10 αλήθειες για τις τρίχες που χάνουν οι τετράποδοι

Από την Κλέα Μοριανού

Καταρρίπτουμε τους μύθους και αποκαθιστούμε την αλήθεια σχετικά με την τριχόπτωση των τετράποδων και την αντιμετώπισή της.

sw yorky hair

Κάθε φυλή διαφοροποιείται ως προς τον τρόπο που μαδάει αλλά υπάρχουν 10 αλήθειες που ισχύουν για όλους τους τετράποδους:

1
Η κακή διατροφή προκαλεί υπερβολική, συνεχή τριχόπτωση.

2
Τα ζώα με διπλό μανδύα τριχώματος,
χάνουν τον υπομανδύα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου ένα μήνα.
Τα συμπληρώματα διατροφής με Ωμέγα 3 και ψευδάργυρο βοηθούν στην αναδόμηση και καλή υγεία του τριχώματος. Δεν σταματούν, όμως, τον φυσικό κύκλο ζωής κάθε τρίχας και συνεπώς ούτε την τριχόπτωση που είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να ανανεώσει κάθε ζώο την «γκαρνταρόμπα» του και να αποκτήσει ένα νέο υγιές ζεστό γούνινο «παλτό».

sw hairless dog

Κινέζικος Λοφιοφόρος

3
Για να μη μαδάει ένας σκύλος ή γάτα πρέπει να είναι άτριχος,
δηλαδή να ανήκει σε μια από τις ακόλουθες φυλές: Κινέζικος Λοφιοφόρος (Chinese Crested Dog), Μεξικανός Άτριχος ή Ξόλο (Mexican Hairless Dog, Xolo), Περουβιανός Άτριχος Σκύλος (Peruvian Hairless Dog). γάτα Σφίγγα (Sphinx). Όλα τα άλλα ζώα χάνουν τρίχες.
Στα άτριχα ζώα είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε την έλλειψη τριχών προστασίας με προϊόντα ενυδάτωσης και αντηλιακά. Χρειάζονται, επίσης, αυξημένη προστασία από έντομα, σκνίπες και παράσιτα.

sw Portuguese-Water-Dog

Πορτογαλικός Σκύλος Νερού

4
Δεν υπάρχουν υποαλλεργικές φυλές, αφού όλα τα ζώα παράγουν ούρα, πιτυρίδα (νεκρά κύτταρα) και σάλιο.
Αν είμαστε αλλεργικοί στα κύτταρα, μπορούμε να ψάξουμε για ζώα που δεν μαδάνε πολύ (σκύλους με συρματοειδές, κατσαρό ή μακρύ μεταξένιο τρίχωμα) και επίσης χάνουν λιγότερα νεκρά κύτταρα, όπως οι Πορτογαλικοί Σκύλοι Νερού (Portuguese Water Dog), τα Πουντλ (Poodle, ή Caniche – Κανίς), τα Μπισόν Φριζέ (Bichon Frisι), τα Μαλτέζ (Maltese), τα Σνάουτσερ (Schnauzer) κ.ά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα μικρόσωμα σκυλιά δεν αποβάλλουν τόσα νεκρά κύτταρα λόγω διαφορετικού pΗ στο τρίχωμα – αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στις περιορισμένες ποσότητες τρίχας, νεκρών κυττάρων και σάλιου που εκκρίνουν λόγω του μικρού μεγέθους τους. Στις γάτες προτείνονται οι Σιβηρίας (Siberian) και οι Μπλε Ρωσικές (Russian Blue) – λέγεται ότι το σάλιο τους περιέχει μικρότερες ποσότητες της πρωτεΐνης Fel D1, που ευθύνεται για τα περισσότερα αλλεργικά προβλήματα.

Κουτάβι Χάσκι

Κουτάβι Χάσκι

5
Τα ζώα βόρειων φυλών, όταν ζουν σε μεσογειακές χώρες ή μένουν μέσα στο σπίτι, χάνουν περισσότερη τρίχα, στην προσπάθειά τους να δροσιστούν.
Ο υπομανδύας τριχώματος προσφέρει μόνωση κυρίως από το κρύο και την υγρασία. Για αυτό, στην Ελλάδα τα Χάσκι, τα Σαμογιέντ, τα Μάλαμουτ αλλά και τα Λαμπραντόρ ή οι Γερμανικοί Ποιμενικοί διατηρούν λιγότερο εντυπωσιακό τρίχωμα από ότι αν ζούσαν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται.

