Η Τσικνοπέμπτη μπορεί να βλάψει σοβαρά τους τετράποδους

Από την Κλέα Μοριανού

Πώς θα παραμείνουν υγιείς και θα βρεθούν… ωφελημένοι από τα σημερινά αποφάγια

 

Το κρέας αναμένεται να κυκλοφορεί γύρω μας σε μεγάλες ποσότητες τις επόμενες μέρες, λόγω της σημερινής γιορτής. Ανήμερα, Τσικνοπέμπτη, καταναλώνονται παραδοσιακά στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες κρέατος και πετιούνται ακόμα μεγαλύτερες, δυστυχώς.

Είτε σκοπεύουμε οι ίδιοι να συμμετέχουμε στο σημερινό τσιμπούσι είτε να απέχουμε, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα προκύψουν μεγάλες ποσότητες περισσευμάτων και είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Είναι λοιπόν μεγάλος ο πειρασμός να τα προσφέρουμε στους τετράποδους. Η απερισκεψία και ο αυθορμητισμός, όμως, στον τρόπο που θα τους δώσουμε τα αποφάγια αυτά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους -από ήπια γαστρεντερικά προβλήματα (βαρυστομαχιά, διάρροια, εμετό) μέχρι απόφραξη του εντέρου και πνιγμό από κόκαλο.

 

Κρίμα τόσο κρέας να πάει χαμένο!

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κάτι θα τους δώσουμε τελικά… Είναι αδύνατο να αντισταθούμε στο παρακλητικό βλέμμα τους, με τόσες τσικνομυρωδιές, βάλτε και τις τύψεις μας για το φαγητό που κινδυνεύει να πεταχτεί…

Σίγουρα θα υποκύψουμε, αλλά δεν χρειάζεται να ξεχειλίσουμε το πιάτο τους (και την κοιλιά τους) μια και έξω. Είναι, μάλιστα, καλή ιδέα να περάσουμε τα περισσεύματα από κάποιο έλεγχο και μια μικρή… επεξεργασία.  Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζώο μας να βαρυστομαχιάσει, να αρρωστήσει και να τρέχουμε εσπευσμένα στον κτηνίατρο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ακόμα και μία απότομη αλλαγή στο είδος ή τη μάρκα της ξηράς τροφής που τρώει ο σκύλος ή η γάτα μας, μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερίτιδα, πόσο μάλλον δικά μας φαγητά στα οποία δεν είναι συνηθισμένος, πλούσια σε λιπαρά ή σε μπαχαρικά, κρεμμύδια, σκόρδα, χορταρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.ά. ΔΙΑΒΑΣΕ: Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

 

Για να γλιτώσουμε το ζώο μας από τη νόσο… της Τσικνοπέμπτης:

  • Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να μην αλλάξουμε καθόλου τις διατροφικές του συνήθειες.

Προσωπικά, μου φαίνεται κρίμα να πετιέται τόσο φαγητό οπότε πάντα ζητώ τα αποφάγια από το τσιμπούσι των φίλων μου αλλά προσφέρω τα περισσεύματα στους τετράποδους μόνο αφού πρώτα βεβαιωθώ ότι είναι κατάλληλα, και πάντα με μέτρο. Στην περίπτωση που νιώθετε κι εσείς το ίδιο θα χρειαστεί να βάλετε λίγο προσωπικό κόπο πριν γεμίσετε το πιάτο του με τα αποφάγια από το σημερινό (ή άλλο) τσιμπούσι:

διαφήμιση

  • Ελέγχουμε και επεξεργαζόμαστε τα αποφάγια. Αφαιρούμε λίπη, πέτσες, ψημένα ή βρασμένα κόκαλα, κρεμμύδια, σκόρδα, σάλτσες, τηγανητά, και πικρά χόρτα.
  • Ξεπλένουμε από πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.
  • Δεν υπάρχει λόγος να τους δώσουμε όλα τα αποφάγια με μιας. Προσέχουμε τις ποσότητες και τα κάνουμε μερίδες. Υπολογίζουμε κάθε μερίδα να είναι σε όγκο μικρότερη από το καθημερινό τους γεύμα ώστε να το ανακατεύουμε σε αυτό. Αν οι ποσότητες είναι μεγάλες και φοβόμαστε ότι δεν θα προλάβει να τις καταναλώσει πριν αλλοιωθούν μπορούμε να τις καταψύξουμε.

