Συστροφή στομάχου: κίνδυνος θάνατος

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Η οξεία γαστρική διάταση και συστροφή είναι μια σοβαρότατη πάθηση, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της, σε συνδυασμό με την άμεση αντιμετώπισή της, μπορούν να σώσουν τη ζωή του σκύλου μας.

shutterstock_59775673 www

Η γαστρική διάταση και συστροφή (ΟΓΔΣ) είναι μια οξεία και απειλητική για τη ζωή ενός σκύλου κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Το στομάχι του ζώου διατείνεται και στη συνέχεια στρέφεται κατά τον επιμήκη άξονά του, κλείνοντας έτσι τα στόμιά του προς τον οισοφάγο και το έντερο. Κατά την ΟΓΔΣ, «στραγγαλίζονται» επίσης τα αγγεία του στομάχου, διαταράσσοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών είναι η πυροδότηση μιας σειράς σοβαρών καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών, που μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σε συστηματικό σοκ, ενώ συχνά αναπτύσσονται νεκρώσεις στην περιοχή του στομάχου ή ακόμα και περιτονίτιδα.

 

Ποια ζώα κινδυνεύουν;

Οποιαδήποτε φυλή μπορεί να παρουσιάσει ΟΓΔΣ, ωστόσο φαίνεται ότι ζώα που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές με «βαθύ» θώρακα, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, Μολοσσοί, Μπόξερ, Αγίου Βερνάρδου, Βεϊμαράνερ, Σέτερ, Ντόμπερμαν κ.ά., έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα. Επιπλέον, στα συγκεκριμένα ζώα οι σύνδεσμοι που συγκρατούν το στομάχι στη θέση του είναι χαλαροί, επιτρέποντας έτσι την πιο ελεύθερη μετακίνησή του μέσα στην κοιλιά.

Πέρα από τη φυλετική προδιάθεση, πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της ΟΓΔΣ, χωρίς ωστόσο η αιτιολογία της να είναι πλήρως διευκρινισμένη.
 Στο ιστορικό ενός ζώου με ΟΓΔΣ συνήθως αναφέρεται η βιαστική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή / και νερού, ακολουθούμενη από έντονη κινητικότητα (2 – 3 ώρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων). 
Επιπλέον, πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η ΟΓΔΣ έχει αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σε σκύλους με κακή θρέψη, που στρεσάρονται πολύ ή και σε σκύλους μεγάλης ηλικίας.

 

Η στροφή του στομάχου προκαλεί σύγκλειση -δηλαδή κλείσιμο- του καρδιακού (2) και του πυλωρικού (1) στομίου.

Η στροφή του στομάχου προκαλεί σύγκλειση -δηλαδή κλείσιμο- του καρδιακού (2) και του πυλωρικού (1) στομίου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Σιελόρροια
  • Ανεπιτυχείς προσπάθειες ερυγής (ρεψίματος) και εμέτου
  • Διάταση κοιλιάς
  • Πόνος που εκδηλώνεται με κύρτωμα της ράχης και με δάγκωμα ή γλείψιμο της περιοχής της κοιλιάς
  • Ταχύπνοια ή / και δύσπνοια
  • Ανησυχία ή κατάπτωση

Όσο πιο έγκαιρα αντιληφθούμε τα συμπτώματα της ΟΓΔΣ και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή της, τόσο καλύτερη είναι και η πρόγνωση για τον μικρό μας φίλο.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Απαιτείται άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.
 Πρώτο μέλημα του κτηνιάτρου είναι η σταθεροποίηση της γενικής κατάστασης του σκύλου, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη εξαιτίας των σοβαρών μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών που συμβαίνουν στον οργανισμό του. Έτσι, το σκυλάκι μας πιθανόν να χρειαστεί ορό, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα τα οποία θα χορηγηθούν ενδοφλεβίως.

διαφήμιση

Πέρα από την κλινική εξέταση και εφόσον η κατάσταση του ζώου το επιτρέπει, η επιβεβαίωση της νόσου γίνεται με απλές ακτινογραφίες κοιλιάς, στις οποίες φαίνεται χαρακτηριστικά ένας εξαιρετικά διατεταμένος και γεμάτος αέρα στόμαχος.

Πρώτο βήμα για την ανάταξη της συστροφής είναι η αποσυμπίεση και εκκένωση του στομάχου από το περιεχόμενό του. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με καθετήρα, που φτάνει στο στομάχι μέσω του οισοφάγου, είτε με ειδική βελόνα, που θα μπει στο στομάχι από το τοίχωμα της κοιλιάς.
Το ζώο ανακουφίζεται αμέσως και το επόμενο βήμα είναι η αντιμετώπιση της ίδιας της συστροφής, που είναι χειρουργική και απαιτεί γενική αναισθησία. Κατά τη χειρουργική επέμβαση το στομάχι επαναφέρεται στην αρχική του θέση, ενώ γίνεται διαχείριση τυχόν νεκρώσεων ή και περιτονίτιδας που μπορεί να έχουν προκύψει εξαιτίας της περίσφιξης του στομάχου και των αγγείων του. Τελευταίο βήμα της επέμβασης είναι μια τεχνική που ονομάζεται «γαστροπηξία», κατά την οποία το στομάχι καθηλώνεται πλέον στη σωστή του θέση, ώστε το ζωάκι να μην ξαναπάθει γαστρική συστροφή στο μέλλον.

Μετεγχειρητικά, απαιτείται εντατική παρακολούθηση και υποστηρικτική θεραπεία για αρκετές ημέρες, ενώ ένα μέρος της αγωγής θα πρέπει να συνεχιστεί και όταν ο μικρός μας φίλος επιστρέψει στο σπίτι.

 

Πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

  • Διαιρούμε την τροφή του σκύλου μας σε 2 – 3 γεύματα την ημέρα.
  • Αποφεύγουμε να τον ταΐσουμε και να του προσφέρουμε μεγάλες ποσότητες νερού δύο ώρες πριν και μία με δύο ώρες μετά τη βόλτα ή το παιχνίδι.
  • Προσπαθούμε να μη στρεσάρεται, ιδίως τις ώρες κοντά στα γεύματά του.
  • Όλες οι αλλαγές του σιτηρεσίου θα πρέπει να γίνονται σταδιακά, σε χρονικό διάστημα μιας με δύο εβδομάδων.
  • Φροντίζουμε να μην είναι ελλιποβαρής και να διατηρεί το σωστό για την ηλικία και τη φυλή του σωματικό βάρος.
  • Τέλος, κάποιοι ερευνητές συνιστούν την πραγματοποίηση προληπτικής γαστροπηξίας σε ζώα που ανήκουν σε φυλές με προδιάθεση για ΟΓΔΣ και εμφανίζουν συχνά περιστατικά γαστρικής διάτασης.

 

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

 



1 Σχολιο

  1. Estranged says:

    Βίντεο με συμπτώματα της συστροφής: http://www.youtube.com/watch?v=U1WrT2719yo

Σχολιαστε