Αν η γάτα σας για κάποιο λόγο πονάει, μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε στη μελέτη «Κατανοώντας τον Πόνο της Γάτας».
Η διεθνής μελέτη «Κατανοώντας τον Πόνο της Γάτας» έχει ως σκοπό να εντοπίσει τις πρόωρες ενδείξεις του πόνου σε γάτες και να βοηθήσει τους κηδεμόνες και τους κτηνίατρους να αναγνωρίσουν το αίσθημα του πόνου όσο το δυνατόν συντομότερα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά με τη σειρά της στην έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης και κατά συνέπεια στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και στην ανακούφιση της γάτας.
Στην έρευνα αυτή συνδυάζονται η κτηνιατρική και συγκεκριμένα η ειδικότητα της συμπεριφοριστικής κτηνιατρικής (η ειδικότητα που ασχολείται με τη συμπεριφορά των ζώων) με την πληροφορική. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λογισμικό το οποίο μπορεί αυτόματα να διαχωρίζει από τη φωτογραφία του προσώπου μιας γάτας αν αυτή πονάει ή όχι. Την έρευνα την απαρτίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ, το Πανεπιστήμιο του Σαο Πάολο, καθώς και κτηνίατροι από την Αγγλία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, στα αγγλικά. πατήστε εδώ.
ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ και βοηθήστε τις γάτες που πονάνε
Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε με τη συμμετοχή σας στη μελέτη «Κατανοώντας τον Πόνο της Γάτας». Αν η γάτα σας για κάποιο λόγο πονάει, π.χ. έχει κάποιο τραύμα, χτύπησε πρόσφατα, κουτσαίνει, έκανε πρόσφατα κάποια χειρουργική επέμβαση, είναι ηλικιωμένη και έχει π.χ. αρθρίτιδα ή στοματίτιδα, έχει κυστίτιδα, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεφρά της κ.α. μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε στη μελέτη αυτή με ένα βίντεο της γάτας σας.
Στείλτε ένα βίντεο της γάτας σας, με τα στοιχεία της γάτας σας και τα δικά σας, στο email ckaragiannis@behaviour.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Προτού πιάσετε την κάμερα στα χέρια σας δείτε το παράδειγμα βίντεο και διαβάστε τις οδηγίες για τη λήψη του βίντεο:
διαφήμιση
Οδηγίες για τη λήψη του βίντεο
- Η διάρκεια του βίντεο δε χρειάζεται να υπερβαίνει τα 30-40 δευτερόλεπτα.
- Το βίντεο πρέπει να λαμβάνεται από απόσταση ενός περίπου μέτρου.
- Η γάτα δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε τραπέζι, μπορεί να βρίσκεται και στο πάτωμα.
Για κτηνίατρους
Αν είστε κτηνίατρος και επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη μελέτη αυτή, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες. Θα είναι χαρά μας οι ελληνικές συμμετοχές στη διεθνή έρευνα αυτή να είναι όσο γίνεται περισσότερες.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 211-80.01.111 και 6944-714.490 ή στείλτε e-mail στο ckaragiannis@behaviour.gr
Δρ. Χρήστος Καραγιάννης
Κτηνίατρος, MSc στη Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς, Ειδικευόμενος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Συμπεριφοράς Ζώων (ECAWBM), MRCVS.
Πηγή: http://behaviour.gr
Η γάτα μου πιστεύω ότι τώρα τελευταία κινείται κάποιες μέρες σχεδόν καθόλου και άλλες περισσότερο πό ότι παλιότερα. Αυτό σημαίνει κάτι;
Περυσι εχασα δυο αρσενικες γατες. Ηταν ενος ετους και μερικων μηνων. Επισης ηταν αδερφακια. Αυτα τα γατακια επασχαν απο κατι αναλογο της επιληψιας. Λιποθυμουσαν και ηταν σαν νεκρα. Αρρωσταιναν με το παραμικρο. Λιγη βροχη να επεφτε και ανεβαζαν πυρετο και γινοντουσαν χαλια τα καημενα. Συν τα εντερικα τους προβληματα. Αναγκαζομουν να τους χορηγω νερο με ζαχαρη για να επανελθουν. Στο τελος δεν αντεξαν ολη αυτη την ταλαιπωρια και τα αφησα να φυγουν να ξεκουραστουν.. Δεν γνωριζα τι αρρωστια ηταν ουτε τωρα φυσικα διοτι δεν ηταν ξεκαθαρο ουτε μελετηθηκε. Μας ειπαν πως μαλλον τους ελλειπε καποιο ενζυμο αλλα δεν μου εδωσαν να καταλαβω τι γινοταν ακριβως. Τα αγαπουσα πολυ κι ηθελα να τα βοηθησω και δεν μπορουσα διοτι δεν γνωριζε κανεις τι ειχαν για να το αντιμετωπισουμε. Θα βοηθησω για να μην υπαρξουν τετοια περιστατικα ξανα.
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας! Αυτό ακριβώς το σκοπό έχει η μελέτη αυτή, να μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα και πιο εύκολα το πότε μια γάτα πονάει. Αν δεν έχει διαγνώσει ο κτηνίατρος μας οτι η γατούλα μας έχει κάποια επίπονη ασθένεια είναι δύσκολο δυστυχώς να το καταλάβουμε. Μια γάτα που πονάει μπορεί να μην εμφανίζει κάποια συγκεκριμένη ενδεικτική συμπεριφορά πόνου, αλλά αντίθετα να εμφανίζεται απουσία ή μείωση κάποιων φυσιολογικών για τη γάτα συμπεριφορών, π.χ. η γατούλα να μην περιποιείται το τρίχωμα της, να μην πηγαίνει στην αμμοδόχο της, να είναι λιγότερο κινητική απο ότι στο παρελθόν κ.α.
Πριν καποια χρονια εχασα γατουλα απο νεφρικη ανεπαρκεια. Αυτο που με εκανε να ρωτησω το γιατρο, ηταν οτι επινε παρα πολυ νερο (υπεθεσα οτι διψουσε) και ουρουσε πολυ ωρα (υπεθεσα οτι ηταν λογω του νερου). Ο γιατρος της πηρε αιμα, και οι τιμες της ειχαν “χτυπησει ταβανι”… Ηταν ομως αργα, παρολους τους ορους,την εχασα σε 1 μηνα…. Πως μπορω να προλαβω, οποιαδηποτε πιθανη ασθενεια, εφοσον η γατα δεν μιλαει????
Και πως ξερουμε οτι μια γατα ποναει? Η γατα ουτε μιλαει, ουτε βογκαει.. Μπορει η γατα να εχει καποιο προβλημα υγειας, το οποιο εμεις δεν το ξεραμε. Αλλα αν δεν κανει κατι για να το καταλαβουμε, τοτε πολυ πιθανον το προβλημα να χειροτερεψει.