Για να μάθουμε το σκύλο μας να μη λερώνει μέσα στο σπίτι:
- Εκμεταλλευόμαστε τη φύση του, η οποία λέει ότι «δεν λερώνουμε εκεί όπου κοιμόμαστε και εκεί όπου ξαπλώνουμε». Τα κουτάβια, από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, εκπαιδεύονται από τη μαμά τους να λερώνουν λίγο πιο μακριά από τη φωλιά τους (αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παίρνουμε κουτάβια που χωρίστηκαν από εκείνη πριν γίνουν 60 ημερών).
- Οι στιγμές που πρέπει να πάει τουαλέτα είναι μετά το παιχνίδι, τον ύπνο και το φαγητό. Το οδηγούμε στο χώρο που έχουμε ορίσει.
- Το κουτάβι χρειάζεται να «ξαλαφρώνει» περίπου κάθε 3 ώρες, καθώς βιολογικά δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τις ανάγκες του για πολλή ώρα.
Βήματα
- Ορίζουμε ως «τουαλέτα» του κάποια βολική περιοχή εκτός σπιτιού, π.χ. ένα γωνιακό απορροφητικό σημείο στην αυλή ή σε κοντινό παρτέρι.
- Τις ώρες που δεν μπορούμε να το επιβλέπουμε (όταν λείπουμε, όταν κοιμόμαστε κ.λπ.) το περιορίζουμε – είτε σε συρμάτινο κλουβί περιορισμού (crate box) είτε σε ειδικό πάρκο (puppy pen), είτε ακόμη σε έναν πολύ μικρό χώρο στο σπίτι μας.
- Το οδηγούμε στην «τουαλέτα» ανά τρεις ώρες και σίγουρα μετά το παιχνίδι, τον ύπνο και το φαγητό. Μόλις κάνει την ανάγκη του, το επιβραβεύουμε, είτε με ένα χάδι είτε, ακόμη καλύτερα, με μια λιχουδιά.
- Τις ώρες του ύπνου απομακρύνουμε το νερό του τουλάχιστον 1 ώρα πριν το περιορίσουμε.
- Όταν αφήνουμε το κουτάβι μας ελεύθερο στο σπίτι, θα πρέπει να το επιβλέπουμε. Ετσι, κάθε φορά που θα ετοιμάζεται να κάνει την ανάγκη του, τραβάμε την προσοχή του χτυπώντας δυνατά παλαμάκια (το «κόβουμε») και το οδηγούμε κατευθείαν στην «τουαλέτα» του.
- ‘Οταν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος να επιβλέπει το κουτάβι, είναι καλύτερα να το περιορίζουμε παρά να έχουμε επαναλαμβανόμενα ατυχήματα μέσα στο σπίτι.
Με την παραπάνω μέθοδο θα δούμε σταδιακά να ελαττώνονται οι διορθώσεις μας προς το κουτάβι μέχρι που κάποια στιγμή, σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων, θα κατανοήσει πλήρως ότι ο χώρος λερώματος δεν είναι το σπίτι, αλλά το μέρος όπου το οδηγούσαμε συνεχώς όλο αυτό το διάστημα.
Συχνά λάθη του ιδιοκτήτη
- Απόψεις που επικρατούν ότι «αν του τρίψεις τη μούρη στα κακά του, δεν θα το ξανακάνει» ή «όταν τα κάνει, χτύπα το με μια εφημερίδα» είναι πέρα για πέρα λάθος.
- Το μάλωμα με οποιονδήποτε τρόπο, και μάλιστα κατόπιν εορτής. Κυρίως απαγορεύεται να ασκούμε οποιασδήποτε μορφής σωματική ή ψυχολογική βία στο κουτάβι μας. Στον κόσμο των σκύλων δεν είναι λάθος να τα κάνει επάνω σε πλακάκια ή σε χαλιά. Θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε και να του δείξουμε τι θέλουμε και τι όχι.