 

Τα αδιαπραγμάτευτα ΟΧΙ

  • Στα μαγειρεμένα κόκαλα. Υπάρχει κίνδυνος φραγμού ή διάτρησης του πεπτικού συστήματος. Όλα τα κόκκαλα, με το μαγείρεμα, αφυδατώνονται και με το μάσημα θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό καθώς και φραγμό ή διάτρηση εντέρου  και γι’ αυτό δεν τα δίνουμε ποτέ στο σκύλο μας. Όσο κι’ αν μας παρακαλέσει, κρατάμε χαρακτήρα. Ασφαλή για τους περισσότερους σκύλους είναι τα μεγάλα βρασμένα μοσχαρίσια κόκαλα (εκτός αν ο σκύλος μας είναι ιδιαίτερα λαίμαργος για να τα καταπιεί με τη μία) και τα ωμά.
  • Στις πέτσες, τα λίπη και τα τηγανητά. Εκτός από τη βέβαιη βαρυστομαχιά, η κατανάλωσή τους μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πανκρεατίτιδα.
  • Στα κρεμμύδια, τα πράσα και τα στιφάδα. Το κρεμμύδι απαγορεύεται αυστηρώς, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών κυττάρων, θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως). Το σκόρδο που ανήκει στην ίδια φυτική οικογένεια δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο αλλά η ποσότητα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη.
  • Στα ωμά αυγά. Περιέχουν αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για ανάπτυξη και υγιές τρίχωμα. ΔΙΑΒΑΣΕ: Θρεπτικό ή επικίνδυνο το αυγό για τους τετράποδους;
  • Στα γλυκά, ιδίως αν περιέχουν σοκολάτα. ΔΙΑΒΑΣΕ: Σοκολάτα – Όσο πιο σκούρα, τόσο πιο τοξική για τους τετράποδους
  • Στο αλκοόλ. Απαγορεύεται αυστηρώς σε όλες του τις μορφές (από τις χαμηλόβαθμες ως τις υψηλόβαθμες περιεκτικότητες εννοώ. Δεν λέμε ας πιεί λίγη μπύρα να δροσιστεί το καημένο.) Για τους φιλόζωους είναι προφανές αλλά για τους φίλους μας; Απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου.

 

Με μέτρο

Τα ωμά λαχανικά -μαρούλι, καρότα, καλαμπόκι-που έμειναν από φαγητά και σαλάτες. ∆εν μπορούν να τα χωνέψουν εύκολα.

Οι πατάτες, τα ψωμιά, τα μακαρόνια και γενικά τα επεξεργασμένα άμυλα που έμειναν από το φαγητό με μέτρο. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου. Τα ζώα δεν το μεταβολίζουν καλά και παρουσιάζουν συχνά διάρροιες. Ναι στην κινόα, το ρύζι, το κεχρί.

Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος και η γάτα σας, έχουν μικρή δυνατότητα παραγωγής χωνευτικών ενζύμων. Η μεγάλη ποικιλία τροφών δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό τους. Γι’ αυτό και ελεύθεροι στη φύση τρώνε μόνο πολύ συγκεκριμένες και πάντα τις ίδιες τροφές.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Επιβάλλεται να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν κτηνίατρο, αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως:
• Πολύ σκοτεινόχρωμα κόπρανα (σαν πίσσα ή σαν μαύρη σοκολάτα)
• Αίμα στα κόπρανα ή στο έμεσμα (κόκκινο χρώμα προκαλείται και από το πατζάρι)
• Έντονη κατάπτωση
• Ανεπιτυχείς προσπάθειες για έμετο και διόγκωση της κοιλιάς
• Συνεχείς βίαιους εμέτους
• Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει φάει κάποια τοξική ουσία ή κάποιο μικροαντικείμενο

 

 


Δείξε μας την αγάπη σου και γράψου στις ΤΡΙΧΕΣ. Είναι σημαντικό για μας!

Σχολιαστε

×