Μας ψεκάζουν!

Από τη Λουίζα Κροντήρη

(Eποχική παρένθεση στις περιπέτειες του Μίμη)

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Με τους άλλους δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά εμάς σίγουρα μας ψεκάζουν. Οι Γιάναροι. Έτσι τους αποκαλούν στην Κάλυμνο, όπως με ενημέρωσε ο φίλος Μιχάλης Τεζάρης. Οι γάτοι που εδώ και μερικές μέρες μας έχουν τρελάνει στις κραυγές, τους τσακωμούς και τα ατέλειωτα κυνηγητά ένεκα του ποδόγυρου. Και να φανταστείτε ότι το ερωτικό γαϊτανάκι στη γειτονιά μας έχει ξεκινήσει πριν καν μπει ο Γενάρης, οπότε ξεκινά θεωρητικά η περίοδος του ζευγαρώματος.

Ο Μίμης και εγώ μένουμε στο ισόγειο, σε έναν πεζόδρομο με δέντρα, ελάχιστα αυτοκίνητα, αρκετούς φιλόζωους και φυσικά πολλές γάτες. Γάτες που αυτή την περίοδο τα έχουν δώσει όλα. Κι όταν λέω όλα, εννοώ κάθε σταγόνα του «είναι» τους, το οποίο «είναι» αφήνουν παντού ψεκάζοντας. Δυστυχώς μέσα στην επικράτεια που μαρκάρουν βρίσκεται και το σπίτι μου.

Γυρίζω τα βράδια και λιγοθυμάω από τη μπόχα. Τη μπόχα ΜΕΣΑ στο σπίτι. Υποψιαζόμουν από παλιά ότι κάποιος γάτος έρχεται και ψεκάζει την πόρτα μας. Τώρα όχι μόνο μυρίζω αλλά και βλέπω τα πειστήρια του εγκλήματος. Ολόκληρες λιμνούλες από ούρα που περνούν ακόμα και κάτω από την πόρτα εισβάλλοντας στα ρουθούνια μας.

Κάθε φορά σκέφτομαι πόσο βασανιστική είναι για τον Μίμη -στειρωμένος γαρ- αυτή η ανοίκεια επίθεση βαρβατίλας. Και το χειρότερο. Έχουν αρχίσει να ψεκάζουν και το αυτοκίνητο. Μπαίνω να οδηγήσω και νομίζω πως θα λιποθυμήσω στο τιμόνι.

διαφήμιση

Μην αντέχοντας τη μπόχα, καθαρίζω με ένα γαλακτερό αποσμητικό υγρό που ομολογώ ότι εξουδετερώνει την ανυπόφορη οσμή. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, όμως, βρήκα ότι μάλλον είναι πιο αποτελεσματικό να μην «εξαφανίζω» το μαρκάρισμα, γιατί έτσι ωθώ τους γάτους να ψεκάζουν ξανά και ξανά. Οι ειδικοί προτείνουν ως πιο ενδεδειγμένη λύση τη χρήση μιας συνθετικής χημικής ουσίας όμοιας με την φερομόνη που βγαίνει από τους αδένες των γατιών. Κυκλοφορεί σε σπρέι, αλλά και σε ειδική ηλεκτρική συσκευή όπως τα υγρά εντομοαπωθητικά που βάζουμε στην πρίζα. Για αρχή θα δοκιμάσω το σπρέι που είναι και οικονομικότερο και μυρίζουμε…

 

Διαβάστε περισσότερο Μίμη:
Ο εισβολέας της μιας σπιθαμής (Επεισ. 1)
Πιο ψηλά από όσο φαντάζεσαι (Επεισ. 2)
Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! (Επεισ. 3)
Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! – Μέρος 2 (Επεισ. 4)

 6 Σχολια

  1. Christina says:

    Επειδή αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα, με αδέσποτους γάτους που ψεκάζουν σε γωνίες στην αυλή ήθελα να ρωτήσω αν το σπρέυ Feliway το έχετε δοκιμάσει και αν είναι αποτελεσματικό. Annia το έχω βρει σε ένα ελληνικό online pet shop.

  2. Λουίζα, εντάξει είναι σαν να διαβάζω το ημερολόγιο μου! χαχα Κάπως έτσι απέκτησα κι εγώ τη Νάγια, με ερπητοϊό που την καθιστούσε τυφλή εκ γενετής. Έχει κάνει εγχείρηση και στα 2 μάτια, που πλέον είναι ραμμένα αλλά είναι κουκλί στην εμφάνιση, και προσωπικά την φωνάζω daredevil γιατί δεν παίζεται! Πανέξυπνη, διάολος, και χρειάστηκε να αφαιρεθούν και τα 2 μάτια για να πειστούμε ότι ναι δεν μας δουλεύουν οι γιατροί, και πραγματικά είναι τυφλή! Τρέχει πάνω κάτω σε ολόκληρο το σπίτι, αποφεύγοντας σε κλάσματα δευτερολέπτου τα εμπόδια, πηδάει πάνω στον καναπέ και κάνει κόλπα λες και βλέπει καλύτερα και από εμάς! 🙂

  3. Luisa Krontiri says:

    To σπρέι (όπως και η ηλεκτρική συσκευή) ονομάζεται Feliway. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ζώων ή και σε κάποιους κτηνιάτρους.

  4. Ενδιαφέρον!!Μένω σε χωριό και έχουμε πολλές γάτες που περιφέρονται γυρω απο το σπίτι κ η μάνα μου κράζει συνεχώς για τα ψεκάσματα…έχουμε ηρεμίσει κάπως τώρα που έχουμε σκυλί στην αυλή αλλά οχι τελείως γιατι την μάθαμε να μην κυνηγάει της γάτες φυσικά,ωντας γατόβιοι,και τις κηνυγάει επιλεκτικα γιατι ειναι καποιες που δεν συμπαθεί κ απλα τις διώχνει απο την αυλή!! Που μπορούμε να βρούμε αυτο το σπρέι?

Σχολιαστε