- Πολλές φορές, το κουτάβι καταλήγει να κρατιέται κατά τη διάρκεια της βόλτας, καθώς έχει συνδέσει λάθος τα μηνύματά μας. Εχει μάθει, δηλαδή, ότι το μαλώνουμε επειδή τα κάνει γενικώς και όχι ότι το μαλώνουμε επειδή τα κάνει μέσα στο σπίτι. Για να μη συμβεί αυτό, απλώς μην το μαλώνετε.
Το παρελθόν του έχει σημασία
Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πόσο εύκολα ή δύσκολα ένα κουτάβι θα μάθει να λερώνει στο σωστό μέρος εξαρτάται από το πώς μεγάλωσε. Δυστυχώς, πολλά σκυλάκια περνούν τις πρώτες ημέρες της ζωής τους μέσα σε πολύ περιορισμένους χώρους, μένουν πολλές ώρες σε κουτιά ή κλουβιά μεταφοράς και αναγκάζονται να λερώνουν στο ίδιο μέρος όπου «υποχρεούνται» να κοιμηθούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνει το φυσικό του ένστικτο, και έτσι το έργο των νέων ιδιοκτητών γίνεται δυσκολότερο. Η αγορά ή η υιοθεσία από έναν σωστό εκτροφέα μεγαλώνει κατά πολύ τις πιθανότητες το μικρό μας κουτάβι να μάθει εύκολα την τουαλέτα.
Γιατί ξανάρχισαν τα ατυχήματα;
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί, ενώ το κουτάβι είχε μάθει να λερώνει έξω, ξαφνικά άρχισε να κάνει την ανάγκη του πάλι μέσα στο σπίτι. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
- Προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή μας και να ασχοληθούμε μαζί του.
- Αλλάξαμε το πρόγραμμά του (του φαγητού, του ύπνου, της βόλτας, της άσκησης κ.λπ.).
- Αλλάξαμε εμείς πρόγραμμα και του αφιερώνουμε λιγότερο ή καθόλου χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, εάν δούμε αφύσικη συχνότητα στην ανάγκη του σκύλου μας για τουαλέτα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας για την καλή υγεία του καθώς και να ελέγξουμε την ποιότητα της διατροφής του.
Περισσότερες συμβουλές μας δίνει ο Θωμάς για την τουαλέτα των κουταβιών αλλά και για ενήλικους σκύλους στο παρακάτω βίντεο:
διαφήμιση
Για σκύλους που περιμένουν μέχρι να επιστρέψουμε από τη βόλτα για να λερώσουν…
‘Όταν βιάζεσαι στη βόλτα ο σκύλος σου αργεί να πάει τουαλέτα; Δες γιατί!
Διαβάστε επίσης
Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»; (του εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη)
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!
Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.
3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει
Δεν μασουλάω πια έπιπλα ούτε παντόφλες, κι ας είμαι ακόμα κουτάβι!
Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;
ΙΔΕΑ: Ανακουφίστε τα πονεμένα ούλα του κουταβιού σας
Γιατί οι σκύλοι (και οι γάτες) πίνουν από την τουαλέτα;
καλημέρα σας
έχω ένα κουταβάκι 9 εβδομάδων
με τα τσίτσα πάει καλά, τα κάνει στην πάνα. αφοδεύσεις όμως τις κάνει εκτός πάνας
πως μπορώ να το διορθώσω?
ευχαριστώ
Έχει σημασία πού επιλέγει να κάνει κακά, κοντά σε πάνα ή πάει και κρύβεται; Γενικά, πρέπει να αρχίσεις τις βόλτες και να καταργήσεις σιγά σιγά τις πάνες. Ξεκίνα άμεσα τις εξόδους όπως περιγράφει το άρθρο μας. Γενικά. πάντως, θα το διορθώσει μόνο του το κουτάβι μόλις βάλετε στην καθημερινή ρουτίνα τις βόλτες, όπως θα περιορίσει και τις φορές που κάνει κακά σε περίπου μια ανά γεύμα.
