει να μάθεις το σκύλο σου να μην γαυγίζει και να μην ενοχλεί όταν είναι μέσα στο σπίτι και σου τυχει κάτι και χρειαστεί να μεινει μόνος του κάποιες ώρες παραπάνω;;;;
          ΕΧΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ;;;;; ΤΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;

          ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ.
          Λοιπον, εισαι εντελως ανευθυνη και ο ευνουχισμος του ζωου σε κάνει ακόμα πιο ανεύθυνη.

          • keienvi says:

            Έχεις απόλυτο δίκιο, και μπράβο σου που τα λες για να τα βλέπουν ορισμένοι. Δυστυχώς εγώ την πάτησα από κακή ενημέρωση και θα νιώθω για πάντα φοβερές τύψεις( ανακοπή στο χειρουργείο αλλά επανήλθε). Τώρα αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να επιφέρει αυτό στο ζωάκι μου. Τη βλέπω να αναπνέει και φοβάμαι ότι θα μείνει.

            Όσο για αυτά που ρωτάς την κοπέλα έχω μόνο μία ένσταση. Όλα αυτά όταν σε ενημερώνει ο γιατρός (με το κύρος της ιδιότητάς του) ότι έχουν γίνει, εφησυχάζεσαι. Αλλά ποτέ δε θα μάθεις τι γίνεται, λάθη, παραλείψεις κλπ όταν κλείνει η πόρτα του χειρουργειου.

            Το μήνυμά μου είναι:
            ΜΗ ΣΤΕΙΡΩΝΕΤΕ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΌΠΩΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΜΑΣΤΩΝ , ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΥ ΥΠΑΚΟΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΣΑΝ ΚΟΥΝΕΛΙ.

    • Νικολετα says:

      Kapoioi san kai esena glukia mou einai upeu8unoi gia tous EKATOMURIA 8anatous zwwn stous dromous! To ka8e zwntovolo paei kai zevgarwnei to skulo h th gata tou gia HLI8IOUS logous h sunh8ws gia na vgalei xrhmata kai pollous apo tous apogoneis katalhgoun stous dromous na vriskoun tragiko 8anato! Esu mallon eisai ena apo afta ta ZWA pou zevgarwnoun ta skulia tous kai poulane ta koutavia PARANOMA gia na vgaloun eukolo xrhma! ESU kai osoi einai san kai esena exete sta xeria sas to aima ekatomuriwn zwwn pou pe8ainoun stous dromous.Na koimaste oloi sas me th suneidhsh sas ka8arh pistevontas pws den kanete tipota kako.

    • 1.ολα να τα στειρωσουμε και να θελαμε ειναι ανεφικτο.
      2.ο αριθμος των αδεσποτων αποδεδειγμενα αυξανεται εξαιτιας των αστειρωτων οικοσιτων.
      3.οι ανθρωποι που χρησιμοποιουν αντισυλληψη ουτως ή αλλως αυτοστειρωνονται.

      η στειρωση ειναι μονοδρομος για 2 βασικους λογους, απλα και συγκεκριμενα, 1. να μην αυξανουμε κι αλλο τα αδεσποτα και 2. να απαλειψουμε την πιθανοτητα να πεθανει το ζωο μας απο καποια συγκεκριμενα ειδη καρκινου.

      οποιος δε το αντιλαμβανεται αυτο, δε νομιζω πως εχει τη δυνατοτητα να αντιληφθει πως 1+1=2

Σχολιαστε