Μπορεί να φάει φρούτα;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Εξαρτάται. Αλλά και για όσα από αυτά επιτρέπονται, δεν δίνουμε ποτέ, μα ποτέ τα κουκούτσια, γιατί μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρο παγίδα.

shutterstock_100586338 www

Η δροσερή και γλυκιά σάρκα ενός φρούτου είναι πειρασμός όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα κατοικίδιά μας. Γνωρίζοντας μάλιστα τη διατροφική τους αξία και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πολλές φορές τούς προσφέρουμε ένα μηλαράκι ή αχλάδι. Αν πάλι καταπιούν μερικά κεράσια, δεν δίνουμε σημασία. Και όμως, υπάρχουν φρούτα που είναι τοξικά για τα ζώα, κυρίως λόγω των κουκουτσιών τους.

Αβοκάντο: Ο φλοιός, η σάρκα και το κουκούτσι του περιέχουν περσίνη, μια ουσία που προκαλεί στο σκύλο εμετό και διάρροια. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα λίπους τα καθιστά ανθυγιεινά.

Αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα: Τα κουκούτσια τους περιέχουν ενώσεις κυανίου, που είναι δηλητηριώδεις, ενώ επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι εμετός, ανορεξία, πρησμένη κοιλιά, αφυδάτωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, ακόμα και θάνατος.

Βερίκοκα: Τα λαχταριστά βερίκοκα  περιέχουν υδροκυάνιο (που είναι ισχυρά τοξικό) σε μίσχους, φύλλα και κουκούτσια. Κάποια είδη είναι πιο τοξικά από άλλα. Καλό είναι να αποφεύγονται.

Ηλιόσποροι: Δεν είναι τοξικοί. Αντίθετα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου. Σε μεγάλη ποσότητα όμως μπορεί να φέρουν διάρροια και διαταραχή του εντέρου, ιδίως σε κουτάβια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Καρπούζι: Πλούσιο σε βιταμίνες A & C, φυτικές ίνες, ποτάσιο (φυσικό αντιοξειδωτικό), ηλεκτρολύτες και… νερό κάνει καλό στο σκύλο μας αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε στις ποσότητες που του δίνουμε. Αφαιρέστε πρώτα τη φλούδα και όλα τα κουκούτσια. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσετε τη νόστιμη καρδιά (με τα πολλά κουκούτσια) για εσάς και να του δώσετε τα λευκά πιο άγλυκα αλλά ακούκουτσα μέρη που βρίσκονται δίπλα στη φλούδα.

Κεράσια: Τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους περιέχουν υδροκυάνιο, δηλητήριο ισχυρό για κάθε οργανισμό. Αν τα κουκούτσια μασηθούν, σε μικρή ποσότητα φέρνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση και εμετό. Σε αυξημένη ποσότητα προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση, ταχυκαρδία, ζημιά στα νεφρά, σπασμούς, κώμα και θάνατο.

Λεμόνια & Πορτοκάλια: Τους αρέσουν; Αν ναι, μπορούν να φάνε, καθαρισμένα και χωρίς κουκούτσια.

διαφήμιση

Λωτοί: Τα κουκούτσια τους προκαλούν φλεγμονή στα έντερα του σκύλου, με αποτέλεσμα να εμφανίσει διάρροια και πιθανώς υψηλό πυρετό.

Μήλα: Η σάρκα του, πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη C αλλά και ω3 και ω6 λιπαρά, συμβάλλει στο υγιές, λαμπερό τρίχωμα του σκύλου και στην αντιμετώπιση των δερματικών αλλεργιών. Τα κουκούτσια του όμως περιέχουν αμυγδαλίνη, δηλαδή βιταμίνη Β17, που είναι δηλητηριώδης και εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου με το αίμα. Βέβαια, αν ο σκύλος καταπιεί μερικά κουκούτσια, θα τα αποβάλει με τα κόπρανα. Αν όμως τα μασήσει, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμετός, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αρρυθμία, ακόμη και το να πέσει σε κώμα. Στις γάτες προκαλούν ερεθισμό των εντέρων, αποπροσανατολισμό, δύσπνοια, κώμα και θάνατο.

