Ταΐστρες για τα αδέσποτα και στα Γιάνεννα

από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Ο Δήμος Ιωαννιτών εγκαθιστά ταΐστρες & ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα  στους δρόμους της πόλης.

taistres

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων (Animal Action Ioannina) παρέλαβε τις πρώτες ταΐστρες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του Δήμου σε διάφορα σημεία της πόλης για να βρίσκουν νερό και τροφή τα αδέσποτα ζώα.

Οι λειτουργικές αλλά και όμορφες, αισθητικά, ταΐστρες σχεδιάστηκαν από την Ντίνα Ζήκου, πτυχιούχο μηχανικό του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία μάλιστα είναι και εθελοντής στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων, όπου βοηθά αδέσποτα ζώα να αναρρώσουν.

taistres2

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει τη φιλοζωία και είναι δίπλα τους στις ανάγκες των αδέσποτων και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Δημοτικό Σύμβουλο κο Νίκο Τσόλη, τον κτηνίατρο Γιώργο Τσακανίκα, την κα Μαντώ Παπαδάκη, την ΖΩΟΠΙ του πανεπιστημίου, που είναι στην επιτροπή του Δήμου καθώς και «τον κο Μπρέχα που αγωνίζεται καθημερινά για την ευζωία των αδέσποτων εντός και εκτός καταφυγίου και που υλοποίησε την πρόταση της κας Ζήκου για την σίτιση των αδέσποτων».

Σύµφωνα µε τους νόµους 4039/12 & 4235/14 (Άρθρο 9. παρ.10) επιβάλλεται να σιτίζονται τα αδέσποτα ζώα και κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει επειδή «ενοχλείται» από τα τετράποδα. Το έχουμε γράψει άλλωστε: Επιτρέπεται να ταΐζουµε αδέσποτα;

«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήµοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόµενα φιλοζωικά σωµατεία και ενώσεις».

Επανεντασσόµενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εµβολιαστεί. Είναι προφανές πως ένα ζώο που το έχουµε στειρώσει και φροντίσει δεν θα το αφήσουµε να πεθάνει από ασιτία.

Κι άλλοι Δήμοι έχουν ήδη λάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως οι Δήμοι Άρτας και Άργους-Μυκηνών.

διαφήμιση

argos

arta

Δεν έχουν λείψει και τα παρατράγουδα

Όπως μας πληροφορούν αναγνώστες μας είχαν τοποθετηθεί ταΐστρες και στο Δήμο Ρόδου -οι οποίες μάλιστα κατασκευάστηκαν δωρεάν- αλλά καταστράφηκαν από τις κιόλας πρώτες μέρες (κλάπηκαν κάποια μεταλλικά δοχεία) ενώ κανείς δεν ασχολείται να τις γεμίσει με τροφή ή νερό.

rodos

Στο Δήμο Αγρινίου οι αρμόδιοι τοποθέτησαν τις ταΐστρες στο… υπερπέραν! «Εκτός της πόλης, όπου τα αδέσποτα δεν έχουν πρόσβαση. Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, σε μια “άτυπη χωματερή”, 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Αγρινίου τοποθέτησε ο Δήμος τη δεύτερη ταΐστρα για τα αδέσποτα, χωρίς καμία ενημέρωση της πενταμελούς επιτροπής. Η απόφαση πάρθηκε εν απουσία μας, από δυο άτομα της πενταμελούς επιτροπής», κατήγγειλε το Σωματείο Φίλοι των Ζώων.

agrinio

Οι δήμοι που τοποθέτησαν τις ταΐστρες και εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των αδέσποτων ζώων μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση προς πολλούς άλλους Δήμους της χώρας μας, που απαγορεύουν με αυθαίρετες ταμπέλες… ακόμα και τη βόλτα των σκύλων.

 

Διαβάστε σχετικά

 Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

 Σχολιαστε