Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

Το παιχνίδι είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης, καθώς με αυτό μαθαίνουν εντολές και λέξεις, ενισχύεται η υπακοή και εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους. Μάθετε πώς να παίζετε σωστά μαζί τους μπαλάκι, διελκυστίνδα και κρυφτό.

playdog www

Παρατηρώντας μια αγέλη σκύλων, μπορούμε να δούμε διάφορα «παιχνίδια». Αυτά τα «παιχνίδια» καθορίζονται από τα ένστικτά τους. Έτσι, για παράδειγμα, δύο κουτάβια θα αρπάξουν ένα κομμάτι ξύλο και θα αρχίσουν να το διεκδικούν το ένα από το άλλο, μπαίνοντας σε έναν ανταγωνισμό διελκυστίνδας με στόχο, για καθένα από αυτά, να το πάρει και να το διατηρήσει στην κατοχή του. Σε μια άλλη περίπτωση, κάποιο από αυτά τα κουταβάκια θα κυνηγήσει ένα μικρό ζωύφιο, ένα πουλί, ένα ποντικάκι, ακόμα και ένα φύλλο που ο άνεμος θα το παρασέρνει προς διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο να το αρπάξει και να το δαγκώσει. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ κοινές και αυτά τα κουτάβια είναι σαν τον δικό μας σκύλο.

Dogs

Είτε έχουμε κουτάβι είτε ενήλικο, μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να εκμεταλλευτούμε αυτά τα ένστικτα και να παίζουμε μαζί του. Τα παιχνίδια αυτά έχουν τεράστια οφέλη στην εκτόνωση του σκύλου μας, αλλά και στην ανάπτυξη πιο ισχυρού δεσμού μεταξύ μας. Επίσης, μπορούμε να του μάθουμε να εκτελεί διάφορες εντολές και να ενισχύσουμε με πολύ εύκολο και ωραίο τρόπο την εκπαίδευσή του.

Ας δούμε, όμως, ένα προς ένα τα κυριότερα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μαζί του και τον σωστό τρόπο εκμάθησής τους.

Δες πώς παίζεται…

Το Παιχνίδι της Επαναφοράς

Η Διελκυστίνδα

Το «Κρυφτό» & το «Ψάξε Βρες»

 

 

dog-fetch

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Σκύλε, φέρε πίσω την μπάλα!

Παιδιά και σκυλιά μαθαίνουν παίζοντας

Όταν παίζουμε, το κουτάβι μου με δαγκώνει παντού

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Προχωρημένα παιχνίδια

Agility: παιχνίδια ευκινησίας  για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα

ΙΡΟ ή Schutzhund: Ιχνηλασία, υπακοή και προστασία

Άλμα εις… ύδωρ: Νερό, άσκηση, διασκέδαση και συναγωνισμός στο Dock Jumping

dog ball



Σχολιαστε