Μπανάνα: Πλούσια σε ποτάσιο, μπορεί να καταναλωθεί από τους τετράποδους. Αφαιρέστε τα φλούδια γιατί είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα και πιθανώς τοξικά.

Πεπόνι: Μπορεί να φάει, εφόσον αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια.

Σταφύλια: Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι το δώρο του Διονύσου είναι το πιο δραστικό δηλητήριο για τους σκύλους; Σταφύλια και σταφίδες – βιολογικά και μη, με κουκούτσια και χωρίς – συχνά περιέχουν μια άγνωστη, προς το παρόν, τοξική ουσία, η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, πρέπει να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Η τοξίνη αρχίζει να δρα μέσα σε 24 ώρες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγες ώρες μετά τη βρώση. Τα ζώα παρουσιάζουν πολυδιψία, σταματάνε να τρώνε, έχουν πόνους στην κοιλιά και κάποια πέφτουν σε λήθαργο. Τα συμπτώματα αυξάνονται μετά το 24ωρο και μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή και εβδομάδες. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, ουρίας, κρεατινίνης και φωσφόρου. Η καταστροφή των νεφρών προχωράει, δεν παράγονται ούρα και ακολουθεί ο θάνατος. Ο κτηνίατρος θα χορηγήσει αντιεμετικά, ενεργό άνθρακα, για να απορροφήσει την τοξίνη από το στομάχι και τα έντερα, και πολλά υγρά για να βοηθήσει τη διούρηση. Ίσως τελικά δεν είναι τυχαία η έκφραση των παλιών «πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».

Σύκα: Δεν είναι τοξικά αλλά είναι βαριά για το στομάχι του, ακόμα και σε μικρές ποσότητες

Φράουλες: Δεν είναι τοξικές.

 

Βλαβερό, αλλά σε τι ποσότητα;

 • Oι τοξίνες συνήθως έχουν σωρευτική δράση. Μπορεί η ποσότητά τους μία φορά να μην είναι βλαβερή, ενώ, αν λαμβάνεται καθημερινά, να γίνει. Επίσης, τοξίνη που μεμονωμένα είναι αβλαβής, συνδυασμένη με άλλη τοξίνη ίσως γίνει επικίνδυνη.
 • Η ποσότητα των βλαβερών ουσιών που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς συνέπειες εξαρτάται και από το μέγεθος του ζώου. Ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να φάει παραπάνω από ένα μικρόσωμο, το ίδιο κι ένα υγιές από ένα άρρωστο. Γέρικα ζώα ή κουτάβια είναι πιο ευάλωτα σε δηλητηριώδεις ουσίες.
 • Για τα σταφύλια υπολογίζεται ως τοξική δόση 32 γρ. ανά κιλό ζώου και στις σταφίδες 11-30 γρ. ανά κιλό. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου 4 – 5 ρώγες ή σταφίδες απέβησαν μοιραίες.

 31 Σχολια

 1. Ο αρακάς είναι κατάλληλος για σκύλο;

  • O σκύλος μας μπορεί να φάει αρακά σε όλες τις μορφές εκτός από κονσέρβα (φρέσκο, κατεψυγμένο, αποψυγμένο). Είναι από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά λαχανικά για τους σκύλους μας για αυτό άλλωστε τον περιέχουν πολλές τροφές σκύλων. Το πρόβλημα με τα λαχανικά κονσέρβας είναι ότι συνήθως περιέχουν πολύ νάτριο το οποίο δεν κάνει καλό ούτε στους σκύλους αλλά ούτε και σε εμάς.
   Σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει πρόβλημα στα νεφρά μην του δίνετε αρακά, καθώς είναι πλούσιος σε πουρίνες. Οι πουρίνες οδηγούν σε συσσώρευση ουρικού οξέος. Μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πετρών στα νεφρά, καθώς και άλλες νεφρικές παθήσεις.
   Καλά που μας το θύμισες, να γράψουμε και ένα άρθρο για τα λαχανικά που είναι κατάλληλα για σκύλους!

