Νίκη για τις αιχμάλωτες αρκούδες & τους λύκους της Θεσσαλονίκης!

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Ζούσαν, σε αιχμαλωσία, στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης. Χάρη στις χιλιάδες υπογραφές πολιτών που συγκεντρώθηκαν ηλεκτρονικά, το αίτημα για απομάκρυνσή τους γίνεται πραγματικότητα. 

Photo courtesy of ARKTUROS | www.arcturos.gr

Photo courtesy of ARKTUROS | www.arcturos.gr


Η ηλεκτρονική διαμαρτυρία ξεκίνησε με αφορμή το θάνατο του Μίσα, ενός αρκούδου o οποίος γεννήθηκε αιχμάλωτος σε ζωολογικό κήπο και δεν γνώρισε ποτέ την ελευθερία της ζωής στη φύση. Η μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αντίθετη με την πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, ζητούσε από το Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1995:

1) να μπει τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους που λειτουργούν εκτός νομοθετικού πλαισίου και
2) να μεταφερθούν οι αρκούδες και οι λύκοι του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Χαρακτηριστικά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ανέφερε στο γράμμα που συνόδευε την διαμαρτυρία του: «Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων, και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης”.

Μάλιστα η ηλεκτρονική διαμαρτυρία για συγκέντρωση υπογραφών είχε δημιουργηθεί πριν δύο χρόνια και υπογράφηκε τελικά από 25.000 άτομα.

Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν με Δελτίο Τύπου από τον Αρκτούρο: Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με απόφασή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Απριλίου 2015 έκανε δεκτή την εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε πάρκο με οικόσιτα ζώα και τη μεταφορά των δύο λύκων και των δύο αρκούδων στα πρότυπα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές και το Νυμφαίο, αντίστοιχα.

Τα τέσσερα άγρια ζώα, έπειτα από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, θα μετακομίσουν στα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου και θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκων και αρκούδων, όπως αναφέρει η οργάνωση η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πολίτες την στήριξαν για τη συμβολή τους στον αγώνα που έκαναν για να δώσουν στα άγρια ζώα την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Το χρώμα της γούνας είναι πάντα το κόκκινο

Γνωριμία με τις ελληνικές στεριανές χελώνες

Πρώτες βοήθειες για στεριανές χελώνες

Τα φιλοζωικά σωματεία ζητούν δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη

ΣΤΟΠ στην αιχμαλωσία των δελφινιών

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσηςΣχολιαστε