Τα ιπποειδή θα παραμείνουν ζώα ενός κατώτερου Θεού;

Από τη Ρόζα Ρούσσου*

Από το 2015 που ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, κατανοώντας τις τεράστιες ελλείψεις σε νομοθετικό και ελεγκτικό πλαίσιο, έθεσε ως προτεραιότητα εκτός από την περίθαλψη κακοποιημένων ιπποειδών, τη νομοθετική προστασία τους ώστε η κακοποίηση να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Στην χώρα μας δύο είναι οι κατηγορίες των ιπποειδών: εκείνα που ανήκουν στα χρήσιμα εργαλεία και εκείνα που ανήκουν στα άχρηστα εργαλεία. Μια αναζήτηση διαδικτυακή σε σελίδες πώλησης αυτοκινήτων, αγροτεμαχίων, όπλων, θα σας πείσει για τον μεσαίωνα που επικρατεί. Οι έμποροι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φωτογραφίζονται μπροστά σε σκελετωμένα ζώα και παράνομα φορτηγά μεταφοράς ιπποειδών που καμία σχέση δεν έχουν με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Όμως, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, πως ο ελεγκτικός μηχανισμός ζει σε κάποιον άλλον πλανήτη, οπότε δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2021 όπου με την καθοριστική συνδρομή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, καταφέραμε να απαγορευτεί με νόμο η σφαγή ιπποειδών. Μέχρι σήμερα η απαγόρευση ίσχυε μόνο για σκύλους και γάτες αφού τα ιπποειδή παραμένουν στην νοοτροπία όλων κυρίως ως εργαλεία. «Γιατί να μην τα σφάξουμε όταν δεν τα χρειαζόμαστε»; Ή «σιγά καλέ που τα σφάζουν, σιγά μην ασχοληθούμε….»

 

Και φτάνουμε στο σήμερα, και στην αναμονή ενός σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς για το οποίο όλοι χαίρονται και κανένας δεν έχει διαβάσει. Το σωματείο μας δεν είχε το προνόμιο να ανήκει στην φιλοζωική ή ιδιωτική κοινότητα που συνεργάστηκε για την δημιουργία του και έτσι «από τα αδέσποτα μαθαίνουμε ειδήσεις».

Μετά από πολύ κόπο βρήκαμε ένα προσχέδιο. Δεν γνωρίζουμε αν είναι το τελικό, το προημιτελικό ή κάτι άλλο, οπότε θα περιμένουμε να τοποθετηθούμε επίσημα όταν κατατεθεί στην διαβούλευση.

Σύμφωνα όμως με όσα έχουμε διαβάσει, δύο είναι τα σημεία ντροπής για τα ιπποειδή στο νέο σχέδιο νόμου:

διαφήμιση

  1. Ενώ αρχικά είχε ενσωματωθεί η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών, σε μεταγενέστερο σχέδιο του νόμου που εστάλη από Υπουργείο, έχει αφαιρεθεί. Δηλαδή, οι έμποροι πιέζουν και είναι εύκολο να τα καταφέρουν όταν κανένας δεν είναι εκεί για να τα υπερασπιστεί.
  2. Συμπεριλαμβάνονται στα ζώα υπηρεσίας τα πόνυ μινιατούρα χωρίς να ορίζεται ο τρόπος εκπαίδευσης, χρήσης και εκτροφής τους. Χωρίς να ορίζονται οι κανόνες ευζωίας παρά μόνο οι πέντε ελευθερίες για όλα τα ζώα. Σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει καταγράψει τα ιπποειδή, σε μια χώρα που τις κοινωνίες εκτροφής ιπποειδών τις ονομάζει κοινωνίες εκμετάλλευσης, κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη χαρά σε ζωέμπορους.  Μάθαμε πως θα αφαιρεθεί η λέξη πόνυ μινιατούρα (φωτογραφική διάταξη) και θα μπει η λέξη άλογο. Τόσο πρόχειρα γραμμένο για τα ιπποειδή πού όποιος έχει πρόσβαση προτείνει ότι θέλει. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει. Δεν γνωρίζουν πως πόνυ και άλογο ανήκουν στα ιπποειδή…

Αν  τα παραπάνω επιβεβαιωθούν είναι σίγουρο πως οι επίσημοι φορείς για ακόμα μια φορά θα αποδείξουν πως θεωρούν τα ιπποειδή ζώα ενός κατώτερου Θεού. Και θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε νόμιμο δικαίωμα που διαθέτουμε σε Εθνικό και Ενωσιακό επίπεδο για να πετύχουμε την προστασία τους.

Η Ρόζα Ρούσσου είναι ιδρυτικό μέλος του ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ (μέλος:  ΠΦΟ, Eurogroup for Animals, World Federation for Animals

Διαβάστε επίσης

Σαρωτική επικράτηση των μητρώων επί της ευζωίας στο νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Θα απαγορεύεται να στειρώνουμε αδέσποτες γάτες (ή σκύλους)

Χρειαζόμαστε φιλοζωικό νόμο ευρείας αποδοχής

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα ή πώς η ελπίδα πέθανε νωρίς

Ποιος έχει διαβάσει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς;

 

Σχολιαστε