 2. καλησπερα σασ!!!πριπου 10 λεπτα πριν διαβασω το ποστ σασ εδωσα στην σκυλα μου ενα μηλο,το εφαγε ολοκληρο μαζι με τα κουκουτσια και το κοτσανι,(τησ το εδωσα πριν ωγαλω τα κουκουτσια,και οταν πηγα να τησ το παρω για να το καθαρησω δεν με αφεισε και προλαβε και το εφαγε) υπαρχει περιπτωση να παθει τπτ?????

  • Το πιο πιθανό είναι ότι το κατάπιε και δεν μάσησε τα κουκούτσια άρα δεν τα έσπασε και θα τα βγάλει αμάσητα στα κακά της. Εγώ δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα (καθώς καταπίνουν τα πάντα και θα έπρεπε να ανησυχούμε συνέχεια), αλλά θα παρατηρούσα το ζώο κάθε τόσο μήπως δω κάποιο περίεργο/ ανησυχητικό σύμπτωμα για 1-2 μέρες. Φαντάζομαι είναι μια χαρά καλά η σκυλίτσα;

 3. Ιοαννης says:

  Άμα γλυψει το κουκούτσι του Ροδάκινο?

 4. nikosvar says:

  ο σκύλος μου πριν χρόνια “καθάρισε” ότι έβρισκε κάτω σε ένα αμπέλι και δεν είχε κανένα σύμπτωμα και είναι ακόμα υγιέστατος…χ

 5. Χρυσουλα Ν. says:

  Ολα καλα, αλλα δεν εχετε διευκρινισει αν μπορουμε να δινουμε τη σαρκα απο κερασια, βερυκοκα και ροδακινα..
  Μεταξυ μας, ποιος θα εδινε τα κουκουτσια στον σκυλο του, εδω δεν τα τρωμε εμεις….

 6. έφαγε η γάτα μου λίγες σταφίδες πρέπει να την πάω κτηνίατρο????

 7. pedia emena efage prin ligo karpuzi me ti fluda.tha pathi kati? ;o

 8. πριν από περίπου 5 ημέρες ο σκύλος μου (μεσαίου μεγέθους) έφαγε ένα κουκούτσι από πλακέ ροδάκινο (ούφο), αλλά δεν έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα. πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο ή δεν χρειάζεται?
  σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

 9. πριν απο περίπου 10 ημέρες ο σκύλος μου (μεσαίου μεγέθους) έφαγε ένα κουκούτσι από πλακέ ροδάκινο (ούφο) αλλά δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα εως σήμερα. πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο ή δεν χρειάζεται?
  σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

 10. giorgos says:

  γεια σας το σκυλακι μου εφαγε 10-11 σταφυλια απο χαμο και διαβασα τωρα αυτο γιατι ηθελα να δω τι μπορει να παθει τι να κανω σας παρακαλω βοηθηστε με αμεσα εχει περασει περιπου 5 ωρες

 11. Εμείς την ταΐζαμε τη σκυλίτσα μας και σταφύλι κι απ’ όλα, πάντα χωρίς κουκούτσια, βασικά όπως ακριβώς τρώμε κι εμείς, εκτός από γλυκά,, τα καταβροχθίζει όλα στο πέρασμά της και γάλα της δίναμε όταν ήταν μικρούλα και δεν έπαθε ποτέ το παραμικρό ευτυχώς! Τώρα που το διάβασα αυτό για το σταφύλι, θα ρωτήσω και τον κτηνίατρο και δε θα της ξαναδώσω. Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα να υποθέσω ούτε αυτά κάνει;

 12. SANDRA DRAKOU says:

  ΕΙΠΑΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ ? ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΣΤΟ ?