Καλησπερα σας! Εχω μια σκυλιτσα 2-2.5μηνων μαλλον λυκοσκυλο(την βρηκαμε σε μια καλαθουνα με αλλα 3 αδερφακια)!!ακολουθησα τα βηματα πως θα πηγαινει τουαλετα στην πανα κ τα εχουμε καταφερει! Πια ειναι ελευθερη στο σπιτι κ θα παει μονη της στην πανα να κανει τσισα κ κακα!! ?? Αλλα πως μπορω να αρχισω να την μαθαινω να βγαινει εξω για τις αναγκες; Εχουμε αρχισει τις βολτες αλλα θα περιμενει να γυρισουμε πισω και να τα κανει στην πανα! Ποιος ειναι ο τροπος λοιπον για τις αναγκες εξω απτο σπιτι; Να εξακολπυθω να εχω κ πανα στο σπιτι στην αρχη; Ευχαριστω πολυ!
Βάσια μπράβο που υιοθέτησες, ουσιαστικά έσωσες, τη σκυλίτσα σου. Αυτό το πρόβλημα με την πάνα είναι πολύ συνηθισμένο. Άλλωστε τα κουτάβια χρειάζονται να νιώθουν ασφάλεια πρωτού αποφασίσουν να κάνουν την ανάγκη του. Για αυτό και η κουταβίτσα σου περιμένει να γυρίσετε σπίτι. Και τίποτα να μην κάνεις, με τον καιρό θα αντιγράφει μεγαλύτερα ζώα και θα λερώνει και μόνη της έξω. Αλλά μπορείς να το επισπεύσεις! Ένα κόλπο που με έχει βοηθήσει πολύ προσωπικά είναι το ίδιο με το οποίο μαθαίνω ενήλικους σκύλους να κρατιούνται και να λερώνουν έξω. Όταν είσαι σπίτι κράτα το κουτάβι δεμένο πάνω σου ή περιορισμένο σε κλουβί δίπλα σου. Μόλις το δεις να ξυπνάει ή λίγο να δυσανασχετεί, να θέλει κάτι δηλαδή (και ξέρεις ότι δεν πεινάει), πάρτο αγκαλιά και βγάλτο αμέσως έξω. Περίμενε αδιάφορα μέχρι να λερώσει. Πολλά μπράβο και λιχουδιά!!!
Ρίξε μια ματιά εδώ:
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες!!! Μπραβο για τα αρθρα σας!! Ειναι πολυ βοηθητικα!!! ❤️❤️
Έχω ένα τσοπανοσκυλι 2,5 μηνών το κατεβάζω έξω από το σπίτι κάθε 2-3 ώρες τα τσια τα πάμε καλά αλλά με τα κακά δύσκολα μόλις τον βάλω σπίτι τα κάνει στο μπαλκόνι το πρωί τον κατεβάζω 8:30 αφού πάω παιδιά στο σχολείο αλλά ματεα δεν τον προλαβαίνω τα έχει κάνει όλα στο μπαλκόνι πως μπορώ να ρυθμίσω το πρωί να τα κάνει έξω όταν το βγάζω?
Είναι πολύ μικρό το ζωάκι. Σύντομα θα κρατιέται μόνο του μέχρι τη βόλτα. Οπότε λίγη υπομονή. Προς το παρόν το καλύτερο θα ήταν να το βγάζεις πριν πας τα παιδιά στο σχολείο αλλά καταλαβαίνω ότι ίσως δεν είναι εφικτό αυτό. Φυσικά θα μπορούσες να δοκιμάσεις να μετακινήσεις λίγο τις ώρες των γευμάτων αλλά είναι γεγονός ότι επειδή το ζωάκι αρχίζει να κινείται μόλις ξυπνάει όλη η οικογένεια, αυτή η δράση κάνει το έντερό του να λειτουργεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πάει τουαλέτα.
