Κρυολογούν ο σκύλος και η γάτα;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Όχι, οι τετράποδοι δεν κρυολογούν όπως εμείς. Ωστόσο, τα συμπτώματα που θυμίζουν ανθρώπινο κρυολόγημα μπορεί να σημαίνουν κάτι σοβαρό και θα χρειαστούν οι γνώσεις του κτηνιάτρου.

SICK DOG

Βήχας, φτέρνισμα ή λίγες μυξούλες, και είμαστε σίγουροι ότι ο τετράποδος σύντροφός μας έχει κρυολογήσει. Τον αντιμετωπίζουμε σαν παιδάκι που συναχώθηκε και χρειάζεται ζέστη και θαλπωρή. Όμως, στους σκύλους και στις γάτες δεν υπάρχει κρυολόγημα. Πέρα από το ότι είναι πλάσματα προικισμένα από τη φύση με αντοχές, το δέρμα τους δεν έχει πόρους, επομένως δεν κρυώνουν και δεν ιδρώνουν. Η άδηλος αναπνοή -που σ’ εμάς γίνεται από το δέρμα- σ’ αυτά γίνεται από το στόμα, γι’ αυτό με τη ζέστη λαχανιάζουν. Αν λοιπόν θέλετε να τους φορέσετε ένα ρουχάκι, αυτό θα είναι για ντεκόρ και όχι για το κρύωμα. Το πολύ-πολύ να το χρειαστεί ένα μικρόσωμο και κοντότριχο σκυλί, όπως το Τσιουάουα. Κάποιοι θα φέρουν αντίρρηση λέγοντας ότι το σκυλί τρέμει από το κρύο μετά το κούρεμα. Όμως, το τρέμουλο προέρχεται από την έλλειψη του φορτίου που το ζώο είναι συνηθισμένο να έχει, γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες ή ώρες συνηθίζει.

Επομένως, συμπτώματα όπως ο βήχας, τα ρινικά εκκρίματα ή το φτέρνισμα ίσως σημαίνουν σοβαρές ασθένειες, στις οποίες το κατοικίδιό μας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια κτηνιάτρου.

 

Ο σκύλος

 • Τον πιο πειστικό συνδυασμό συμπτωμάτων κρυολογήματος προκαλεί η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα, με βήχα, φτέρνισμα και ρινικές εκκρίσεις. Παλιά λεγόταν «νόσος του κυνοκομείου» (kennel cough), γιατί εμφανιζόταν όπου συγχρωτίζονταν πολλά ζώα. Μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και να αποβεί μοιραία.
 • «Συνάχι» θυμίζει η ρινίτιδα. Με ρινική καταρροή, καμιά φορά από το ένα ρουθούνι, συχνά αποτελεί σύμπτωμά της. Μπορεί να συνοδεύεται από λίγο αίμα και ηχηρή αναπνοή. Προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες που δεν έχουν σχέση με το κρύο.
 • Το βήχα ως κύριο σύμπτωμα έχουν πολλές ασθένειες, συχνά σοβαρές, όπως η διροφιλαρίαση. Ο βήχας της διροφιλαρίασης γίνεται εντονότερος στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στην υγρασία. Bήχα σαν κρώξιμο πάπιας προκαλεί η σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας. Βήχα και συχνά δύσπνοια φέρνουν οι ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η βρογχοπνευμονία.
 • Τέλος, αν βήχει ή φτερνίζεται, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή σε τροφή που έχει σταθεί στο λαιμό του ή σε ξένο σώμα που έχει μπει στο ρουθούνι του, οπότε παρουσιάζεται συχνά και βλεννώδες έκκριμα.

 

Η γάτα

 • Φτέρνισμα, δάκρυα στα μάτια, πράσινη βλέννα, επιπεφυκίτιδα και βήχας είναι συμπτώματα της ρινοτραχειίτιδας – της συνηθέστερης φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού των γατιών. Παρουσιάζει έξαρση το χειμώνα και χρειάζεται σωστή αντιβίωση για να μην επιστρέψει. Παρόμοια συμπτώματα έχουν οι καλυκοϊοί, δημιουργώντας και έλκη στη γλώσσα.
 • Ηπιότερα συμπτώματα ρινίτιδας και επιπεφυκίτιδας προκαλεί η χλαμιδοφίλωση.
 • Δυνατό φτέρνισμα και βλέννες (με διασπορά ρινικού εκκρίματος) είναι συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας ρινίτιδας – παραρρινοκολπίτιδας. Προέρχεται από ρινοτραχειίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί. Ρινίτιδα με αρκετό ρινικό έκκριμα μπορεί, όμως, να δημιουργήσουν και οι μύκητες.
 • Συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν οι αλλεργίες, τα νεοπλάσματα της ρινικής κοιλότητας ή ξένο σώμα που έχει σφηνωθεί στο λαιμό ή στο ρουθούνι της.

* Ευχαριστούμε τις κτηνιάτρους Πόπη Μαρούλη και Χρύσα Σίμου για τις πολύτιμες πληροφορίες τους.

 

Διαβάστε επίσης

«Ο σκύλος μου βήχει σα να έχει κάτι στο λαιμό του.» Μήπως κόλλησε kennel cough;

Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

διαφήμιση

Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωση

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο.

Ο υπερήλικος σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Έπαθε ερλιχίωση, θα του μείνει για πάντα;

Είναι ο σκύλος σας υγιής;

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

 3 Σχολια

 1. αγγελος says:

  για φαντάσου τι μπορείς να μάθες!!!!!!!!!

 2. Ισμηνη says:

  Εφοσον το δερμα του σκυλου δεν εχει πορους, πως απορροφαει την αμπουλα για τα παρασιτα;

  • δαντης says:

   Νομίζω πως τα σκυλιά ιδρώνουν, απλώς όχι σε όλο το σώμα, παρά μόνο εκεί που δεν έχουν γούνα. Επίσης τα περισσότερα εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ράτσες είναι ευαίσθητα στο κρύο όπως κι οι άνθρωποι. Η μόνη διαφορά είναι πως οι πατούσες τους -και μόνο- αντέχουν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
   Πολύ καλή η ερώτησή σου

Σχολιαστε