 13. κατια says:

  δεν ήξερα ότι κάνει να τρώνε μπανανα ….
  και με κοιταγε η καημενη παραπονεμένη που δεν της έδινα.
  Εμένα τρελαίνεται για λεμόνι και μανταρίνι! και λυσσάει με το αγγούρι..!!!!! πανφαγο το σκυλί μ δεν μπορώ να πω!

 14. ρε παιδια αν τα βερικοκα εχουν υδροκυάνιο , και για μας δεν ειναι ακατάλληλα;
  εγω παλι εχω φαει τονους απο βερικοκα χωρις καποια παρενεργεια….

  διευκρινείστε παρακαλω

  • Έχεις δίκιο Πάνο. Η τοξικότητα αφορά μόνο μίσχους, φύλλα και κουκούτσια. Το διορθώνουμε και στο κείμενο. Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Επειδή υπάρχουν ουσίες που δεν είναι τοξικές και για εμάς (όπως ασπράδι αυγού και σοκολάτα) δεν μας φάνηκε τόσο περίεργο όταν το γράφαμε. Χαχα.

 15. Πάνος says:

  εγώ ξέρω πως το καρπούζι παρόλο που είναι ευεργετικό, περιέχει πολλά σάκχαρα και τα σκυλιά έχουν ήδη ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό τους άρα καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη δόση ή η συστηματική δόση

 16. Ελενα says:

  Εγω πριν διαβασω αυτο το ποστ εδινα στον σκυλο μου που και που σταφυλια το καλοκαιρι.Αλλα δεν εγινε τιποτα τωρα πρεπει να τον παο στον κτηνιατρο μετα απο σχετικα πολυ καιρο??

  • Όχι δεν χρειάζεται να ανησυχείς μετά από τόσο καιρό. Μόνο κάποια σταφύλια (συγκεκριμένες ρώγες) δημιουργούν το πρόβλημα και θα είχες δει άμεσα συμπτώματα δηλητηρίασης. Άλλωστε η επιβάρυνση δεν είναι προστιθέμενη. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι αν φάει περισσότερα σταφύλια θα είναι χειρότερα. Απλά θα έχει περισσότερες πιθανότητες να φάει το ένα το τοξικό. Ευτυχώς ο σκύλος σου δεν έπαθε κάτι μέχρι τώρα αλλά καλό είναι να αποφεύγετε να του δίνετε σταφύλια (επίσης σταφίδες) στο μέλλον.

 17. katerina says:

  an o skulos einai karkinopatheis mporoume na tou dwsoume elaxisti posotita vitaminis B17? i drasi tis einai eksairetika antikarkiniki.. logo udrokuaniou omws gnwrizw oti einai toksiki .. alla se ti posotita akrivws?
  euxaristw

  • Το καρπούζι είναι πολύ καλή τροφή αλλά δυστυχώς θα πρέπει να αφαιρέσεις πρώτα τα κουκούτσια και αυτό είναι εξαιρετικά μπελαλίδικο. Ή μπορείς να κρατήσεις τον παππά (την καρδιά) για την πάρτη σου και να του δώσεις τα πιο άγλυκα και ακούκουτσα μέρη. Δοκίμασε επίσης να το κόψεις σε κομμάτια και να το καταψύξεις. Θα κάνει ένα ωραιότατο και δροσιστικό σνακ για τις μέρες του καύσωνα.
   Πορτοκάλια και μπανάνα είναι επίσης ασφαλή, αφού αφαιρέσεις τη φλούδα & τα κουκούτσια του πορτοκαλιού.
   Θα επανέλθουμε με μια πιο αναλυτική λίστα σύντομα.

Σχολιαστε