coronovirus -precautions


Θρεπτικό ή επικίνδυνο το αυγό για τους τετράποδους;

Από την Κλέα Μοριανού

Το αυγό είναι εξαιρετική τροφή εφόσον καταναλώνεται σωστά, αλλά πιο είναι το «σωστά» για τα ζώα μας;

dog egg

Γενιές και γενιές τετράποδων μεγάλωσαν «κλέβοντας» αυγά απευθείας απ΄τη φωλιά ή το κοτέτσι, χωρίς να προβληματίζονται για τη θρεπτική τους αξία, την τοξικότητα ή να ανησυχούν μήπως τους κάτσει το τσόφλι στο λαρύγγι. Και επιβίωναν μια χαρά.

Με την… αστικοποίηση οι περισσότεροι σύγχρονοι σκύλοι και γάτες στερούνται της άμεσης πρόσβασης σε φωλιές πουλιών. ‘Έτσι κι εμείς, οι προστάτες τους, δεν είναι δυνατόν να τους παρακολουθήσουμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι διατήρησαν την ικανότητα των προγόνων τους και ξέρουν πώς να καταναλώνουν αυγά απ΄τη φωλιά, με ασφάλεια. Ως εκ τούτου είναι λογικό να ανησυχούμε.

golden egg c

Τι τους προσφέρει το αυγό;

Το κέλυφος – Αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης για τους τετράποδους.
Πώς καταναλώνεται; Για γερά κόκαλα και δόντια, τρίψτε το και πασπαλίστε μισό κουταλάκι του γλυκού πάνω στο φαγητό τους. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν το κέλυφος για τη μετάδοση σαλμονέλας στα ζώα, αν εσείς ανησυχείτε μπορείτε να βράσετε πρώτα τα τσόφλια, να τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τα θρυμματίσετε στο μούλτι ή στο γουδί. Τέλος, μπορείτε να αποθηκεύσετε τη σκόνη σε βαζάκι ή τάπερ για την υπόλοιπη εβδομάδα. Μπορείτε, επίσης να διατηρήσετε τα ξεφλουδισμένα τσόφλια στο ψυγείο, σε κομμάτια, μέχρι τη στιγμή που θα επιλέξετε να τα θρυμματίσετε.

Το αυγό – Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών, την ανάπλαση των ιστών του δέρματος και δυναμώνει τις τρίχες.

Πώς καταναλώνεται; Ο πιο ασφαλής τρόπος παρασκευής για τα ζώα μας είναι το σφιχτό αυγό. Είναι άλλωστε και η μόνη μέθοδος μαγειρέματος (μαζί με το ποσέ) που δεν χρειάζεται πρόσθετες λιπαρές ανθυγιεινές και παχυντικές αντικολλητικές ουσίες (βούτυρο, λάδι, μαργαρίνη). Καταναλώνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1. Ξεφλουδίστε το (ή όχι), κόψτε το σε μικρά κομμάτια και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

2. Μπορείτε επίσης, αφού το βράσετε, να του το προσφέρετε ολόκληρο, αξεφλούδιστο, αρκεί το ζώο να είναι ικανό να το σπάσει και να το μασήσει, μόνο του. Μερικά ζώα διασκεδάζουν αυτή τη διαδικασία, ενώ άλλα παραμένουν εντελώς αδιάφορα.

3. Για να βοηθήσετε το ζώο να μπει στο νόημα, χτυπήστε ελαφριά το βρασμένο αυγό στον πάγκο, γυρνώντας το από όλες τις πλευρές μέχρι να ραγίσει… ολοσχερώς, πριν του το προσφέρετε.

 

διαφήμιση

Ωμό κάνει;

Οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν το συνιστούν. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση σοβαρών ασθενειών στους τετράποδους φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα, που εκμηδενίζονται εφόσον καταναλωθεί βραστό. Άλλωστε, από θρεπτικής άποψης, δεν υπερέχει σε κάτι του βραστού. Άρα, είναι προτιμότερο να το αποφύγουμε. Αν, όμως καταναλώσει ένα πού και πού δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Ένα πρόβλημα του ωμού αυγού είναι η παρουσία της γλυκοπρωτεΐνης «αβιδίνη» (avidin), που εμποδίζει την αποτελεσματική δράση της βιοτίνης (γνωστής ως βιταμίνη H ή B7). Η βιοτίνη συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων. Είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και το μεταβολισμό του λίπους. Η δράση της οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα. Με το μαγείρεμα η αβιδίνη καταστρέφεται και έτσι η ευεργετική βιοτίνη δρα ανενόχλητη.

 

Πόσα να τρώει;

Ένα ωμό αυγό περιστασιακά δεν είναι πρόβλημα, αλλά μην το παρακάνετε.
Πάντως και τα μαγειρεμένα αυγά, με μέτρο. Ένα την ημέρα είναι αρκετό, εκτός αν ο κτηνίατρός σας έχει διαφορετική άποψη.

Πηγή: www.petmd.com

 

Διαβάστε επίσης

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Μπορώ να το βοηθήσω να ζήσει παραπάνω με δίαιτα και συμπληρώματα;

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Τα ΟΧΙ για τους τετράποδους στο χριστουγεννιάτικο μενού

Μπορεί να φάει φρούτα;

∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι3 Σχολια

  1. valentine says:

    εγώ στον σκύλο μου έδινα 30 αβγά την εβδομάδα για πρωινό μέχρι που έγινε 2,5 χρονών,ελαφρός μελάτα δεν έπαθε απολύτως τίποτα,αντιθέτως πήρε περισσότερη μυική μάζα από κάθε άλλο μπόξερ που είχα μέχρι γνωρίσει μέχρι τότε,δεν έπεφτε ποτέ η τρίχα του παρά μόνο το διάστημα που τον τάιζα κροκέτες και μάδαγε σαν τρελός.Τις κόψαμε και έτρωγε ωμό κρεατάκι λαχανικά φρούτα και είναι όλο ζωντάνια.Δεν αρρώστησε ποτέ του και οι προληπτικές εξετάσεις που του κάνουμε τον χρόνο είναι άψογες

    *** Antispam disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Antispam service cleantalk.org. ***

Σχολιαστε