6
Σκύλοι και γάτες μαδάνε όλο το χρόνο, ειδικά όταν μένουν μέσα στο σπίτι.
Το τεχνητό φως και οι σταθερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού μπερδεύουν τη γούνα τους και δεν της επιτρέπουν να ακολουθήσει το φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης. Επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για πυκνότερο τρίχωμα που θα τα προστάτευε απ΄το κρύο αν έμεναν έξω, η τρίχα πέφτει και ανανεώνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

web DSCF7965

διαφήμιση

7
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πτώση τριχών αλλά μπορούμε να την περιορίσουμε.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος
είναι το καθημερινό βούρτσισμα με την κατάλληλη βούρτσα, πριν καταλήξουν οι τρίχες στα έπιπλα και στο πάτωμα. Πρέπει να προσέχουμε να μην το παρακάνουμε, όμως, και ερεθίσουμε το δέρμα του ή σπάσουμε την τρίχα ή «αδειάσουμε» το τρίχωμα. Αν κάποιες τρίχες αποδράσουν κατά το βούρτσισμα, δεν έγινε και τίποτα. Τα στεγνά πανάκια καθαρισμού και τα μαγικά φτερά Swiffer μας βοηθούν να τις μαγνητίσουμε και να τις παγιδεύσουμε εύκολα, γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά από μια παραδοσιακή σκούπα ή ένα κοινό ξεσκονόπανο.

8
Όταν ένα ζώο στρεσάρεται χάνει περισσότερη τρίχα.
Ζητήματα υγείας (χειρουργείο, γέννα, σοβαρή αρρώστια), ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή του (μετακόμιση, παραμονή σε πανσιόν, νέος συγκάτοικος κ.ά.) είναι αναμενόμενο να οδηγήσουν σε αύξηση της τριχόπτωσης.

sw maltese2

9
Το ξύρισμα του τριχώματος δεν περιορίζει τις τρίχες στο σπίτι.
Απλά, οι τρίχες που πέφτουν στο πάτωμα και κολλάνε στα ρούχα ή τις ταπετσαρίες, είναι κοντύτερες! Φαίνονται, ίσως, λιγότερο, αλλά είναι σκληρότερες και έχουν την τάση να καρφώνονται στα υφάσματα. Για αυτό και είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν. Για να ελαττώσουμε την τριχόπτωση του σκύλου ή της γάτας μας ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος είναι το τακτικό, αν όχι καθημερινό, χτένισμα.

10
Το ξύρισμα του τριχώματος δεν βοηθά το ζώο να δροσιστεί.
Αντίθετα, το βλάπτει περισσότερο από ότι το ωφελεί:

  • Ζεσταίνεται περισσότερο από ότι πριν. Η τρίχα (όση, φυσιολογικά, θα διατηρούσε το καλοκαίρι) έχει την ιδιότητα να προσφέρει μόνωση και από τη ζέστη.
  • Αν ζει σε κλιματιζόμενο χώρο ίσως κρυώνει.
  • Κινδυνεύει από ηλιακά εγκαύματα, καθώς έχει χάσει την αντηλιακή του προστασία.
  • Χωρίς τρίχα, απειλείται περισσότερο από τσιμπήματα εντόμων ή παρασίτων και ειδικά της σκνίπας.
  • Είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς που προκαλούνται από καυγά ή άγριο παιχνίδι με άλλα ζώα αλλά και από κλαδιά, αγκάθια, κακοτράχαλα εδάφη.

 

Διαβάστε επίσης

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν και χάνουν τρίχα, αλλά γιατί;

Αλλεργικός στα ζώα; Διώξτε τις τρίχες κι όχι το σκύλο, ούτε τη γάτα!

Ούτε τρίχα χαμένη! 6 πρακτικές χρήσεις για τις τρίχες του σκύλου ή της γάτας σας που αξίζει να δοκιμάσετε.

5 στρατηγικά λάθη στον πόλεμο ενάντια στις τρίχες των τετράποδων φίλων μας



Σχολιαστε