Αυτή η ενέργεια είναι που κάνει τα κουτάβια να χρειάζονται τουαλέτα/ βόλτα κάθε φορά που ξυπνάνε και αρχίζουν να κινούνται. Και εμείς προτείνουμε όσο είναι ακόμα μικρά να τα πηγαίνετε βόλτα με την… τσίμπλα στο μάτι και με τις παντόφλες, που λέει ο λόγος… Αγκαλιά (για να κρατηθούν στη διαδρομή) και κατευθείαν έξω σε χώμα! Νας σας ζήσει το τσοπανοσκύλι! Ξεκινήστε άμεσα την κοινωνικοποίηση: https://www.trihes.gr/koinoniko-koutavi
Κλέα
Καλησπέρα σας, έχω ένα κουτάβι 3,5 μηνών και τον πήρα πριν 3 μέρες. Κάνει την ανάγκη του – ευτυχώς – στο μπαλκόνι και καμιά φορά στην βόλτα. Πώς θα τον μάθω να τα κάνει μόνο στην βόλτα; Τον βγάζω 3 φορές την ημέρα για 30-40 λεπτά, πάντα μετά το φαγητό του, αλλά υπάρχουν και βόλτες που δεν κάνει τίποτα.
Τρεις φορές τη μέρα είναι πολύ λίγο για αυτή την ηλικία. 3 φορές θα το βγάζεις αφού ενηλικιωθεί και ξέρει να κρατιέται. Οπως λέει και στο άρθρο, κάθε 3 ώρες θα το βγάζεις στην αρχή. Να σου ζήσει!!!
Κάνε ότι λέει παραπάνω και σύντομα θα ανταμειφθείς με ένα σούπερ καθαρό κουτάβι. Και πολλή υπομονή χρειάζεται βέβαια τώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Φροντίζω πλέον να τον βγάζω κάθε 3-4 ώρες και ήδη τα πάει πολύ καλά. Μόνο το βράδυ λερώνει στο μπαλκόνι αλλά αυτό δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.
Gia se olous exw ena imiemo grifon terrier me labrador einai 2 minon akrivos ton exw 20 meres peripou itan to proto mou skili kai dn ixa poles empiries para mono genika pragmata pou exoume akousei oloi (ta perisotera apo oti ida kai diavasa itan kai lathos) to lipon apo tin mera pou ton pirame katouraei sto diadromo tou spitou kai stin kouzina exw parei ena xalaki to exw “voutiksei” stis akatharsies tou….ti panes…oti thelis autos panta ston diadromo kai stin kouzina exw pari ksidi gia na eksafaniso mirodies kai pali tpt ton epivravevo otan paei ekei pou exw orisei ala to kanei poli spania mporei kapios na voithisei euxaristw…..(signomi gia tous aglikous xaraktires exw rosiko-aggliko pliktrologio”
Διάβασε και το δεύτερο άρθρο μας: Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσεις άμεσα πρόγραμμα εξόδου για τουαλέτα – 10 φορές τη μέρα:
Μετά από ύπνο.
Μετά από άσκηση, παιχνίδι ή υπερβολική διέγερση.
Λίγο μετά (5 έως 30 λεπτά) από κάθε γεύμα.
Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
Το βράδυ πριν πάμε για ύπνο.
Τουλάχιστον κάθε μία ώρα -ή και νωρίτερα- τον πρώτο καιρό, μέχρι να συνηθίσει τη διαδικασία. Σταδιακά όμως, οι χρόνοι θα αυξηθούν ανάλογα με το επίπεδο μάθησης και ηλικίας. Υπάρχουν σκύλοι που μαθαίνουν πολύ γρήγορα και άλλοι πιο αργά.
Ταυτόχρονα θα το έχεις περιορισμένο όταν δεν το προσέχεις είτε σε πολύ μικρό μέρος, είτε σε κλουβί, είτε δεμένο πάνω σου. Είναι πολύ δυσκολότερο να “σβύσεις” την εδραιωμένη συμπεριφορά διαφορετικά.
Το άρθρο μας με τα λάθη το έχεις διαβάσει;
Το κουτάβι μου κρύβεται για να πάει τουαλέτα επειδή το μάλωνα όταν είχε «ατυχήματα»!
Δες και αυτό για τους ενήλικους σκύλους επειδή αυτοί συνήθως έχουν εδραιωμένες συμπεριφορές.
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
Καλή επιτυχία!
