Χρειαζόμαστε φιλοζωικό νόμο ευρείας αποδοχής

Από την Κλέα Μοριανού

Δεν αμφισβητώ την καλή πρόθεση της κυβέρνησης για έναν νόμο-τομή για τα ζώα συντροφιάς. Το σχέδιο νόμου, όμως, που έφτασε τελικά στα χέρια μου έχει πολλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ότι λείπει ουσιαστικά ο ίδιος ο νόμος. Πρόκειται για μια σειρά κανονιστικών διατάξεων που βασίζονται όμως πού; 

Δεν θα επισημάνω εδώ τα προβλήματα, ούτε θα προτείνω διορθώσεις στα επιμέρους. Γιατί τέτοιες προσπάθειες επιδιόρθωσης οδηγούν συνήθως σε εκτρώματα που επιχειρούν ανά άρθρο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συγκεκριμένων κλάδων, καταντούν φωτογραφικές και τελικά αποτυγχάνουν συνολικά, χάνοντας συνοχή, δομή και ουσία, γεγονός πού ήδη χαρακτηρίζει τον προτεινόμενο νόμο.

Παράδειγμα, σε έναν νόμο για τα ζώα συντροφιάς, που δεν γίνεται καν αναφορά σε γάτα, υπάρχει, ξαφνικά, πρόβλεψη για αλόγο-μινιατούρα ως «ζώο υπηρεσίας». Και αυτό χωρίς, δυστυχώς, να υπάρχει το πλαίσιο για τις προϋποθέσεις απόκτησης και κατοχής του, και προφανώς ούτε για την εξασφάλιση της ευζωίας του.

Όσο για τις Πέντε Ελευθερίες…

Όταν ένας νόμος το 2021 αναφέρει ως «τομή» τις «Πέντε Ελευθερίες» (που θεσπίστηκαν στην Αγγλία το 1965 και διαμορφώθηκαν στη σημερινή τους μορφή το 1979), έχουμε ως ελάχιστη απαίτηση οι αυτονόητες πέντε αρχές της ευζωίας* να εξυπηρετούνται από τα άρθρα του. Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν συμβαίνει αυτό, για κανένα ζώο, ούτε καν για τους σκύλους, το μοναδικό είδος ζώου συντροφιάς με το οποίο ουσιαστικά ασχολείται ο προτεινόμενος νόμος. 

Πάντως, ακόμα κι αν δεχτούμε τον παραλογισμό ότι ο νόμος για την προστασία των ζώων συντροφιάς αφορά μόνο τους σκύλους, πώς θα προχωρήσει, όταν βρίσκει εξ αρχής απέναντί του τις κυνοφιλικές οργανώσεις, τους εκτροφείς, τους κτηνιάτρους και πολλούς φιλοζωικούς φορείς; 

Θα πω το αυτονόητο: Για να σταθεί ένας νόμος πρέπει να χαίρει ευρείας αποδοχής.

Δηλαδή, για να πετύχει ένας νόμος για τα ζώα (έστω μόνο για τα ζώα συντροφιάς ή έστω μόνο για τους σκύλους, αλλά πείτε το) πρέπει να είναι τουλάχιστον αποδεκτός:

α) από αυτούς που ασχολούνται πραγματικά μαζί τους, επαγγελματικά, ερασιτεχνικά, εθελοντικά, και κυρίως

β) από τους ευσυνείδητους κηδεμόνες, που αγαπούν και σέβονται τα ζώα που τους συντροφεύουν. 

…καθώς τελικά, σε όλους αυτούς εναπόκειται η φροντίδα και η ευζωία των ζώων αυτών, και όχι σε μητρώα ούτε σε επιτροπές.

διαφήμιση

Αν το σχέδιο νόμου προκαλεί δυσφορία, θυμό, αποδοκιμασία σε όλους αυτούς, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Θύματα αυτής της αποτυχίας θα είναι μόνο τα ίδια τα ζώα.

 

 —

* να ζουν 1) απαλλαγμένα από πείνα και δίψα, 2) απαλλαγμένα από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση 3) απαλλαγμένα από φόβο και αγωνία, 4) απαλλαγμένα από πόνο, τραυματισμό και αρρώστια, 5) σε κατάλληλο περιβάλλον και σε συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του είδους τους.

 

Διαβάστε επίσης

Θα απαγορεύεται να στειρώνουμε αδέσποτες γάτες (ή σκύλους)

Σαρωτική επικράτηση των μητρώων επί της ευζωίας στο νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα ή πώς η ελπίδα πέθανε νωρίς

Ποιος έχει διαβάσει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς;