Οι γάτες εμφανίζουν τον πρώτο οιστρικό κύκλο τους σε ηλικία 6 – 9 μηνών. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί νωρίς -στους 4 μήνες- ή αργά – στην ηλικία των 12 μηνών. Ως οίστρος ορίζεται η περίοδος κατά την οποία οι θηλυκές γάτες δέχονται να ζευγαρώσουν με τα αρσενικά και διαρκεί από 2 έως 19 ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες.
Προκειμένου να εμφανιστεί ο πρώτος οίστρος, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
- Τα νεαρά θηλυκά να έχουν αποκτήσει το 80% του σωματικού βάρους του ενήλικου ζώου, δηλαδή να έχουν βάρος μεγαλύτερο από 2,3 – 2,5 κιλά.
- Η φωτοπερίοδος παίζει σημαντικό ρόλο, αφού οι γάτες δεν εκδηλώνουν οίστρο αν η διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού δεν ξεπερνά τις 10 ώρες. Στη χώρα μας, αυτό συμβαίνει από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Αντίστοιχη επίδραση με τον φυσικό φωτισμό έχει και ο τεχνητός. Έχει παρατηρηθεί πως, αν μια γάτα τοποθετηθεί σε δωμάτιο που φωτίζεται από μια λάμπα 100 Watt, το γεννητικό της σύστημα θα δραστηριοποιηθεί, ενώ αν ο φωτισμός περιοριστεί σε λιγότερο από 8 ώρες το 24ωρο, θα σταματήσει να εμφανίζει οίστρους. Συνεπώς, οι οικόσιτες γάτες που βρίσκονται υπό την επίδραση τεχνητού φωτισμού μπορεί να εμφανίζουν οιστρικούς κύκλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Η φυλή παίζει ρόλο, αφού μιγάδες ή γάτες κοινής ευρωπαϊκής φυλής ενηβώνονται (δηλαδή ωριμάζει και αρχίζει να δραστηριοποιείται το γεννητικό σύστημά τους) νωρίτερα από κάποιες γάτες καθαρόαιμων φυλών.
- Γάτες που ζουν ομαδικά έρχονται σε οίστρο νωρίτερα σε σύγκριση με γάτες που ζουν μεμονωμένα.
- Η εμφάνιση του πρώτου οίστρου εξαρτάται από την εποχή γέννησης της κάθε γάτας. Για παράδειγμα, μια γάτα που γεννιέται τον Απρίλιο και μια που γεννιέται τον Ιούλιο θα εκδηλώσουν τον πρώτο τους οίστρο τον Ιανουάριο, σε ηλικία 9 και 6 μηνών αντίστοιχα. Η πρώτη γάτα θα έχει μεν αποκτήσει το κατάλληλο σωματικό βάρος μέσα στο φθινόπωρο, αλλά τότε δεν θα πληροίται η προϋπόθεση των 10 ωρών του ημερήσιου φωτισμού.
Πόσο συχνά γεννούν;
Οι γάτες είναι εποχικά πολυ-οιστρικά ζώα, είναι δηλαδή ικανές να εμφανίζουν επανειλημμένους οίστρους σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο, αλλά η γεννητική δραστηριότητά τους είναι εποχική. Έτσι, η γάτα δεν έχει διάθεση να ζευγαρώνει όλο το χρόνο, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες εποχές. Ο αριθμός των οίστρων της εξαρτάται από το αν θα ζευγαρώσει ή όχι. Αν δεν ζευγαρώσει, η διάθεση θα επιστρέψει έπειτα από περίπου 18 ημέρες (μεσοίστριο διάστημα), καθώς δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ωοθυλακιορρηξία (απελευθέρωση ωαρίων). Αν η γάτα σας δεν ξαναέρθει σε οίστρο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ζευγαρώσει.
Ο οίστρος γίνεται αντιληπτός από τη συμπεριφορά της γάτας, η οποία τρίβεται έντονα σε διάφορα αντικείμενα, νιαουρίζει έντονα, ανυψώνει το οπίσθιο τμήμα του σώματός της και κάνει κυκλικές περιστροφικές κινήσεις του σώματός της στο έδαφος. Το πόσο διαρκεί ο οίστρος εξαρτάται από την παρουσία των αρσενικών· μειώνεται όσο υπάρχουν, αυξάνεται όσο απουσιάζουν.
Η ωοθυλακιορρηξία δεν συμβαίνει αυτόματα, αλλά διεγείρεται από το ζευγάρωμα και συνήθως συμβαίνει 1 – 2 ημέρες μετά. Για το λόγο αυτό, όταν θέλουμε η γάτα μας να γονιμοποιηθεί, καλό είναι να πραγματοποιούνται τουλάχιστον τέσσερα ζευγαρώματα. Συνεπώς, μια γάτα μπορεί να έρθει σε οίστρο, να κυοφορήσει και να γεννήσει περισσότερες από μία φορά κάθε χρόνο. Ο θηλασμός αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εμφάνιση οίστρου, οπότε μια γάτα έρχεται ξανά σε οίστρο συνήθως 6 – 8 εβδομάδες αφού γεννήσει (άνοιστρος γαλουχίας).
Πότε μπορεί να ξαναζευγαρώσει μετά τη γέννα;
Ο πρώτος οίστρος μετά τη γέννα εκδηλώνεται 10 ημέρες μετά το τέλος ή τη διακοπή του θηλασμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί το λόγο που οι αρσενικοί γάτοι εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά προς τα νεογέννητα γατάκια, καθώς με αυτόν τον τρόπο επισπεύδουν την εμφάνιση οίστρων στις θηλυκές γάτες που έχουν γεννήσει.
διαφήμιση
Πότε είναι προτιμότερο να τη στειρώσουμε;
Εφόσον είναι επιθυμητή η στείρωση της δεσποζόμενης γάτας μας, καλό είναι η επέμβαση να πραγματοποιείται όταν το αναπαραγωγικό σύστημά της δεν είναι δραστηριοποιημένο, δηλαδή κατά την άνοιστρη περίοδο (Οκτώβριο έως Ιανουάριο) ή κατά τη διάρκεια των μεσοίστριων διαστημάτων.
Διαβάστε επίσης
Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται
Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;
«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