Εμείς όταν ο σκύλος μας ήταν κουτάβι περίπου 2,5 μηνών ανταποκρίθηκε στην πάνα σε 3-4 μέρες. Την πρώτη μέρα στο σπίτι ήμασταν συνεχώς μαζί του και την πρώτη φορά που πήρε θέση για τσίσα βάλαμε πάνα από κάτω. Μετά τοποθετήσαμε την λερωμένη πάνα στο σημείο του σπιτιού που θέλαμε (συγκεκριμένα στο μπαλκόνι) και την επόμενη φορά πήγε μόνο του εκεί, υπήρξαν κάποια ατυχήματα. Μετά από 4 μέρες πήγαινε πάντα στην πάνα του. Μετά από έναν μήνα ένα βράδυ κρατήσαμε την πιο φρέσκια λερωμένη πάνα αλλά την πήραμε από το μπαλκόνι και την φυλάξαμε έξω από την είσοδο του σπιτιού.Το πρωί όταν είδαμε ότι το κουτάβι πήγε στην θέση της πάνας για τσίσα τον βγάλαμε κατευθείαν βόλτα και σε ένα δέντρο κάτω από το σπίτι τοποθετήσαμε την πιο πρόσφατη λερωμένη πάνα του. Μετά από λίγο καιρό ο σκύλος έμαθε να κάνει τσίσα όχι μόνο έξω, αλλά μόνο σε δέντρα. Βέβαια σε κάθε επιτυχία του σκύλου του δίναμε γλυκάκι περίπου έως και 4 μηνών.
Γεια σας απο μενα, εχω ενα κουταβι εδω και δυο βδομαδες που ειναι τωρα 50 ημερων..Απο την αρχη προσπαθουσα να το μαθω να πηγαινει σε μια πανα στο δωματιο μου,οπου κοιμαται και αυτο εκει(το κρεβατι του ειναι λιγο πιο διπλα απο την πανα) ..Ως αποτελεσμα τωρα πηγαινει καποεις φορες στην πανα για να κατουρησει,αλλες αλλου μες το δωματιο,ενω για κακα κανει οπου βρει..Ειναι αργα για να μπορεσω να του αλλαξω αυτες τισ συνηθειες,με βαση το αρθρο??
Ποτέ δεν χτυπάμε το σκύλο μας! Το κουτάβι σου ίσως σε έχει πάρει από φόβο. Το δάγκωμα που σου κάνει είναι απόλυτα φυσιολογικό τώρα που αλλάζει δόντια. Παίζει σκληρά μαζί σου. Δες εδώ: Όταν παίζουμε, το κουτάβι μου με δαγκώνει παντού
Επίσης. μοιάζει ότι δεν εκτονώνεις το κουτάβι σου όσο χρειάζεται. Θα πρέπει να παίζεις μαζί του ή να το βγάζεις βόλτα τουλάχιστον 2.30 ώρες κάθε μέρα τώρα που είναι κουτάβι. Η καθημερινή εκτόνωση θα το κάνει πολύ πιο ήρεμο ενώ ταυτόχρονα θα δυναμώσει τον δεσμό σας!
Διάβασε και εδώ: Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του
Χρειάζεται να μελετήσεις αρκετά και τώρα το Πάσχα είναι ευκαιρία!
Ποτέ δεν είναι αργά! Είχα πολύ χειρότερο πρόβλημα με γέρο σκύλο, 11 ετών, που μάζεψα από το δρόμο. Θέλει υπομονή. Εγώ χρειάστηκα περίπου 2 μήνες. Αλλά από τότε δεν ξαναλέρωσε ποτέ μέσα!
εχουμε ενα θηλυκο μπιγκλ 4,5 μηνων ειχε μαθει και εκανε τα τσισα του σε πανα κατα 90% το υπολοιπο 10% αλλου και τα κακα της εκτος πανας ( γιατι το κανει αυτο;;;) εδω και 3-4 εβδομαδες προσπαθουμε να το μαθουμε να τα κανει εξω αλλα ματαιος κοπος. Οταν ερχεται σπιτι τα κανει μεσα. Για 2 μερες ειχε παει στο εξοχικο και ηταν εξω στο χωραφι και τα εκανε κανονικα και οταν εμπαινε σπιτι λερωνε μεσα. Οταν γυρισε στην εδρα του και το ξαναβγαζαμε εξω παλι τιποτε ερχοταν σπιτι και τα εκανε Επισης τωρα κανει τσισα εκτος πανας πιο τακτικα. ΤΙ ΚΑΝΩ;;;;
Έχω ενα κουταβι δυο μηνών. Απο την αρχή έμαθε να κανει τα τσισα του πάνω στην πάνα, τα κακά αντίθετα δε μπορεί να το καταλάβει και λερώνει σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι . Δοκίμασα να βάλω τις ακαθαρσίες του πάνω στην πάνα αλλα δεν έπιασε, δοκίμασα κατα τη διάρκεια της “πράξης” να το βάλω πάνω στην πανα ώστε να συνεχίσει οτι ξεκίνησε αλλα απλά σταματήσε, δοκίμασα ακόμα και τη στιγμή που είδα πως ήταν έτοιμο να ξεκινήσει να το μεταφέρω πάνω στην πανα, αυτο ξανά έφυγε και πάλι πήρε στάση για να ξεκινήσει, το ξανά έβαλα στην πανα και αυτο τα παράτησε και ξάπλωσε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και όταν δοκίμασα να το βγάλω στο μπαλκόνι (μήπως και απλά δεν ήθελε την πανα) τρεις φορές το έβγαλα έξω ενώ ήταν έτοιμο να λερώσει μέσα, αλλα δεν έκανε τίποτα. Μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει;; Ευχαριστώ πολύ !
Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Δεν ξέρει ακόμα πού να λερώσει. Για να καταλάβει, όμως, πρέπει εσύ να του δείξεις όπως περιγράφουμε στο άρθρο. Δοκίμασε να παρατηρήσεις τι κάνει αμέσως πριν τα κακά αλλά και πόσο συχνά κάνει, καθώς και πότε σε σχέση με τον ύπνο, το παιχνίδι, το φαγητό… Εκείνη περίπου την ώρα πρέπει να το βγάζεις βόλτα. Στη βόλτα αυτό θα λερώσει και εσύ ιου πεις μπράβο (και θα τα μαζέψεις) και τότε το κουτάβι θα καταλάβει ότι ααααα στην βόλτα θέλεις να λερώνει. Όταν τα κάνει μέσα στο σπίτι ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ! Αν δεν μπορείς να το βγάζεις βόλτα όσο συχνά προτείνουμε, βγάζε το τουλάχιστον στο μπαλκόνι τις ώρες που θεωρείς ότι θα λερώσει.
Θα σε βοηθήσει να το περιορίζεις όταν δεν μπορείς να προσέχεις τις… «κινήσεις του» σε ένα κλουβάκι, κουταβίσιο πάρκο ή μικρό χώρο.
Δες: Πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί);
έχουμε μια σκυλίτσα 7 μηνών τζακ ράσελ. είχε μάθει να τα κάνει στην πάνα που της έχουμε μέσα στο σπίτι.εδώ και κάποιους μήνες την βγάζουμε έξω 2 με 3 φορές την μέρα ώστε να μάθει να τα κάνει έξω, έχουμε δοκιμάσει τα παραπάνω και δεν έχει μάθει ακόμα.επίσης βάλαμε χαλιά και δυστυχώς πλέον λερώνει τα χαλιά αντί για την πάνα της. υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μάθει πιο γρήγορα να τα κάνει έξω ή έστω να μην λερώνει τα χαλιά?
Δυστυχώς η σκυλίτσα δεν μοιάζει έτοιμη για 2-3 βόλτες. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερες και ταυτόχρονα περιορισμό.
Πρέπει να ξεκινήσετε εκπαίδευση από την αρχή. Δυστυχώς τα χαλιά είναι το μεγαλύτερο μπέρδεμα για ένα νεαρό ζώο. Θα σας είχαμε συμβουλεύσει να μη βάλετε φέτος ή να την έχετε σε δωμάτιο χωρίς χαλιά.
