Ο διάσημος Αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και ένας από τους μεγάλους σύγχρονους διανοητές, δίνει ομιλία στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου.
Η ομιλία του Σίνγκερ γίνεται στα πλαίσια τριήμερων εκδηλώσεων που οργανώνει η Π.Φ.Π.Ο., σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής στην Αθήνα, από τις 23 ως τις 25 Μαΐου. Συγκεκριμένα ο Πίτερ Σίνγκερ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας «Αστικοί μύθοι για τα Ζώα», την Κυριακή 24/5/2015.
Οι θέσεις του Πίτερ Σίνγκερ
Έξω από τους ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Πίτερ Σίνγκερ είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation, το οποίο ευρέως θεωρείται θεμέλιος λίθος για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων (αν και δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη όλα τα μέλη του κινήματος), αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο. στο Δελτίο Τύπου της.
Η βασική θέση του Σίνγκερ είναι ο κοινωνικός ωφελιμισμός, πιστεύει δηλαδή ότι ηθικό κριτήριο μιας συμπεριφοράς είναι το κατά πόσο αυτή αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος. Δεδομένης της συγγένειας και της συνέχειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο Αυστραλός φιλόσοφος διατείνεται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επεκταθεί η αρχή αυτή και για τα άλλα ζώα, (εκτός από τον άνθρωπο).
Ο Σίνγκερ χρησιμοποίησε και διέδωσε ευρέως την έννοια «speciesism» (στα ελληνικά αναφέρεται ως «σπισισμός»), για να περιγράψει την πρακτική των διακρίσεων υπέρ του ανθρώπου και εις βάρος των άλλων ζώων.
Μαζί με τη φιλόσοφο Πάολα Καβαλιέρι ίδρυσε το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων, το 1993, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωποειδών.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Σάββατο 23 Μαΐου, ώρα 20.30, Στύλοι Ολυμπίου Διός (ΟΡΘΟΝ – προσοχή, αυτή είναι η σωστή ώρα και τοποθεσία)
Μουσικό Δρώμενο όπου θα παρουσιαστούν τα έργα του αρχιμουσικού και συνθέτη Ελευθερίου Καλκάνη, εμπνευσμένα από την φιλοσοφία του Singer, Sonata Lyrica, Angel of Wisdom, Cantata for the Lost Species και Τραγούδι για μια Πατρίδα με συμφωνική ορχήστρα, χορεύτρια, τρείς σοπράνο και βαρύτονο. Η ποίηση είναι του Ιάσονα Λειδινού.
Κυριακή 24 Μαΐου, ώρα 12.00, αίθουσα ΙΩΝΙΑ (παραπλεύρως του Δημαρχιακού Μεγάρου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης)
Ημερίδα με θέμα «Αστικοί Μύθοι για τα Ζώα». Κύριος ομιλητής ο Peter Singer. Προεδρεύει ο Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., νευροεπιστήμονας Θανάσης Ντινόπουλος και συνομιλούν η Καθηγήτρια Παρασιτολογίας της ίδιας σχολής, Νατάσα Διάκου, ο Καθηγητής φιλοσοφίας Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης από το Εργαστήρι Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., ο Βουλευτής και γνωστός οικολόγος Γιώργος Δημαράς και η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. Ρεγγίνα Αργυράκη.
διαφήμιση
Δευτέρα 25 Μαΐου, ώρα 20.00, Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου)
Αναγόρευση του Φιλοσόφου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τις Πρυτανικές Αρχές.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Διαβάστε επίσης
Μια Ελληνίδα είναι η «φωνή για τα ζώα» του Λος Άντζελες
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν», απλώς παιδεύονται, κύριε υπουργέ!
Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη
Νίκη για τις αιχμάλωτες αρκούδες & τους λύκους της Θεσσαλονίκης!
Πειράματα σε ζώα· βλάπτουν τα ζώα και τον άνθρωπο
ΣΤΟΠ στην αιχμαλωσία των δελφινιών
Μπράβο επιτέλους κάποιος που υπερασπίζεται το ΔΙΚΙΟ