Διάβασε επίσης:
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
και
Πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί);
Εχω μια ημιαιμη κανισοθλα 2,5 μηνών την έχω μέσα στο σπίτι…τής εχω βαλει πανα σε συγκεκριμενω σημείο μαζι και με σπρέι εκμάθησης αλλα παρο ολα αυτα δεν παει στην πανα εαν δεν τιν σηκώσω εγω την ωρα που βλέπω ότι ψάχνει…κάποιες φορές δν την προλαβαίνω καθόλου.. Κανει την αναγκη της όπου βρει εκτος απο την πάνα.. Κάποιες άλλες φορες με το που την σηκώνωσιγα σιγα τιν ωρα που ξεκινάει τα κακα της και την βαζω στην πανα αυτη φευγει και τα κανει δίπλα απο την πανα…. Αρχιζει να γίνεται εκνευριστικό…. Ουτε τις φωναζω με επιβλητική φωνή.. Ουτε τις φερομαι άσχημα… Δν μπωρο να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό……
Είναι πολύ μικρή για να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε όλο το σπίτι. Κρατήστε την περιορισμένη σε πολύ μικρό χώρο μαζί με την πάνα αν θέλετε να λερώνει εκεί. Όταν κοιμάται, κάθε φορά που σηκώνεται πρέπει να βγει για πιπί, στο μπαλκόνι ή σε μια ζαρντινιέρα ή όπου αλλού θέλετε. Ακολουθήστε και τις οδηγίες που σας δίνουν οι εκπαιδευτές σχετικά με το πότε θέλει να πάει τουαλέτα. Τα σπρέι γενικά δεν πολυλειτουργούν. Μην επαναπαύεστε σε αυτά. Μικρότερος χώρος και περιορισμός για να μαθει να ελέγχει την κύστη της και να κρατιέται. Ρίξτε μια ματια και στο άρθρο μας για τα ενήλικα ζώα μήπως πάρετε κάποια πρόσθετη ιδέα.
Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
απο εκτροφεα τον εχω παρει 3 μηνων ειναι και ειναι ενας ροτβαιλερακος.
εχει μαθει να τα κανει εξω αλλα τα κανει και μεσα.
εννοειτε οτι τρωει συγκεκριμενες ωρες 8-2-8 και βγαινει εξω μετα.
απλα μερικες φορες δεν τον βλεπω και τον βλεπω να στηνεται και να ξεκιναει να τα κανει.
σε εκινο το σημειο ρωταω ειναι καλυτερα να τον αφησω να τα κανει ή να τον τρομαξω λιγο για να σταματησει(με παλαμακια) και να τον βγαλω εξω?
εχει νοημα να τον τρομαζω ή τζαμπα τον ταλαιπωρω?
Καλα τα λετε αλλα σε εμενα δεν πιανουν αυτα. Παλι τα κανει μεσα.
Αν το δουμε να τα κανει κ δεν το προλαβουμε το φωναζουμε την ωρα που τα κανει; Ή το τρομαζουμε κ μετα φοβαται να τα κανει μπροστα μας ;
Αν το κάνεις ακριβώς τη στιγμή που λερώνει είναι οκ να φωνάξεις για να το ξαφνιάσεις και να σταματήσει. Οχι όμως μάλωμα. Μόλις το ξαφνιάσεις και του τραβήξεις το ενδιαφέρο το βγάζεις έξω στο μέρος που επιτρέπεται να λερώσει. Σχεδόν ακαριαία όλες οι ενέργειες. Αν έχει λερώσει τη στιγμή που το παίρνεις χαμπάρι δεν έχει κανένα νόημα να του φωνάξεις. Είναι ήδη αργά. Προσπαθείς με παρατήρηση και με «μικροβελτιώσεις» στη ρουτίνα (φαγητό, παιχνίδι, ύπνος) να το ρυθμίσεις. Θέλει υπομονή πάντως. Πόσο είναι το κουτάβι σου και πόσο καιρό έχεις πρόβλημα; Από πού το έχεις πάρει και σε τι ηλικία;